Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 186

Historiens største narkotikabeslag?I Myanmars nordlige Shan-stat har myndighetene beslaglagt 200 millioner metamfetamintabletter (yaba), mer enn 500 kg krystallmetamfetamin (ice), og 35,5 tonn og 163 000 tusen liter kjemikalier som ble brukt til å produsere ulovlige medikamenter.


De beslagla 300 kilo heroin og nesten 3.750 liter flytende metylfentanyl, som er brukt til å produsere det kraftige syntetiske opioidlignende medikamentet fentanyl.

Det gylne trekant, som ligger i grenseområdet Thailand, Laos og Myanmar, er fortsatt verdens sentrum for valmuedyrking. Men i løpet av de siste tiårene har produksjonen av syntetiske stoffer presset de illegale fabrikkene dypere ned i skogene i Myanmar, ofte halvbærbare, noe som gjør deres det mye vanskeliger å finne dem enn de åpne valmuefeltene. Valmuefelt krever plass, er svært sesongbasert, lite avkastning og arbeidskrevende. Moderne opioider og metamfetaminer krever bare et hemmelig sted, enkelt utstyr og minimal arbeidskraft.

Det gylne trekant er fortsatt beryktet for sin lovløshet, spesielt på den burmesiske siden av grensene, for det meste styrt av lokale militser og krigsherrer og utenfor rekkevidde av den stort sett ineffektive og avsidesliggende Myanmar-regjeringen.

Resultatet er en enestående eksplosjon i handel med syntetisk stoff. Metamfetaminmarkedet i Øst- og Sørøst-Asia er nå verdsatt rundt 61,4 milliarder dollar i året, ifølge UNODC-rapporten.

(we) Kilder TheThaiger/BBC/CNN/Reuters
RSS Feed