Stacks Image 789
Stacks Image 782
Stacks Image 793

Pita forbereder seg på maktovertakelse



Åttepartialliansen ledet av Move Forward Party (MFP) har etablert en komité som skal forberede en maktovergang, som avtroppende statsminister Prayut Chan-o-cha sier er «upassende».

MFP-leder og statsministerkandidat Pita Limjaroenrat kunngjorde i går, tirsdag, etableringen av en "overgangskoordineringskomité" etter et møte med den potensielle koalisjonen ved Prachachat-partiets hovedkvarter i Bangkok.

Lederne for alle de åtte partiene ble enige om å etablere komiteen med Pita som leder.

I tillegg til overgangskomiteen ble det også satt ned syv paneler for å håndtere strøm-, diesel- og energipriser, tørke og El Nino-problemer, problemer i de tre sørligste grenseprovinsene, grunnlovsendringer, miljøhensyn og PM2.5-forurensning, grasrotøkonomien og små og mellomstore bedrifter og narkotikarelaterte problemer.

Hvert panel består av representanter fra de åtte partiene, og vil holde jevnlige møter for å gi oppdateringer om fremgangen til overgangskomiteen.

– Denne samarbeidstilnærmingen tar sikte på å fremme en konsensus blant alle, og muliggjør utforming av omfattende politikk for å møte landets utfordringer og konsolidere dem i felles politikk, sier han.

– De endelige retningslinjene vil bli annonsert i parlamentet og implementert av både den utøvende og lovgivende grenen, sier Pita.

– Vårt arbeid går framover, og vi er forpliktet til å jobbe sammen for å løse problemene til folket etter beste evne.

– Videre vil allokering av stillinger innen den utøvende grenen alltid prioritere folkets interesser, sa Pita.

Avtroppende general Prayut kritiserte grepet og advarte mot planlegging av møter med representanter for offentlige etater.

– Selv om MFP vant valget, er det ikke i regjering ennå, sier Prayut .

– Det er upassende, sier Prayut fra United Thai Nation Party. – Statlige organisasjoner er fortsatt under dagens regjering.

På spørsmål om Pita opptrådte som en annen statsminister ved å møte nøkkelpersoner fra næringslivet og andre grupper, sa Prayut at han ikke hadde en slik oppfatning.

– Jeg ser ikke på det. Jeg starter ingen konflikt med noen. Som jeg sier bør vi overholde demokratiske regler.

Statsministeren sa at MFP kunne møte representanter fra privat sektor, men det var uaktuelt å møte statlige organisasjoner foreløpig.

På spørsmål om utenlandske investorers reaksjoner etter valget, sier Prayut at de har ventet på at den nye regjeringen skal ta form.

– Flere politikere sa at de ville gjøre mange ting, hvis de blir den nye regjeringen, og de forventes å revidere den nåværende regjeringens prosjekter, noe som gjør meg bekymret fordi flere av prosjektene allerede går bra, sier Prayut.

– Den nåværende regjeringen har forsøkt å tiltrekke seg utenlandske investorer som en del av arbeidet med å øke økonomien og BNP, sier Prayut, og la til at den nye regjeringen bør legge tilsvarende vekt på å oppmuntre til investeringer fra utlandet.

– Hvis det oppstår noen skade, er det ingenting jeg kan gjøre fordi jeg vil ha forlatt embetet innen den tiden, sier Prayut som tok makten i et kupp i 2014 før han formelt ble statsminister.

På spørsmål om intensjonen om å erstatte militær verneplikt med frivillig rekruttering under MoU undertegnet forrige uke av den MFP-ledede koalisjonen, sier generalen, som samtidig fungerer som forsvarsminister, si: – Det er opp til de.

MFP og partnerne signerte nylig en MoU som er enige om en felles policy-plattform.

Kilde: Bangkok Post
RSS 


Slik ser du norsk TV i Thailand