BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Thailand og EU starter formelle handelssamtaler på nytt



Thailand og EU har formelt kunngjort relanseringen av forhandlingene om en frihandelsavtale (FTA), som ble suspendert etter militærkuppet i 2014.


– Begge sider tar sikte på å komme til enighet om en ambisiøs, moderne og balansert frihandelsavtale, med bærekraft i kjernen, heter det fra EU-kommisjonen i en uttalelse som ble lagt ut på deres nettside onsdag.

I uttalelsen sier at de to partene har som mål å ta opp et bredt spekter av spørsmål som: markedstilgang for varer, tjenester, investeringer og offentlige anskaffelser, raske og effektive sanitære og fytosanitære prosedyrer, beskyttelse av immaterielle rettigheter inkludert geografiske indikasjoner og fjerning av hindringer for digital handel og handel med energi og råvarer og på de måten støtte digitale og grønne skifter.

EU med sine 27 land er Thailands fjerde største handelspartner etter Kina, USA og Japan.

FTA-forhandlinger ble opprinnelig startet i 2013, men ble satt på vent etter kuppet i 2014 da EU protesterte mot det de anså for å være suspendering av demokratiet. Etter at en ny grunnlov ble vedtatt i 2017 og valg avholdt i 2019, ble engasjementet bedre, og kulminerte med signeringen av en partnerskaps- og samarbeidsavtale i desember i fjor.

I 2022 var handelen mellom Thailand og EU verdt 41 milliarder dollar, og utgjorde 7 % av Thailands totale handel.

Eksporten til EU utgjorde 22,7 milliarder dollar i fjor, en økning på 5,2 % fra året før. Viktige eksportprodukter er datamaskiner, datautstyr og -komponenter, edelstener og smykker, klimaanlegg og -komponenter, gummiprodukter og elektroniske kretskort.

EU er den tredje største investoren i Thailand, og representerer rundt 10 % av de totale utenlandske direkte investeringene (FDI) i landet, og den nest største destinasjonen for thailandske FDI, og står for nesten 14 % av den totale thailandske FDI.

EU har allerede frihandelsavtaler med to ASEAN-land, Singapore og Vietnam.

Kilde: Bangkok Post
RSS 
Stacks Image 815

Slik ser du norsk TV i Thailand