BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 186

Thailand går over til COVAX for å løse vaksineunderskudd– Thailand vil nå bli med i COVAX-programmet, sa National Vaccine Institute (NVI) onsdag, etter å ha holdt seg fra å bli med i det internasjonale rammeverket for samarbeid i flere måneder.

– Selv om vi har prøvd vårt beste, er vaksinene vi har anskaffet så langt, ikke nok for den nåværende smittesituasjonen, sier Dr. Nakorn Premsri, direktøren for NVI, og legger til at det hadde vært "mange byråer og mange forskrifter involvert i anskaffelsen, skriver Thai Enqurier i dag.

– For å supplere dagens forsyninger, ønsker vi å få inn andregenerasjonsvaksiner som er effektive mot mutasjonen, og vi forventer at de vil komme innen første kvartal neste år," sa han.

Instituttet er på banen med starten av forhandlingene og sender et brev til Gavi for å oppgi intensjonen om å bli med i COVAX-programmet.

COVAX-programmet tar sikte på å gi rettferdig tilgang til Covid-vaksiner globalt og ledes av Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, Gavi the Vaccine Alliance, og Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det er for tiden 172 land som deltar som givere, mottakere eller en kombinasjon ifølge WHOs nettsted. Thailand har så langt vært et av bare en håndfull land som ikke deltar, som også inkluderer Tyrkia og Russland.

Landet signerte en kontrakt om å produsere 61 millioner doser AstraZeneca-vaksiner innenlands under lisens. Produksjonen var planlagt til å nå 10 millioner doser per måned fra juni til slutten av 2021.

Regjeringen sa imidlertid at AstraZeneca har fortalt dem i forrige uke at de bare vil kunne levere rundt 5-6 millioner per måned, og totalt 61 millioner doser vil ikke bli nådd før i mai 2022.

Regjeringen har også signert en avtale om å kjøpe 10,9 millioner doser Sinovac fra Kina, som kommer i månedlige forsendelser, og 20 millioner doser Pfizer som forventes å ankomme i fjerde kvartal 2021, skriver Thai Enqurier.

Nesten 80 prosent av smittetilfellene som er funnet i Bangkok Metropolitan Region (BMR) den siste måneden, var milde tilfeller, og det bygges flere isolasjonssentere for disse, sier regjeringen onsdag.

– Vi har mer enn 10.000 smittetilfeller daglig, men flertallet av de smittede er i de grønne gruppene, sier Dr. Apisamai Srirangson, talskvinne for Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA).
Regjeringen kategoriserer de smittede i fargekodede grupper: asymptomatiske (lysegrønne), milde symptomer (mørkegrønne), moderate symptomer (gule) og kritiske tilstander (røde).

– Den lysegrønne og mørkegrønne gruppen utgjorde nesten 80 prosent, men tilfellene i de gule og røde gruppene øker også, sier hun.

Fra prøvesvarene til 34.808 som ble smittet mellom 20. juni og 20. juli, var 52 prosent (18.025 tilfeller) asymptomatiske, 26 prosent (9.154 tilfeller) var milde tilfeller, 18 prosent (6.299) var moderate tilfeller og 4 prosent (1.330) var alvorlige tilfeller.

Av de 1.330 alvorlige tilfellene krevde 440 respirator for å puste og 64 har dødd.

Siden det er mangel på sykehussenger, og det er økende asymptomatiske og milde tilfeller, har regjeringen lansert et hjemisolasjonsprogram og bygger også flere isolasjonssentre for isolasjon og feltsykehus for smittede i de grønne gruppene, sier Apisamai.

Isolasjonssentre er satt opp for å ta inn mennesker hvis hjem ikke er passende for hjemme-isolasjon. Apisamai sier at det nå er 49 av slike anlegg i 47 distrikter i Bangkok.

Den totale kapasiteten for alle 49 fasiliteter er 5.365 pasienter, men bare 21 fasiliteter er operative for øyeblikket.

Statsminister Prayut Chan-ocha har instruert lokale myndigheter i hovedstaden om å bygge minst ett isolasjonssenter i hvert av de 50 distriktene i Bangkok, med en kapasitet på minst 100 pasienter per senter.

(pf) Kilde: ThaiEnqurier