Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 782

Forventer økning av lån til elbilerLån til elbiler forventes å øke utlånsveksten i år, ettersom etterspørselen i det thailandske markedet øker forsiktig.

Krungsri Auto og Bank of Ayudhya (Krungsri), anslår at salget av nye elbiler vil nå 100.000 enheter i år, opp fra 76.000 i fjor.

Selskapet forventer en vekst i elbilrelaterte lån, som omfatter batterielbiler, hybridbiler og ladbare hybridbiler, på totalt 35,7 milliarder baht, opp fra 35 milliarder i fjor.

Krungsri ønsker å øke porteføljen av elbillån til å utgjøre 50 % av selskapets totale utestående billån i 2024, en liten økning fra 49 % ved utgangen av fjoråret.

Den marginale veksten skyldes lavere etterspørsel etter elbiler i år sammenlignet med 2023, sier Congsin Congcar, leder for Krungsri Auto Group, og legger til at mange interesserte elbilkjøpere kjøpte i fjor.

Congsin sier imidlertid at Krungsri fortsatt er optimistisk med tanke på en positiv etterspørsel etter elbiler i 2024, om enn i et lavere tempo enn tidligere.

Han sier at selskapet forventer å holde misligholdte lån til elbiler på et tilfredsstillende nivå på grunn av den sterke kjøpekraften til kundene, som vanligvis ser på elbiler som andrebiler og har tilstrekkelig evne til å betale tilbake gjeld.

I tillegg til å styrke veksten i billån i en situasjon med svak vekst, blir elbilsegmentet sett på som en katalysator for en bærekraftig låneportefølje, sier Congsin.

TMBThanachart Bank (ttb), en annen ledende leverandør av nye billån, forventer også ekspansjon innen elbilsegmentet.

Banken har som mål å øke markedsandelen for elbillån til 20 % i 2024, opp fra 13-15 % året før, sier administrerende direktør Thakorn Piyapan.

– Til tross for sterkere priskonkurranse i både elbilmarkedet og elbillånesektoren vil ttb avstå fra å delta i en priskrig, og i stedet prioritere god service og aktivakvalitet, sier han.

– Banken regner med å holde misligholdte lån på maksimalt 1 % for billån i år.

Bankens forskningsavdeling, TTB analytics, spår et nybilsalg i år på 771.780 enheter, en nedgang på 0,5 % fra året før.

Nedgangen tilskrives svak økonomisk vekst, svekket kjøpekraft hos forbrukerne og utfordringer knyttet til husholdningenes gjeld.

Forskningssenteret forventer et nysalg av elbiler på 103.182 enheter i år, en vekst på 36,3 % fra 2023.

Markedsandelen for elbiler forventes å øke til 13,4 % av nybilsalget i år, opp fra 9,8 % i fjor, ifølge ttb analytics.

Kasikorn Research Center (K- Research) forventer økt priskonkurranse både på markedet for biler med forbrenningsmotor og elbiler i år.

Til tross for en forventet nedgang i det totale nybilsalget på 3 % til 750 000 enheter, forventes elbilsalget å øke med 63 % i år, ifølge K-Research.

Øverst: En elbil utstilt på Bangkok International Motor Show 2024 i Muang Thong Thani. (Foto: Pattarapong Chatpattarasill)

Kilde: Bangkok Post
RSS