BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Thailands durianeksport til Kina trues av Vietnam



Thailands posisjon som den største eksportøren av ferske durianer til Kina trues av Vietnam, ifølge en kilde i bransjen som er sitert av nyhetsbyrået Xinhua.

Xinhua-rapporten kommer etter at det nylig ble rapportert at 48.000 tonn durian ble transportert gjennom Youyiguan, Kinas viktigste kontrollpost ved landegrensen, i første kvartal i år, ifølge Bangkok Post.

Av denne transporten var 35.000 tonn durian fra Vietnam og 13.000 tonn fra Thailand, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået.

Tallene viste en økning på 48,1 % i den vietnamesiske eksporten og en nedgang på 59,5 % i den thailandske eksporten.

Kilden sa at thailandske durianforsendelser til Kina i perioden falt delvis på grunn av lavere produksjon forårsaket av tørke og varme i landet.

I fjor importerte Kina 1,42 millioner tonn ferske durianer, hvorav 928.644 tonn kom fra Thailand (65,19 %), mens Vietnam leverte 492.111 tonn (34,55 %), etterfulgt av Filippinene med 3.770 tonn (0,26 %).

Data om durianforbruket i Kina indikerer videre at Thailand møter hard konkurranse fra både Vietnam og Filippinene.

En stor importør av durianfrukter i Kina sa til Xinhua at selskapet før 2023 kun importerte durianfrukter fra Thailand, men at de senere måtte diversifisere forsyningskildene sine for å imøtekomme den økende etterspørselen fra forbrukerne.

– Importen er nå delt mellom Thailand og Vietnam, sier importøren til Xinhua.

Vietnam har en fordel i forhold til Thailand på grunn av kortere avstander og lavere kostnader, ifølge nyhetsbyrået. Thailand har sett en reduksjon i sin markedsandel siden september 2022, heter det.

I rapporten heter det at Thailand må jobbe hardt for å opprettholde sin konkurranseevne ved å implementere strenge kvalitetskontrolltiltak for sin durianeksport. For å gjøre det må Thailand effektivisere transport og logistikk.

Ifølge en tjenestemann i Department of International Trade Promotion (DITP) tillater Kina import av ferske durianer fra tre land; Thailand, Vietnam og Filippinene.

I 2022 utgjorde den thailandske markedsandelen mer enn 95 %, fordi Vietnam først fikk lov til å begynne å levere durians til Kina i august det året, mens Filippinene begynte tidlig i 2023, ifølge DITP.

Øverst: Ferske durianer sorteres for eksport. (Foto: Det thailandske kandelsdepartementet)

Kilde: Bangkok Post
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand