Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 782

Kinesisk kristen gruppe i eksil arrestert i Pattaya for «overstay»



En gruppe kinesiske statsborgere som flyktet fra Kina på grunn av frykt for forfølgelse på grunn av sin tro, ble arrestert i Pattaya denne uken for «overstay», noe som normalt fører til umiddelbar deportasjon, men denne saken har fått stor internasjonal medieoppmerksomhet.


Totalt 63 kinesiske statsborgere, hvorav 35 er barn, ble arrestert torsdagi Pattaya-området etter det Chonburi Immigration sa var et tips fra en bekymret borger. Aktivister som jobber på vegne av den internerte gruppen hevder at informanten jobbet med den kinesiske regjeringen i et forsøk på å bringe gruppen tilbake til Kina, der aktivistgrupper hevder at den store gruppen kinesiske kristne kan møte en rekke harde straffer.

Gruppen er medlemmer av ‘China Shenzen Holy Reformed Church’, mer kjent globalt og i USA som ‘Mayflower Church’. De flyktet fra Kina i 2019 for å unngå det de sa var overhengende forfølgelse, og dro opprinnelig til Sør-Korea, men flyktet senere fra Sør-Korea til Thailand i 2022 etter at påstått politisk press fra den kinesiske regjeringen for å returnere dem til Kina økte og Korea nektet å gi dem asyl. Gruppen hevdet at det var et enormt politisk press bak kulissene for å avslå asylsøknadene deres.

Alle de 63 medlemmene av kirken er på opphold, ifølge Tawee Kutthalaeng, sjef for Nong Prue politistasjon. Oberst Tawee uttalte imidlertid at barna ikke har blitt siktet og foreløpig betalte de 28 voksne en bot fredag , og har blitt midlertidig løslatt under tilsyn mens thailandske myndigheter bestemmer de neste trinnene. Tawee forsøkte også å dempe frykten fra aktivister og andre om at Thailand ville deportere gruppen til Kina, og sier at det ikke er planen.

Thailand har ikke en avtale med FNs flyktningkonvensjon fra 1951, og forsøk på flyktningsaker kommer ofte opp i nyhetene i Thailand, med aktivistgrupper som ofte prøver å presse Thailand til tross for at de ikke har signert konvensjonen om å ikke deportere folk til hjemlandene hvis de kan bli utsatt for mulig mishandling, tortur eller forfølgelse for deres tro.

Thailand som ikke har undertegnet FN-traktatene har imidlertid fordeler, det betyr at Thailand ikke er part i flyktningavtalene, og at individuelle grupper og byråer, i stedet for regjeringen alene, kan behandle og avgjøre flyktningsaker direkte på individuell basis . Dette er også en viktig årsak til at flyktninger flykter til Thailand, da trinnene for å kunne sendes andre steder ofte er mindre byråkratiske.

Deana Brown, som er amerikaner og grunnlegger av en Texas-basert organisasjon kalt Freedom Seekers International, har jobbet direkte med gruppen for å få dem til å reise til Tyler, Texas i USA og hjelpe dem med å starte et nytt liv. 

Saken fortsetter under bildet

 

Brown fortalte tilknyttede medier at gruppen respekterte Thailands lover og ikke hadde til hensikt å skape problemer. Gruppen klarte imidlertid ikke å forlenge visumene sine på grunn av en gjeldende restriksjon på kinesiske statsborgere som krever at de først må sjekke med den kinesiske ambassaden før visumfornyelse.

Dette ekstra trinnet ble iverksatt som et pågående angrep i Thailand i flere måneder nå, da thailandsk rettshåndhevelse bekjemper ulovlige kinesiske grå virksomheter og kriminalitet. Ifølge Brown gjør imidlertid det ekstra trinnet det umulig for gruppen å fornye visumet sitt, fordi i det øyeblikket de kom inn på den kinesiske ambassaden ville de bli varetektsfengslet og deportert og utsatt for mulig forfølgelse.

Den kinesiske ambassaden har foreløpig ikke gitt ut noen offisielle uttalelser om situasjonen.

Nury Turkel, styreleder for USAs kommisjon for internasjonal religionsfrihet (USCIRF), ga ut via Tweets på den populære sosiale medieplattformen Twitter bekymringer om gruppenes sikkerhet og frykt for at hvis de ble deportert til Kina, ville de bli utsatt for betydelig straff.

USCIRF, Freedom Seekers International og flere andre grupper jobber for tiden med en løsning for de 63 kinesiske Mayflower-medlemmene for å forsøke å få dem til USA, samtidig som de ber thailandske myndigheter om ikke å deportere gruppen til Kina.

Foreløpig fortsetter det presserende arbeidet bak kulissene med de kinesiske kristne mens relevante byråer og grupper jobber med de neste trinnene.

Pattaya News bemerker at kristendommen ikke er ulovlig i Kina og har utvidet seg betydelig siden 1980-tallet. Kritikere hevder imidlertid at det er strengt kontrollert av den kinesiske regjeringen, og grupper må kontrolleres politisk og følge strenge regler fastsatt av den kinesiske regjeringen som fraråder å avvike fra offisielle meldinger eller retninger. I hovedsak flyktet Mayflower-gruppen fra denne sentrale retningen, og ønsket å kunne praktisere sin religions- og ytringsfrihet uten regjeringens oversight.

Situasjonen til den strandede kinesiske gruppen har skapt stor internasjonal medieoppmerksomhet i både Amerika og Kina med en rekke forskjellige og lidenskapelige meninger om hva som bør skje med gruppen.

Kilde The Pattaya News
RSS