Nyheter fra Thailand - levert av Thailands Tidende

Stacks Image 106

My RSS Feed

 • Test&Go igjen fra 1. februar – denne gang med to tester
  Pressetalsmann Taweesin Visanuyothin med flere nyheter i dag.

  Du skal fra og med 1. februar ha en booking for både første og femte natt i Thailand for å kvalifisere for Test&Go. Fra 24. januar forlenges skjenketiden fra kl. 21 til kl. 23.

   

  Møtet i Den store covidkomiteen under ledelse av statsministeren vedtok i dag at Test&Go – som ble stoppet 22. desember – kan gjenopptas fra og med 1. februar. Foreløpig er det ikke mulig å søke om dette, når man sjekker websiden til Thailand Pass.

   

  Dette vedtaket skal publiseres i Royal Gazette for å være offisielt, men med en slik uttalelse fra møtet i dag, via pressetalsmann Taweesin Visanuyothin, peker alle ting på at situasjonen blir slik. Og denne gangen skal det gjelde for alle land uten unntak.

   

  Dr. Taweesin la dog til at hvis smitteutviklingen blir negativ fremover, kan man nok en gang oppleve at adgangen til Test&Go avsluttes.

   

  Den store forskjellen med Test&Go fra 1. februar, er at man skal booke hotellrom både første og femte natta i Thailand. Dette for at man skal ta PCR-tester og vente på resultatet.

   

  Erfaringen fra første runde med Test&Go var at de fleste overnattet på hotellet, men de som ankom Thailand på formiddagen kunne få testresultatet på ettermiddagen og være fri til å dra videre uten å overnatte.

   

  Med den nye ordningen med test femte dagen, får man anta at de fleste hoteller ordner det slik at man kan teste på formiddag og få resultatet samme dag, for de som har andre planer, og ikke vil overnatte.

   

  Det kan være forskjellig hotell første og femte natt, men de må begge være sertifisert godkjent for å motta karantenegjester (SHA+).

   

  Det blir opprettet et kommandosenter, hvor daglig leder på hotell kan henvende seg hvis Test&Go-folk ikke dukker opp til den avtalte testen.

   

  Myndighetenes ønske er å ha kontakt med alle tilreisende via app, men det har hittil ikke fungert så godt, selv om folk blir bedt om å benytte appen MorChana.

   

  Ut over dette er det de samme reglene som under tidligere Test&Go som gjelder. Man må altså ha RT-PCR-test maks 72 timer før avreise, og ha en forsikring som dekker covid med minst 50.000 amerikanske dollar. Regelverket gjelder for fullvaksinerte personer. 

   

  For øvrig blir Sandbox-opplegget utvidet til å gjelder turiststeder i Chonburi, inkludert Pattaya, samt Koh Chang i Trat-provinsen. Dette er mindre viktig, siden mange nok fremover vil velge Test&Go, men kan få betydning hvis man nok en gang opplever at Test&Go blir kansellert grunnet økt smitte.

   

  Ellers fikk vi i dag vite at landet igjen får nye virussoner fra 24. april. Det blir lov å servere alkohol til kl. 23.00, i motsetning til kl. 21.00 som i dag. Dette gjelder steder som er utpekt som turiststeder og er såkalte «blå provinser», som er åtte i tallet.

   

  Thailands Tidende

  Ny inndeling av landet i soner fra og med 24. januar.

   

  25 provinser blir gule, det vil si at de også kan servere alkohol. De «oransje» provinsene kan ikke dette. Kart og flere detaljer finnes hos CCSA.

   

  Ifølge Thai PBS skal unntakstilstanden forlenges til ut mars måned.

   

  Et annet vedtak, var at det obligatoriske "Work from Home" for offentlig ansatte opphører 1. februar. Det kan føre til at flere offentlige tjenester igjen blir tilgjengelig.

   

  (© Thailands Tidende. 20. januar 2022)

  20 January 20 2022
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4535-test-go-igjen-fra-1-februar-denne-gang-med-to-tester
 • Kun 30 prosent av Thailand Pass-innehavere ankommer
  Fra dagens pressekonferanse med pressetalskvinne Apisamai Srirangsan.

  Thailandske myndigheter følger nøye med på utviklingen av de turister som ankommer. Mange kansellerer grunnet nye karantenekrav. Det opplyses nå at alle må installere appen Mor Chana på telefonen.

   

  Oppdatering: Vi har fått svar fra CCSA om at det neste møtet i Den store covid-komiteen vil finne sted 20. januar. Red

   

  Det har vært mye forvirring om hvor lenge Thailand Pass gjelder. Test&Go-programmet ble kansellert 22. desember, men mange hadde allerede fått innvilget innreise.

   

  Vi stilte et spørsmål til kommunikasjonsavdelingen hos Covid-komiteen (CCSA), som ble stilt på dagens pressekonferanse.

   

  Spørsmålet var:

  CCSA opplyser at Thailand Pass er gyldig «inntil videre». Hva skal vi anbefale våre lesere som har Thailand Pass i tiden fremover?

   

  Pressetalskvinne Dr. Apisamai Srirangsan svarte:

  – De som har registrert Thailand Pass før 22. desember kan komme til Thailand. Den avgjørelsen gjelder inntil videre, nærmere bestemt frem til neste møte i Den store covidkomiteen.

   

  Vi har stilt et oppfølgende spørsmål om når dette møtet skal finne sted. Opprinnelig ble det opplyst at møtet skulle være i dag (14. januar). Vi venter på svar og oppdaterer artikkelen når vi vet svaret (oppdatering: Møtet skal finne sted 20. januar).

   

  Dr. Apisamai kunne ellers opplyse at rundt nyttår ankom ca. halvparten av de som faktisk hadde fått utstedt Thailand Pass. Etter det har tallet gått ned til ca. 30 prosent.

   

  Mange leser «skrekkhistorier» om hva som kan skje med turister som tester positivt i Thailand, og har derfor kansellert.

   

  De som tester positivt må i en form for karantene. Det kan dreie seg om sykehus eller hotellkarantene, avhengig av symptomer. Den obligatoriske forsikringen man må ha for å kvalifisere for Thailand Pass skal dekke dette.

   

  Hittil i januar har 3,30 prosent av tilreisende testet positivt ved ankomst. Før nyttår lå tallet på under en prosent. 

   

  Så er spørsmålet om utgiftene til karantene også dekkes hvis man kun har vært «i nærkontakt» med smittede og må i karantene. Ifølge vår artikkel (under) dekker to av de fire største norske reiseforsikringsselskapene dette:

   

  LES: Nærkontakt med smittede: Ulik praksis i norsk forsikringsbransje (11. november)

   

  Dr. Apisamai opplyste også at det nå er et absolutt krav at utlendinger laster ned appen Mor Chana. Den skal inneholde dine testresultater. Så har vi lesere som har problemer med å få denne appen til å fungere. Det kan skyldes at de laster den ned mens de befinner seg utenfor landets grenser, så det kan lønne seg å vente til man er på thailandsk jord.

   

  Hun poengterte også at alle tilreisende nå skal ha en PCR-test etter 5–6 dager i Thailand. Hun avviste rykter fra sosiale medier om at denne testen ikke lenge var noe krav.

  (© Thailands Tidende. 14. januar 2022)

  14 January 14 2022
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4534-kun-30-prosent-av-thailand-pass-innehavere-ankommer
 • Språkspalten: Ler de av deg bak din rygg?
  Språkspalten: Ler de av deg bak din rygg?

   

  Noe man ser gjentatte ganger på sosiale medier, er en påstand om at thaier baksnakker oss på et språk vi ikke forstår og ler av oss bak vår rygg. Mange sier seg enige. Noen med litt lengre fartstid stiller kanskje spørsmålstegn, men de blir raskt overkjørt av dem som mener seg baktalt.

   

  Svaret på vårt spørsmål er: I all hovedsak NEI. 

   

  Så hvor stammer misforståelsen fra? Vel, thaier har en tendens til å smile mye, som vi vet. Når noe er usikkert, så tyr man til smilet. F.eks. når en utlendinger sier noe de ikke forstår. Man ler ikke, man smiler, for å vise at man forsøker å forstå og tar alt opp i beste mening.

   

  Ut over det er det åpenbart for de som kjenner samfunnet her at man normalt sett ikke snakker stygt om andre. Så la oss forklare dette.

   

  Det thailandske språket er på en del områder mer nyansert enn f.eks. det norske. Man bruker språket her til å signalisere hvem man er og hvem man snakker til. Det gjøres ved en del høflighetsfraser, og i hvor stor grad man tiltaler den man snakker til høflig. «Du» kan sies på mange titalls måter her, avhengig av forholdet mellom deg og den du snakker til, noe vi har skrevet om tidligere i Språkspalten.

   

  Så er ikke det thailandske samfunnet det samme som vestlige samfunn. Når det er «tøft» å banne og skjelle ut hverandre på tv i Vesten, er dette sett på som dårlig oppførsel her. Man vurderer folk etter hvor fint og korrekt man snakker. De få av dere som forstår thai, har sikkert forsøkt å se på Talk Shows på thailandsk tv. Det er en smule kjedelig for oss, fordi alle er enige med hverandre, smiler og snakker ekstremt høflig.

   

  Men det er slik thaiene vil ha det. Høflig og forutsigbart. Når man som eneste utlending sitter blant en gjeng thaier, så gjelder fortsatt de samme reglene, nemlig å snakke «fint». Hvis en person plutselig omtaler den uvitende farangen med en ukvemsord, så biter de andre seg merke i det og anser baktaleren som en person med dårlig oppførsel.

   

  Så har man selvsagt alle mulige samfunnslag og situasjoner. I sosiale lag kan selvsagt venner snakke nedsettende om utlendinger, men paranoide faranger skal vite at det er lite utbredt. 

   

  Så hvorfor ler de av utlendinger når de snakker? Jo, fordi de ikke forstår hva vi sier. Det være seg om man snakker engelsk eller forsøker seg på noen tillærte thailandske fraser.

   

  Utlendinger har også en tendens til å stille veldig direkte, personlig spørsmål, som lokalbefolkningen finner upassende. Her er det mer vanlig å danse rundt grøten så ingen blir fornærmet. Så hva gjør man når utlendinger blir for direkte? Jo, man smiler og ler. Men ikke bak din rygg, med mindre du har gitt opp disse samtalepartnerne og allerede har snudd ryggen til.

   

  Redaktøren

   

  Det er fortsatt mange nordmenn som har ønske om å lære seg thai, så vår språkspalte lever videre. Den er ikke for viderekommende, men for alle som er nysgjerrige på dette språket, og ikke minst på hvordan språket og kulturen henger sammen. 

  (© Thailands Tidende. 23. januar 2022)

  23 January 23 2022
  dekeberg@yahoo.com (Språkspalten)
  Topp
  https://www.thailandstidende.com/item/4533-sprakspalten-ler-de-av-deg-bak-din-rygg
 • Livet i Thailand: Brilleguide for trangsynte
  På Jomtien Beach finner du selgsagt både Top Charoen og 7-Eleven.

  Ta en tur i en travel handlegate i Thailand. Stopp og se deg rundt. Hvis du ikke ser en 7-Eleven og en Top Charoen brillebutikk har du nok havnet i en bakgate.

   

  Disse to virksomhetene er på motsatte skala i det kapitalistiske systemet. 7-Eleven har en konstant strøm av kunder som legger igjen noen få baht i profitt for moderfirmaet. Top Charoen har en kunde i ny og ne, som legger igjen tusenvis av baht.

   

  Så blir da spørsmålet: Hvilket modell er den mest profitable? Det vi kan observere er at under pandemien er en god del 7-Eleven stengt, mens Top Charoen holder åpent. I hvert fall når man snakker om Pattaya.

   

  Daglig leder av Top Charoen, Mr. Noppasak Treeponchaisak, sier ifølge meglerfirmaet Finnomena, at 7 av 10 thaier som bruker briller har kjøpt dem hos Top Charoen. 

   

  Wikipedia sier at 7-Eleven i Thailand også har en 70 prosent markedsandel.

   

  Der stopper likhetene. 7-Eleven er et aksjeselskap kalt CP ALL, som ble startet i 1989 av landets største konglomerat, Charoen Pokphand Group.

   

  Top Charoen er privat eid og startet som Charoen Karn Glasses i Saraburi for 60 år siden.

   

  Det er ikke lett å finne ut mye om Top Charoen. Det er lite konkret historie å finne på hjemmesiden til firmaet, bortsett fra at de som eneste optiske firma deltok på BOI Fair 2000. Men for fire år siden rapporterte altså Finnomena at de hadde 1758 filialer. 7-Eleven på sin side har nok passert 12.000 filialer (11.983 pr juli i fjor).

   

  Det er ikke bare Thailands Tidende som har stilt seg spørsmålet: Hvordan kan det ha seg at man ser Top Charoen på alle gatehjørner når man sjelden ser noen kunder der? Pantip, det største debattforumet i Thailand (på thai) har samme spørsmålet. En leser skriver at hvis de selger ti briller har de dekket utgiftene for en måned. Dette utsagnet er dog ikke dokumentert.

   

  Men optikk er ansette som en veldig profitable bransje i mange land. Estimater for fortjenestemargin i bransjen variere mellom 30 og 250 prosent. 

   

  Så over til våre egne, personlige erfaringer:

   

  Vi har handlet briller i Pattaya i tjue år. I starten benyttet vi en av de få optikerne som var her, naturlig nok kalt «Pattaya Optical». Den første fikk rettigheten til dette navnet. 

   

  Så dukket det opp Top Charoen rett i nærheten av der vi bodde, så hvorfor ikke forsøke dem? Det er nemlig i praksis umulig å finne en parkeringsplass på Central Road i nærheten av Pattaya Optical.

   

  Men det har vist seg at det er den tradisjonelle optikeren du kjenner, med god erfaring, som gir den best prisen og servicen. Pattaya Optical i Central Road er etterhvert omgitt av Top Charoen på alle kanter, men de holder ut. Eieren er en hyggelig thailandsk mann som har bodd i Finland(!), så ikke bli forundret om du ser mange blonde kunder. 

   

  Forskjellen på en lokal optiker og en kjedeoptiker er at hos den førstnevnte får du all servicen der og da. De har teknikere på bakrommet som ordner det meste.

   

  Optikere gir livslang garanti her, i motsetning til stort sett alle andre bransjer. Det føler vel at de må det, når de tar seg så godt betalt i starten på samarbeidet. Jeg har brakt mine gamle briller inn for justering etter mange år, og de nekter å ta betaling (det gjelder både Top Charoen og Pattaya Optical). Jeg synes synd på staben, spesielt under pandemien, så jeg forsøker å spørre om jeg kan betale litt for servicen, men svaret er absolutt ikke. Så jeg ender opp med å kjøpe noe brillespray og liknende for å bidra litt. 

   

  Filialer hos Top Charoen stiller normalt opp med et antall yngre, smilende damer i fine drakter på jobb. Før pandemien ga de deg appelsinjuice ved ankomst, noe de har sluttet med nå. Uansett dreier det seg om å selge produkter. Hvis du spør om tekniske ting kan det bli litt verre.

   

  Min innfatning fikk et tretthetsbrudd. Top Charoen skulle fikse det – og gjordet det! Men innfatningen måtte sendes til Bangkok og det tok nærmere en måned. Jeg lurte på om jeg kunne betale litt for en raskere transport, men det var ikke mulig. Jeg fikk gratis hjelp, som var bra, men måtte altså ta tiden til hjelp. 

   

  Når du valser inn i en optikerforretning får du raskt et «godt» tilbud. Det dreier seg om innfatninger som gjerne koster i størrelsesorden noen tusen baht opp til ti tusen baht eller mer. Brilleglassene koster også mye. De tilbyr ekstra tynne glass, glass med antirefleksbehandling etc. Avhengig av synet ditt kan det fort dreie seg om opp imot ti tusen baht bare for glassene. Eller mer for bifokale løsninger.

   

  Da gjelder det å ha litt is i magen. Si at «dette er altfor dyrt», så får du raskt et bedre tilbud. De har nemlig mange type innfatninger, og mange kvaliteter av brilleglass.

   

  Jeg skulle bytte en innfatning nylig, og fant ut at nye glass ville koste over åtte tusen baht. Så jeg foreslo å kun bytte innfatning.

   

  En innfatning til 2500 ble raskt nedsatt til 1500 baht. Det var etter at de hadde lett lenge og vel etter en innfatning som var mindre i størrelse enn den eksisterende, slik at man kunne bruke de gamle glassene.

   

  Jeg har gjort dette noen ganger nå, så mine briller blir stadig mindre... Bonusen er at de også blir stadig lettere i vekt, ettersom teknikere høvler av det tykke glasset i ytterkant for å tilpasse dem den nye, mindre innfatningen.

   

  Her er konklusjonen: Ikke aksepter den første prisen du får! Det er tungt å fremstå som en gnien farang overfor de hyggelige salgsdamene hos Top Charoen, men hvis du klager litt over prisen, eller aksepterer en lavere kvalitet, så havner du etter hvert ned på en akseptabel sum. Og de smiler fortsatt, etter at handelen er avtalt, så du vet at de fortsatt har en god profitt på salget.

   

  Eller sjekk litt i bakgatene på jakt etter optikere som ikke er en del av en kjede. Hvis du befinner deg i Pattaya, så forsøk Pattaya Optical. De har ingen salgsdamer eller appelsinjuice, men gir deg det du trenger likevel. Men også der finner du alle prisklasser, så du trenger ikke si ja takk til det første tilbudet.

   

  Redaktøren

  -------------

  I spalten Livet i Thailand finner du rapporter om hvordan det er å bo i Thailand. Eventuelle spissformuleringer og generaliseringer er skrevet i beste mening.

  (© Thailands Tidende. 18. januar 2022)

  18 January 18 2022
  tt@thailandstidende.com (Livet i Thailand)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4532-livet-i-thailand-brilleguide-for-trangsynte
 • Smitten øker, flere sandbox-opplegg gjenåpner i Syd-Thailand
  Syd-Thailand åpner opp igjen flere sandoxer, her fra Koh Samui..

  I dag ble det meldt om 7526 nye smittede siste døgn i Thailand, etter at nivået noen uker lå rundt 3000. Beredskapsnivået for landet er økt til fra 3 til 4. På dette nivået blir folk anbefalt å ikke reise, hverken innad eller til utlandet, men pr i dag er dette kun en oppfordring, uten noen forbud.

   

  OppdateringDe som har fått utstedt Thailand Pass Test&Go kan benytte disse inntil videre, det er ennå ikke satt noen dato for når de ikke lenger gjelder, ifølge TAT.  På pressekonferansen fredag ble det sagt at passene bare kunne brukes til og med 15. januar, men det er altså nå tilbakevist. Red.

   

  Test&Go-opplegget, med én dag karantene, ble vurdert på dagens møte i Den store covid-komiteen under ledelse av statsminister, men blir ikke gjeninnført med det første. Det ble antydet tidligst i slutten av måneden, hvis smittesituasjonen ikke forverrer seg.

   

  Samtidig blir også folk oppfordret til å jobbe hjemmefra, både offentlig og privat virksomhet.

   

  Pr i dag er det kun Phuket Sandbox som er tillatt som alternativ til ordinær karantene (7 dager for fullvaksinerte og 10 dager for uvaksinerte). Men fra 11. januar kommer det tre andre sandboxer med i bildet, Krabi, Surat Thani og Phang Nga, som inkluderer øyer som Koh Samui og Koh Tao. Næringslivet på Koh Samui var f.eks. meget misfornøyde at de plutselig ble droppet fra sandbox-opplegget da Omikron-varianten dukket opp.

   

  Man legger merke til at Chonburi med Pattaya ikke er inkludert i sandbox-opplegget pr i dag, så turister dit må i hotellkarantene i sju dager, og må oppholde seg på rommet, i motsetning til situasjonen på sandbox-stedene, som tillater at man beveger seg utenfor hotellrommet og hotellområdet. 

   

  Fra 16. januar kan barer og uteliv få lov å åpne som restauranter. Steder som Pattaya er det forøvrig allerede åpnet. Men alkoholsalg skal slutte kl. 21, og det er ikke tilfelle mange steder pr i dag.

  (© Thailands Tidende. 7. januar 2022)

  7 January 07 2022
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4531-smitten-oker-flere-sandbox-opplegg-gjenapner-i-syd-thailand