BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

PTTEP-topper tiltalt i bestikkelsesskandale



Thailand nasjonale antikorrupsjonskommisjonen (NACC) har funnet grunn til å tro at fire ledere i PTT Exploration and Production Plc (PTTEP) har samarbeidet om å manipulere anbudskonkurransen om en kontrakt for innkjøp av utstyr til en verdi av nesten en milliard baht, som ble tildelt Rolls-Royce og gjennomført mellom 2004 og 2008.

NACC vil oversende sine funn til riksadvokaten (OAG), sammen med en anmodning om at Riksadvokaten vurderer å ta ut tiltale mot de fire PTTEP-lederne, sa NACCs generalsekretær Niwatchai Kasemmongkol onsdag.

NACC mener nå at Chitrapongse Kwangsukstith, Anucha Sihanatkathakul, Maroot Mrigadat og Phaphadet Worabut har samarbeidet om å manipulere anbudskonkurransen for å hjelpe Rolls-Royce Plc, et selskap med base i Storbritannia, med å sikre seg kontrakten om å levere to gassturbinkompressorer til PTTEP for 24,66 millioner dollar (996 millioner baht), sier Niwatchai.

Maroot var på det tidspunktet president i PTTEP, og Chitrapongse og Anucha var medlemmer av en underkomité som ble opprettet av selskapet for å overvåke anskaffelsesprosjektet, sier han.

Chulasing Wasansing, det andre medlemmet av underkomiteen, døde mens NACC etterforsket denne saken.

Den andre hovedmistenkte, Phaophadet Worabut, var tidligere nestleder for PTTEPs maritime arbeidsenhet. NACC fant i sin etterforskning at han fungerte som mellommann og koordinerte den påståtte utbetalingen av bestikkelser.

NACC vil nå be Riksrevisjonen om å vurdere å ta ut tiltale også mot denne mistenkte, for påstått prissamarbeid, hvitvasking av penger og korrupsjon, sier Niwatchai.

NACCs etterforskning viste at Phaophadet hadde mottatt en bestikkelse på rundt 10 millioner baht fra Rolls Royce Energy Systems Inc gjennom Quantumec (Thailand) Co, sa han.

Bestikkelsen ble påstått å være en provisjon, men ble overført til en bankkonto som tilhørte en person som sto Phaophadet nær, sier Niwatchai.

NACC begynte å etterforske bestikkelsessaken etter at informasjon fra Storbritannia antydet at denne delen av den mye mer omfattende Rolls-Royce-svindelskandalen fant sted i Thailand og involverte PTTEPs anskaffelsesprosjekt, sa han.

Det britiske Serious Fraud Office (SFO) inngikk i 2017 en betydelig avtale om utsatt straffeforfølgelse med Rolls-Royce, som fulgte SFOs fire år lange etterforskning av bestikkelser og korrupsjon.

Forholdene som omfattes av avtalen, fant sted i syv jurisdiksjoner: Indonesia, Thailand, India, Russland, Nigeria, Kina og Malaysia.

Øverst: Rigger på Erawan-gassblokken i Thailandbukta, som drives av PTT Exploration and Production Plc. (Foto: PTTEP)

Kilde: Bangkok Post
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand