BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå

Slik ser du norsk TV i Thailand

Leserbrev: Hva har Norge imot landsmenn som bor i Thailand?



LESERBREV: Fra 1. mai 2026 avslutter den norske ambassaden i Bangkok å utstede den såkalte inntektsbekreftelsen som thailandske myndigheter krever for årsvisum. Departementet gjemmer seg bak jussen og sier tjenesten «ikke er lovpålagt». 

Men la meg være ærlig: Den er både betalt og betimelig. Vi betaler gebyret på 280 kroner – og vi betaler skatt til Norge. Før pandemien ble det utstedt om lag 6 500 slike bekreftelser årlig. Selv om antallet nå er lavere, anslagsvis 4 000–5 000, snakker vi fortsatt om over én million kroner i årlige inntekter til ambassaden. Hvor blir det av motytelsen?

Samtidig har HELFOs saksbehandlingstid for refusjon av helsetjenester est ut fra én knapp uke til opptil tre måneder. For mange pensjonister i Thailand er refusjonen avgjørende for å kunne betale medisiner og sykehusopphold mens de venter på neste trygdutbetaling. Når den norske staten bruker to–tre måneder på å behandle en enkel, digital søknad, er det ikke byråkrati – det er likegyldighet forkledd som rutine.

Utenriksdepartementet liker å smykke seg med slagordet «Service til norske borgere – uansett hvor de befinner seg». 

Realiteten for oss som bor i Thailand er en annen: først fjernes en essensiell, høyst brukerfinansiert konsulær tjeneste; deretter tynes helsebyråkratiet til bristepunktet. Det handler ikke om luksus­krav, men om helt grunnleggende rettigheter. Når staten krever sin del av folk som har bygget opp Norge, må staten også levere sin del tilbake – selv om vi har valgt et varmere klima.

Jeg ber derfor:
  1. Utenriksminister Espen Barth Eide om å reversere beslutningen og sikre at ambassaden fortsatt kan utstede inntektsbekreftelser, eventuelt digitalt via Altinn.
  2. Helfo og Helse- og omsorgs­departementet om en strakstiltak-plan for å få saks­behandlingstiden ned på nivået før pandemien – innen utgangen av 2025.
  3. Stortingets utenriks- og forsvarskomité om å be om en redegjørelse for hvordan departementene følger opp Norges ansvar overfor sine borgere i utlandet.
Svært få av oss i «Thailand-diasporaen» ber staten om mer enn ordinær, forutsigbar service. Likevel behandles vi som plagsomme belastninger fremfor skattebetalere med legitime krav.

Norge må slutte å se på sine egne statsborgere som andre­rangs så snart boardingkortet er stemplet utenfor Schengen.

Vi spør derfor – og fortsetter å spørre til vi får et svar: Hva har Norge imot landsmenn som bor i Thailand?

Med vennlig, men særdeles utålmodig hilsen,
Norsk pensjonist i Thailand

-------------------------------------------------------

Leserbrev sendes på mail til admin@thainytt.no.