BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 186

Militsgrupper i Myanmar støtter antikupp-protestene, fordømmer militørjunatens aksjoner.Myanmar-militærets dødelige angrep på anti-kupp-protester har opprørt noen av landets etniske væpnede grupper, noe som kan føre til at en bredere konflikt kan bryte ut.

Ifølge en lokal overvåkingsgruppe har mer enn 550 mennesker blitt drept i uroen mot kuppet, blodsutgytelse som har opprørt noen av Myanmars 20 etniske grupper og deres militser, som kontrollerer store områder av territoriet, hovedsakelig i grenseregioner.

Ti av Myanmars store opprørsgrupper støtter nå landets antikuppbevegelse, og skaper frykt for at en bredere konflikt kan bryte ut i landet, som lenge var plaget av kamper mellom militæret og de etniske hærene.

I går, lørdag, møttes ti av disse opprørsgruppene så å si for å diskutere situasjonen og fordømte juntas bruk av levende ammunisjon på demonstranter.

– Lederne for militærrådet må stilles til ansvar, sa general Yawd Serk, leder for opprørsrestaureringsrådet i Shan-staten.

I forrige uke erklærte juntaen en månedslang våpenhvile med etniske væpnede grupper, selv om det kan gjøres unntak dersom «sikkerhets- og administrasjonsmaskineriet til regjeringen ... er angrepet». Kunngjøringen omfattet ikke stopp av dødelige aksjoner mot demonstrasjoner. Men Yawd Serk sa at våpenhvilen krevde at sikkerhetsstyrker stanset alle voldelige handlinger mot demonstranter.

De ti opprørsgruppene som møttes på nettet har undertegnet en landsomfattende våpenhvileavtale som ble formidlet av Suu Kyis regjering, som forsøkte å forhandle om en slutt på de etniske militsenes tiår lange væpnede kamp for større autonomi.

Men mistilliten er stor for de etniske minoritetene i Myanmar, og Yawd Serk sier at de ti underskriverne av den landsomfattende våpenhvilen gjennomgikk avtalen på møtet. – Jeg vil si at (de 10 gruppene) står sammen med menneskene som ... krever slutten på diktaturet, sier han.

Opprørsgruppenes møte kommer en uke etter at en av dem, Karen National Union (KNU), beslagla en militærbase i den østlige delstaten Karen og drepte 10 offiserer.

Juntaen svarte tilbake med luftangrep. KNU har vært en høylytt motstander av militærjuntaen og sier at de skjuler hundrevis av antikuppaktivister.

(we) Kilde: Bangkok Post