BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Limedyrkere danner bevæpnede borgervern for å forhindre tyveri



Bønder som dyrker lime i en landsby i Kamphaeng Phet-provinsen, syd for Chiang Mai, har dannet væpnede borgervernenheter for å beskytte limehagene sine etter at tyver har stjålet frukt på høylys dag etter enestående prisøkninger.

Beboere i landsbyen Moo 5 i i Kamphaeng Phet sier at de må beskytte limehagene sine fordi tyver sniker seg inn for å stjele lime hver gang de dropper vaktholdet.

Lime regnes som en uunnværlig ingrediens i et thailandsk kjøkken. Frukten er mye brukt til å lage somtam og thaier liker å presse limejuice i fiskesaus sammen med risen.

Utsalgsprisene på lime i Bangkok og store provinser har angivelig skutt i været til 12 baht per frukt. Den høye prisen på lime har tvunget mange gateselgere til å stoppe salget av limejuice inntil videre.

Thut Khammek, 59, leder av landsbyen, sier til avisen The Nation at han og bondevenner som har koblet sammen sine limehager, har sett seg nødt ti danne sine egne bevæpnede gruppere for å vokte over hagene.

Thut sier hver gang gartnere dro for å levere limefrukter, sniker tyver seg inn og rapper det som her blitt dyrebare frukter.

Saken fortsetter under bildet



Han sier at hvert tyveri tar bare 10 minutter fosiden tyver raskt plukker frukten, putter den i en pose og slipper unna med lime verdt 2000 baht.

Thut sier at han har 7 rai (1,12 hektar) med limehager, og i år har han gjort fem eller seks avlinger, og tjent flere hundre tusen baht.

Yupin Sukrak, 56, en limeselger ved hovedmarkedet i Kamphaeng Phet, sier lime blir solgt for 7 baht per stykk og selgere fra andre provinser kjøper de for videresalg for 12 baht.

Hun sa at prisen på lime i år er den høyeste på fire år. Under Covid-19-pandemien var prisene svært lave.

Hun sier at svært små limefrukter, som gartnere vanligvis kasserte, np også kan selges for 2 baht stykket.

Kilde: The Nation

RSS 
Stacks Image 815

Slik ser du norsk TV i Thailand