BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Maya Bays kamp mellom masseturisme og revhaiene (video)



Maya Bay, som ligger på Koh Phi Phi Leh mellom Krabi og Phuket i Phang Nga Bay, ble berømt etter filmen «The Beach» i 2000. Bukten var et fantastisk bakteppe for deler av filmen og gjorde det naturlige lagunen til en turisymagnet. Lagunen er også hjemsted for svarttopp-revhaier.


Turister strømmet til området, men tilstrømningen av besøkende hadde en negativ innvirkning på det lokale økosystemet, inkludert populasjonen av svarttipphai. Et turistforbud og pandemien resulterte i en pause i masseturismen mellom 2018 og 2022, slik at haibestanden kunne komme seg sammen med resten av Bays skjøre økologi.

En ny brygge ble lagt til på den andre siden av øya, og holdt båter unna selve Maya Bay. Begrenset turisme ble åpnet opp i 2022, men antallet haier har igjen begynt å synke ettersom hordene av turister kommer tilbake til den berømte stranden.

Utfordringen nå er å finne en balanse mellom å bevare økosystemet og opprettholde reiselivsavhengige levebrød.

Til tross for de beste forsøkene på å begrense innvirkningen på miljøet, viser Maya Bays rolle som turistmagnet seg å være en fatal attraksjon.

Begrensningene som er satt på besøk fra nasjonalparken ser ut til å ikke ha gjort noe for å stoppe stormen av turbåter som lager en B-linje for den berømte bukten hver dag. På det meste, før nasjonalparken vedtokr å stenge bukten, ville rundt 6000 mennesker besøkt bukten og tråkke på daglig på stranden.

De daglige tallene antas nå å nå, eller til og med overgå dette tallet i toppsesongen, selv om tallene "offisielt" ikke overstiger 4000.

Og den nye ankomsten til Bay, bak stranden med en 10 minutters spasertur som åpner ut mot den berømte lagunen, forårsaker massive trafikkork for turbåter som ankommer den samme, lille, flytende pongtongen.

Turoperatører opplever at ankomster og avganger har blitt mer farlig med passasjerer som må hoppe av og på fra en båt i bevegelse til en flytende pongtong. 

Saken fortsetter under videoen




Nå har havforskere ved Maya Shark Watch Project studert haienes oppførsel, fôringsområder og avlsmønstre ved hjelp av undervannskameraer og droner.

Ifølge Bangkok Post fant de ut at haiene bruker området rundt øya som ‘barnehage’ for unge haier. Imidlertid har menneskelige aktiviteter, som fiske og turisme, påvirket antallet. Blacktip-revhaiene streifer rundt i tropiske områder, men antallet synker på grunn av overfiske.

Disse haiene er relativt små, vokser vanligvis til rundt 1,5 meter lange, og er oppkalt etter de karakteristiske svarte tuppene på ryggfinnene. De finnes ofte i grunt vann rundt korallrev, hvor de lever av småfisk og krepsdyr.

Svartspissrevhaier er generelt ikke aggressive mot mennesker og anses som relativt trygge å svømme med. På grunn av populariteten til Maya Bay som turistdestinasjon, har bestanden av svarte revhaier i området gått ned de siste årene, noe som understreker behovet for bærekraftig turistpraksis for å beskytte det delikate marine økosystemet.

Saken fortsetter under bildet



Myndigheter og naturvernere håper å hindre turister fra å svømme i bukten, noe som kan drive bort haiungene. For å oppnå dette har besøkende kun lov til å vasse til knærne ned i vannet. Antall besøkende som er tillatt hver time er også begrenset til 375 (men ofte overskredet i rushtiden), og turbåter må legge til kai på den andre siden av øya fra stranden og bare cruise forbi munningen av Bay for fotografering.

Thailands reiselivsnæring står for 12% av landets BNP, og regjeringen har som mål å generere 1,5 billioner baht fra opptil 30 millioner turister i år. Phi Phi Island National Park, der Maya Bay ligger, så at årlige inntekter falt til nær halvparten etter at stranden ble stengt i 2018.

Maya Bay ble gjenåpnet i januar 2022 etter press fra turoperatører. Håpet er å skape et nytt bilde av Maya Bay som et naturreservat til fordel for både turisme og miljø.

I mens fortsetter turbåtene å ankomme og nasjonalparken forsøker å balansere økonomien, kravene til turister, turoperatører, miljøet og overlevelsen til svarttipprevhaiene.

Kilde: Bangkok Post
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand