Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 782

Dette er dommene og fengselsstraffen som venter Thaksin i Thailand



Tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som har levd i selvpålagt eksil i utlandet siden 2008, kan forvente minst 10 år bak murene hvis han innfrir løftet om å returnere til Thailand for å sone sin fengselsstraff.

Av Thai PBS Worlds politiske redaksjon

Thaksin sto overfor åtte straffesaker som stammer fra hans periode som statsminister mellom februar 2001 og september 2006.

Thailandske domstoler dømte han, i fravær, til totalt 12 års fengsel i fire saker, men foreldelsesfristen har siden gått ut på en to år lang fengselstraff som ble avsagt i oktober 2008. Han ble frifunnet i to andre saker, mens de resterende to sakene fortsatt er under etterforskning.

I et intervju den 24. mars med Kyodo News kunngjorde Thaksin at han var klar til å komme tilbake til Thailand og sone sin straff uavhengig av resultatet av valget 14. mai. Eks-statsministeren insisterte også på at han ikke ville søke amnesti fra parlamentet selv om hans eget Pheu Thai Party skulle få makten etter det nasjonale valget.

Anklaget for maktmisbruk
Thaksin ble anklaget for maktmisbruk og korrupsjon mens han fungerte som statsminister. Demonstranter tok til gatene i januar 2006 etter at familien hans solgte sin majoritetsandel i telekomgiganten Shin Corp til Singapores Temasek Holdings skattefritt for rundt 73 milliarder baht.

Et militærkupp ble gjennomført i september 2006 for å styrte Thaksins valgte regjering. Kuppmakerne nevnte korrupsjon, maktmisbruk og etiske brudd fra statsministeren som årsaker til at de tok over makten.

Etter kuppet opprettet militærjuntaen Assets Examination Committee for å etterforske mistanker formuen til Thaksin og hans regjeringsmedlemmer ble til på uredelig vis. Funn fra det 12 medlemmers store panelet førte til en rekke straffesaker mot eks-lederen og hans tidligere kolleger.

I februar 2008 kom Thaksin tilbake til Thailand for første gang siden kuppet, siden hans People Power Party vant valget i desember 2007 og dannet en koalisjonsregjering.

Men bare måneder etter at han kom hjem, reiste Thaksin og hans daværende kone Khunying Potjaman til utlandet igjen, visstnok for å delta på Beijing-OL i 2008.

12 år for fire straffesaker
Han var fortsatt i utlandet like etter at Høyesteretts straffeavdeling for innehavere av politiske posisjoner erklærte ham skyldig i maktmisbruk i hans kones kjøp av en statseid tomt i det ettertraktede Ratchadaphisek-området til en pris som var langt under markedsverdien.

I oktober 2008 ble Thaksin dømt in absentia til to års fengsel. Den 10-årige foreldelsesfristen for den rettsdommen utløp i oktober 2018.

Retten ga senere Thaksin ytterligere to års fengsel etter å ha funnet ham skyldig i lovbrudd i en lotterisak.

Han ble idømt ytterligere tre års fengsel for å ha misbrukt sin stilling til å godkjenne lån på totalt 4 milliarder baht til Myanmar via Export-Import Bank of Thailand.

Lånene ble deretter brukt på å kjøpe forsyninger fra et telekomfirma eid av Thaksins familie.

Thaksin ble dømt til ytterligere fem års fengsel i en annen sak der han ble funnet skyldig i å ha brukt stråmenn til å eie aksjer i Shin Corp. Loven forbyr enhver politisk embetsinnehaver å eie aksjer i et telekomselskap.

Frikjent i to saker
Retten frikjente Thaksin i to av sakene som ble reist mot ham og i 2019 avviste retten anklagene om tjenesteforsømmelse og forseelser i finansdepartementets administrasjon av en rehabiliteringsplan fra det private firmaet Thai Petrochemical Industry (TPI).

Samme år ble Thaksin også frifunnet for å ha finansiert lån på 9 milliarder baht gitt av den statseide Krungthai Bank til datterselskaper av eiendomsfirmaet Krisda Mahanakorn. Retten fant ingen overbevisende bevis for å bevise beskyldninger om at Thaksin var den «store sjefen» som beordret bankledere til å godkjenne lånene.

Pengene var opprinnelig ment for refinansiering og grunnerverv for eiendomsutvikling, men ble i stedet brukt til aksjehandel og ble hvitvasket for å skjule kilden, ifølge statsadvokatene.

I 2015 var Krungthais tidligere styreleder, Suchai Jaovisidha, og tidligere bankpresident Viroj Nuankae blant over et dusin tiltalte dømt til fengselsstraffer i forbindelse med låneskandalen.

To saker under NACC-etterforskning
Det er også to verserende saker mot Thaksin som etterforskes av National Anti-Corruption Commission.

I den ene saken er han anklaget for å ha bak seg falske avtaler mellom nåværende regjeringen og hans søster Yingluck Shinawatra sin regjeringen om en risordning.

Thaksin er også anklaget for overtredelse i Thai Airways kjøp av 79 fly mens han var ved makten, som han senere ble beskyldt for å være ansvarlig for det nasjonale flyselskapets enorme gjeld og økonomiske problemer.

Av Thai PBS Worlds politiske redaksjon 


RSS 
Stacks Image 797