BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

– Boligmarkedet vil vokse til tross for utfordringer



- Thailands boligmarked viser tegn til vekst i år, selv om stigende kostnader, mangel på arbeidskraft og kjøperstemning fortsatt er store utfordringer, sa Worawut Kanchanakul, president i Home Builders Association, tirsdag.

Han er fortrøstningsfull etter at regjeringen den 9. april godkjente nye tiltak for å styrke landets eiendomssektor.

Tiltakene omfatter blant annet lavere registrerings- og overføringsgebyrer for eiendommer, en utvidelse av reduksjonen i boliglånsgebyrer til å gjelde eiendommer med en verdi på opptil 7 millioner baht, skattelettelser for privatpersoner som bygger sine egne hjem, og en heving av terskelverdien for eiendommer som utvikles av selskaper som er kvalifisert for investeringsstyrets skatteinsentiv fra 1 million baht til 1,5 millioner baht.

Worawut sa at disse tiltakene vil bidra til å løfte den generelle stemningen i bransjen, noe som vil resultere i en positiv bedring i løpet av andre kvartal og fortsatt vekst resten av året.

– For første gang har boligbyggere fått skattefradrag for å bygge hus på egen tomt. Det forventes derfor at salget i boligmarkedet og hos andre utbyggere vil øke betydelig etter en svak utvikling i årets tre første måneder, sa han.

Han forklarte hvordan skattefradragsordningen vil komme fire grupper til gode: forbrukere, boligbyggerselskaper, byggleverandører og myndighetene. Mens forbrukerne og boligbyggerne kunne spare kostnader, kunne leverandørene øke salget i takt med økt etterspørsel, slik at staten kunne få inn mer inntekter fra merverdiavgiften på 7 %.

I tillegg til markedet for nybygging anbefaler Worawut at selskaper i bransjen vurderer å utvikle strategier for potensielle markeder, som for eksempel renovering av boliger, som krever mindre penger og tid enn å bygge nye hus.

– Det er stor etterspørsel etter oppussing i markedet akkurat nå, og denne etterspørselen vokser fortsatt, sier han.

Selv om markedet generelt er svært lovende, sier han at det fortsatt er noen utfordringer å håndtere, og den mest bekymringsfulle for øyeblikket er byggekostnadene.

Han påpekte at prisen på stål og betong har steget, og rådet boligbyggere til å ta forsiktige grep for å kontrollere kostnadene sine, slik at de kan opprettholde prisene på produkter og tjenester.

Manu Trakulwattanakit, administrerende direktør i Secon, var enig med Worawut i at regjeringens nye insentivordninger for eiendomssektoren vil fremme vekst i bransjen.

Som landets største boligbygger bemerket han imidlertid at skattefradraget har hatt liten innvirkning på virksomheten hans. I stedet kommer det direkte privatpersoner som ønsker å bygge eller pusse opp et nytt hjem, til gode.

Han uttrykte likevel takknemlighet overfor de offentlige programmene som har oppmuntret forbrukerne til å vurdere å kjøpe bolig, og som har forbedret den generelle stemningen i markedet.

På en pressekonferanse onsdag for å markere selskapets store lederskifte til tredje generasjon, avslørte han Secons forretningsstrategi for i år, som vil fokusere på å bygge mellomstore og store hus til priser fra 6 millioner baht og oppover på grunn av den sterke etterspørselen i det segmentet.

Takket være selskapets 15 % økning i boligbestillinger i første kvartal, tror han at Secon vil fortsette å vokse og nå målet på 2,2 milliarder baht i år.

Kilde: The Nation

RSS 
Stacks Image 815

Slik ser du norsk TV i Thailand