BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Vurderer finansieringsalternativer for «pengedrysset»



Statsminister Srettha Thavisin sa onsdag at økonomien for tiden er vanskelig og trenger et løft fra en støtteordning til en verdi av 500 milliarder baht (13,7 milliarder USD), som han vurderer ulike finansieringsalternativer for.

Det kontroversielle «pengedrysset» i form av en digital lommebok, som innebærer at 50 millioner thaier får overført 10 000 baht (ca 34.000 kroner) som de kan bruke i løpet av seks måneder, har skapt bekymring for finansieringen. Noen eksperter har kalt ordningen økonomisk uansvarlig.

Regjeringen sa denne uken at de forventer å dele ut pengene i løpet av årets fjerde kvartal, noe som innebærer en forsinkelse i forhold til det tidligere målet i mai.

Srettha, som også er finansminister, sa at regjeringen hadde gitt finansdepartementet i oppdrag å vurdere mulige finansieringskilder for ordningen, i tillegg til et låneforslag.

– Landets økonomi har problemer, og vi må få fart på økonomien ettersom veksten har vært lav de siste 10 årene, sa han.

Økonomien krympet uventet i siste kvartal av 2023, og veksten for hele året endte på 1,9 %, noe som er lavere enn veksten på 2,5 % i 2022.

Det statlige planleggingsbyrået har redusert vekstutsiktene for 2024 til mellom 2,2 % og 3,2 %, fra tidligere 2,7 % til 3,7 %.

Srettha sier at finansieringskilden vil bli diskutert på det neste møtet 10. april, der detaljene i planen vil bli ferdigstilt.

Det forventes at regjeringen kan finansiere ordningen over statsbudsjettet. Budsjettet for regnskapsåret 2024 ble godkjent av under- og overhuset i løpet av de siste dagene.

Regjeringen har forsøkt å få til en låneordning for å finansiere «pengedrysset», men har hatt vanskeligheter med å begrunne lovligheten av et slikt tiltak, som normalt bare er gyldig i en økonomisk krise.

Srettha har sagt at økonomien er i krise og befinner seg i en kritisk fase som krever umiddelbare stimulansetiltak.

Sentralbanksjefen er uenig, men har samtidig sagt at økonomien har lavere vekst enn forventet og at det er strukturelle problemer.

Øverst: Statsminister Srettha Thavisin leder et møte i regjeringens politiske utvalg for digitale lommebøker i Government House onsdag. (Foto: Chanat Katanyu)

Kilde: Bangkok Post


RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand