BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Paetongtarn: – Sentralbankens uavhengighet er et hinder



Pheu Thai-partiets leder Paetongtarn Shinawatra sa fredag at Bank of Thailands uavhengighet var et hinder for å løse økonomiske problemer, den siste salven i en pågående krangel om rentenivået.

Datteren til den prøveløslatte tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra uttalte seg om en uenighet som har pågått siden i fjor mellom statsminister Srettha Thavisin og sentralbanken, som har nektet å bøye seg for hans stadige press om å senke renten, skriver Bangkok Post.

– Loven som holder Bank of Thailand (BoT) uavhengig av regjeringen ... er et problem og et betydelig hinder for å løse økonomiske problemer, sa Paetongtarn.

Thailandsk statsminister Srettha hevder at en rente på 2,50 prosent, som er det høyeste nivået på ti år, skader småbedrifter og hemmer regjeringens innsats for å få fart på en økonomi som han mener er i krise. Statsministeren insisterer imidlertid på at han respekterer sentralbankens uavhengighet.

Paetongtarn, som mange tror en dag vil ta over som statsminister, muligens til og med før den nåværende fireårige regjeringsperioden er over, sa at sentralbankens pengepolitikk nekter å forstå og samarbeide, og at den vil hemme arbeidet med å redusere det høye gjeldsnivået.

Sentralbanken avviste å kommentere Paetongtarns uttalelser da Reuters kontaktet banken, skiver avisen.

Sentralbanksjef Sethaput Suthiwartnarueput sa mandag at sentralbanken ikke ville bøye seg for press. Han sa til CNBC mandag at den nåværende renten er passende for økonomien, og at et eventuelt kortsiktig rentekutt ikke er en effektiv avveining når det ble veid opp mot utilsiktede konsekvenser på lengre sikt.

Kommentarene fra Paetongtarn er imidlertid viktige, ettersom det er en utbredt oppfatning at hennes prøveløslatte milliardærfaren hennes fortsatt er den som bestemmer i partiet hun leder.

I sin første periode sparket Thaksin en sentralbanksjef på grunn av uenigheter om pengepolitikken.

Øverst: Pheu Thais partileder Paetongtarn Shinawatra taler på et partimøte i Bangkok fredag. (Foto: Pattarapong Chatpattarasill)

Kilde: Bangkok Post
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand