BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

3000 myanmarske statsborgere flykter til Thailand



Rundt 3000 myanmarere flyktet fra Myawaddy til Mae Sot-distriktet i Tak for å søke tilflukt fra de eskalerende kampene mellom Myanmars juntastyrker og etniske tropper, ifølge tjenestemenn.

Utenriksminister Parnpree Bahiddha-Nukara sa søndag at antallet myanmarske flyktninger i Mae Sot har steget til rundt 3.000, og at de er under oppsyn av innenriksdepartementet.

Han sa at Mae Sot tidligere hadde tatt imot rundt 10.000 flyktninger fra Myanmar, og at de hadde returnert til hjemlandet etter at situasjonen hadde normalisert seg.

Han sa også at utenriksdepartementet har sendt en advarsel til Myanmar etter at en kule hadde truffet et vindu i et thailandsk hus i landsbyen Bang Wang Takhian i tambon Tha Sai Luat i Mae Sot. Ingen personer ble skadet.

Ifølge sikkerhetskilder var rundt 40 % av flyktningene fra Myanmar kvinner, eldre og små barn, og mange av dem led av varmeutmattelse.

Kilder sier at flere titalls myanmarere ble skadet da militærjuntaen, som tok makten i et kupp 1. februar 2021, brukte krigsfly til å bombe Myawaddy, mens etniske motstandsstyrker angrep regjeringssoldater nær den andre grenseovergangen mellom Mae Sot og Myawaddy lørdag kveld.

Sikkerhetsmyndighetene åpnet seks midlertidige tilfluktssteder for flyktningene i Mae Sot, og helsepersonell ga dem førstehjelp der.

De skadde fra Myawaddy ble sendt til Mae Sot sykehus for behandling.

Den første grenseovergangen i Mae Sot var fortsatt åpen søndag, men trafikken gikk sakte etter tilstrømningen fra Myawaddy til Mae Sot lørdag kveld.

Dr. Sophon Iamsirithaworn,inspektør for folkehelse, sier at helsemyndighetene nylig har registrert 1 686 flyktninger fra Myanmar, og at flere var ventet å ankomme. En flyktning hadde blitt truffet av granatsplinter og sendt til Mae Sot sykehus lørdag, sa han.

Forsvarsminister Sutin Klungsang sa at kampene eskalerte i Myawaddy, og at den thailandske regjeringen forsynte de berørte med humanitær hjelp. Den generelle situasjonen er fortsatt innenfor den thailandske regjeringens forventninger, sier forsvarsministeren, som etter planen skal besøke Mae Sot om noen dager.

Statsminister Srettha Thavisin skrev på Facebook at han etter et regjeringsmøte tirsdag ville besøke Mae Sot for å følge med på utviklingen, blant annet grensehandelen, og gi moralsk støtte til lokalbefolkningen og sikkerhetstjenestene.

Han skrev at han ikke ønsket at kampene skulle påvirke thailandsk jord, og at myndighetene måtte være på utkikk etter svindlere som arbeider i Myawaddy, og som også kunne tenkes å flykte til Mae Sot.

Øverst: Folk fra Myanmar krysser Moei-elven fra Myawaddy til Mae Sot-distriktet i Tak lørdag (foto: Assawin Pinitwong).

Kilde: Bangkok Post

RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand