Stacks Image 782

Phuket-beboer ber om hjelp til å fjerne et enormt søppelbergEn Phuket-beboer ber om hjelp fra lokale myndigheter og øyas parlamentsmedlemmer til å rydde en enorm søppelhaug på hele 100 tonn midt i et boligområde, noe som skader folkehelsen, miljøet og imaget til den verdenskjente turistdestinasjonen.

Facebook-brukeren som driver Monsoongarbage-siden, la ut flere bilder av denne farlige søppelhaugen rett ved siden av beboernes hjem, ifølge Thai Newsroom

Han oppfordret Phukets guvernør Narong Woonciew, som går av med pensjon i slutten av denne måneden, Chalong kommune og øyprovinsens parlamentsmedlemmer om å fjerne den meterdype søppelhaugen.

Han skriver at det er Chalong kommune som kontinuerlig har dumpet søppel på dette stedet, og spurte hvorfor søppelet ikke blir sendt til forbrenning, og om formålet var å fylle ut land. 

Saken fortsetter under Faceboook-innlegget– Jord og vann har kollapset fullstendig. Er vannet forurenset av søppel som renner ut i elven og ut i havet? Og hvordan skal folk kunne leve med denne typen søppel? Det går alvorlig ut over bildet av en turistby i verdensklasse, skriver han.

Han legger til at den enorme søppelmengden på Koh Siray, som er forbundet med Phuket via en liten bro og huser rundt 10.000 mennesker, deriblant sjøsigøynere, nå er ryddet, men nå har han kommet over denne og ber om ærlige svar fra alle involverte.

Bildet: Søppelet som har hopet seg opp midt i et lokalsamfunn på Phuket, delt av Facebook-brukeren Monsoongarbage Thailand.

Kilde: Thai Newsroom

Partileder spør: – Ble en «stand-in» arrestert for politimordet?Ettersom mange stiller spørsmål ved om det er den virkelige tidligere landsbylederen eller en stand-in som er arrestert for politidrapet på en politimann tidligere denne måneden, vil lederen for Thai Civilized Party nå sende et brev til justisminister Thawee Sodsong for å få bekreftet den mistenktes identitet, opplyser Amarin TV i dag.

Mongkolkit Suksintharanont (til ventre på bildet) tidligere parlamentsmedlem og partileder, sier at folk har lagt merke til forskjellen i øyne, øyenbryn, lepper, nesetipp og smilehull mellom den mistenkte og den virkelige tidligere landsbyoverhodet Praween Chanklai, eller Kamnan Nok, (34).

Det var i hans hjem at politimannen Siwakorn Saibua ble skutt og drept og en annen politimann ble såret under en fest natt til 6. september.

Praweens underordnede, Thananchai Manmak, eller Nong Thapha, 45, stakk av etter skytingen, men ble sporet opp i Kanchanaburi der han ble skutt og drept i en skuddveksling med politiet.

– I morgen, mandag, vil jeg sende et brev til justisdepartementet for å få sjekket de ti fingeravtrykkene til Kamnan Nok, som er siktet for politidrapet. Er det samme person? spør Mongkolkit i et Facebook-innlegg.

Kilde: Thai Newsroom


Lover å fjerne yaba-piller - satte fyr på 25 tonn narkotika i dagStatsminister Srettha Thavisin kunngjorde at han og regjeringen vil fjerne bruk av metamfetaminpiller i løpet av sin periode, og at tiltakene vil fokusere på rask konfiskering av narkotikalangernes eiendeler.

Han kom med denne kunngjøringen da han i dag, søndag, overvar brenningen av 25 tonn narkotika i Samut Prakan-provinsen. Blant de destruerte narkotiske stoffene fra avsluttede saker var 12 tonn metamfetaminpiller, 11 tonn krystalmetamfetamin og 418 kilo heroin, ifølge Bangkok Post.

– Narkotikaproblemer har stått på regjeringens nasjonale agenda siden den ble dannet, sa Srettha ved denne anledningen.

– I løpet av det første året av regjeringsperioden vil regjeringen redusere narkotikaproblemet så mye som mulig, og metamfetaminpiller (yaba) vil forsvinne i løpet av regjeringsperioden, sa han.

– Som statsminister leder jeg kombinasjonen av innsatsen fra alle organisasjoner og mennesker for å løse problemet, og jeg vil fortsette å følge opp fremdriften, sa Srettha.

– Problemet må reduseres i løpet av et år, og denne regjeringen vil eliminere metamfetaminpiller. Jeg kommer til å destruere alle, slik dere ser i dag, sa statsministeren under dagens destruksjon.

Ifølge ham vil effektive løsninger være rask beslagleggelse av narkotikahandlernes eiendeler og rask destruksjon av beslaglagt narkotika.

– Hvis myndighetene bruker for lang tid på å konfiskere narkolangernes eiendeler, vil de få nok penger til å gjenoppta narkotikavirksomheten, sa Srettha.

– Narkotikalangere må bekjempes med besluttsomhet. Disse menneskene er kriminelle og bør ikke bare fengsles. Det de frykter mest, er at eiendelene deres blir konfiskert. Jeg ber organisasjonene om å beslaglegge eiendelene deres så snart som mulig og ikke la dem bli overført på en lettvint måte, sa statsministeren.

Andre løsninger vil omfatte rehabilitering av narkomane, forebygging av narkotikamisbruk og bekjempelse av narkotikasmugling.

Kilde: Bangkok Post

Statsministerens flytur til USA koster 30 millioner bahtThailands nye statsminister Srettha Thavisin blar opp ikke mindre enn 30 millioner baht for å leide et Thai Airway fly til USA tirsdag. Opposisjonen er oppfordret til å etterforske hvordan dette er mulig.

Somchai Srisutthiyakorn fra det thailandske liberale partiet oppfordret i dag, søndag, opposisjonen generelt og komiteen for antikorrupsjon og tjenesteforsømmelse spesielt til å undersøke hvordan Srettha har klart å ‘ja’ til en svindyr chartertur til New York for å delta på FNs 78. generalforsamling fra tirsdag til fredag, skiver Thai Newsroom.

Med seg på den offisielle USA-reisen har statsministeren anslagsvis 50 personer, blant annet regjeringsmedlemmer, høytstående embetsmenn og private forretningsfolk.

Somchai mener at de private forretningsfolkene burde betale en del av charterbilletten på 30 millioner baht av egen lomme og ikke velte kostnaden på skattebetalerne.

Han lurte på hvorfor ikke et fly fra det thailandske flyvåpenet kunne brukes til å frakte statsministeren og hans følge til USA i stedet for THAI-flyets kostbare chartertur.

Srettha har tidligere trukket på skuldrene av kritikken mot den kostbare charterflyvningen og sagt at den er godt kalkulert og vil være verdt turen.

Kilde: Thai Newsroom - Thai Rath

Chiang Mais plan for å fart i ‘hovedstaden’ i nordUnder et møte på Chiang Mai-universitetet lørdag oppfordret næringslivsledere i Chiang Mai statsminister Srettha Thavisin til å bygge en ny flyplass i den nordlige hovedstaden og utvide åpningstidene på den nåværende.

De tok til orde for at den andre flyplassen skal hete ‘Lanna International Airport’, og sa at åpningstidene på Chiang Mai International Airport bør utvides til 24 timer i døgnet for å øke turismen. I dag stenger den ved midnatt.

Airports of Thailand Plc (AOT), som driver Chiang Mai International Airport, gjennomfører fase 1 av en plan som omfatter bygging av en ny internasjonal passasjerterminal og renovering av den eksisterende terminalen for innenlandspassasjerer. Denne utvidelsen, som forventes å koste rundt 10 millioner baht, vil øke flyplassens kapasitet til 18 millioner passasjerer i året.

I dag kan Chiang Mai lufthavn håndtere rundt 15 flyvninger i timen, i gjennomsnitt 150 flyvninger per dag. Etter at fase 1 er fullført, vil flyplassens kapasitet øke til 30 flyvninger i timen.

AOT utarbeider også en mulighetsstudie for bygging av en ny flyplass ved siden av Chiang Mai-provinsen i Lamphun-provinsens Ban Thi-distrikt. Den vil dekke et område på 2 767,6 hektar og koste mellom 50 og 60 milliarder baht.

Mulighetsstudien vil imidlertid neppe bli behandlet før utvidelsen av Chiang Mai International Airport er fullført.

Etter møtet med gründerne i Chiang Mai presenterte Srettha en liste over temaene som ble diskutert.
  • Utvidelse av åpningstidene på Chiang Mai lufthavn for å få plass til flere internasjonale flyvninger og flere turister. 
  • Bygging av den andre flyplassen som skal betjene Chiang Mai. 
  • Fremme en "12 måneder, 12 arrangementer"-politikk for å øke turismen året rundt. 
  • Støtte internasjonale konferanser og utstillinger og fremme Chiang Mais kulturelle tradisjoner for å tiltrekke seg turister. 
  • Utnytte "soft power" som regjeringens viktigste politikk. 
  • Sørge for statlig støtte og bedre tilgang til finansiering for nyetablerte bedrifter og koble dem til det globale markedet. 
Kilde: The Nation14 politimenn tiltalt etter politidrap

Fjorten politimenn vil bli siktet for pliktforsømmelse i forbindelse med drapet på en politibetjent i hjemmet til en tidligere lokal administrator i Nakhon Pathom-provinsen, ifølge politiet.

Nestleder i landets nasjonale politi, Surachate Hakparn, sa søndag at de 14 politimennene unnlot å hjelpe to betjenter som ble skutt under en fest hjemme hos Praween Chankhlai alias Kamnan Nok natt til 6. september.

Ofrene var politimajor Siwakorn Saibua, en 32 år gammel politiinspektør som senere døde etter flere skuddsår, og oberstløytnant Wasin Panpee. Begge var underlagt Highway Police Sub-division 2.

Blant de 14 politimennene som står tiltalt, er politioberster som er stasjonssjefer, visepolitiinspektører og syv underoffiserer, ifølge Bangkok Post.

Den dødelige skytingen skjedde da Praween (35) holdt en fest i sitt hjem i Takong den 6. september. Omtrent 30 politimenn skal ha deltatt på festen.

Ifølge tidligere rapporter skal politimajor Siwakorn ha avvist Praweens forespørsel om forfremmelse av nevøen, som er politimann, på festen. Deretter avfyrte en bevæpnet mann som sto Praween nær, flere skudd på kloss hold mot Siwakorn. Flere kuler på avveie traff og skadet oberstløytnant Wasin.

Hendelsen utløste stor forargelse fordi politimennene på festen ikke arresterte den som avfyrte skuddene og Praween, men i stedet lot dem flykte fra stedet.

Skytteren døde senere. Praween, som var mistenkt i saken, meldte seg selv, og myndigheter fra ulike organisasjoner har siden undersøkt forretningsforholdene hans.

Tidligere sa Surachate at data fra overvåkningskameraer i Praweens hus viste at flere av festdeltakerne hadde avgitt falske forklaringer.

En tjenestemann i kriminalomsorgen ble avskjediget for å ha tatt serverne til overvåkningskameraene fra huset og kastet disse i en kanal.

Kilde: Bangkok Post

«Tom kha gai» oppført som pensum i Thailands kokkeutdanningThailands «Department of Skill Development» har vedtatt at det velkjente kyllingsuppen, «Tom kha gai», er nå oppført som pensum på landets kokkeskoler.


«Tom kha gai» ble nylig ble lagt til på menyen med 10 retter som pensum i opplæringsprogrammet for unge kokker under utdannelse.

De andre rettene på menyen er blant annet «Phat thai goong», «Massama gai" og «Tom yam goong», som er godt kjent blant utenlandske turister.

Opplæringsprogrammet ikke bare vil bidra til å skape et levebrød, men også til å bevare den tradisjonelle thailandske maten.

«Tom kha gai» (kylling i kokossuppe med galanga) kom på førsteplass blant de ’10 best rangerte kyllingsuppene i verden’ på det globale matkartleggingsnettstedet TasteAtlas. Retten fikk 4,7 av 5 stjerner. Det var 1.376 bidrag.

Kilde: Thai PBS

Bangkok Airways vil veie flypassasjererBangkok Airways har innført vektmåling for alle passasjerer før ombordstigning, frem til 31. oktober, og forsikrer at informasjonen som innhentes vil bli behandlet konfidensielt.

Flyselskapet sier i en uttalelse at veiingen av passasjerene er i tråd med standardtiltakene til International Civil Aviation Organisation, og at formålet er å bidra til beregningen av startvekten for å sikre flysikkerheten.

Flyselskapet opplyser at veiingen vil bli utført ved gaten før ombordstigning, og at de ønsker at alle passasjerer samarbeider.

Et lignende tiltak er allerede innført for passasjerer på flyvninger med Korean Air og Air New Zealand.

Bangkok Airways flyr til destinasjoner i Thailand, Kambodsja, Hongkong, Laos, Maldivene, Myanmar, Singapore, Vietnam og Kambodsja. Selskapet har base på Suvarnabhumi-flyplassen i Bangkok.

Kilde: Thai PBS


Over 140 unge avslørt på karaokebar i PhayaoProvincial Administration Department (PAD) gjennomførte lørdag kveld en razzia mot en karaokebar i den nordlige provinsen Phayao i Thailand, og oppdaget over 140 mindreårige ungdommer i lokalene.


Samtidig ble det gjennomførten razzia på et motell i samme område. Her ble to jenter funnet, den ene 14 år, som ble tvunget til prostitusjon av eieren av karaokebaren.

Razziaene på de to stedene var et resultat av en anmeldelse fra Emmanuel Foundation, som hevdet at eieren av karaokebaren tvang jenter som jobbet i baren til å ha sex med kunder og beholdt selv en del av pengene som ble betalt til jentene.

Etter razziaene har provinsadministrasjonen blitt bedt om å stenge baren i fem år og inndra driftslisensen.

Eieren er tiltalt for flere forhold, blant annet for å ha tillatt mindreårige å jobbe i lokalene, for å ha drevet baren utover skjenketiden, for å ha solgt alkohol til mindreårige og for å ha reklamert for alkoholholdige drikkevarer på ulovlig vis.

Kilde: Thai PBS

Helsedepartementet lanserer vaksineprosjekt for å forebygge livmorhalskreftMinst 1 million doser HPV-vaksine vil bli gitt til thailandske jenter i alderen 11 til 20 år i løpet av de neste 100 dagene, sier helseminister Chonlanan Srikaew.

Tiltaket er en del av departementets "Quick Wins"-prosjekt, som har som mål å skape en rekke praktiske resultater i løpet av 100 dager.

I et forsøk på å forebygge livmorhalskreft i Thailand lanserte landets helsedepartement et gratis HPV-vaksinasjonsprogram for barn i 2018.

Vaksinen skulle etter planen gis gratis til elever i 5. klasse i 2019, sammen med screening for livmorhalskreft.

På grunn av pandemien ble programmet dessverre midlertidig innstilt, slik at elever som nå er mellom 13 og 15 år gamle, ikke har fått den nødvendige vaksinen.

Chonlanan forklarte at helseavdelingen vil samarbeide med Department of Disease Control for å fremskynde utviklingen av retningslinjer for vaksinasjon, mens provinsens folkehelsekontor vurderer antall målgrupper.

Han vil gi National Health Security Office fullmakt til å fremskynde anskaffelsen av ytterligere HPV-vaksiner.

– Vaksinasjonen vil bli delt inn i to grupper. Den første gruppen vil være kvinnelige elever i 5.-12. klasse som skal vaksineres gjennom et skolebasert program i samarbeid med utdanningsdepartementet. Den andre gruppen vil bestå av thailandske kvinner som allerede har fullført videregående skole. De kan få vaksinen på et hvilket som helst lokalt sykehus over hele landet, sier han.

Kilde: The Nation

Pattaya vil bli et familieorientert turistsentrumPattaya ordfører Poramet Ngamphichet avslørte en ambisiøs visjon for Pattayas forvandling til et familieorientert turistknutepunkt under et seminar på Pattaya Discovery Beach Hotel før helgen.

Seminaret var det femte i rekken og fokuserte først og fremst på å forbedre arbeidsstandardene til immigrasjonskontoret.

Ordfører Poramet var hovedtaler og presenterte sin visjon for å forvandle Pattaya.

Hovedtemaet for presentasjonen var byens utvikling fra en pulserende, fargerik turistdestinasjon til et familieorientert turistsentrum som henvender seg til besøkende i alle aldre og med ulik bakgrunn.

Ordføreren la vekt på Pattayas nyvunne identitet som "familiedestinasjon" og viste at byen er klar til å ta imot turister som sportsby, velværeby og MICE-by (Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions).

Alle disse aspektene har blitt utviklet samtidig som man har opprettholdt et urokkelig engasjement for turistenes sikkerhet.

Blant de viktigste elementene i Pattayas forvandling er omfattende prosjekter for å forbedre infrastrukturen og gjøre Walking Street og resten av byen vakrere og tryggere. Gangveier er reparert og bygget om, kommunikasjonskabler er lagt i bakken, og skiltingen er forbedret både av hensyn til estetikk og beredskap.

Den ikoniske Bali Hai-piren er blitt forsterket og utstyrt med sol- og regnskjermer for turister og fastboende, noe som gir økt bekvemmelighet og komfort.

Pattaya har dessuten blåst nytt liv i de offentlige parkene, og det arrangeres en rekke ulike arrangementer gjennom hele året som alle er nøye utformet for å tiltrekke seg turister og stimulere den lokale økonomien.

På slutten av seminaret sa ordfører Poramet:

– Pattayas målbevisste satsing på turisme og sikkerhetstiltak vil ikke bare tiltrekke seg flere turister, men også gi et betydelig bidrag til byens inntekter og utviklingen av Thailand som helhet. Pattaya er på en bemerkelsesverdig reise mot en lysere og mer inkluderende fremtid for alle.

Kilde: Pattaya MailDe fleste thaier tror mafiaen kontrollerer enkelte politifolk og politikereEt stort flertall av thaiene mener at noen statlige tjenestemenn, inkludert politiet, som tjener og beskytter mafialignende innflytelsesrike personer i landet, ifølge en meningsmåling utført av National Institute of Development Administration, eller Nida Poll gjengitt i Bangkok Post i dag.

Undersøkelsen ble gjennomført 12.-14. september med telefonintervjuer med 1.310 personer over 18 år med ulike utdanningsnivåer, yrker og inntekter over hele landet for å kartlegge deres meninger om forholdet mellom personer med "mørk innflytelse" og statstjenestemenn i det thailandske samfunnet.

På spørsmål om mafialignende, innflytelsesrike personer i provinsene de bor i, svarte 49,54 % at det ikke finnes slike personer der de bor. 26,34 % pekte på lokalpolitikere, 15,95 % kamnan (tambonhøvdinger), phuyaiban (landsbyhøvdinger) og deres assistenter, 15,80 % politi, 13,21 % statstjenestemenn, 14 % drivere av "lyssky" virksomheter, 6,03 % drivere av vanlige virksomheter, 5,95 % politikere på nasjonalt nivå, 5,04 % leiemordere og gangstere, 4,81 % militære, 2,44 % ledere og medlemmer av samfunnskomiteer og 0,76 % massemedier og folk i underholdningsbransjen. Ytterligere 0,38 % visste ikke eller var ikke interessert.

På spørsmål om de ville våge å ha problemer eller konflikter med innflytelsesrike personer, svarte 60,30 % «absolutt ikke», 16,34 % at de helst ikke ville det, 12,75 % at de ville det, 9,08 % at de kanskje ville det, og 1,53 % visste ikke eller var ikke interessert.

På spørsmål om de er sikre på at de vil bli beskyttet og få rettferdighet av offentlige tjenestemenn eller politiet hvis de har et problem eller en konflikt med innflytelsesrike personer, svarte 38,39 % "nei", ikke i det hele tatt; 37,10 % sa at de ikke var sikre, 13,51 % sa at de var ganske sikre, 9,92 % sa at de var svært sikre og 0,54 % visste ikke eller var ikke interessert.

Til slutt ble de spurt om de trodde at enkelte politi- og statstjenestemenn har opptrådt som tjenere og beskyttere av mafialignende, innflytelsesrike personer. svarte 59,77 % "ja, helt sikkert", 26,49 % "ja" i middels grad, 8,32 % trodde ikke det, men var ikke sikre, 4,35 % "nei, absolutt ikke" og 1,07 % visste ikke eller var ikke interessert.

Kilde: Bangkok Post

90 omkom på Phuket: Flyulykken Thailand glemteDet ble heller ikke i år holdt noen offisiell minnestund på Phuket for å hedre de 90 menneskene som omkom i One-Two-Go-flystyrten 16. september for 16 år siden.

Mangelen på minnemarkeringer for ofrene for det som var en av Thailands dødeligste flykatastrofer, har vært en tradisjon for lokale myndigheter.

Airports of Thailand Phuket branch (AoT Phuket), som driver Phuket International Airport, har aldri holdt noen minnestund for ofrene.One-Two-Go Flight 269 styrtet under et forsøk på go-around etter en avbrutt landing i kraftig regnvær og sterk sidevind.

McDonnell Douglas MD-82-flyet med 123 passasjerer og sju besetningsmedlemmer om bord var på en ruteflyging Bangkok-Phuket (OG269).

Flyet skulle etter planen lande rundt kl. 15.40, men under innflygingen nektet bakkekontrollen å lande og instruerte besetningen om å foreta en go-around (avbrutt landing). Flyet krasjet inn i en av rullebanens voller og tok fyr.

Totalt 89 av de 130 personene om bord døde på stedet, mens én overlevende bukket under for brannskader senere på sykehuset. I alt 40 andre overlevde, men fikk ulike skader.

Ombord på flyet befant det seg statsborgere fra Thailand, Storbritannia, Frankrike, Australia, Canada og andre land.

Etter kritiske rapporter om sikkerhetsbestemmelsene ble lavprisselskapet One-Two-Go lagt ned av morselskapet Orient Thai, som innstilte driften 9. oktober 2018,

Den lokale redningsarbeideren Chukiat Ayuperm, leder for Thepkasattri-avdelingen av Kusoldharm Foundation Phuket og frivillig i Pitakkarn Foundation, la tidligere i dag, søndag, ut sine egne minner om ulykken, inkludert bilder av lokale redningsarbeidere på ulykkesstedet.

MFP til angrep på utdanningsministeren for «sjefshjelp»Partiet Move Forward Party (MFP) ber statsministeren revurdere utnevnelsen av utdanningsminister Permpoon Chidchob på grunn av anklager om at han har hjulpet Vorayuth "Boss" Yoovidhya, arving av Red Bull-imperiet, med å unnslippe straffeforfølgelse. 

På fredagens pressekonferanse fortalte MFP-parlamentariker Teerajchai Phunthumas om den nasjonale antikorrupsjonskommisjonens (NACC) beslutning om å formelt anklage en rekke personer som den mener var involvert i den beryktede påkjørselen av Vorayuth i 2012, ifølge Bangkok Post.

En av dem er generalmajor Permpoon, som var assistent for den daværende nasjonale politisjefen, generalmajor Somyot Poompunmuang.

Tidlig på morgenen den 3. september 2012 krasjet Vorayuth Ferrarien sin inn i en motorsykkel som ble kjørt av sersjantmajor Wichian Klanprasert i Thong Lor-området.

I stedet for å stoppe for å hjelpe offeret, kjørte Vorayuth, som da var i begynnelsen av 20-årene, av gårde og slepte liket av offeret 200 meter fra ulykkesstedet. Han meldte ikke fra om ulykken.

Etter gjentatte ganger å ha ignorert pålegg om å møte i retten, flyktet han fra landet i 2017.

Noen av tiltalepunktene er allerede foreldet.

Ifølge Teerajchai hadde general Permpoon endret den offisielle fartsvurderingen til under sikkerhetsgrensen og omplassert politibetjenter som ville be om en rød arrestordre, noe som førte til avvisningen og Vorayuths flukt til London.

Selv om straffen til general Permpoon er en disiplinærstraff, påpeker Teerajchai at Srettha Thavisin både er statsminister og leder av politikommisjonen.

Det forventes at han vurderer om generalmajor Permpoon er egnet til å inneha utdanningsporteføljen.

– Folk setter spørsmålstegn ved rettferdigheten i rettssystemet når det gjelder rike og fattige. I dette tilfellet har noen mennesker fått hjelp til å flykte fra landet og unnslippe straffeforfølgelse den dag i dag, sier Teerajchai.

Han legger til at NACC-rapporten har bekreftet navnene på de involverte i påkjørselen, og at regjeringen derfor bør sette i gang en ny etterforskning for å straffeforfølge flere medskyldige og sende Vorayuth hjem for å ta straffen hans.

– Det kongelige thailandske politiet kan be europeisk politi om å pågripe Vorayuth ved hjelp av hans biometriske kjennetegn, en ordre som kan gis av den sittende regjeringen.

– Men jeg tviler på at Srettha vil gå videre med denne saken fordi general Permpoon er parlamentsmedlem for Bhumjaithai-partiet, og disse setene er viktige for koalisjonen, sier Teerajchai.

Samtidig sier Srettha til pressen at han ikke har lest rapporten ennå.

Kilde: Bangkok Post


Cannabis-bruk i Thailand møter ny motstandThailands nyvalgte statsminister Srettha Thavisin gikk fredag ut mot rekreasjonsbruk av cannabis, men sa at hans regjering vil opprettholde regler som favoriserer medisinsk bruk.

Thailand ble det første landet i Sørøst-Asia som avkriminaliserte cannabis i fjor, men bare en uke senere innførte landet i all hast en rekke fragmenterte regler for å begrense uregulert bruk, særlig blant unge, skiver CTN-News.

– Medisinsk cannabis vil være i fokus i cannabispolitikken. Jeg er uenig i rekreasjonsbruk, erklærte han i et intervju med det thailandske nyhetsnettstedet The Standard.

Sretthas parti Pheu Thai leder en koalisjonsregjering bestående av 11 partier som tiltrådte i august. Under den forrige regjeringen fikk den største partneren, Bhumjaithai-partiet, gjennomslag for avkriminalisering av cannabis.

Begge partiene har uttalt at de kun går inn for medisinsk bruk.

I løpet av de neste årene forventes landets cannabissektor å få en verdi på opptil 1,2 milliarder dollar, og det vil dukke opp tusenvis av utsalgssteder i turistområdene.

– Narkotikamisbruk er et stort problem i landet som ikke har blitt tatt takk i ... cannabis må brukes medisinsk, sier Srettha til Reuters.

Srettha, som også er finansminister, skisserte økonomiske tiltak for å øke forbruket og utgiftene i en situasjon der Sørøst-Asias nest største økonomi sliter med å komme på fote igjen.

– Dette er en målrettet politikk, det innenlandske forbruket vil øke enormt, uttalte han, og hentydet til sin karakteristiske politikk med et digitalt «pengedryss» på 10.000 baht til alle thaier over 16 år.

Utbetalingene på 560 milliarder baht vil sannsynligvis bli fordelt i februar.

Srettha uttalte også i intervjuet at han håper å tiltrekke seg internasjonale investorer under diskusjoner med næringslivsledere i New York senere denne måneden når han deltar på FNs generalforsamlingsmøter.

Cannabis i Thailand
Cannabiskafeer og hasjbutikker har blitt utbredt i Thailand etter at deler av marihuanaplanten ble fjernet fra listen over narkotiske stoffer i fjor.

Myndighetenes motstridende endringer i regelverket og den pågående diskusjonen om hva som skal være tillatt, har imidlertid resultert i det som har blitt beskrevet som «ugressets ville vesten», og som kan føre til at reisende havner i hardt vær.

– Etter legaliseringen er det ingen som egentlig vet om vi har riktig informasjon, sier Kitty Chopaka, en Bangkok-basert uavhengig cannabisforkjemper.

Helsedepartementet har utgitt en ny håndbok, og så lenge turistene følger noen enkle regler.

– Det er ingenting å være redd for, sier Mendel Menachem fra High Thailand.

Så hva er tillatt og hva er ikke tillatt i Thailand?
Cannabis er lovlig for personer over 20 år som ikke er gravide eller ammer.

Hvor kan du få tak i det?
Det er lovlig å røyke cannabis i sitt eget hjem, og det er lovlig å innta mat tilsatt cannabis på en restaurant med skjenkebevilling. Marihuanarøyking på offentlige steder, som skoler, templer og kjøpesentre, kan medføre en bot på 25.000 baht og tre måneders fengselsstraff. Ifølge Chopaka bør folk være oppmerksomme på ikke å "trenge seg inn" på andres områder.

Hvor får man kjøpt marihuana?
Det finnes over 5.000 marihuana-apotek rundt om i landet som selger cannabisblomster, ferdigrullede joints, søtsaker med mindre enn 0,2 % THC, infusert mat og CBD-olje. Dispensarer er vanlige på steder som Bangkok, Chiang Mai og Pattaya.

– Men kjøpe fra anerkjente, lisensierte steder, råder Chopaka.

Kan du dyrke det?
Enkeltpersoner (kun thailandske borgere) må registrere seg hos landets Food and Drug Administration for å kunne dyrke cannabis. Det kreves også tillatelse for å bruke cannabisblomsterknopper til studier, eksport eller kommersiell bearbeiding.

Hvor mye kan du spise?
Menachem hevder at det ikke er noen grense for personlig forbruk. Departementets råd fraråder imidlertid å kjøre bil etter å ha drukket.

Hva er fortsatt ulovlig?
Turister har ikke lov til å ta med seg deler av planten eller frøene inn eller ut av landet. I tillegg krever besittelse av ekstrakter med et THC-innhold på over 0,2 % tillatelse, noe det er lite sannsynlig at tilreisende får.

Ifølge Menachem ‘håper de som bor her og bruker cannabis på en hensiktsmessig og ansvarlig måte, at våre gjester og besøkende vil respektere Thailand og menneskene rundt seg og gjøre ting på en ansvarlig måte.

Kilde: CTN-News

Vil resultatene av visumfriheten for kinesere vise seg neste år?Ifølge Kasikorn Research Centre vil Thailands visumfrie politikk for kinesiske statsborgere vise ‘tydelige resultater’ neste år, når antallet utenlandske ankomster forventes å nå 31 millioner.

I en artikkel som ble publisert fredag, skrev senteret at den nye regjeringens beslutning om å tillate visumfri innreise for kinesiske reisende vil øke antall ankomster fra fastlandet med 350.000 til 400.000 per måned resten av året. De første åtte månedene i år var det i gjennomsnitt 280.000 turister fra Kina per måned, skiver The Nation.

– Klare resultater vil imidlertid først vise seg i 2024, særlig i forbindelse med den kinesiske nyttårshelgen, opplyser forskningssenteret.

Ifølge forskningssenteret utgjør turister fra Kasakhstan, som også får fri innreise, mindre enn 1 % av alle utenlandske besøkende i Thailand.

– Men dette er et nytt marked med vekstpotensial, heter det i artikkelen, som legger til at dette visumfrie tiltaket kan bidra til at Thailand blir et foretrukket reisemål for kazakhstanske turister som bruker mye penger.

Senteret regner med at Thailand vil få 27,6 millioner ankomster i år, og at tallet vil stige til 31 millioner neste år.

– Hvis den globale økonomien tar seg godt opp igjen, og regjeringen har flere stimuleringstiltak, bør det komme flere utenlandske turister til Thailand neste år, heter det fra senteret.

I 2019, året før pandemien slo til, hadde Thailand nesten 40 millioner turister, over 10 millioner av disse fra Kina.

Onsdag besluttet regjeringen å oppheve visumkravene for reisende fra Kina og Kasakhstan i den kommende feriesesongen. Kinesiske og kasakhstanske turister kan reise inn i Thailand uten visum fra 25. september til 29. februar. Det midlertidige visumfritaket forventes å tiltrekke seg 5 millioner flere turister. (Norske borgere kan oppholde seg i Thailand i 30 dager uten visum).

Mellom 1. januar og 10. september tok Thailand imot over 2,28 millioner turister fra Kina og 108.636 fra Kasakhstan, ifølge Tourism Authority of Thailand.

Kasikorn Research Centre sier at antall turistankomster i år utgjør ca. 67 % av antallet i 2019 før pandemien, selv om antallet turister fra Thailands største markeder som Kina, Laos og Japan har vært lavere enn 50 % av nivået før covid-19.

Senteret pekte på mange negative faktorer som påvirker turistnæringen, blant annet økonomiske nedgangstider i mange store turistmarkeder som Kina, høye reisekostnader, begrensede flyruter og sterkere konkurranse mellom land på jakt etter turister.

Kilde: The Nation

Bønder krever rettferdig fordeling når Srettha innleder Chiang Mai-turneenEn liten gruppe demonstranter tok imot statsminister Srettha Thavisin da han lørdag innledet sin rundreise i den nordlige byen Chiang Mai.

Bilkortesjen hans kjørte forbi rundt 20 lokale innbyggere og etniske landsbyboere fra Northern Peasant Federation. De holdt opp plakater med krav om en regjeringspolitikk som sikrer rettferdig fordeling av jord mellom fattige bønder og landsbyboere, ifølge The Nation.

«Slutt å stjele jord fra de fattige til fordel for rike kapitalister», «Har de fattige noen rettigheter?» og «Omfordel makt, omfordel jord, omfordel eiendeler», sto det på noen av plakatene.

Statsministerens arbeidsgruppe tok senere imot et åpent brev fra demonstrantene.

Bilkortesjen var på vei fra Mae Kuang-dammen i Doi Saket-distriktet, der Srettha og medfølgende regjeringsmedlemmer inspiserte byggingen av en vanntunnel.

Ved demningen stoppet statsministeren for å slå av en prat med en gruppe fiskere som var i ferd med å hente opp dagens fangst fra demningens reservoar.

Srettha var i Chiang Mai lørdag som en del av et tre dager langt arbeidsbesøk i nord, som også inkluderte Chiang Rai. Han skal etter planen returnere til Bangkok søndag.

På lørdagens program står også et besøk til Huai Hong Khrai Royal Development Study Centre i Doi Saket. Prosjektet, som ble initiert av kong Rama IX den store, studerer modeller for område- og yrkesutvikling.

På ettermiddagen skal de møte lokale næringslivsaktører for å diskutere deres problemer og hvordan man kan oppmuntre unge entreprenører til å starte nye bedrifter. Diskusjonene på Chiang Mai-universitetet forventes å dreie seg om økonomi, turisme, transport, sosiale spørsmål og miljøspørsmål.

Søndag skal Srettha etter planen møte ledelsen ved Chiang Mai International Airport for å diskutere muligheten for å øke antall flyavganger etter midnatt for å møte den økende turiststrømmen. Han skal også møte lokale innbyggere som vil bli berørt av de sene nattflyvningene til og fra Chiang Mai flyplass.

Kilde: The NationNytt skumprotein som kosttilskudd for eldreEt forskerteam ved Mahidol-universitetet har utviklet en prototyp for produksjon av et nytt plantebasert proteinprodukt som et kosttilskudd for eldre.

Prototypen er et skumprotein laget av Thailands verdenskjente hom mali-ris som er designet for å være enkelt å bruke:

– Det er bare å klemme ut litt på en skje og spise det, sier assisterende professor Warangkana Srichamnong til Bangkok Post.

Hun er assisterende direktør ved Institute of Nutrition og leder for utviklingsprosjektet for skumprotein, som finansieres i fellesskap av Agricultural Research Development Agency og Ubonthaworn Agricultural Produce Limited Partnership.

– Bruddris, et biprodukt fra rismaling, brukes som hovedingrediens i dette skumproteinproduktet, sier hun.

I et forsøk som ble utført på 30 personer som bor på et eldresenter, sa over 85 % at kosttilskuddet var tilfredsstillende, la professor Warangkana til.

– Prototypen skal testes videre i et større forsøk før teknologien overføres til matvareprodusenter på en fabrikk i nordøst eller på Central Plains, landets viktigste risproduksjonsområder, sa hun.

En tidligere studie utført av instituttet viste at eldre mennesker vanligvis har et proteininntak som ligger 8-10 gram under den anbefalte mengden på 1 g til 1,2 g per kilo kroppsvekt, sier hun.

Ved bruk av det nye skumproteinet anbefales eldre å spise én til to skjeer med 100 milliliter hver hver dag for å sikre et tilstrekkelig proteininntak.

Dette er nødvendig for å forebygge muskeltap og tilhørende helsekomplikasjoner, inkludert sarkopeni, det aldersrelaterte progressive tapet av muskelmasse og styrke.

– Skumproteinet kommer i to smaker, pandanusblad og jasmin, som er populære blant eldre i Thailand, sier Warangkana.

– Prototypen er blitt vist frem i Japan og har fått mye oppmerksomhet, sier hun, og legger til at fersken- eller druesmak kan brukes i stedet hvis produktet markedsføres i Japan, der de er mer populære blant eldre.

Det nye plantebaserte proteinproduktet må lages av skum fordi mange eldre har problemer med å tygge maten, og noen, for eksempel demente, har problemer med å svelge maten, sier hun.

Kilde: Bangkok Post

Fire drosjesjåfører møter rettslige skritt på PhuketDet tas nå rettslige skritt mot fire ulovlige drosjesjåfører i Phuket.


Fire ulovlige drosjesjåfører i Phuket er under rettslig forfølgelse, skiver Phuket Express

Phuket Land Transport Office (PLTO) rapporterte denne uken at de satte opp en kontrollpost nær Phukets internasjonale flyplass i Sakoo-distriktet i Thalang.

Fire drosjesjåfører ble tatt for å bruke private biler til å frakte turister som ulovlige drosjer (Black Plates). Drosjesjåførene vil bli bøtelagt, og førerkortene deres vil bli inndratt i 90 dager.

Phuket Express bemerker at "Black Plates" er en betegnelse som vanligvis brukes for vanlige personbiler (med hvite skilter, ironisk nok). Registerte drosjer har gule skilt.

Kilde: Phuket Express

Oppfordrer å gjøre Thailands lave fødselstall til nasjonal agendaThailands stadig lavere fødselstall vil snart påvirke landet både sosialt, økonomisk og helsemessig, advarte National Health Commission Office (NHCO) på et arrangement fredag.

Under den fjerde policydialogen som ble holdt i hovedkvarteret til Stock Exchange of Thailand, sa NHCO at det er på tide at regjeringen setter dette problemet på den nasjonale agendaen og iverksetter umiddelbare tiltak, ifølge The Nation.

NHCO viser til at det bare i 2021 ble født 544.570 barn i Thailand, mens det døde 563.650 barn, som er 19.080 flere enn de som ble født.

Organisasjonen anslår at antallet barn i alderen ett til seks år vil synke til 3,1 millioner innen 2040, fra 4,3 millioner barn i år.

NHCO advarer om at de lave fødselstallene akselererer aldringen av samfunnet. Ifølge NHCO har andelen pleietrengende i forhold til yrkesaktive økt fra 39 % i 2013 til 44 % i 2022.

De sier også at bare 28,6 % av nyfødte under seks måneder ble ammet i 2021, og at rundt 350.000 barn under seks år vokser opp i fattige familier.

– Denne statistikken viser at mange barn har lav livskvalitet, sier NHCOs generalsekretær Dr. Prateep Thanakijcharoen.

Han la til at problemet med de lave fødselstallene ikke kan løses av medisin og vitenskap alene, men at det også er nødvendig å øke bevisstheten i befolkningen.

Han sa at NHCO vil samle inn forslag fra deltakerne og relevante instanser for å finne langsiktige løsninger.

– For å takle dette problemet må vi ikke bare finne måter å øke fødselstallene på, men også bygge et system som sikrer god livskvalitet for de nyfødte, slik at de kan vokse opp til sunne borgere, sa han.

NHCO listet opp tre aspekter som bør prioriteres for å løse problemet med lave fødselstall på en effektiv måte. Disse er
  • Å bygge et sterkt barndoms- og utdanningsgrunnlag fra tidlig barndom 
  • Fremme yrkesutvikling, kompetanseheving og omskolering for å maksimere sysselsettingsmulighetene for eldre 
  • Fremme sparing blant eldre og reformere skattesystemet for å sikre pensjonister en tilstrekkelig inntekt. 
Nasjonalt råd for økonomisk og sosial utvikling, departementet for sosial utvikling og menneskelig sikkerhet, helsedepartementet, det nasjonale rådet for forsknings- og innovasjonspolitikk innen høyere utdanning og Office of International Health Policy Programme deltok i arrangementet.

Kilde: The Nation


RSS 


Slik ser du norsk TV i Thailand