BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Thailands inflasjon økte i april for første gang på syv måneder



Thailands inflasjon i april økte med 0,9 %, noe som er den første økningen på syv måneder, med en forventning om at inflasjonen i andre kvartal vil øke med 0,8-1,0 %, ifølge Trade Policy and Strategy Office.

Konsumprisindeksen for april ligger på 108,16 sammenlignet med samme periode i fjor, noe som tilsvarer en økning på 0,19 %. Økningen i inflasjonen tilskrives økningen i oljeprisen og økningen i prisene på flere landbruksprodukter, spesielt grønnsaker og frukt, på grunn av lavere produksjon som følge av det varme været og tørken, skriver Thai PBS.

Dette forklares med at 430 varer er brukt i beregningen av inflasjonsraten for april. Av disse har prisene på 279 varer økt, 53 er uendret og prisene på de resterende 101 varene har falt.

Dette resulterte i at prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer økte med 0,2 %. Prisene på svinekjøtt, makrell, vegetabilsk olje og hvitløk har imidlertid gått ned.

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer har økt med 0,12 % i gjennomsnitt, som en direkte følge av økte priser på bensin 95 og 91, E20 og bensin 95.

Den gjennomsnittlige konsumprisindeksen for fire måneder viste en nedgang på 0,55 % fra samme periode i fjor, men basisinflasjonen for april økte med 0,37 % og økte i gjennomsnitt med 0,42 % for de fire første månedene i år.

Det spås at inflasjonen i mai vil øke med 1,0-1,5 % sammenlignet med samme periode i fjor, hovedsakelig på grunn av prisøkninger på flere landbruksprodukter.

Inflasjonen i de resterende åtte månedene ser ut til å øke jevnt, men i en minimal takt.

Det advares imidlertid om at minstelønnsøkningen til 400 baht og «pengedrysset» på 10.000 baht i den digitale lommeboken kan øke inflasjonen ytterligere, men vil fortsatt være innenfor 1%-intervallet, under forutsetning av at den økonomiske veksten er mellom 2,2% og 3,2%, de globale råoljeprisene er mellom 80 og 90 US dollar per fat og baht-valutaen er 34,5-36,5 baht mot US dollar.

Kilde: Thai PBS
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand