BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 903

Er den store hasjfesten over i Thailand?Det ser ut til at det å kjøpe cannabis på gatene i Thailand snart er over, ettersom nesten alle partier som stilte til det nylige valget krever gjenninnføring av loven som avkriminaliserte cannabisplanten.

Av Dr Paul Crosio
Innlegg i The Phuket News


I mangel på regulering og strenge regler har cannabisindustrien blomstret i Thailand. Med over 250.000 dyrkere og over 4.500 dispensarer som selger cannabis i hver provins, ble industrien verdsatt til 1 milliard dollar innen 2025 av University of Thai Chamber of Commerce. Thailand har blitt så beryktet for cannabis at dette har ført til at tollere i andre land undersøke hjemvendte reisende for cannabis.

Anutin Charnvirakul, som før det nasjonale valget fungerte som helseminister, la frem en overbevisende sak for legalisering av stoffet. Han hevdet at ved å legalisere cannabis, ville det effektivt lindre overbefolkning i fengsler og stimulere veksten av hampindustrien, og dermed redusere fattigdomsraten. I tillegg hadde Thailand som mål å styrke sine nye medisin- og kulinariske sektorer, med forventninger om å generere betydelige inntekter i fremtiden.

Men mye har endret seg siden Bhumjaithai-partiet raskt vant folkelig støtte for å avkriminalisere cannabis og raskt implementerte det gjennom deres partnerskap med den militærstøttede regjeringen. Kaos og bruk av cannabis ble omfattende

De fleste partiene i det nasjonale valget, av politiske eller moralske grunner, gikk inn for å oppheve avkriminaliseringen og begrense cannabissalg til medisinske formål.

Populariteten til denne lovede nedbrytningen blant thailandske velgere er åpenbar. Virale videoer av rusede skolebarn, så vel som turister som er ute av kontroll, har opprørt en bredt konservativ offentlighet som nå ser ferdigrullede joints tilsalgs overalt for mindre enn 100 baht.

Cannabis har blitt et politisk hett tema, og vi vil neppe se et fornuftig utfall. Rett eller galt, synet er at lite av de antatte rikdommene har strømmet til thailandske bønder, og rekreasjonsmarkedene blir sett på som dominert av utenlandske investorer og ulovlig importerte produkter.

Arrangementer som 'Phuket Ganja-festivalen' og den avbrutte 'Khao San Road 420-feiringen' irriterte mange moderate thaier som ser på disse hendelsene som misbruk av grunnlaget for liberalisering av cannabis og sjenerende landet.

Pheu Thai partiet vant folkelig støtte ved å foreslå å umiddelbart gjenoppføre cannabis som et narkotikum samtidig som de beholder sine medisinske anvendelser og forby all rekreasjonsbruk, som de sier påvirker thailandske ungdommer negativt.

Paetongtarn Shinawatra har trukket på nasjonens hjertestrenger og sagt: – Jeg vil ikke at barna mine skal vokse opp i et land hvor narkotika er lett å finne, og cannabis er liberalisert.

Move Forward Party, nå den klare vinneren valget, er kjent for å være progressive på flere områder, men på cannabis støtter de samme tilnærming som Pheu Thai, og sier at det er viktig å utslette ulovlig rekreasjonssalg og ulisensierte dyrkere før de gradvis utvider medisinsk cannabis igjen.

Bare ett parti fortsetter sterk støtte til et liberalt cannabisregime. Bhumjaithai ledet av Anutin er klar over at valgresultatet 14. mai igjen plasserer ham i en potensiell nøkkelposisjon, slik det gjorde i 2019.

Anutin fortsetter å understreke at støtte til et lovforslag om cannabisregulering, som notorisk ikke ble vedtatt i forrige parlament, er avgjørende for å få Bhumjaithai-partiets støtte. Valgplakatene hans fortsatte å love en gylden æra for Nordøst-bonden med cannabisproduksjon som fortsatt et kjerneelement.

Ifølge Anutin samlet Pheu Thai og forskjellige kritikere fra ulik politisk bakgrunn seg sammen for å støtte fjerning av cannabis fra narkotikalisten. Handlingene deres virket nå mer politisk motiverte da de strategisk vekket misnøye under dette valget, og praktisk talt omgå enhver meningsfull diskusjon om en cannabislov som han tror de til slutt ville støtte.

Uavhengig av parti, politisk retning eller ethvert filosofisk syn på cannabis, er det veldig åpenbart regulering og håndhevelse kommer og langsiktig bransjesuksess trenger sårt den sikkerheten som manglet det siste året.

Hva er det sannsynlige resultatet for bransjen?
Smarte penger er på enhver innkommende regjering som omdefinerer "rekreasjons" cannabis som misbruk av et narkotikum, samtidig som de beholder kontrollert bruk av planten i henhold til Thai Traditional Medicine Act. Forebygging av rekreasjonsbruk er et felles tema for alle parter uavhengig av troverdige bevis på negativ innvirkning på det thailandske samfunnet og thailandske ungdom.

En kommentator oppsummerte den mulige fremtiden da han sa: – Det er egentlig ikke en sjanse for at loven blir reversert, men det er en stor sjanse for regelverk som vil hindre rekruttering i industrien ... tenk på det som øl ... alkohol ... det vil ikke være ulovlig, men det vil bli ekstremt regulert.

Til tross for den utbredte tilstedeværelsen av cannabis, er det viktig å huske at det alltid var påkrevd med tillatelser på alle trinn.

Selv i dag må dispensarer være lisensiert og operere under "Beskyttelse og fremme av kunnskap om thailandsk tradisjonell medisin Act". Hvordan håndheving utspiller seg og hvilken form en eventuell regulert bruk av cannabis har er fortsatt uklart. Kontrollerte modeller som de som kjøres i Sveits og Tyskland er mer sannsynlig å påvirke beslutningstakere enn Canadas legaliseringsmodell.

Under gjeldende rammeverk er profesjonelle dyrkere også pålagt å skaffe kommersielle lisenser som er forskjellige fra de over 500.000 lisensene som er oppnådd gjennom Pluk Ganja-appen, som alltid var ment for de som ønsker å dyrke cannabis til personlig bruk.

Fremover vil sannsynligvis alle dyrkere som selger under Traditional Medicine Act trenge denne kommersielle lisensen, men eierskapet vil bli undersøkt, og enhver dyrker vil måtte bruke sporing og sporingsprosedyrer samt følge GACP- og GMP-standarder – noe som gjør at mange dyrkere med lite kapital er ute av stand til å forsette eller starte opp virksomhet.

Av Dr Paul Crosio
Dr. Paul Crosio er partner i ‘Silk Legal’. 


RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand