BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Thailands amulettmarked vokser i Kina



Thailands myke makt manifesterer seg kanskje i form av amuletter, ettersom innflytelsen strekker seg helt til Kina, i den grad at kjendiser der viser interesse uten noen spesiell markedsføring.

Dette fører til kjøp og salg av amuletter og talismaner, noe som har utviklet seg til en "lykkebringende økonomi" som har stor innvirkning på den thailandske økonomien, spesielt når det gjelder turisme og den buddhistiske handelssektoren, som er verdt flere titalls milliarder baht.

I dag er amuletter ikke bare gjenstander for religiøs ærbødighet. Det er ikke til å stikke under en stol at de har blitt en verdifull økonomisk handelsvare.

Amulettmarkedet i Thailand omsetter for flere titalls milliarder baht årlig og fortsetter å vokse jevnt og trutt, særlig blant kinesiske turister som har dyp respekt for buddhistiske dyder og en forkjærlighet for å samle på amuletter.

Ifølge en undersøkelse utført av Kasikorn Research Centre i 2019 ble det anslått at amulettmarkedet i Thailand hadde en verdi på mellom 17 og 23 milliarder baht. Dette anslaget var basert på salg til thailandske privatpersoner alene, eksklusive salg til utenlandske turister og eksport.

Thomas Patton, antropolog ved City University of Hong Kong, sier at de første butikkene med thailandske amuletter dukket opp i Hongkong rundt 2008-2009. Innbyggerne i Hongkong ble fascinert av thailandske talismaner og magi som et middel til å oppnå åndelig trøst.

Denne interessen var særlig merkbar blant arbeiderklassen, som fikk merke den globale finanskrisen i 2008.

"BB", en thailandsk selger som livestreamer salg av thailandske produkter til Kina via Douyin-plattformen, forteller at kinesere, enten de kommer fra fastlands-Kina, Taiwan, Hongkong, Macao, Malaysia, Singapore eller Indonesia, opprinnelig trodde på Buddhas velsignelser for velstand.

Bevisstheten om de thailandske amulettene økte imidlertid betraktelig da kinesiske kjendiser, også fra Hongkong, begynte å bære dem under arrangementer i stedet for vanlige smykker.

Det begynte med Hong Kong-skuespilleren Jackie Chan, som bar en amulett under filminnspillinger, inkludert scener der han måtte utføre stunts flere ganger. En gang skjedde det en ulykke under innspillingen, men heldigvis ble ingen skadet. Dette skapte nysgjerrighet blant filmteamet om amuletten Jackie Chan bar rundt halsen. Den viste seg å være fra Luang Phor Phrae, Wat Phikun Thong.

Cecilia Cheung, en kinesisk skuespillerinne, reiste til Thailand og bestemte seg for å kjøpe amuletter for 150.000 Hongkong-dollar, blant annet "Kuman Thong", en husguddom i thailandsk folkereligion som bringer lykke.

I tillegg gikk Qin Fen, et ungt kinesisk idol, på den røde løperen under filmfestivalen i Cannes iført et Luang Phor Ruay-armbånd og en svart dress.

Luang Phor Ruay-amulettene har blitt svært populære blant den kinesiske befolkningen, og er blant de mest ettertraktede amulettene. Amulettenes buddhistiske dyder antas å øke rikdom og velstand, noe som har ført til at de har fått fornyet berømmelse.

Derfor strømmer kinesiske tilhengere til Wat Tako, et berømt tempel i Ayutthaya-provinsen, for å hylle den. Luang Phor Ruay, en ærverdig munk, feires for sin overflod av velsignelser, medfølelse og evne til å gi trygghet og sikkerhet.

Jeans Muangnont, en respektert amulettekspert, sier at det i dag er en betydelig tilstrømning av kinesiske turister som spør etter thailandske amuletter og talismaner både i fysiske butikker og på nettet.

De utgjør en betydelig andel av kundene ved siden av lokale thailendere, til tross for at de mangler kompetanse i å autentisere eller skille ekte fra falske amuletter.

Noen kunder selger thailandske amuletter i Kina, noe som viser at thailandske amuletter er svært etterspurt og populære blant den kinesiske befolkningen. Denne etterspørselen er imidlertid fortsatt relativt liten sammenlignet med den totale befolkningen i Kina.

Det er ikke bare amuletter som er i ferd med å bli thailandsk "soft power" på trosområdet. Men trosuniverset som vokser frem i buddhistiske kretser, viser sin magi uten at det er nødvendig å reklamere for det, for eksempel skuespillere og skuespillerinner i verdensklasse som Angelina Jolie, Brad Pitt og Fabio Cannavaro, eller Ed Sheeran. De har thailandske tatoveringer som er både vakre og ‘magiske’.

Oversatt fra The Nation
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand