BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 899

Pensjonister i Hong Kong må forvente over 20 år med dårlig helseInnbyggere i Hong Kong, som har lengre forventet levealder enn det globale gjennomsnittet, forventer å oppleve dårlig helse i løpet av pensjonisttilværelsen, fra midten av 60-årene.

En fersk undersøkelse understreker viktigheten av å prioritere helseplanlegging i Hong Kong, ifølge Manulife Asia Care Survey av Media OutReach.

Undersøkelsen fant at innbyggere i Hong Kong vanligvis planlegger å pensjonere seg ved 63 års alder og forventer å oppleve kroniske eller andre helseproblemer innen de fyller 64. Med en gjennomsnittlig levealder på 85 år kan de oppleve over 20 år av pensjonisttilværelsen med redusert helse. Mens Hong Kong erkjenner viktigheten av helseplanlegging, anses tidslinjen for besparelser som urealistisk.

Bare 10 % av de spurte anså deres fysiske helse som utmerket, mens bare 11 % mener deres mentale helse er utmerket, som er mindre enn halvparten av det regionale gjennomsnittet. Undersøkelsen avslørte også at aldersgruppen 25-34 år trekker ned de totale prosentene for Hong Kong.

Den stigende prisen på medisinsk behandling er en betydelig bekymring i Hong Kong, med 47 % av de spurte bekymret for kostnadene ved behandling dersom de blir diagnostisert med en alvorlig sykdom. Videre er 29 % av respondentene usikre på hvem som vil ta seg av dem hvis de blir syke.

Mens 37 % av de spurte anser sparing til helsetjenester eller medisinske behov som et av de tre beste økonomiske målene deres, avslørte undersøkelsen at deres forventninger om å nå dette målet innen syv år kanskje ikke er realistiske, gitt lengden på pensjonering og overdreven avhengighet av kontanter besparelser.

Likevel svarte 9 av 10 respondenter at de tar grep for å løse helseproblemer ved å øke treningen, forbedre kostholdet, ha regelmessige helsesjekker og overvåke sin helse nøye.

Kilde: Thai PBS

Feiret bursdagen med pengeregn i SurinEn thailandsk buddhistmunk «steg opp i luften» med en kran og kastet 150.000 baht i kontanter til bursdagsgjestene hans ved et tempel i Surin-provinsen nordøst i Thailand tirsdag.

For å feire hans 46-årsdag og 24-år i munkedømmet, leide Phra Khru Phot Suwannarat en kran for å heise ham opp i det som ser ut som en boksering drapert i gardiner.

Munken fløy gjennom himmelen som Aladdin, og kastet 150.000 baht kontanter og andre godsaker ned i mengden av buddhister som var gjester på bursdagsfesten hans i Wat Suwannarat Phothiyaram-tempelet i Lamduan.

Til tross for at mye av moderne thailandsk buddhisme er sentrert rundt fortjeneste og penger, er det forbudt for munker akseptere eller eie penger. Thailandske munker har ikke lov til å ha en personlig rikdom siden det blir sett på som en hindring på veien til nirvana i Theravada-tradisjonen.

Men de fleste munker følger ikke regelen, ifølge en undersøkelse fra Chulalongkorn Universitys Center for Buddhism Studies, der de fleste munkene sier at de sparer penger og noen sier også at de bruker debet- og kredittkort.

Men Luang Phor Kaen skaffet seg rikdommen sin, og det er hyggelig å se ham gi den tilbake til samfunnet sitt, i en kreativ seremoni, skriver Bangkok One News.

Luang Phor Kaen er en ganske populær munk, med en Facebook-gruppe med disiplene hans som har fått over 19.000 medlemmer. Munken er kjent for sine veldedige donasjoner og godespråkkunnskaper i Khmer.

Kilde: Bangkok One News


Thailand gjør seg klar for Songkran med gratis parkering og null bompengerThailandske myndigheter vil sikre at thaiene kan reise trygt i løpet av nyttårsferien fra 12. til 18. april under Songkran.

Tusenvis av thaier forventes å begynne å reise hjem fra onsdag 12. april for å feire det tradisjonelle thailandske nyttåret 13. april. Helligdager for den tre dager lange feiringen varer til tirsdag 18. april i år.

De såkalte «Syv farlige dager» under Songkran i fjor registrerte 1.917 trafikkulykker og 278 dødsfall da folk reiste til og fra hjembyene sine i løpet av perioden.

I år, for å lette folks økonomiske byrder og trafikkork, vil transportdepartementet frafalle bompenger ved motorvei nr. 7 (Bangkok - Chonburi) og motorvei nr. 9 (Kanchanapisek Road) i syv dager (12.-18. april).

Kjøretøy kan også passere gratis forbi bomstasjonene på motorveiene Burapha Withi, Kanchanapisek, Chalerm Maha Nakhon, Sirat og Udon Ratthaya gratis i tre dager (13.–15. april).

Motorvei nr. 6 (Bang Pa-in – Nakhon Ratchasima) fra Pak Chong til Kham Thale sjekkpunkter vil også være gratis fra 12. til 18. april. Fra 12. til 14. april vil de åpne for enveiskjøring mot Nakhon Ratchasima, mens fra 15. til 18. april vil den være tilgjengelig for bilister på vei mot Bang Pa-in.

Det kan parkeres gratis fra 12. til 18. april på Suvarnabhumi Airports Zone C for å gjøre det lettere for folk som reiser med fly.

Det er anslått at over 13,6 millioner mennesker vil reise i Songkran, og transportdepartementet har økt antall kollektivreiser tilgjengelig.

Royal Thai Police vil fortsette sin «Leave your homes with the police»-ordning, der politiet sikrer at ingen bryter seg inn mens folk er på reise i den lange ferien. Folk kan bli med i programmet via «OBS I Service»-applikasjonen fra 8. april og utover.

Bilister kan ringe Transportdepartementets 1356-telefon for å sjekke trafikkforholdene og rapportere ulykker.

Kilde: Tha Nation

Pattaya venter på at kinesiske «null-dollar-turister» skal kommeSelv om rundt 500.000 kinesere allerede har besøkt Thailand i år, er det lite som tyder på at de mye omdiskuterte «nullsumsferiene» er tilbake. De var spesielt populære i Pattaya før pandemien.

e er i hovedsak «all-inclusive-turer», betalt i Kina før de flyr til Thailand, som i hovedsak er til fordel for thai-kinesiske selskaper og bestemte bedrifter som er vertskap for turistene ved å forhåndsarrangere flyreiser, overnatting og underholdning.

Når de først er i Thailand, legges det ofte press på de besøkende for å bruke penger i bestemte butikker som smykke- og souvernirbutikker eller til og med kjøpesentre.

Association of Thai Travel Agents sier at det ikke finnes bevis på at disse alternativer faktisk har skjedd ennå, selv om de er markedsført i byer som Xian som har direktefly til U-tapao flyplass, nær Pattaya.

Med flyvninger som ligger i gjennomsnitt på 22.000 baht pluss annet inflasjonspress, har disse «nullsumsferiene» blitt rundt 30 prosent dyrere. På den nå utvidede U-tapao flyplassen lander det daglig rundt åtte internasjonale flyvninger, hovedsakelig fra Midtøsten og russiske provinsbyer.

Andre faktorer som utsetter reisene er kinesiske forsinkelser i utstedelsen av pass, hvorav mange utløp under covid-pandemien da reise fra Kina var praktisk talt umulig.

De fleste kinesere har aldri eid et pass, men stadig flere ønsker seg et pass, noe som sees på de lange køene på passkontorene i store kinesiske byer. Et annet problem er mangelen på kinesisktalende turguider i Thailand, et svært sensitivt tema da dette yrket er forbeholdt thaier under fremmedarbeidslovgivningen. Kina har akseptert å samarbeide med thailandske myndigheter for å slå ned på kinesiske statsborgere som opptrer som uoffisielle guider.

Det er imidlertid begrenset bevis på at disse «nullsumsferiene» fra Kina begynner i Pattaya. For eksempel gjenåpnet The 79 Adult Show på feriestedets Thepprasit Road nylig etter pandemien og har jevnlig rundt 20 turbusser fulle av kinesere på den utvidede parkeringsplassen tidlig på kvelden.

Selv om noen gjester hadde reist fra hjemlandet på individuelle reiser bekreftet mange at de var på forhåndsarrangerte kinesiske pakker av en eller annen type.

79 Adult Show, omdøpt fra det suggestive 69 Adult Show pre-covid, beskrives som en "dristig" kabaret med saftige damer og skuespillere «uten forlegenhet» som bruker kunstige slanger, tau og trommer.

Å ta bilder eller videoer inne er strengt forbudt og publikum advares om at de vil bli behandlet av internt sikkerhetspersonell. Inngangsbillettene varierer avhengig av nasjonalitet fra 1000 baht (30 USD) til det dobbelte for ikke-asiater.

Thailands turistmyndighet forventer opptil 7 millioner kinesiske besøkende totalt i 2023, med 250.000 forventet ved thailandske feriesteder i april. Det ambisiøse målet vil være avhengig av hvor raskt «nullsumsferier» kommer tilbake.

Kilde: Pattaya Mail


Chiang Mai innhyllet i støvChiang Mai er kvalt av PM2,5-støv, ettersom støvnivået overstiger 50 mikron i mange områder, spesielt i Mueang Na-distriktet i Chiang Dao-distriktet, hvor det ble målt til 341 mikron klokken 10 i morges, lørdag (lokaltid).

Geo Informatics Space Technology Development Agency (GISTDA) melder 508 brannsteder i Chiang Mai i går, 379 i Mae Hong Son og 335 i Chiang Rai.

For hele landet ble det oppdaget 3.405 brannsteder i går, mot 6.424 i Myanmar, 2.987 i Laos og 303 i Kambodsja.

I Chiang Mai i dag ble det rapportert om høye PM2,5-nivåer kl. 10.00 i Si Phum underdistrikt (197 mikron), Chang Phuek underdistrikt (196 mikron), Suthep underdistrikt (182 mikron) og Mueang Na underdistrikt i Chiang Dao-distriktet (341 mikron).

Representanter fra alle distrikter har hatt møte siden i formiddag, på kommandosentralen, for å prøve å finne flere måter å løse disproblemet på. Resultatet av møtet er foreløpig ikke kjent.

I Mae Sai-distriktet i Chiang Rai, som har vært dekket av dis fra skog- og gårdsbranner i nabolandene og lokalt i mer enn en uke, rapporterte forurensningsavdelingen at gjennomsnittlig PM2,5-nivå, på 309 mikron, anses som helsetruende.

Disproblemet har drevet mange turister bort, sa en selger ved Sailom Joy-markedet i Mae Sai-distriktet, og la til at hun ikke aner når situasjonen vil forbedre seg.

En turoperatør i Chiang Saen-distriktet sa at rundt 20 % av forhåndsbestillingene for sightseeingturer til Mekong-elven er kansellert.

Kilde: Thai PBS

Drone fant savnet fransk turist på Koh AdangRedningsmannskaper i Satun jobbet fredag med å finne måter å redde en fransk turist strandet i en kløft på Koh Adang, den største øya i Tarutao Marine National Park i Andamanhavet.


Turistpolitiet ble varslet torsdag ettermiddag om aten 29 år gammel fransk kvinne, var savnet etter at hun besøkte Koh Adang alene. Politiet satte igang en leteoperasjon sammen med lokalt myndigheter.

Lokale reiselivsoperatører brukte en drone for å kartlegge området der hun sist ble sett, nær Chado-klippen. De fant den savnede turisten i en kløft omtrent 100 meter under stupet. Hun så ut til å være uskadd, sa de.

Rundt i går kveld ved 20-tiden brukte redningsmannskap tau for å gå ned i kløften, hvor de sjekket kvinnens tilstand og ble hos henne over natten. Det ble utarbeidet en plan for å redde den franske kvinnen i dag, fredag, i dagslys, da arbeid om natten i det skogkledde området anses som farlig.

Innledende etterforskning viste at kvinnen bodde på et feriested på Koh Lipe og gikk om bord i en båt til Koh Adang alene torsdag. Hun gikk deretter angivelig fra Adang Resort til Chado Cliff, men forvillet seg fra nasjonalparkbanen og ble borte i skogen.

Kilde: The Nation


Thailands legestand advarer mot heteslag når den varme årstiden kommerLeger ber landets innbyggere å være klar over og se etter symptomer på heteslag nå når temperaturene stiger over hele Thailand.

– Ettersom stigende sesongtemperaturer kan nå 40 grader i enkelte områder, kan de som er utendørs i lang tid oppleve heteslag, sa Dr Manas Phothaporn, nestleder ved Institutt for medisinske tjenester torsdag.

– De som særlig er i risikogruppene er bygningsarbeidere, bønder, soldater, idrettsutøvere, barn under 5 år, eldre og de med kroniske lidelser som hjertesykdom, høyt blodtrykk, diabetes og hypertyreose, sa han.

Også personer som får for lite søvn og de som drikker alkohol er i faresonen, la han til.

Farene ble understreket i dag, fredag da Samut Prakan-magnaten Chonsawat Asavahame døde på sykehus etter å ha kollapset etter heteslag ved Buri Rams Chang International Circuit torsdag. Han var bare 54 år gammel.

Heteslag, også kjent som solstikk, er en alvorlig tilstand som resulterer i en kroppstemperatur på over 40 grader, sammen med rød hud, hodepine, svimmelhet, forvirring, kvalme og forhøyet hjertefrekvens. Hvis tilstanden ikke behandles, kan pasienten miste bevisstheten og dø, advarer Dr. Manas.

Heteslag har også et potensial for dysfunksjon av flere organer, med typiske komplikasjoner inkludert anfall, rabdomyolyse eller nyresvikt.

Dr. Kriangkrai Namsong, direktør ved Nopparat Rajathanee Hospital, sier til at man kan forebygge heteslag ved å unngå å være ute i solen for lenge og drikke minst 1 liter vann hver time.

– Det hjelper også å bruke lyse klær som puster og ikke er for trange. Hvis mulig, bruk solbriller, bruk en paraply som parasoll og bruk solkrem før du dår ut, sa han.

– De som liker å trene utendørs bør vurdere å endre timeplanen til å trene om morgenen eller kvelden.

– Hvis du kommer over noen som lider av heteslag, få vedkommende umiddelbart ut av solen og inn i skyggen, sa Kriangkrai. – La dem legge seg på et godt ventilert sted, heve føttene og tørk av nakken, pannen og armhulene med en klut dyppet i kaldt vann, mens du bruker en vifte eller klimaanlegg for å få ned temperaturen.

– La også vedkommende drikke mye vann hvis de er ved bevissthet, og vurder å kontakte sykehus hvis symptomene ikke blir bedre, sa han.

Kilde: The Nation

Åtte politimenn dømt for korrupsjon i BangkokÅtte politimenn har blitt dømt til lange fengselsstraffer, hvorav de fleste også risikerer høye bøter, for angivelig å ha misbrukt sin makt og tatt tilbakeslag i forbindelse med et politiboligprosjekt.

De åtte ble anklaget av National Counter Corruption Commission for å misbruke sin makt som statlige tjenestemenn for å sørge for at PCC Development and Construction vant budet for boligprosjektet og utføre byggingen av dette, skiver Bangkok Post.

Alle, bortsett fra to, satt som medlemmer av komiteen og avgjorde budene for Royal Thai Police-prosjektet for å bygge 163 leiligheter verdt 3,7 milliarder baht.

Den sentrale straffedomstolen for korrupsjonssaker sier at en av de åtte, som prosjektinspektør, fikk bestikkelser verdt 60 000 baht fra selskapet mens prosjektlederen fikk 91 millioner baht, ifølge avisen.

Retten dømte opprinnelig livstidsdommer mot de seks budkontrollørene og bøtela de med 390.000 baht hver. Siden de samarbeidet, ble dommene redusert til 33 år og fire måneder og en bot på 260.000 baht for hver av de.

En av de ble dømte til tre år og fire måneders fengsel mens den siste fikk en dom på 12 år og åtte måneder bak murene.

Kilde: Bangkok Post


PTT satser friskt på mer kaffe og kyllingThailands olje- og gassforhandler, PTT Oil and Retail Business PCL, har planer om å investere 900 millioner dollar i år for å utvide sin lokale og utenlandske virksomhet.


Selskapet sier at rundt 45 % av budsjettet vil bli brukt til å utvide kaffehusfranchisen, Cafe Amazon, og kyllingkjeden, Texas Chicken.

PTT Oil and Retail, en enhet av den statseide energigiganten PTT Pcl, sier at 22 % av budsjettet vil bli brukt til å utvide nettverket av ladestasjoner for gass- og elbiler.

Ifølge selskapet planlegger de å etablere til 122 bensinstasjoner, 400 kaffebarer og 500 elbilstasjoner, og la til at de også var på utkikk etter fusjoner og oppkjøp.

Selskapet driver i dag over 2.100 bensinstasjoner, 300 ladestasjoner for elbiler og rundt 3.900 kaffebarer.

Utvidelsen kommer etter hvert som thailandske bilister gradvis går over til elbiler, hjulpet av statlige subsidier og priskutt fra produsenter.

I fjor lanserte Tesla salg i Thailand mens Kinas BYD sa at det var i ferd med å sette opp en fabrikk for å produsere 150 000 kjøretøyer per år.

Kilde: National News Bureau of Thailand

Britisk mann med 11 års overstay pågrepet i BangkokImmigrasjonspolitiet har pågrepet en 76 år gammel britisk mann i Bangkok med med totalt 4142 dagers (11,3 år) overstay, skiver KhaoSod.


Thailands immigrasjonsmyndigheter tar sitt siste angrep på utenlandske personer som oppholder seg i landet ulovlig på alvor. En britisk statsborger har klart å holde seg under radaren i over tiår, og er med det trolig den personen som har hatt lengst overstay gjennom tidene.

Ifølge passet hans utløp hans lovlige opphold i Thailand 26. november 2011. Politiet sier at de fikk tips om at en britisk statsborger bodde ulovlig i Phra Kanong i Bangkok. Manne ble arrestert utenfor sin bolig i Bangkok.

Samtidig fikk de tips om en annen utenlandsk overstayer, en singaporeansk statsborger, som bodde ulovlig i Tung Khru-distriktet i Bangkok. Han ble pågrepet med 1.373 dager (3,76 år) overstvay. .

Immigrasjonens siste jakt på utlendinger med overstvay kommer etter ordre fra landets nasjonale politimester for å kaste ut alle utlendinger som oppfører seg upassende og bryter loven, «forårsaker fare for fred og sikkerhet for liv eller eiendom til befolkningen, skader landets image», som det offisielt heter fra myndighetene.

Tidligere denne uken arresterte immigrasjonspolitiet en 38 år gammel indisk mann i Pattayamed 2048 dager (over 5,5 år) overstay.

Kilde: The Thaiger


Alkoholbransjen i sterk medvind - omsetter for én milliard baht i månedenDen totale alkoholbransjen i Thailand har økt 20 % siden starten av 2023 og skal tappe én milliard baht i måneden i andre kvartal, sa Thanakorn Kuptachit, rådgiver for Thai Alcohol Business Association.

Thanakorn sier at etterspørselen og kjøpekraften for alkoholholdige drikker i Thailand har vært på en stigende trend siden januar 2023, med en økning på ikke mindre enn 20 % hver måned.

Alle typer alkoholholdige drikker har hatt en kraftig økning i salgsvolum, som øl og brennevin, som er drevet av mange faktorer, inkludert opphevelse av alle covid-relaterte restriksjoner, gjenåpning av landet for reise og turisme, den kommende Songkran-festivalen og til og med det kommende parlamentsvalget.

– Det vil bli flere sosiale sammenkomster, feiringer og fester etter hvert som Songkran-høytiden nærmer seg, kombinert med den politiske atmosfæren som spenner seg opp. Dette er betydelige variabler som påvirker etterspørselen og kjøpet av alkoholholdige drikkevarer, sa Thanakorn.

Også i år spådde Thanakorn at alkoholmarkedet vil generere inntekter på minst 1 milliard baht per måned, med april, som holder Songkran, som den mest aktive måneden.

Han uttalte også at så snart den nye regjeringen tiltrer etter avstemningen 14. mai, vil foreningen hans presse på for kansellering av forskrifter som forbyr salg av alkohol mellom 14-17, samt lovlig utvidelse av åpningstidene for utestedene på populære turiststeder som Pattaya og Phuket.

Kilde: The Pattaya News

Omkring 40 grader i Loei (video)På denne tiden er alle områder av Loei-provinsen svært varme, med temperaturer fra 38-40 grader, og forventes å øke i april. Dette er vanligvis den varmeste tiden på året. Mange liker å ta en avkjølende dukkert i ulike vannkilder.

Innbyggerne i Huai Tok Village slipper unna varmen ved å leke i vannet ved Ban Huai Tok Dam, og demningsveggen blir med enkle midler en sklie for barn.

Mellom klokken 15 og 18 tar foreldre vanligvis barna med ut for å leke. Loei ligger i det det sentrale nordlige Thailand, omkring 55 mil nord for Bangkok.. Provinsen grenser i nord mot Laos samt mot følgende thailandske provinser fra nord mot sør: Nong Khai, Udon Thani, Nongbua Lamphu, Khon Kaen, Phetchabun, og Phitsanulok

Kilde: KhaoSod
Dagens valutakurser, fredag 31. mars 2023Krona holder seg omtrent på samme nivået ved kjøp av baht, og det er bare små små endringer nå.

På dagens første oppdatering av kurser, har de 8 bankene disse tallene.

Bank of Ayudhya Krungsri Bank.
Veksling av kontanter er på 3,11000 baht. TT overføring er på 3,23825 baht.

Bangkok Bank.
Veksling av kontanter er på 3,10000 baht. TT overføring er på 3,24500 baht.

CIMB Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,23720 baht.

Kasikorn Bank.
Veksling av kontanter er på 3,07984 baht. TT overføring er på 3,23209 baht.

Siam Commercial Bank.
Veksling av kontanter er på 3,06125 baht. TT overføring er på 3,24125 baht.

TTB Bank.
Veksling av kontanter er på 3,12000 baht. TT overføring er på 3,25000 baht.

Krung Thai Bank.
Veksling av kontanter er på 3,09000 baht. TT overføring er på 3,24700 baht.

UOB Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,24100 baht.

Se dagens Wise kurs her

Thaiene må trene merEn ny studie viser behovet for at thaiene må trene mer for å opprettholde god helse.

Ifølge landets helsedepartement ble studien utført i fellesskap i 2021 av departementet og kontoret for International Health Policy Program, med informasjon samlet inn fra 78.717 thaier i 77 provinser.

Rapporten avslørte at thaiene har blitt overveiende stillesittende, med 76 % som sitter i syv timer eller mer hver dag. Imidlertid bruker omtrent 72 % av de faktisk omtrent 150 minutter eller mer per uke, på fysisk aktivitet i samsvar med Verdens helseorganisasjons standarder - iallefall sier de det.

En faktor som har bidratt til nedgangen i fysisk aktivitet har vært skiftet i arbeidsforhold, ettersom arbeidsstyrken har gått fra landbruks- eller industrisektoren til kontorarbeid. Som et resultat har risikoen for tidlig død eller livsstilssykdommer økt på grunn av lav energiforbruk.

Selv om noen trener eller deltar i rekreasjonsaktiviteter for å oppveie deres stillesittende kontorlivsstil, er dette ikke alltid tilfelle.

De i urbane områder har mer tilgang til fasiliteter som gangveier og offentlig transport, slik at de kan bruke mer tid på fysiske aktiviteter sammenlignet med landlige kolleger.

Departementet understreker at ved å øke det fysiske aktivitetsnivået kan thaier forbedre sin generelle helse og redusere risikoen for å utvikle kroniske sykdommer.

Kilde: National News Bureau of ThailandVil at vanlige thaier skal føre tilsyn med statlige prosjekter for å bekjempe korrupsjonVeteranpolitikeren Suwat Liptapanlop ba i går, torsdagm om offentlig deltakelse gjennom gjennomføringen av statlige utviklingsprosjekter for å bidra til å utrydde korrupsjon.


Under en paneldiskusjon av representanter fra ni politiske partier som skal delta i parlamentsvalget 14. mai, sa Suwat at det burde opprettes en «folkebasseng» som bør være involvert i utviklingsprosjekter finansiert av skattebetalernes penger «fra start til slutt».

Diskusjonen om "Visions to Drive Thailand's Industries", ble organisert av Federation of Thai Industries.

Suwat, som er styreleder for Chart Pattana Kla Party, sa at folk burde få lov til å delta i og sette i gang utviklingsprosjekter, utarbeide vilkårene, velge entreprenører, sette medianprisen, holde prosjektbud, godkjenne prosjekter, føre tilsyn med byggingen , og godkjenne det fullførte arbeidet.

Han foreslo at det burde være minst én representant for thailandske borgere i hver komité involvert i hvert trinn av utviklingsprosjektene.

Politikeren bemerket at statlige virksomheter har en såkalt «direktørpool» bestående av registrerte representanter fra Finansdepartementet som sitter i hovedstyret.

– I dag bør det være en folkepool, en liste over representanter fra det sivile samfunn, som sitter i komiteene som sensorer og opptre på samme måte som de fra styregruppen. Når offentlige medlemmer blir involvert, vil det være åpenhet og korrupsjonsproblemet vil bli redusert, sa Suwat.

Han sa at partiet hans har en politisk plattform som krever et online system med «one-stop service» for utenlandske investorer som etablerer virksomheter i Thailand. Han sa at dette systemet ville bidra til å sikre utenlandske investorer åpenhet og rettferdighet når de vurderer deres forespørsler.

I løpet av sin lange politiske karriere som startet i 1988, tjente Suwat i forskjellige ministerposter i mange regjeringer. Han var vitenskapsminister i Chuan Leekpai-administrasjonen fra 1994 til 1995, industriminister fra 1998 til 2000 i Chuans andre regjering og transportminister i Chavalit Yongchaiyudhs regjering fra 1996 til 1997.

Suwat tok også på seg flere ministerposter i Thaksin Shinawatras to administrasjoner, inkludert visestatsminister, statsministerens kontorminister, universitetsminister, arbeidsminister og justisminister.

Kilde: The Nation

Thailand vurderer portforbud for å dempe luftforurensningenSom svar på den økende luftforurensningen i de nordlige og nordøstlige provinsene, har regjeringen erklært at det kan være nødvendig med strengere tiltak for å løse antenning av skogbranner og brenning av gårdsavfall. Disse tiltakene kan potensielt inkludere innføring av portforbud.

Ifølge miljøminister Varawut Silpa-archa kan det snart bli nødvendig å iverksette strenge tiltak dersom den generelle luftkvaliteten i regionen ikke blir bedre. Han sier at problemet vedvarer til tross for at han søker hjelp fra ASEANs generalsekretær, og minner nabolandene om grenseoverskridende smogproblemer og oppfordrer innbyggerne til ikke å brenne gårdsavfall eller tenne skogbranner.

Regjeringen har vervet over 1000 personell til å hjelpe til med å håndtere skogbranner i nasjonalparker, ledsaget av rundt 100 daglige brannslokkingsflyvninger. I tillegg har lokale administrative organisasjoner blitt oppfordret til å støtte kontrollen av skogbranner i omtrent 40 % av nasjonale skogreservater, som ble overført til deres tilsyn og forvaltning for et tiår siden av Royal Forest Department.

Varawut sier at årets PM2.5-problem er langt mer alvorlig i år enn i fjor, og at tiltak som er implementert siden da ikke har vært tilstrekkelige for å håndtere den nåværende situasjonen.

Kilde: National News Bureau of Thailand60.000 busspassasjer reiser fra Bangkok hver dag under SongkranStatseide og private busser og minivans skal kjøre 4.500 turer hver dag for å frakte anslagsvis 60.000 thaier hjem til sine provinser fra Bangkok for den kommende Songkran-ferien, sier Transport Company torsdag.

Det statlige transportselskapet, sier at rundt 60 000 mennesker vil forlate Bangkok med busser eller minivans hver dag fra 10. til 12. april.

For å dekke deres behov har busselskapet tilrettelagt sine busser, privatbusser og private minivans til å kjøre omslag 4500 turer daglig.

De antar at antall passasjerer forventes å øke med 10 prosent i løpet av perioden.

Etter den fem dager lange ferien forventet transportselskapet at rundt 53.000 mennesker vil returnere til Bangkok dagli fra 16. til 18. april.

De råder passasjerene til å nå bussterminalene omtrent to eller tre timer før planlagt avgangstid.

Passasjerer kan kjøpe billetter fra billettluker på terminalene eller gjennom selskapets nettside, via appen, eller gjennom billettagentene over hele landet.

Selskapet sier at rundt 80 prosent av setene er booket for de nordlige, sørlige, nordøstlige og østlige rutene var bestilt. De fleste bestillinger er gjort for rutene Bangkok-Chiang Mai, Bangkok-Nakhon Phanom og Bangkok-Hat Yai i løpet av Songkran-ferien.

Transportselskapet vil også ga 10 % rabatt til reisende før og etter den lange Songkran-perioden. Folk som kjøper billetter fra Bangkok fra 3. til 9. april og returnerer til Bangkok fra 18. til 24. april vil få 10 % rabatt.

Kilde: The Nation

Politimann dømt til 270 års fengsel for våpentyveriEn politimann er dømt til 270 år fengsel for å ha stjålet over 150 våpen over en periode på to år fra en politistasjon i Nonthaburi, men vil sone maksimalt 50 år, sier myndighetene torsdag.

Straffedomstolen for korrupsjons- og misbrukssaker region 1 avsa dommen til en tidligere politimann knyttet til Pak Kret tirsdag i forrige uke.

Den tidligere politimannen ble dømt til livsvarig fengsel for å ha begått tyverier mens han tjente som politi; fem år for hvert av 28 tilfeller av besittelse av skytevåpen; og seks livstid for lovbrudd knyttet til våpenhandel.

Tatt i betraktning tiltaltes tilståelse, reduserte retten den totale straffen til 270 år, mens den maksimale fengselsstraffen ved lov er 50 år.

Retten beordret ham også til å returnere alle de stjålne våpnene eller betale 1,34 millioner baht i erstatning til myndighetene.

Påtalemyndigheten sier at mannen i løpet av en toårsperiode forfalsket dokumenter for å få tak i våpnene, mange av de hadde blitt meldt ut fra hans egen stasjon. Han solgte 47 av de til utenforstående og pantsatte ytterligere 115.

Han flyktet senere og ble senere arrestert i Nong Khai 20. oktober i fjor. Noen av de stjålne våpnene ble funnet etter ransaking av lokaler i Bangkok og Nonthaburi. Andre ble returnert av folk som fryktet rettslige skritt for besittelse av stjålne våpen.

Da det ble oppdaget at et stort antall våpen hadde forsvunnet fra politistasjonen uten at noen tilsynelatende la merke til det, ble det oppfordret til strengere og regelmessige kontroller av politiets våpenlager.

Kilde: Bangkok PostRuset mann (21) arrestert etter å ha stjålet ambulanse i BangkokEn mann, som antas å være ruset, skal ha stjålet en ambulanse foran Bangkoks Ratburana politistasjon.

Gjerningsmannen, en 21 åring, ble tatt med til Ratburana politistasjon tirsdag av familien mens de ventet på at helsemyndighetene skulle hente han og ta han med til et rehabiliteringssenter for rusmisbruk.

Den 21 år gamle mannen har ifølge familien jobbet på en cannabisfarm i tre måneder. Familien sier at han ble sterkt avhengig av stoffet, i den grad at han nylig led av hallusinasjoner, og det har medført at familien vil ha han innlagt av avruset.

Mannen rømte fra politistasjonen i natt og stjal en ambulanse som var uten tilsyn og med tenningsnøkkelen i mens sjåføren var inne på politistasjonen.

21 åringen kjørte til en bensinstasjon på Pracha Uthit Road og ville bytte bil, men gav opp og fortsatte ferden i ambulansen. Senere krasjet han med denne i en parkert bil i Pracha Uthit Soi 41. Der stoppet ferden og politiet tok hånd om mannen på nytt.

Kilde: Thai PBS

Dette er dommene og fengselsstraffen som venter Thaksin i ThailandTidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som har levd i selvpålagt eksil i utlandet siden 2008, kan forvente minst 10 år bak murene hvis han innfrir løftet om å returnere til Thailand for å sone sin fengselsstraff.

Av Thai PBS Worlds politiske redaksjon

Thaksin sto overfor åtte straffesaker som stammer fra hans periode som statsminister mellom februar 2001 og september 2006.

Thailandske domstoler dømte han, i fravær, til totalt 12 års fengsel i fire saker, men foreldelsesfristen har siden gått ut på en to år lang fengselstraff som ble avsagt i oktober 2008. Han ble frifunnet i to andre saker, mens de resterende to sakene fortsatt er under etterforskning.

I et intervju den 24. mars med Kyodo News kunngjorde Thaksin at han var klar til å komme tilbake til Thailand og sone sin straff uavhengig av resultatet av valget 14. mai. Eks-statsministeren insisterte også på at han ikke ville søke amnesti fra parlamentet selv om hans eget Pheu Thai Party skulle få makten etter det nasjonale valget.

Anklaget for maktmisbruk
Thaksin ble anklaget for maktmisbruk og korrupsjon mens han fungerte som statsminister. Demonstranter tok til gatene i januar 2006 etter at familien hans solgte sin majoritetsandel i telekomgiganten Shin Corp til Singapores Temasek Holdings skattefritt for rundt 73 milliarder baht.

Et militærkupp ble gjennomført i september 2006 for å styrte Thaksins valgte regjering. Kuppmakerne nevnte korrupsjon, maktmisbruk og etiske brudd fra statsministeren som årsaker til at de tok over makten.

Etter kuppet opprettet militærjuntaen Assets Examination Committee for å etterforske mistanker formuen til Thaksin og hans regjeringsmedlemmer ble til på uredelig vis. Funn fra det 12 medlemmers store panelet førte til en rekke straffesaker mot eks-lederen og hans tidligere kolleger.

I februar 2008 kom Thaksin tilbake til Thailand for første gang siden kuppet, siden hans People Power Party vant valget i desember 2007 og dannet en koalisjonsregjering.

Men bare måneder etter at han kom hjem, reiste Thaksin og hans daværende kone Khunying Potjaman til utlandet igjen, visstnok for å delta på Beijing-OL i 2008.

12 år for fire straffesaker
Han var fortsatt i utlandet like etter at Høyesteretts straffeavdeling for innehavere av politiske posisjoner erklærte ham skyldig i maktmisbruk i hans kones kjøp av en statseid tomt i det ettertraktede Ratchadaphisek-området til en pris som var langt under markedsverdien.

I oktober 2008 ble Thaksin dømt in absentia til to års fengsel. Den 10-årige foreldelsesfristen for den rettsdommen utløp i oktober 2018.

Retten ga senere Thaksin ytterligere to års fengsel etter å ha funnet ham skyldig i lovbrudd i en lotterisak.

Han ble idømt ytterligere tre års fengsel for å ha misbrukt sin stilling til å godkjenne lån på totalt 4 milliarder baht til Myanmar via Export-Import Bank of Thailand.

Lånene ble deretter brukt på å kjøpe forsyninger fra et telekomfirma eid av Thaksins familie.

Thaksin ble dømt til ytterligere fem års fengsel i en annen sak der han ble funnet skyldig i å ha brukt stråmenn til å eie aksjer i Shin Corp. Loven forbyr enhver politisk embetsinnehaver å eie aksjer i et telekomselskap.

Frikjent i to saker
Retten frikjente Thaksin i to av sakene som ble reist mot ham og i 2019 avviste retten anklagene om tjenesteforsømmelse og forseelser i finansdepartementets administrasjon av en rehabiliteringsplan fra det private firmaet Thai Petrochemical Industry (TPI).

Samme år ble Thaksin også frifunnet for å ha finansiert lån på 9 milliarder baht gitt av den statseide Krungthai Bank til datterselskaper av eiendomsfirmaet Krisda Mahanakorn. Retten fant ingen overbevisende bevis for å bevise beskyldninger om at Thaksin var den «store sjefen» som beordret bankledere til å godkjenne lånene.

Pengene var opprinnelig ment for refinansiering og grunnerverv for eiendomsutvikling, men ble i stedet brukt til aksjehandel og ble hvitvasket for å skjule kilden, ifølge statsadvokatene.

I 2015 var Krungthais tidligere styreleder, Suchai Jaovisidha, og tidligere bankpresident Viroj Nuankae blant over et dusin tiltalte dømt til fengselsstraffer i forbindelse med låneskandalen.

To saker under NACC-etterforskning
Det er også to verserende saker mot Thaksin som etterforskes av National Anti-Corruption Commission.

I den ene saken er han anklaget for å ha bak seg falske avtaler mellom nåværende regjeringen og hans søster Yingluck Shinawatra sin regjeringen om en risordning.

Thaksin er også anklaget for overtredelse i Thai Airways kjøp av 79 fly mens han var ved makten, som han senere ble beskyldt for å være ansvarlig for det nasjonale flyselskapets enorme gjeld og økonomiske problemer.

Av Thai PBS Worlds politiske redaksjon 
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand