Stacks Image 128

Nyheter fra Thailand - levert av NRK

My RSS Feed

 • Thailand: Vedtok lov om likekjønna ekteskap
  Det melder Reuters. Overhuset i den thailandske nasjonalforsamlinga har vedteke ei lov som gjer likekjønna ekteskap lovleg. Thailand er dermed det første landet i Sørøst-Asia der ekteskap mellom same kjønn er lovleg. Landet blir også det tredje i heile Asia til å vedta dette, like etter Nepal og Taiwan. Lovendringa gir også likekjønna par dei same rettane til adopsjon og arv.
  18 June 18 2024
  Thailand
  1.16929234
 • Thailand ventes å gi grønt lys til likekjønnet ekteskap
  Thailand er ventet å bli det første landet i Sørøst-Asia til å gjøre likekjønnet ekteskap lovlig når landets folkevalgte gir et endelig godkjent-stempel. Overhuset i Thailands nasjonalforsamling skal tirsdag stemme over lovforslaget som vil gjøre det lovlig for par av samme kjønn å gifte seg. Etter avstemmingen, som er ventet å ende med et ja, går lovforslaget til kong Maha Vajiralongkorn for signering og vil tre i kraft 120 dager etter. (NTB)
  18 June 18 2024
  Thailand
  1.16929321
 • Thailands tidligere statsminister løslates mot kausjon
  Den tidligere thailandske statsministeren Thaksin Shinawatra, som er tiltalt for majestetsfornærmelse, har fått innvilget kausjon og unngår dermed varetekt. Milliardæren ba om å få innvilget kausjon kort tid etter at påtalemyndigheten tok ut tiltale mot ham for brudd på landets strenge lov om majestetsfornærmelser. Slike lovbrudd kan medføre fengselsstraff på opptil 15 år per fornærmelse. – Retten har løslatt Thaksin mot en kausjon på 500.000 baht, betingelsen er at han ikke forlater landet med mindre han får tillatelse til det, heter det i en uttalelse fra påtalemyndigheten. Tiltalen mot Thaksin dreier seg om angivelige fornærmelser mot kongehuset i et intervju i 2015. Han ble styrtet i et kupp i 2006, og ble dømt for maktmisbruk to år senere da han allerede hadde forlatt landet. Tidligere i år ble han omsider igjen en fri mann etter 15 år i selvpålagt eksil og flere måneder i fengsel. (NTB)
  18 June 18 2024
  Thailand
  1.16929189
 • Thailands eksstatsminister tiltalt for å ha fornærmet kongelige
  Thailands eksstatsminister må møte i retten tiltalt for å ha fornærmet kongelige, melder AFP. Rettssaken starter 18. juni. Thaksin Shinawatra ble prøveløslatt tidligere i år. Han er en av landets mest kjente politikere, og ble dømt for maktmisbruk og interessekonflikter. Han kom tilbake til Thailand i 2023 etter 15 år i eksil.
  29 May 29 2024
  Thailand
  1.16901697
 • To personer dømt for å ha fornærmet kongshuset i Thailand
  En musiker og en opposisjonspolitiker er dømt til fengselsstraffer for å ha fornærmet kongehuset i Thailand, melder deres advokater. Thailand har svært streng lovbeskyttelse for sin kongefamilie, og kritikk og andre mishagsytringer kan gi opp til 15 års fengsel. Den 31 år gamle parlamentarikeren Chonthicha Jangrew ble dømt til to års fengsel for en tale hun holdt i 2021, mens musikeren Chaiamorn Kaewwiboonpan (35) er dømt til fire års fengsel for å ha brent et portrett av kong Maha Vajiralongkorn. (NTB)
  27 May 27 2024
  Thailand
  1.16898579
 • Vil kaste statsministeren i Thailand etter ministerutnevnelse
  En domstol i Thailand har besluttet å ta inn en klage fra 40 senatorer i landet mot statsminister Srettha Thavisin. Senatorene krever at Srettha går av, etter at han utnevnte en tidligere straffedømt advokat til regjeringen, skriver Reuters. Srettha får bli sittende som statsminister inntil domstolen har behandlet saken. Han vil fremme sitt forsvar i løpet av de neste 15 dagene, sier talsperson Chai Wacharonke for statsministeren til Reuters. Det er den tidligere advokaten Pichit Chuenban som skaper hodebry i Thailand. Han er tidligere domfelt for å ha bestukket vitner i en straffesak. Han mistet da advokatlisensen i fem år. De 40 senatorene mener utnevnelsen av Pichit er grunnlovsstridig. Han gikk av tirsdag denne uken i et forsøk på å stanse rettsprosessen mot statsminister Srettha.
  23 May 23 2024
  Thailand
  1.16893553
 • Sultestreikende aktivist døde i fengsel
  En thailandsk aktivist som sultestreiket, er død etter å ha nektet å ta imot næring, opplyser thailandske myndigheter. Netiporn Sanae-Sangkhom fra den prodemokratiske gruppen «Thaluwang» hadde vært fengslet siden januar. 28-åringen ble holdt fengslet før rettssaken mot henne skulle starte etter at hun angivelig hadde vært delaktig i en protest mot en kongelig bilkortesje. Straffene for fornærmelse av kongefamilien er svært strenge i Thailand. Flere av paragrafene har en strafferamme på 15 år. Sanae-Sangkhom startet sultestreiken kort tid etter at hun ble pågrepet, som en protest mot det thailandske rettssystemet. Etter å ha nektet å motta mineraler og vitaminer, døde hun av hjertestans tirsdag formiddag lokal tid. (NTB)
  14 May 14 2024
  Thailand
  1.16882600
 • Hetebølge har tatt livet av titalls mennesker i Thailand
  En hetebølge, som har vart i flere uker, har tatt livet av over 60 personer i Thailand. Så langt i år har nesten dobbelt så mange personer dødd av heteslag i Thailand sammenlignet med i fjor. Hittil har dette vært dødsårsaken for 61 personer, mot 37 i hele 2023. Gradestokken har vist 44 grader i de nordlige delene av landet. Det varme været gjør at thailandske helsemyndigheter har sendt ut advarsler på nær daglig basis de siste ukene. Regntiden har latt vente på seg i Thailand i år. Istedenfor er det hetebølger som har preget værbildet. Stormer har truffet de sørlige delene av landet den siste uken, som har gitt lavere temperaturer, men myndighetene advarer om mulig flom. (NTB)
  10 May 10 2024
  Thailand
  1.16877626
 • Minst 30 døde etter hetebølge i Thailand
  Onsdag ble det målt drøyt 40 varmegrader i Bangkok, men senere i uka venter myndighetene at temperaturen kan stige til minst 52 varmegrader. Ifølge helsedepartementet i Thailand har ekstrem hete hittil i år krevd minst 30 liv i Thailand, mot 37 i hele fjor. April er vanligvis den varmeste måneden i Thailand og andre land i regionen, men er i vår unormalt varm blant annet som følge av værfenomenet El Nino.
  25 April 25 2024
  Thailand
  1.16858654
 • Thailand ett steg nærmere likekjønnet ekteskap
  Underhuset i det thailandske parlamentet godkjente onsdag et lovforslag om å tillate likekjønnet ekteskap, melder Reuters. Dermed er Thailand et steg nærmere å bli det tredje landet i Asia som åpner for likekjønnet ekteskap. Lovforslaget trenger både godkjenning i Senatet og tilslutning fra den kongen, før det kan bli lov.
  27 March 27 2024
  Thailand
  1.16822918