BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Britisk pensjonspolitikk: Drømmen til britiske ‘expater’ blir til et mareritt



Mange utflyttede utlendinger (expater) i Thailand lever et liv mange misunner dem, men bak den solfylte fasaden skjuler det seg en historie om økonomisk kamp og knuste drømmer.

Tre briter ble ofre for en flere tiår lang pensjonsfiasko, og deres gylne år ble en kamp for å overleve, melder The Thaiger som siterer iNews UK.

John Jones (bildet øverst), en 77 år gammel brite som en gang reiste verden rundt med samme energi som en jetsetter, men som nå har havnet på jorda på grunn av en grusom skjebne: den britiske regjeringens fastfrosne pensjonspolitikk.

Han bor på den idylliske thailandske landsbygda, men pensjonsdrømmene hans har visnet under vekten av en stagnerende økonomi.

Jones lider av en hjertelidelse, og han innrømmer at han ikke har den beste helsen, noe som bidrar til den økonomiske belastningen.

– Levekostnadene har gått opp, og det du hadde råd til å kjøpe dagligvarer for 13 år siden, får du ikke halvparten av nå. Vi må budsjettere, og vi kan ikke spare penger, det er umulig.

– Det er vanskelig, men jeg klarer meg. Jeg gir kona mi hver eneste krone av pensjonen min og går ingen steder og gjør ingenting, jeg er bare en grønnsak. Jeg har ikke den beste helsen.

På den andre siden av det thailandske landskapet soler 77 år gamle Jeffrey Barnes fra Offham i Kent seg i den mangoduftende luften, men selv hans pittoreske pensjonisttilværelse skjemmes av en fastfrosset økonomi. Til tross for en komfortabel privat pensjon, gnager urettferdigheten i den fastfrosne statlige pensjonspolitikken på rettferdighetsfølelsen hans.

Mens drømmene deres går i glemmeboken, står 55 år gamle Linz Gelthorpe og hans 61 år gamle kone Julie overfor en lignende skjebne: Flyttingen til Thailand har blitt skjemmet av uforutsette økonomiske hindringer. Gelthorpe sammenligner pensjonsskandalen med den beryktede Post Office-skandalen.

– Det er skammelig og motbydelig. Dette er større enn partiet som sitter ved makten... De stikker hodet i sanden, på samme måte som de gjorde med Post Office-skandalen. De tror at det vil forsvinne.

Problemets kjerne ligger i den britiske regjeringens politikk med å fryse statspensjonene for utvandrere i ikke-europeiske land som Thailand, slik at de ikke får den årlige økningen som pensjonister i hjemlandet nyter godt av. Med over 480.000 berørte på verdensbasis blir protestene mot denne politikken stadig høyere, melder iNews UK.

Til tross for det økende presset står Department for Work and Pensions (DWP) fast, med henvisning til en mangeårig politikk som lar pensjonister i utlandet i stikken. Men for disse pensjonistene er kampen for økonomisk rettferdighet langt fra over.

En talsperson for DWP sier at deres prioritet er å sikre at alle pensjonister får den økonomiske støtten de har krav på.

– Vi forstår at folk flytter til utlandet av mange grunner, og vi gir tydelig informasjon på gov.uk om hvordan dette kan påvirke økonomien deres.

– Regjeringens politikk for oppjustering av den britiske statspensjonen for mottakere som bor i utlandet, har eksistert i mer enn 70 år, og vi fortsetter å oppdatere statspensjonene i utlandet der det er et lovpålagt krav om det.

Kilde: The Thaiger - Foto: inews UK

RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand