BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Ber om ytterligere 15 dager til å inngi sitt forsvar



– Move Forward Party (MFP) forventer at grunnlovsdomstolen vil godkjenne en ny anmodning om å forlenge fristen for å levere inn sitt forsvar i saken om partioppløsning med ytterligere 15 dager, sa partileder Chaithawat Tulathon onsdag.

Den opprinnelige fristen var 18. april, men partiet ba om 30 dagers forlengelse. Retten godkjente bare 15 dager - frem til 3. mai - noe Move Forward mener er utilstrekkelig til å samle all infomasjon de trenger.

Den 3. april vedtok retten en begjæring fra valgkommisjonen om å oppløse Move Forward på grunn av partiets uttalte politikk om å endre den omstridte loven om kongelig ærekrenkelse, eller paragraf 112 i straffeloven.

I henhold til loven om politiske partier har valgkommisjonen myndighet til å foreslå oppløsning av et parti dersom den har bevis for en handling som anses som fiendtlig mot det demokratiske regimet med kongen som statsoverhode.

Valgkommisjonen reagerte på en kjennelse fra forfatningsdomstolen 31. januar, der det ble slått fast at Move Forwards politikk utgjorde et forsøk på å undergrave det konstitusjonelle monarkiet. Domstolen beordret partiet til å stanse all offentlig støtte til endringer i loven om majestetsfornærmelse.

– Siden denne saken sannsynligvis vil ha stor innvirkning på Move Forward-partiet, må partiet være ekstra nøye med å skrive sitt forsvar og samle bevis og informasjon for å underbygge det, sa Chaithawat onsdag.

– I en sak som kan føre til den alvorlige straffen det er å oppløse partiet, bør det berørte partiet få tilstrekkelig tid til å forberede sitt forsvar for å sikre rettferdighet, sa han.

Move Forward fikk flest stemmer og flest mandater i valget i 2023, men klarte ikke å danne regjering fordi de ikke fikk støtte fra det ikke-valgte senatet. Partiet leder nå opposisjonen mot den Pheu Thai-ledede koalisjonsregjeringen.

Chaithawat diskuterte muligheten for at et antall parlamentsmedlemmer vil hoppe av til andre partier av frykt for at Move Forward kan bli oppløst, men sa at han tror antallet vil være lavere enn i 2020, da forgjengeren Future Forward ble oppløst av domstolen.

Øverst: Pita Limjaroenrat (t.v.), tidligere leder av Move Forward-partiet og nå sjefsrådgiver, og partileder Chaithawat Tulathon taler til journalister etter at grunnlovsdomstolen underkjente partiets lese-majesté-reform 31. januar. (Foto: Nutthawat Wichieanbut)

Kilde: Bangkok Post
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand