Stacks Image 357

Miss Grand Myanmar 2020 nektet innreise til ThailandHan Lay, Miss Grand Myanmar 2020, som søkte tilflukt i Thailand etter å ha uttalt seg mot militærkuppet i hjemlandet, har blitt nektet adgang etter en utenlandsreise og internert på Suvarnabhumi flyplass, sier Thailands immigrasjonsmyndigheter torsdag.

Han Lay, Miss Grand International Myanmar 2020, var på vei tilbake til Thailand fra Da Nang i Vietnam og ankom flyplassen onsdag ettermiddag, sa Archayon Kraithong,i Thailands Immigration Bureau.

– Hun ble ikke arrestert slik noen medier rapporterte tidligere, sa han.

Imidlertid oppdaget en immigrasjonsoffiser en uregelmessighet i passet til Han Lay, så hun ble nektet adgang i henhold til paragraf 12 i immigrasjonsloven 1979, sier Archayon ifølge Bangkok Post.

En kilde sier at Han Lays pass kan ha blitt tilbakekalt av Myanmars militærjunta, derav uregelmessigheten for at hun ble nektet innreise til Thailand.

– Hun vil bli sendt tilbake til landet der hennes reise startet, eller hun kan fly til en alternativ destinasjon med forbehold om godkjenning fra flyselskapet hun fløy med, sier Archayon.

Ifølge en Facebook-konto kalt «Natty in Myanmar» har Han Lay allerede søkt asyl hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Thailand.

Han Lay, 23, fikk internasjonal oppmerksomhet i fjor med en rørende tale på Miss Grand International-arrangementet i Bangkok, hvor hun ba om akutt hjelp til Myanmars folk.

En arrestordre ble angivelig utstedt mot henne av det myanmarske militæret etterpå. På det tidspunktet sa hun at hun var i kontakt med familien sin og at de var trygge. Hun har bodd i Thailand siden.

Nawat Itsaragrisil, grunnleggeren av Miss Grand International-konkurransen, som også representerer Han Lay, sa at hun hadde vært i transittområdet på flyplassen i Bangkok siden onsdag ettermiddag.

Han sa at Han Lay ble stoppet ved ankomst fra Vietnam fordi hun var gjenstand for en Interpol-melding.

– Hun vil ikke dra noe annet sted. Hun vil bo i Thailand, sier Nawat til Reuters. – Hun venter på en løsning på hvordan hun kan bli i Thailand.

Myanmar har vært i krise siden kuppet i februar i fjor som utløste demonstrasjoner som militæret undertrykker med dødelig makt og tusenvis av arrestasjoner. Juntaens nedbryting hadde flere mål, fra pro-demokrati og ungdomsgrupper, til aktivister, politikere og til og med kjendiser og påvirkere på sosiale medier.

En talsperson for Myanmars regjerende militærråd kunne ikke nås for kommentar, skiver Bangkok Post. Interpol svarte heller ikke på avisen forespørsel om en kommentar om hvorvidt Han Lay var gjenstand for en Interpol-etterlysning.

I et intervju med Reuters i fjor sa Han Lay at hennes landsmenn og -kvinner: «Gi aldri opp».

Han Lays Instagram-poster indikerer at hun har tilbrakt mesteparten av det siste året i Thailand.

(pf) Kilde: Bangkok Post


Slik ser du norsk TV i Thailand!