Nyheter fra Thailand - levert av Thailands Tidende

Stacks Image 106

My RSS Feed

 • Planlegger du en tur over til Kambodsja? Sjekk ut naturen rundt Kampot!
  I Kampot finner du ingen høyhus, men flott utsikt. Her går solen ned over Bokorfjellet.

  Kampot ligger noen få kilometer fra Siambukten, gjemt bak et elvedelta og store mangroveområder. Kambodsja snakker om å åpne opp igjen turismen, og en tur til Kambodsja er noe for reiselystne som allerede har utforsket Thailand. 

   

  SKREVET AV: Terje Engø, Magasinet Reisefot

  Magasinet Reisefot

   

  Reiselystne kan f.eks. ta turen nedover østkysten i Thailand til Trat, krysse over til Koh Kong, som er verdt et besøk i seg selv. Deretter dra videre til Sihanoukville – som enkelte nå hevder ikke lenger er så sjarmerende grunnet storstilt kinesisk turistutbygging – og deretter videre til Kampot.

   

  LES: Byene som kineserne ikke fant... ennå (31. mars 2019)

  LES: Kambodsja – mindre byråkrati, billigere øl (1. mai 2019)

   

  I skrivende stund er det problemer å reise grunnet covid, men dette vil kunne løsne opp i løpet av høsten og vinteren.

   

  Det er allerede planer om en «Travel Bubble» mellom Thailand og Kambodsja, nettopp via grenseovergangen i Trat.

   

   Her kan du zoome deg inn på Kampot (Google Maps).

   

  Visumfritt turistopphold i Kambodsja er pr i dag ikke mulig, men også dette vil kunne endre seg ganske raskt. For tiden har landet drøyt 200 nye virustilfeller pr dag og vaksinasjonsgrader ligger nå rundt 75 prosent fullvaksinerte, noe som gjør landet blant de ledende i Sørøst-Asia på vaksinasjonsfronten.

   

  Så da kan du starte å planlegge neste tur. Her er vårt inntrykk fra Kampot, som har en helt fantastisk natur, og også er kjent for pepperproduksjon:

   

  Pepperen her er påstått å være verdens beste, og priset deretter. Det var den jeg kom for å se og smake, kanskje også kjøpe litt av.

   

  Jeg sjekket inn på boutiquehotellet Villa Vedici. En resort like ved elven Preaek Tuek Chhu, bygget av en belgisk hjelpearbeider som i sin tid viet mange år på arbeid blant kambodsjanske flyktninger i Thailand og Kambodsja. Han la sin elsk på det vakre landet, og ble værende når det ble fred.

   

  Artikkelen fortsetter under bildene. Fotos: Terje Engø.

  Thailands Tidende

   

  Thailands Tidende

   

  Thailands Tidende

   

  Thailands Tidende

   

  Villa Vedici (bilde over) er et flott hotellanlegg, hvor en får et flott rom med aircondition for 300 kroner. Det var likevel ikke et slikt rom jeg havnet på. Da jeg uttrykte ønske om utsikt over elven, hadde de ett rom, mot et lite tillegg, men verdt hver eneste krone ekstra.

   

  Jeg hadde ikke mer enn sjekket inn før himmelen ble mørk og naturens farger nesten forsvant. Tordenskrallene ristet bygningen. Himmelens sluser åpnet seg brått. Millioner av regndråper pisket elven. Lyden fra regndråpene overdøvet alt, unntatt tordenskrallene. Jeg ble sittende på den overbygde verandaen, på første rad, bergtatt av naturens dramatiske skuespill.

   

  En halvtime senere hadde værgudene tømt skyene. Tåkedotter og dis hang tungt over palmer og åsrygger. Små fisk vaket på elven. Fiskebåter, og en sightseeingbåt med turister på elvetur, putret forbi. Noen fiskefartøy kom hjem etter en dag på havet. Andre dro ut for å fiske i den mørke tropiske natten. Fra og til hardt slit, så fjernt fra min tilværelse på verandaen. Betraktende, tenkende og nytende.

   

  Det ble kanskje ikke den perfekte solnedgang. Men i et lite øyeblikk strålte den lave solen gjennom ett hull under skyene. Åsryggen så ut som om den sto i brann. Mot himmelen svevde det flere store flyvehunder. Tankene gikk vampyrer.

   

  Flyvehundene kalles mer korrekt oversatt fra engelsk for «fruktflaggermus». De store flaggermusene som flyver over elven kan ha et vingespenn på nærmere en halv meter og lever som navnet tilsier av frukt.

   

  Solen gikk ned. Tropemørket senket seg raskt. Jeg satt i stolen. Nøt det hele, med en veranda på første rad for å se på naturens skuespill hvor scenen var elven, jungel, åser og en dramatisk himmel.

   

  Skuespillerne var båter, fruktflaggermus,- og når det ble mørkt, små lysende ildfluer. Tusener av ildfluer som lokket på en make, dansende som grønne stjerner svevende i buskene ved elven. En perfekt avslutning på en flott forestilling.

   

  Villa Vedici skriver på sin nettside at det er utsikt mot elven. De skriver ikke at det er utsikt til et fascinerende skuespill med elven i hovedrollen. Den første kvelden ble planen om å dra inn til byens sentrum glemt. Det holdt med lenge kveldens skuespill.

   (Thailands Tidende. 17. oktober 2021)

  17 October 17 2021
  terje@atlanticforlag.no (Terje Engø)
  Topp
  https://www.thailandstidende.com/item/4493-planlegger-du-en-tur-over-til-kambodsja-sjekk-ut-naturen-rundt-kampot
 • Kommentar: Ja, landet åpner opp, men forvirringen er stor
  Statsminister Prayut Chan-ocha holdt en kort tale omkranset av regjeringsmedlemmer.

  Dagens møte i Den store covid-komiteen under ledelse av statsministeren skulle gi svar på spørsmålene folk hadde etter statsministerens tv-tale på tirsdag.

   

  Slik gikk det ikke. Etter dagens pressekonferanse er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål.

   

  LES: Statsminister: – Utelivet kan åpne 1. desember (12. oktober 2021)

   

  Det utlendinger lurer på, er hvilke land som skal kunne ankomme Thailand uten karantene fra 1. november. Statsministeren sa at det dreide seg om ti land, men nevnte kun fem: USA, Storbritannia, Tyskland, Singapore og Kina.

   

  Under dagens møte ble ikke dette klargjort noe videre. Det har versert nyheter om at de nordiske landene er blant disse ti landene, men det er ikke omtalt på offisielt hold. Det opplyses at det vil bli kunngjort etterhvert.

   

  I en uvanlig seremoni holdt statsminister Prayut Chan-ocha en tale rett etter møtet, hvor viktige regjeringsmedlemmer og partnere sto i strak givakt rundt podiet. Han gjentok noe av det han sa i sin tale tirsdag – at Thailand skulle åpne opp for turisme kommende høysesong.

   

  Etter dette kom pressetalsmann Taweesin Visanuyothin og redegjorde for en detaljert gjenåpning av landet, som ikke virker å ha tatt inn over seg at Thailand nå planlegger å «leve med viruset».

   

  LES: Planlegger å droppe nullvisjonen, åpne opp for turisme (24. august 2021)

   

  Inndeling av landet i ulike soner vil fortsette, og det kommer an på antall smittede hvilke provinser som får åpne og hva slags åpning.

   

  Pressetalsmann Natapanu Nopakun, som tar seg av informasjon på engelsk, uttalte at systemet med krav om CoE for tilreisende vil erstattes med noe som kalles «Thailand Pass» fra og med november

   

  Nopakun har tidligere kommet med uttalelser som i ettertid har vist seg å ikke stemme, for eksempel da han sa at unntakstilstanden ville bli opphevet, så dette kan vi ikke bekrefte ennå.

   

  LES: Talsmann: – Unntakstilstanden vil oppheves i starten av oktober (22. september)

   

  Mens hver dag teller for turistindustrien, så virker ikke denne regjeringen å forstå alvoret i situasjonen og hvorfor det haster.

   

  Mye tyder også på at det er interne spenninger i regjeringen og byråkratiet. Statsministeren har nå ved to anledninger påstått at landet skal åpne opp for turister fra desember, men regelverket som kommer fra byråkratiet vitner ikke om dette.

   

  Det ble i dag sagt at antall mørkerøde provinser skal reduseres fra 29 til 23. Blant turiststeder forblir Bangkok og Chonburi mørkerøde, mens provinsene som huser Hua Hin og Cha-am nå rykker opp en kategori.

   

  Portforbudet i de mørkerøde provinsene reduseres med to timer. Det nye portforbudet fra 16. oktober blir i perioden 11–03.

   

  Hvis regjeringen tror at dette vil bidra til å lokke til seg turister så vil de nok få seg en ubehagelig overraskelse. Få turister vil ønske å feriere et sted som har portforbud. Portforbudet må vekk, og det bør et turistland som Thailand forstå.

   

  Og som alltid nevnes det at hvis smittetallene forverres, så vil tiltakene igjen bli strengere. 

   

  Dette vitner ikke om en politikk om å «leve med viruset». Det må konkluderes med at statsministeren pr i dag enten ikke har kontroll over situasjonen, eller kommer med meldinger om åpning av landet mest for å blidgjøre turistindustrien.

   

  Det gjenstår å se om han tar kontrollen og forlanger en reell gjenåpning, eller om han lar byråkrati, helsevesen, prominente leger og andre ta kontrollen og fortsette detaljstyringen av åpningen, som pr i dag går tregt.

   

  Dag A. Ekeberg


  Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

  (© Thailands Tidende. 14. oktober 2021)

  14 October 14 2021
  dfs554@yahoo.com (Lederartikler)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4492-kommentar-ja-landet-apner-opp-men-forvirringen-er-stor
 • Statsminister: – Utelivet kan åpne 1. desember
  Barer, som denne i Pattaya, kan åpne igjen senest 1. desember, ifølge statsministeren.

  Statsministeren sier nå at restauranter vil få tilby alkohol fra og med 1. desember og at utelivet også vil kunne åpne da. Han lover karantenefritt opphold for fullvaksinerte turister fra visse land fra og med 1. november.

   

  Statsminister Prayut Chan-ocha holdt i går kveld en tv-tale som ble sendt samtidig på de store kanalene. Den kom som en overraskelse, da den ikke var annonsert offisielt før samme kveld.

   

  Etter noe innledende informasjon om den generelle virussituasjonen, handlet talen om hvordan Thailand skulle åpne opp landet for turister.

   

  Statsministeren refererte til de tre månedene desember, januar og februar som ekstremt viktige for landets næringsliv. Han sa at landet hadde gått glipp av den forrige høysesongen, og ikke hadde råd til å tape en høysesong til. 

   

   

  Alkoholpolitikken under pandemien har vært streng. Det er for tiden forbudt med salg av alkohol på restauranter over hele landet – med et nylig unntak, Phuket.

   

  Under starten av pandemien var det ulike bestemmelser om alkoholsalg i ulike provinser som skapte mye forvirring. Som et gufs fra den perioden i fjor vedtok guvernøren i Chantaburi nettopp å forby salg av alkohol også fra butikker, etter at flere smittesituasjoner ble opplyst å skyldes ansamlinger av mennesker som drakk alkohol.

   

  Det minner oss på at guvernører har stor makt i denne pandemien, og kan lage problemer for turister uten at sentralmyndighetene er involvert.

   

  Men i går sa altså statsministeren at det var viktig å gi et godt tilbud til turister, og at det inkluderer alkohol på restauranter.

   

  Det inkluderer også et uteliv, og Chan-ocha sa at underholdningsbransjen skal få åpne igjen 1. desember. Det inkluderer normalt barer, puber og karaokebarer. Flere detaljer om dette kommer i løpet av uka, sa han.

   

  Barer, inkludert gogo-barer, hadde lov å holde åpent fra 1. juli i fjor og frem til den tredje smittebølgen startet i vår, med et avbrudd under den andre smittebølgen rundt nyttår.

   

  Statsministerens uttalelser betyr nok i praksis at portforbudet i de 29 «mørkerøde» provinsene også vil forsvinne. Dagens portforbud gjelder fra kl. 22 til 04. 

   

  Kommende torsdag (14. oktober) er det et nytt møte i Den store covidkomitteen, under ledelse av statsministeren, og det er blitt hintet om endringer i hvilke provinser som skal ha de strengeste tiltakene, altså hvilke provinser som skal være «mørkerøde».

   

  Uansett blir nok både Bangkok og Pattaya (Chonburi) fortsatt mørkerøde, siden smittetallene fortsatt er relativt høye, sammenlignet med mange andre provinser. Hua Hin og Cha-am ligger bedre an til å få en ny farge.

   

  For tiden er det de fire sydligste provinsene (Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla) som opplever størst økning i smitten. Dette sammenfaller med de fire provinsene som norske myndigheter fortsatt advarer mot reise til i sine reiseråd – slik de har gjort i mange år.

   

  Thailands Tidende

  Mange spørsmål gjenstår etter statsministerens tv-tale i går.

   

  I talen ble det også sagt at fullvaksinerte turister fra «lavrisikoland» skal slippe karantene fra 1. november. De må ta en covidtest før og etter ankomst. Han sa at det i første omgang dreide seg om ti land, men nevnte kun fem: USA, Singapore, Kina, Tyskland og Storbritannia.

   

  Det blir kjent senere i uka hvilke land dette virkelig vil dreie seg om. Spørsmålet man stiller er, hvis det faktisk kun blir ti land, blir de nordiske land med på listen?

   

  Sverige er et land med relativt store besøkstall i Thailand, men hvis Sverige skal inkluderes, er det da logisk å ekskludere Norge, Danmark og Finland? 

   

  Vi tipper at de nordiske landene ikke er blant de ti land statsministeren tenker på. Samtidig vil nok listen over ti land utvides ganske raskt.

   

  Statsministeren uttalte i juni i år at landet skulle åpnes opp igjen om 120 dager. Mange hadde beskyldt statsministeren for å ha glemt dette, men talen i går kom faktisk et par dager før fristen på 120 dager, og Chan-ocha nevnte dette. Så tar det mer enn 120 dager, men det viser at statsministeren i hvert fall er klar over hva han lovet.

   

  Så er det fortsatt slik at fem turiststeder skal få åpne uten karantene 1. november. Det dreier seg om Bangkok, Pattaya, Hua Hin, Cha-am og Chiang Mai. Det gjenstår å se om alle fem stedene får åpne, og i hvilken grad. Statsministeren nevnte ikke noe om dette i sin tale.

   

  LES: Kommentar: Hva betyr «åpning av turismen» i oktober? (13. september 2021)

   

  (© Thailands Tidende. 12. oktober 2021)

  12 October 12 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4491-statsminister-utelivet-kan-apne-1-desember
 • Planter er den nye hobbyen – «elefantører» går for store summer
  Masse folk på Siam Market i Pattaya. Innfelt: Dyre planter av typen caladium.

  Ville du kjøpt denne planten for 12.900 baht? I fjor kostet den ikke mange slanter, men Thailands middelklasse har fått en ny interesse. Blomstermarkeder flommer over av mennesker.

   

  Etter at helgemarkedet Siam Market i Pattaya fikk åpne igjen i forrige måned har det vært fullt av folk. Parkeringsplassen har vært overfylt, noe man ikke har vært vant til å se.

   

  Til dette markedet kommer forhandlere av planter og blomster fra fjern og nær for å selge sine varer. Veldig mange av dem satser nå på en bestemt type planter, og har droppet mye av det andre de pleide å selge.

   

  {gallery}2021/FlowerMarket{/gallery}

  Fra Siam Market og «elefantører» til salgs. (Foto: Prakaiphet Thungchan)

   

  Vi snakker om caladium, som på norsk har flere navn – som elefantøre, jesushjerte og englevinger. På thai kalles den Bon Si (บอนสี). Den stammer opprinnelig fra Syd- og Mellom-Amerika, men er blitt importert til Thailand og virker å trives godt her. Caladium tilhører Araceae-familien.

   

  Bladene kommer i de fleste farger, og det er gjerne sjeldne fargekombinasjoner eller mønstre som fanger de store prisene. Det er egne facebooksider og -grupper hvor disse planene tilbys og kjøpes. 

   

  Mange thaier er interessert i planteliv, og noen sider har flere hundre tusen Likes. Grupper har titusener av medlemmer.

   

  Den dyreste planten vi så på Siam Market kostet 12.900 baht. Mange kostet godt over tusen baht, f.eks. 6500 og 8500 baht. På nettet har det vært tilfeller hvor slike planter har vært solgt for hundretusener av baht. 

   

  Vi snakket med noen av forhandlerne på Siam Market i Pattaya. De kunne fortelle at det var stor interesse. Mange tok kun bilder, mens andre handlet. De la ikke skjul på at avansen var god.

   

  En forhandler sa at hun ikke turde satse for mye på dette. Hun var redd at det var en døgnflue som ville gå over raskt. Det er under pandemien man har sett økt interesse, ikke minst de siste månedene. Spørsmålet er hvor lenge interessen varer.

   

  Men de som var tidlig ute og satset har tjent store penger på disse fargerike elefantørene.

   

  Siam Market ligger like ved Mini Siam langs Sukhumvit Road i Nord-Pattaya. Her har det vært solgt planter i mange år – fredag, lørdag og søndag. Nå er det fullt av folk hver helg. Skal du få deg en grei parkeringsplass er det en fordel å være tidlig ute på dagen, i hvert fall før kl. 10.00.

   

   Kart over Siam Market (Google Map)

   

  På dette markedet selges det også alt du trenger av tilbehør og redskaper til hagebruk. Hagemøbler finner du også. Og det har etter hvert blitt et godt mattilbud der også, for de som tar det som en utflukt.

  (© Thailands Tidende. 9. oktober 2021)

  9 October 09 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4490-planter-er-den-nye-hobbyen-elefantorer-gar-for-store-summer
 • Språkspalten: Hvorfor slagord som «Pure Life» fungerer så dårlig her
  Språkspalten: Hvorfor slagord som «Pure Life» fungerer så dårlig her

  Store konglomerater som Nestlé, Colgate, General Electric og andre satser stort i Thailand. Hadde de kunnet litt thai ville de forstått at slagordene deres i hovedsak kun er egnet til forvirring.

   

  Nestlé konkurrerer med en mengde produsenter – hovedsakelig innenlands – av drikkevann på flaske. Markedet er ekstra tungt, for myndighetene har bestemt at folk skal kunne kjøpe en flaske drikkevann for ikke mer enn sju baht på kiosker som 7-Eleven.

   

  Store selskaper som Chang og Singha markedsfører sitt drikkevann for enorme summer på sosiale medier og tv. Så er det noen som hevder at det er firmanavnet de egentlig markedsfører, og at målet er å selge flaggskipet – øl. Det er nemlig strenge regler for markedsføring av alkohol i Thailand.

   

  Nestlé på sin side må tjene penger direkte på drikkevannet. Og de satser stort på dette. Så får de bli opp til den enkelte å finne ut hvordan de kan tjene store penger på drikkevann til sju baht pr flaske.

   

  Men som et verdensomspennende firma må Nestlé Thailand bruke moderfirmaets logo og slagord. Og de ansatte i Thailand har tydeligvis ikke fortalt sjefene i Sveits at dette slagordet er umulig å uttale for den jevne thai.

   

  LES: Språkspalten i Thailands Tidende

   

  På thai blir «Pure Life» skrecvet เพียว ไลฟ์. Det er hele fire måter å representere dette på via det latinske alfabetet:

  Peow Lai

  Piao Lai

  Piew Lai og

  Peaow Lai.

   

  Ingen av disse «oversettelsene» lyder tilnærmet likt originalen. Grunnen at ingen av de to ordene i slagordet kan uttales med de thailandske lydene som finnes i alfabetet her.

   

  «Pure» slutter med en R, og det er ingen thailandske ord som slutter på R. 

   

  «Life» består av en L, diftongen AI og en F. Men thaier har ingen erfaring med at diftonger etterfølges av noe som helst, være seg vokaler eller konsonanter. Derfor blir konsonanten F stum. Ja, den skrives i annonsene, men med et «stum-tegn» i overkant av F-en.

   

  Hvis du ikke tror oss, be en thai uttale «Pure Life», og se om du forstår at det faktisk er pure life som sies.

   

  Life er et ord som går igjen i slagord verden over. Det uttales her som «Lai». Det kan bety en mengde engelske ord, som for eksempel:

  Live

  Line

  Like

  Lime

  Light

  Lice

  Lyle

   

  Sistnevnte er et egennavn, og det gir ekstra muligheter for de som vil ha moro med språket.

   

  General Electric har lenge seilt under slagordet «We bring good things to life».

   

  Det kan på thai oversettes til:

   

  We bring good things to Lyle

   

  Så folk som kaller seg Lyle (hovedsakelig engelsktalende folk) har noe å se frem til.

   

  Procter & Gamble er en av mange andre som bruker «Life» i sin markedsføring:

   

  «Touching lives, improving life»

   

  Et slikt slagord er kun egnet til forvirring her. Både «Lives» og «Life» uttales på samme måte, og det er vanskelig å forklare forskjellen.

   

  Et annet ord som går igjen i de verdensomspennende konglomeraters ordspråk er naturlig nok ordet «World».

   

  Colgate hevder at de er «World of Care».

   

  Andre firmaer hevder:

  FedEx: Relax, it’s FedEx; The world on time

  Harley-Davidson: Define your world in a whole new way.

  Western Union Co: The fastest way to send money – worldwide

   

  Uheldigvis uttales ordene Word og World på samme måte blant thaier. Det er ingen måte å få puttet inn en ekstra L i World. 

   

  Så Harley-Davidsons slagord blir da like gjerne «Define your word in a whole new way».

   

  De som liker å følge med på de verdensomspennende firmaene som styrer kloden i dag, kan sjekke slagordene for de 500 største her.

  (© Thailands Tidende. 6. oktober 2021)

  6 October 06 2021
  dekeberg@yahoo.com (Språkspalten)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4489-sprakspalten-hvorfor-slagord-som-pure-life-fungerer-sa-darlig-her