Anti-pedofil teknologi er lett tilgjengelig for alle
01.05.2025
Ansiktsgjenkjenningsteknologi skanner internett etter bilder som ligner deg fra barndommen til i dag.
Storbritannias arrestasjon og domfellelse av Richard Burrows, som var i skjul i Thailand i åresvis, for omfattende seksuelt misbruk av barn i England for flere tiår siden, illustrerer den beste siden av kunstig teknologi.
Politiet i Cheshire lastet opp et fengselsbilde av ham fra 1997 og fant på mindre enn ett minutt flere bilder av ham på internett som en mye eldre mann bosatt i Thailand.
Dette førte igjen til oppdagelsen av at Burrows (for nesten 30 år siden) hadde tatt identiteten til en Peter Leslie Smith, som var dødssyk og i vegetativ tilstand, for å søke om et falskt pass som ble fornyet flere ganger uten at det vekket mistanke.
Burrows brukte imidlertid sine egne passbilder og forfalsket bare navnet, signaturen og biografiske opplysninger om sin uvitende medskyldige.
Nettstedet som politiet brukte for å oppklare Burrows-saken, var PimEyes, som i likhet med lignende selskaper er offentlig tilgjengelig for alle internettbrukere.
På nettstedet legger du inn et bilde av deg selv, som deretter blir søkt gjennom det offentlige internett og brukt KI for å finne andre bilder av deg.
Det er ikke 100 prosent perfekt, så du kan finne noen likheter med andre personer også. Burrows ble identifisert delvis fordi flere bilder viste den samme kvisen på halsen hans da han utga seg for å være en annen person under sitt lange frivillige eksil på Phuket. I de fleste land er det ingen lover som seriøst begrenser tilgangen til ansiktsgjenkjenningsteknologi.
Dette nettstedet, eller lignende, brukes mye av politiet over hele verden. Politimester Sir Mark Rowley sa at teknologien hadde blitt brukt 2000 ganger på ni måneder av hans betjenter i en rekke etterforskninger.
Duncan Burrage, internasjonal kontaktperson for National Crime Agency, sa at etterlyste personer som Burrows nå kunne identifiseres, og la til at Thailand ikke lenger er det trygge tilfluktsstedet de trodde det var. Politiet hevder at teknologien er nyttig for forebygging av kriminalitet, identifisering av mistenkte, overvåking og analyse.
I teorien skanner PimEyes bare det offentlige internett og ikke sosiale medier som Facebook eller Instagram.
Markedet for ansiktsgjenkjenning er i stadig vekst, for eksempel når det gjelder betaling, adgang til bygninger og ombordstigning på fly.
Tradisjonelle pass forventes å forsvinne innen ti år, og det er allerede gjennomført pilotstudier, for eksempel i Singapore. Teknologien har til og med blitt brukt på sykehus for å håndtere smertenivået til pasienter som ikke kan uttrykke seg verbalt, ved å analysere ansiktsuttrykkene deres.
Samtidig finnes det virkelig enorme negative sider ved teknologien i hverdagen, som å utsette folk for pinlige situasjoner eller forfølgelse, svindel, urettmessig nektelse av tjenester når feil blir gjort, sikkerhetsrisiko og krenkelse av personvernet.
I verste fall kan ansiktsgjenkjenningsteknologi bety at du blir en vandrende strekkode.
Kilde: Pattaya Mail