Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 782

Thai-husholdningenes gjeld passerer 15 billioner baht



Thailands husholdningers gjeld fortsetter å øke på grunn av virkningene av pandemien, og passerte 15 billioner baht i fjerde kvartal i fjor, sa National Economic and Social Development Council (NESDC) mandag.

Husholdningenes gjeld økte med 3,5 % til 15,09 billioner baht i fjerde kvartal 2022, en økning fra 14,91 milliarder baht registrert i forrige kvartal, en økning på 4 %.

Forholdet mellom husholdningenes gjeld og bruttonasjonalprodukt (BNP) var på 86,9 %, marginalt lavere enn i 3. kvartal 2022, som ble registrert på 88,1 %. Byrået tilskrev dette fallet til utvidelsen av BNP.

NESDCs generalsekretær Danucha Pichayanan sa at husholdningenes gjeld vokser, om enn i en lavere hastighet enn forrige kvartal, på grunn av den fortsatte økningen i «dårlig gjeld», som har gjort at flere ikke er i stand til å betale tilbake lånene sine.

– Husholdningsgjeld er fortsatt en "tikkende bombe", et problem som den nye regjeringen må holde øye med, sa han. – Tidligere regjeringer har satt inn flere tiltak for å takle problemet, men gjelden vokser fortsatt.

Danucha la til at den nye regjeringen må fortsette å implementere slike tiltak som gjeldsrestrukturering og fremme ansvarlige utgifter blant publikum.

– Finansnæringen må også redusere kampanjer som stimulerer bruk av kredittkort eller lignende tjenester, noe som kan påvirke folks økonomiske disiplin og følgelig føre til at de påtar seg mer gjeld, sier han.

NESDC rapporterte også om en bedre sysselsettingssituasjon i første kvartal 2023 med 39,6 millioner sysselsatte, en økning på 2,4 % fra år til år. Senteret tilskrev økningen til økende sysselsettingsmuligheter i både landbruks- og ikke-landbrukssektoren.

Gjennomsnittlig arbeidstid i offentlig sektor er 41,4 timer per uke og 44,3 timer per uke i privat sektor.

6,3 millioner mennesker jobbet overtid i første kvartal i år, en økning på 9 % fra år til år.

Arbeidsledigheten ble registrert på 1,05 %, med rundt 460.000 personer uten arbeid.

Digital- og IT-sektoren rapporterte den største mangelen på fagarbeidere med rundt 30.000 ledige stillinger på grunn av det lave antallet nyutdannede innen spesifikke felt.

Danucha la til at Move Forward Partys politikk med å øke minstelønnen til 450 baht per dag kan ha både positive og negative effekter på økonomien. Han sa at de økte lønningene kan bidra til å redusere husholdningenes gjeld, men kan medføre ekstra kostnader for arbeidsgivere, som igjen må øke prisene.

– Videre kan en høyere minstelønn påvirke utenlandske investorers beslutning om å starte eller utvide virksomheter i Thailand, sier han.

Kilde: The Nation
RSS