BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå

Slik ser du norsk TV i Thailand

Thailand vil knuse stråselskaper – Ny lov på trappene



Bangkok: Viseminister for handel, Napintorn Srisanpang, har tatt til orde for en kraftig skjerping av lovverket mot selskaper som skjuler utenlandsk eierskap bak thailandske stråmenn. Målet er klart: slike stråselskaper skal være utradert innen seks måneder.

Handelsdepartementet samarbeider nå tett med Innenriksdepartementet for å granske over 46 000 selskaper i seks ulike bransjer, som mistenkes for å ha utenlandske eiere bak lokale frontfigurer. Disse selskapene er spredd over hele Thailand, og guvernørene i landets provinser har fått ansvar for å lede egne inspeksjonsgrupper for å vurdere hvorvidt virksomhetene bryter loven om utenlandsk næringsvirksomhet.

– De minste provinsene ventes å være ferdige med granskingen i løpet av tre måneder, mens områder med mange mistenkte selskaper kan bruke inntil seks måneder, sier Napintorn.

Provinskontorene til Handelsdepartementet er bedt om å rapportere fremdriften hvert kvartal direkte til viseministeren. Hvis et selskap viser seg å operere i en sektor hvor utenlandsk eierskap er forbudt, vil det bli gjennomført en grundigere etterforskning. Myndighetene vil da vurdere om thailandske aksjonærer faktisk er reelle investorer – eller kun stråmenn for utlendinger.

Napintorn erkjenner at dagens lovverk er utilstrekkelig, og jobber derfor tett med Anti-Money Laundering Office (Amlo) for å klassifisere bruk av stråmenn som økonomisk kriminalitet. Dette vil gi myndighetene rett til å beslaglegge eiendeler fra ulovlige selskaper.

Et lovforslag er nå under utarbeidelse av statsrådet etter en offentlig høringsrunde, og ventes å bli lagt frem for regjeringen innen to måneder.

Ifølge myndighetene ble 820 selskaper, anklaget for å være stråmannsbedrifter, etterforsket mellom september i fjor og januar i år. Disse sakene skal ha medført økonomisk skade på over 12,4 milliarder baht – særlig i reiseliv- og eiendomssektoren.

Bakgrunnen for den omfattende aksjonen er en nylig gjennomført granskning av selskaper med utenlandsk eierskap mellom 0,01 og 49,99 prosent, som økte antall mistenkte selskaper fra 26 830 til nærmere 47 000. Blant bransjene som granskes, er e-handel og hotellnæringen.