BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 903

Er durian sammen med alkohol dødelig?Durian, den beryktede "kongen av frukt", som for mange er et kulinarisk eventyr synonymt med Thailand. Bak det piggete ytre skjuler det seg et kremet, vaniljesauslignende fruktkjøtt med en smak som er blitt beskrevet som alt fra søt karamell til skarp løk.

Durian har en hengiven tilhengerskare i hele Thailand, der den nytes i alt fra iskrem til smakfulle curry-retter.

Men hva skjer når denne tropiske kongen møter den temperamentsfulle følgesvennen - alkohol?

Ryktene om en livsfarlig kombinasjon har svirret i årevis, og antyder at det å blande durian og alkohol kan være en oppskrift på katastrofe. I Thailand, der durian nærmest er en nasjonalskatt, blir disse ryktene tatt ganske alvorlig.

Selv om de vitenskapelige bevisene ikke peker mot et dødelig utfall, er det ingen tvil om at denne kombinasjonen kan være krevende for kroppen din.

Så hva nå er oppstyret rundt dette?

Durian inneholder svovelforbindelser som kan påvirke leverens evne til å bryte ned alkohol.

Dette kan føre til en opphopning av acetaldehyd, et biprodukt av alkoholmetabolismen som er skyld for de fryktede bakrus-symptomene. Forestill deg at du våkner opp med en dundrende hodepine, kvalme og et ansikt like rødt som en moden durian - ikke akkurat en kongelig opplevelse.

Men risikoen stopper ikke der. Durians rike, fete fruktkjøtt kan bremse fordøyelsen, spesielt i kombinasjon med alkohol. Oppblåsthet, fordøyelsesbesvær og halsbrann kan ødelegge durianfesten - og hvis du allerede har tendens til høyt blodtrykk, kan denne dynamiske duoen få trykket til å stige til, hos noen, faretruende nivåer.

Men helt ærlig talt, er det farlig å kombinere durian og alkohol?

En studie fra 2009 antydet at durian kan hemme enzymet som er ansvarlig for å bryte ned acetaldehyd, men det er viktig å huske på at forskningen lagt fra er ferdig og gir ikke klart svar. Individuelle reaksjoner varierer veldig, og noen tåler kanskje denne kombinasjonen bedre enn andre.

Det er imidlertid alltid lurt å prioritere ditt eget velvære, spesielt når du utforsker Thailands kulinariske herligheter.

Hvis du er følsom overfor alkohol eller har underliggende helseproblemer, er det best å holde seg unna dette kulinariske eksperimentet.

Og selv om du er en durian-durian-entusiast, er måtehold nøkkelen. Lytt til kroppen din, og hvis du opplever ubehag, ikke nøl med å kutte denne eksotiske kombinasjonen.

Til syvende og sist er det du som bestemmer om du vil kombinere durian og alkohol. Men husk at selv konger har sine grenser.

For å få et virkelig hyggelig (og trygg) kulinarisk eventyr i Smilets land er det kanskje bedre å nyte disse godbitene hver for seg.

Kilde: The Thaiger
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand