BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 186

Gullvasking har blitt hovedjobben for mange kvinner i det sydlige ThailandSom en følge av pandemien og frafallet av turister har mange kvinner i Thailands sørligste provins, Narathwat, startet med vasking av gull og sikret seg en liten inntekt takket være av gode gulpriser.


Mens den gule gjørmen virvler seg bort i vannet i Sai Buri-elven, løfter kvinnene vaskepannene sine og kan i midten finne en klynge med skinnende flekker.

– Det er 100 baht, sa en av de og pekte på små gullkorn, bare etter litt mer enn 15 minutter med vasking.

– Gull er grei butikk, spesielt under dagens situasjon, sier en 37 år gammel tobarnsmor. – Vasking av gull er vår viktigste aktivitet. Vi selger gull i dag, og kan fø familien.

Områdets navn, Gold Mountain, indikerer at gruvedrift har foregått lenger enn noen kan huske i Sukhirin-distriktet ved Thailands sørlige grense til Malaysia.

Noen gullvaskere bruker bare en spade, en panne og en plastpresset flaske for å suge opp kornene - en og annen klump.

Men det har blitt mer innbringende å vaske etter gull. Gullprisene har stedet med nesten 25 prosent det siste året.

Det er menn blant gullpanelene, men disse sier at gullvasking er spesielt attraktivt for kvinner. Menn samler tradisjonelt tre og fôr i skogene.

– Husmødre som pleide å selge ting, grønnsaker, mat til turister, er tvunget til å slutte, sa fru Wari. – De måtte finne noe annet å leve av, som å vaske etter gull. Det har blitt hovedjobben.

(we) Kilde: Bangkok Post