BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Jakten på forsvunnet radioaktivt cesium intensiveres



Jakten på et savnet rør med farlig radioaktivt materiale fortsetter i Prachinburi onsdag etter at provinsen utstedte et nivå 2-katastrofevarsel.

Røret med cesium-137 ble oppdaget savnet fra et kullkraftverk i Sri Maha Pho-distriktet, 160 kilometer øst for Bangkok, fredag.

Ledelsen ved National Power Plant 5A Company-anlegget mener at røret ble tatt fra anlegget for tre uker siden 23. februar.

Stålrøret er 30 centimeter langt og 13 cm bredt og veier 25 kilo. Den har også en advarselsetikett med informasjon om den radioaktive isotopen.

Provinsielle helsemyndigheter opprettet et kommandosenter for å søke etter røret og håndtere eventuelle nedfall fra hendelsen tirsdag.

Tjenestemenn har blitt beordret til å jakte etter røret i antikvitetsbutikker og lignende butikker mens de forbereder tiltak for å ta vare på alle som er berørt av det radioaktive materialet.

Prachinburi-guvernør Ronnarong Nakornjinda sa at røret mistenkes å ha blitt stjålet for salg til en antikvitetsbutikk.

Etter et krisemøte på tirsdag advarte han folk mot å røre røret, da den radioaktive isotopen kan skade huden, leveren og benmargen. Han ba alle som fant røret om å kontakte myndighetene umiddelbart.

Cesium-137 har en halveringstid på rundt 30 år og forblir i miljøet i 300 år, ifølge Ronnarong.

– Alle som finner røret kan kontakte National Power Plant 5A samfunnskontakt Aree Chaktreemongkol på 085 835 0190, sa han.

Han la til at de som gir informasjon som fører til gjenoppretting vil motta en belønning på 50.000 baht.

Helsedepartementet sier at Prachinburis folkehelsekontor har fått i oppgave å varsle publikum om den radioaktive isotopens fare for mennesker og miljø.

Cesium-137-rør brukes i strålingsmålere for å oppdage sprekker og andre defekter i rør. Komme i kontakt med en kan forårsake alvorlige brannskader og utsette offeret for tilsvarende 10 røntgenbilder i timen.

BBC rapporterer at et Caesium-137-rør som ble borte i Vest-Australia 25. januar utløste en jakt langs en 1400 km lang vei før røret endelig ble lokalisert 1. februar.

Kilde: The Nation
RSS 
Stacks Image 815

Slik ser du norsk TV i Thailand