Oppfordrer nudelimportører til å sjekke etylenoksid-innholdet
28.11.2023
Thailands helsedepartementet oppfordrer importører av nudler til å sjekke om produktene deres innholder rester av kreftfremkallende etylenoksid.
Departement har utviklet en teknikk for å påvise etylenoksid i matvarer.
De sier at det bør gjennomføres stikkprøvekontroller av importerte nudler etter at EU nylig fant kjemikaliet i vaniljesmak som brukes i mer enn 10 oppskrifter fra et populært iskremmerke.
Departementet sier at etylenoksid er kategorisert som et farlig stoff i henhold til loven om farlige stoffer fra 1992.
Dette kjemikaliet er luktfritt og ble opprinnelig brukt til å desinfisere medisinsk utstyr som ikke tåler ekstrem varme. Stoffet har vist seg å forårsake kreft ved å mutere gener, og at det også kan påvirke forplantningssystemet.
Inntak av etylendioksid kan også irritere øyne, hud, luftveier og sentralnervesystemet.
EU har forbudt bruk av etylenoksid til desinfisering, men at det fortsatt er tillatt i enkelte land.
Thailand vil merke all mat som er forurenset med etylenoksid, som mat som ikke holder mål, i tråd med Food Standard Act fra 1979.
Kilde: The Nation