Thailandske tjenestemenn risikerer visumnekt til USA
15.03.2025
USA har innført visumrestriksjoner for nåværende og tidligere thailandske tjenestemenn som var involvert i returen av 40 uigurer til Kina i forrige måned, opplyste USAs utenriksminister Marco Rubio fredag.
Visumrestriksjonene er en del av en ny amerikansk politikk for å bekjempe Kinas forsøk på å presse regjeringer til å tvangsreturnere uigurer og andre grupper til Kina, sa utenriksministeren i en uttalelse.
– Medlemmer av den kinesiske minoritetsgruppen er utsatt for tortur og tvungne forsvinninger, og de nye visumrestriksjonene vil gjelde for alle myndighetspersoner som deporterer uigurer tilbake til det asiatiske landet, sa Rubio.
– I lys av Kinas mangeårige folkemord og forbrytelser mot menneskeheten begått mot uigurer, oppfordrer vi regjeringer over hele verden til ikke å tvangsreturnere uigurer og andre grupper til Kina, sa han.
USA identifiserte ikke de thailandske tjenestemennene som vil få visumrestriksjoner. De sa at enkelte familiemedlemmer av de personene som er omfattet av tiltakene, også kan bli utsatt for visumnekt.
Thailand forsvarte tidligere denne måneden deportasjonen den 27. februar og sa at det var den «beste løsningen» for å unngå et tilbakeslag fra Beijing. Landet har forsøkt å knytte tettere bånd til Kina, som er en viktig kilde til utenlandske investeringer, for å få fart på den svake økonomien.
USA har tidligere innført sanksjoner mot Thailand, blant annet ved å suspendere militær bistand etter militærkupp, og har også rettet søkelyset mot thailandske enkeltpersoner og selskaper for brudd på sanksjoner mot tredjeland. Men en ledende ekspert på Sørøst-Asia sa at han ikke kunne huske sanksjoner mot thailandske myndighetspersoner.
Murray Hiebert, spesialist ved Sørøst-Asia-programmet ved Center for Strategic and International Studies i Washington, sier at Thailand kan være svært følsomt overfor kritikk, men at reaksjonen kan bli dempet av USAs president Donald Trumps trusler om toll.
– De vil kanskje ligge lavt, sier han til Reuters. – De har allerede en skyteskive på ryggen fordi de har det 11. største handelsoverskuddet med USA. ... Det er ikke sikkert at Thailand er over alle hauger ennå når Trump innfører gjensidige tollsatser i begynnelsen av april.
Analytikere sier at Washington tidligere har unngått å iverksette strengere sanksjonstiltak mot Thailand av frykt for at dette kan føre landets mangeårige allierte nærmere Kina.
Kina har gjentatte ganger blitt anklaget av USA og andre nasjoner for overgrep mot uigurene, en muslimsk minoritet som bor i den nordvestlige Xinjiang-regionen.
Beijing har kommet under internasjonalt press for å utsette dem for tvangsarbeid i interneringssentre og overføringsprogrammer som flytter dem fra hjemmene deres på landsbygda for å jobbe på fabrikker i urbane områder. Kina har benektet anklagene.
Kunngjøringen i Washington kom etter at Europaparlamentet torsdag vedtok en resolusjon som fordømte Thailand på grunn av deportasjonen. Det thailandske utenriksdepartementet forsvarte handlingen og sa at de hadde fått forsikringer fra Beijing om at uigurene var trygge.
Øverst: Varebiler med tildekkede vinduer forlater utlendingsinternatet på Soi Suan Phlu i Bangkok tidlig om morgenen den 27. februar. Senere ble det kjent at de fraktet 40 uiguriske menn som skulle settes på et fly til Kina. (Foto: Kannavee Suebsang Facebook-konto
Kilde: Bangkok Post