BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Oppfordrer til å bekjempe overturisme



I takt med at motstanden mot overturisme øker i mange land, oppfordrer thailandske turistoperatører regjeringen til å ta landets bæreevne på alvor, og noen har foreslått å innføre en turistskatt på 300 baht i et forsøk på å løse problemet.

Statsminister Srettha Thavisin har lovet å gjøre 2025 til et merkeår for turismen, og Adith Chairattananon, generalsekretær i Federation of Thai Tourism Associations (Fetta), sier at en hvitbok som forbundet vil presentere for regjeringen, vil inneholde løsninger for å forhindre overturisme, som man så i Thailand før pandemien.

Lignende tiltak ble observert i andre land i forrige uke, da Amsterdams lokale myndigheter kunngjorde at de forbød bygging av nye hoteller, mens innbyggerne på Kanariøyene i Spania oppfordret til å begrense turistankomstene ettersom de har blitt rammet av stigende boligkostnader.

– Med en prognose på 40 millioner turister er store destinasjoner som Phuket, Samui og Pattaya på randen av overturisme, sier Adith.

Han forteller at Phuket allerede har opplevd trafikkork og vannmangel i høysesongen, og at den internasjonale flyplassen ikke har ledige slots for flyselskapene.

Adith sier at en av de viktigste strategiene er å tiltrekke seg turister fra de store knutepunktene til landets mindre byer, som har mange potensielle attraksjoner og plass til å ta imot en betydelig strøm av turister.

Det bør finnes insentiver for flyselskaper som ønsker å fly direkte til provinsflyplasser som U-tapao, Khon Kaen og Krabi. Dette vil avlaste innfallsporter som Phuket Airport og Suvarnabhumi Airport og bidra til å skape regionale forretningsmuligheter.

Myndighetene bør også sørge for bedre forbindelser mellom flyplassene og de indre byene. Mangelen på offentlige bussforbindelser fra U-tapao lufthavn til Pattaya City avskrekker for eksempel nye flyselskaper fra å operere flyvninger, ettersom dagens situasjon ikke er praktisk for passasjerene.

Surawat Akaraworamat, visepresident i Thailands turistråd (TCT), mener at myndighetene bør vurdere å kreve inn 300 baht i turistavgift for å finansiere utviklingen av turismen, ettersom planen og alle forberedelser nå er ferdigstilt.

Surawat sier at de nødvendige midlene vil gå til utvikling av infrastrukturen i provinser på andre nivå for å tiltrekke seg turister fra overbelastede steder og forbedre attraksjoner som har blitt dårligere på grunn av overturisme.

Surawat sier at avgiften på 300 baht vil bidra til at turistmyndighetene får et større budsjett. Hvert år får turistdepartementet, som er ansvarlig for utviklingen av tilbudet, et budsjett på bare 700 millioner baht, noe som ikke er tilstrekkelig til å gjennomføre nødvendige prosjekter.

Han sier at en avgift på bare 300 baht ikke vil avskrekke utenlandske turister fra å besøke Thailand, slik enkelte har uttrykt bekymring for, siden avgiften er rimelig sammenlignet med andre land, for eksempel Bhutan, som krever inn en turistskatt på over 100 dollar per natt.

Mange land krever i dag inn skatt fra turister, enten gjennom flybilletter eller hotellovernattinger. Thailand bør starte en prøvefase med innkreving av turistskatt gjennom en mobilapplikasjon eller kiosker, sier han.

Øverst: Turister på Suvarnabhumi-flyplassens passasjerterminal 11. april under årets Songkran-festival. Mange land krever i dag inn en skatt fra turister, enten via flybilletter eller hotellopphold. Foto: Varuth Hirunyatheb

Kilde: Bangkok Post
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand