BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Juridiske og visummessige konsekvenser for homofilt ekteskap i Thailand



Homoekteskap vil påvirke utenlandske turister og expats så vel som thailendere.

Med forbehold om senatets sannsynlige godkjennelse og 120 dagers karensperiode før loven trer i kraft, vil homofilt ekteskap kunne inngås i Thailand i 2025.

Selv om den nye loven i hovedsak er utformet for å gi likestilling til to thailandske statsborgere av samme kjønn, vil det være et betydelig antall utlendinger som ønsker å gifte seg med sine thailandske partnere.

– Skjeve utlendinger som oppholder seg lenge i landet, vil kunne søke om ett års ektefellevisum, som for øyeblikket krever 400.000 baht i banken eller tilsvarende i utenlandsk inntekt, pluss annen dokumentasjon og et besøk av immigrasjonspolitiet for å bekrefte bosted og forhold, sier Jessataporn Bunnag, en thailandsk advokat med base i Pattaya.

Bunnag legger imidlertid til at et annet alternativ for utlendinger over 50 år er pensjonsvisum og årlig forlengelse av oppholdet, noe som er mindre byråkratisk, men krever 800.000 baht eller månedlig inntekt.

Thailand tillater allerede to utlendinger (ingen av dem er thaier) av motsatt kjønn å registrere ekteskapet sitt på amphur-kontoret, forutsatt at begge får en erklæring fra sine respektive ambassader i Bangkok.

Etter at den nye loven er innført, vil denne sivile muligheten også være tilgjengelig for to homofile utlendinger, menn eller kvinner, som ønsker å sementere forholdet sitt.

Mange thailandske templer holder allerede seremonier for homofile par. Formell vigsel av to likekjønnede utlendinger vil sannsynligvis bli viktigere i årene som kommer, ettersom Thailand er kjent som et reisemål for skjeve.

På den negative siden mener Bunnag at de som ønsker å gifte seg med homofile, også må forstå thailandske skilsmisselover.

– Ekteskap mellom skjeve kan amnuleres på samme måte som heteroseksuelle, understreket han.

I dag kan heteroseksuelle partnere oppsøke amphur-kontoret for formell skilsmisse, forutsatt at de har blitt enige om vilkårene på forhånd.

Men hvis den ene parten er forsvunnet, har oppført seg dårlig eller ikke samarbeider, kan det være nødvendig med en sivilrettslig kjennelse, noe som kan ta flere måneder. Generelt sett skal eiendom og eiendeler som er anskaffet etter at ekteskapet ble inngått, deles likt, selv om detaljene kan skape problemer.

Thailand har lenge vært et trekkplaster for skjeve par, ettersom landet har et pulserende miljø for både thaier og utlendinger, og den nåværende Pheu Thai-regjeringen satser på dette markedet for å tiltrekke seg stadig flere reisende.

I 2028 ligger Thailand an til å bli sentrum for kjønnsinkludering ved å være vertskap for det verdensomspennende LGBTQ+-toppmøtet.

Kilde: Pattaya Mail

RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand