BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Vil Kim Jong Un selge raketter til Putin?



Nord-Koreas leder Kim Jong Un overvar testene av et nytt nordkoreansk rakettsystem som kan styrke hans evne til å angripe Seoul, og det kan bli et våpen han forsøker å selge til Russland for bruk i angrepet på Ukraina.

Kim overvar prøveskytingen av en 240-millimeter multirakettkaster med granater fra en nyetablert våpenprodusent som «vil føre til en strategisk endring i styrkingen av artilleristyrken til den koreanske folkehæren», rapporterte det offisielle Korean Central News Agency (KCNA) fredag.

Dette er den andre testen av enheten i år som rapporteres av statlige medier for det som våpeneksperter sier er et styrt missilsystem med en estimert rekkevidde på mellom 40 og 60 kilometer. Bilder fra den forrige testen i februar viser at rakettene ble avfyrt fra en mobil bærerakett med 22 rør.

– Nord-Korea kan få hele Seoul-området innenfor skuddhold hvis disse rakettene blir avfyrt fra frontlinjen, sier Yang Uk, forsker ved det Seoul-baserte Asan Institute for Policy Studies.

– Det kan ha betydning på eksportmarkedet, for eksempel for Russland, og det kan være et nyttig våpen i krigen i Ukraina, sier han.

Sør-Koreas forsvarsminister Shin Wonsik har sagt at de nylige våpentestene som Kim har overvåket, kan være en del av en demonstrasjon før våpnene eksporteres til Russland, der president Vladimir Putin kan bruke de i angrapskrigen mot Ukraina.

USA, Sør-Korea og andre har beskyldt Nord-Korea for å sende massive mengder artillerigranater samt sin nyeste familie av kortdistanseraketter med kjernefysisk kapasitet, som er lette å skjule og raske å utplassere. Pyongyang og Moskva har benektet anklagene.

Til gjengjeld forsyner Russland Nord-Korea med mat, råmaterialer og deler som brukes i våpenproduksjon, har Shin sagt. Matvarehjelpen har hjulpet Kim med å stabilisere prisene på livsnødvendigheter, og hvis våpenoverføringene øker, vil Russland sannsynligvis sende mer militærteknologi til Kim, noe som vil øke Pyongyangs trussel mot regionen, legger Shin til.

USA er i ferd med å gjenoppta sin militære bistand til Ukraina med en første del på 1 milliard dollar. Den vil omfatte luftvernavskjærere, artillerigranater, pansrede kjøretøyer og panservernvåpen - den første overføringen fra 61 milliarder dollar i ny finansiering.

Ukrainske og amerikanske tjenestemenn erkjente for første gang at bistanden inkluderer en mer langtrekkende versjon av et taktisk ballistisk missilsystem kjent som ATACMS, som Ukraina lenge har ønsket seg for å kunne slå til dypere inn i okkupert territorium.

Øverst: Det nordkoreanske forsvarsdepartementets orkester opptrer på scenen i Pyongyang, Nord-Korea, på dette bildet som ble offentliggjort av Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå (KCNA) fredag.

Kilde: Bangkok Post
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand