BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Minst 5 millioner thaier er spilleavhengige


Rundt 5 millioner thailendere er spilleavhengige og nesten en million ungdommer er i faresonen, ifølge Stop Gambling Foundation.

Den 18. juli godkjente regjeringen et utkast til regulering av de statlige lotteriene L6 og N3, og forbereder seg på at de lotteriene skal igangsettes.

– Regjeringen må grundig revurdere opprettelsen av et nytt lotteri siden data fra studier bekrefter at det er mange lotteriavhengige i det thailandske samfunnet, sier Thanakorn Komkrit, sekretær i Stop Gambling Foundation.

Rapporten "Gambling in Thai Society" fra 2021 fra Centre for Gambling Studies ved Chulalongkorn Universitys fakultet for økonomi viser at statlige, ulovlige og andre lotterier er avhengighetsskapende. Millioner av lotterikjøpere har innrømmet at de er avhengige og ikke kan slutte å kjøpe.

De kan deles inn i tre hovedgrupper:
  • Statlig lotteri: Rundt 21 % av kjøperne, eller 5,22 millioner mennesker, rapporterte at de var avhengige. 
  • Ulovlig lotteri: Omtrent 23 % av kjøperne - 4,48 millioner mennesker - er avhengige. 
  • Andre lotterier som daglige, aksje-, vietnamesiske eller laotiske lotterier: Av disse kjøperne er ca. 0,6 % - 600 000 personer - avhengige. 
– Klinisk forskning har bekreftet at spenningen forbundet med å vente på resultater eller vinne i lotto får hjernen til å frigjøre dopamin, sier Thanakorn.

– Hvis kjøpere deltar i disse aktivitetene over lang tid, kan hjernen bli avhengig av dopamin og svekke evnen til selvkontroll.

– Selv om mange spillere vet at vinnersjansene er små, velger noen å spille enda oftere, sier han.

– Siden statlige og enkelte ulovlige lotterier lanseres annenhver uke, er det mange som blir avhengige av daglige lotterier eller til og med timelotterier, sier han.

Han påpekte at yngre spillere er mer tilbøyelige til å bli avhengige.

– Den siste undersøkelsen om ungdommenes spilleatferd i fjor viste at 900.000 av de spurte i alderen 19-25 år regelmessig kjøper ulovlige lotterier, og ytterligere 900 000 kjøper statlige lotterier.

Blant de under 18 år er det 100.000 som ofte kjøper ulovlige lotterier, mens 80.000 kjøper offentlige lotterier, sa han, og la til at disse gruppene står i fare for å bli avhengige hvis atferden fortsetter.

– Regjeringen bør være klar over problemet og vurdere det grundig, sier Thanakorn.

–Myndighetene bør ikke bare være opptatt av å øke inntektene for hvis man bare sikter mot fordeler på den ene siden, kan det føre til skade på den andre.

Han ønsket også å gjøre resultatene av undersøkelsen og meningene til de berørte partene kjent.

– Så vidt jeg vet, er mange småskalalotteriselgere imot det nye L6- og N3-lotteriet, sier han.

Han siller også spørsmål ved om regjeringens påstand om at flertallet av 14.398 loddselgere er enige i forslaget.

Kilde: The Nation
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand