Stacks Image 352

Psykisk syk thailandsk mann dømt til 12 års fengsel for kongelig ærekrenkelseEn mann med psykiske problemer er dømt til 12 års fengsel for å ha kritisert den thailandske kongefamilien.

Den 29 år gamle mannen skrev en rekke innlegg på Facebook-gruppen Royalist Marketplace og stilte spørsmål ved populariteten til den thailandske kongefamilien, og kong Vajiralongkorns hyppige turer til Tyskland.

En direktør i et lokalt sportsselskap, rapporterte mannens kommentarer til politiet, og ble som en konsekvens siktet i henhold til paragraf 112 i nasjonens straffelov, også kjent som lèse majesté-loven. Direktøren er kjent for å ha rapportert minst ni andre for påstått ærekrenkelse av kongefamilien i innlegg på sosiale medier i 2020, skriver The Thaiger som viser til Pracathai.

Thai Lawyers for Human Rights rapporterte at Samut Prakan provinsdomstol avgjorde at fire innlegg skrevet av 29 åringen på Royalist Marketplace-plattformen, 9. og 10. mai 2020, var ment å forårsake hat mot kongen og dronningen, og innleggene var falske og ærekrenket kongen.

Han ble dømt til 12 års fengsel av domstolen for kongelig ærekrenkelse og brudd på datakriminalitetsloven. Straffen ble senere redusert til 6 år fordi siden den psykisk syke tilsto.

Han mor sier at sønnen hennes lider av en oppmerksomhetsforstyrrelse (AD eller ADD) og viser obsessiv-kompulsiv oppførsel. Hun sier også at han bare kan kommunisere på begrenset basis, ikke kan kontrollere seg selv i stressende situasjoner eller gå ut alene. Hun la til at han til enhver tid må være under familiens omsorg, og kan ikke arbeide på grunn av sykdommen.

Retten var imidlertid fornøyd med at han kunne bestride anklagene, og at det var ikke nødvendig for ham å oppsøke en psykiater siden han kan snakke om saken selv.

Den ideelle organisasjonen iLaw rapporterte at en kriminalomsorgsrapport ikke nevnte 29 åringens psykiske lidelse, selv om advokatene hans brukte hans mentale tilstand til å kjempe mot anklagene.

Tilstanden hans ble også rapportert å være grunnen til at mannen og hans familie bestemte seg for å tilstå siden han ser ut til å ha kommunikasjons- og personlighetsproblemer.

Mannens advokater ba kausjon for å anke anklagene og la til at å sende ham i fengsel vil forhindre behandling for hans mentale tilstand.

Han ble løslatt mot kausjon mot 225.000 baht i sikkerhet.

(pf) Kilde: Pracathai / The Thaiger

Slik ser du norsk TV i Thailand!