Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 782

I høy beredskap for apekopper



Thailandske helsemyndigheter er på vakt for flere tilfeller av apekopper, spesielt i LHBTQ-samfunnet, og sier at den beste måten å forhindre sykdommen på er å redusere all nær hudkontakt og droppe partnerbytte.

Antall smittede pasienter ser ut til å være stabilt, med bare noen få tilfeller per måned rapportert, men mydighetene mistenker imidlertid at det er mange flere urapporterte infeksjoner.

– Siden det første tilfellet ble oppdaget, har vi nå rundt 40 tilfeller over hele landet. Interessant nok har vi sett flere pasienter blant homofil og LHBTQ-gruppen. Så vi vil gjerne be om mer forsiktig oppførsel når det gjelder deres seksuelle forhold for å hjelpe forhindre at sykdommen sprer seg videre, heter det fra helsemyndighetenes side.

I juli i fjor registrerte landets sitt første tilfelle av apekopper, diagnostisert hos en 27 år gammel nigeriansk mann som kom fra hjemlandet til Phuket.

Han ble innlagt på sykehus med feber, hoste, sår hals og rennende nese. Han hadde også utslett og lesjoner med opprinnelse i kjønnsområdet, som hadde spredt seg til andre deler av kroppen.

Helsedepartementet sendte senere ut en advarsel om sykdommen og søkte samarbeid fra sykehus og kjønnsklinikker, og ba dem rapportere eventuelle mistenkte tilfeller til departementet.

De ba også om at de som ankommer landet ble advart om sykdommen og å informere myndighetene hvis de hadde noen av symptomene.

Nær hud-til-hud-kontakt er en hovedårsak til apekopper-smitten, og den beste måten å forhindre sykdommen på er å minimere dette. Monkeypox er ikke en kjønnssykdom, så bruk av kondom vil ikke forhindre smitte.

Når det gjelder vaksinasjoner, er det ikke er nødvendig for øyeblikket siden infeksjonshastigheten er så langsom. Dessuten er det ikke et dødelig virus, og alle symptomene kan behandles.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sa nylig at apekopper ikke lenger er en global helsenødsituasjon, men alle land bør være på vakt.

WHO rapporterte over 87.000 tilfeller og 140 dødsfall funnet i 111 land i fjor.

Kilde: Bangkok Post - Foto: WHO
RSS 
Stacks Image 797