Nyheter fra Thailand - levert av Thailands Tidende

Stacks Image 106

My RSS Feed

 • Norske myndigheter hjalp Telenor i Myanmar – nå skal alt være tapt
  Konsernsjef Sigve Brekke nedskriver nå hele verdien. Tidligere ambassadør Katja Nordgaard jobbet for å få Telenor inn i Myanmar, og gikk deretter til en direktørstilling i Telenor.

  Godt hjulpet av norske myndigheter – inkludert ambassadøren i Bangkok – fikk Telenor en knallstart i Myanmar og tjente raskt gode penger. Nå avskriver de hele satsingen etter militærkuppet.

   

  Telenor har en markedsandel på 35 prosent i Myanmar. Det skyldes at de var tidlig ute med å få lisens fra myndighetene til å drive mobildrift. Det skjedde sommeren 2013.

   

  Dårlige utsikter for økonomien og forretningsklimaet i landet, kombinert med en forverret sikkerhets- og menneskerettighetssituasjon, gjør at Telenor nå ser få tegn til bedring i tiden fremover.

   

  «Det er grunnen til at vi velger å nedskrive hele verdien av Telenor Myanmar på 6,5 milliarder kroner i dette kvartalet», skriver de i en pressemelding.

   

  Konsernsjef Sigve Brekke, som var sjef i Dtac i Thailand i perioden 2002–2008 og deretter i 2014–2015, sa følgende på en pressekonferanse tirsdag:

   

  – Vi ser begrensede muligheter i Myanmar fremover og vil vurdere fremtiden der, men vi har allerede utgjort en positiv forskjell i Myanmar.

   

  Telenors satsing i Myanmar har vært kontroversiell. Menneskerettighetsorganisasjoner har beskyldt norske myndigheter for å ha hjulpet det delvis statseide Telenor til å tjene gode penger – på bekostning av støtte til menneskerettighetsforkjempere.

   

  De ble til og med advart av Human Rights Watch i 2014 om at situasjonen i landet var ustabil og at det var fare for nye militærkupp, slik Thailands Tidende rapporterte:

   

  LES: Foreningen Human Rights Watch advarer Telenor i Myanmar (november 2014)

  LES: Telenor omstridt i Myanmar (juni 2015)

   

  Det norske Post- og teletilsynet bidro med gratis hjelp til å bygge opp telenettet i Myanmar i 2013, og Norge etterga hele Myanmars gjeld til Norge på tre milliarder kroner i januar 2013.

   

  Det skal ha vært den største slettingen av gjeld til et utviklingsland i Norges historie, ifølge bladet Kapital, som i slutten av februar i år hadde en grundig gjennomgang av Telenors satsing i Myanmar kaldt «Telenors blodige Myanmar-mareritt».

   

  Ifølge bladet blir Telenor kritisert for å ha løpt militærjuntaens ærend, blokkert internett, stengt ned nyhetstjenester og bidratt til omfattende brudd på menneskerettighetene.

   

  En sentral person i Telenors raske inntreden i Myanmar var daværende ambassadør i Bangkok, Katja Nordgaard, som skal ha brukt mye energi på å hjelpe mobilselskapet med etablering i Myanmar. Hun var ambassadør også i Myanmar, inntil landet fikk egen norsk ambassadør 13. oktober 2013. Hun var med andre ord norsk ambassadør i Myanmar da Telenor fikk sin lisens 27. juni 2013.

   

  Nordgaard gikk rett over i en direktørstilling i Telenor etter at perioden som ambassadør var over, noe som ble kritisert både i internasjonale, burmesiske og norske medier, inkludert hos Thailands Tidende:

   

  LES: Kommentar: Telenor-ansettelse gir vond smak (mai 2014)

   

  Hun ble værende i Telenor kun et drøyt år, fra 4. august 2014 til 12. oktober 2015, til tross for at det ble opprett en egen avdeling hun fikk lede, kalt Corporate Affairs, som var en sammenslåing av Kommunikasjon, Myndighetskontakt og Samfunnsansvar. Hun gikk da til en jobb i det norske firmaet Scatec Solar.

   

  Nå er imidlertid Nordgaard tatt inn igjen i det gode selskap i Utenriksdepartementet. Hun er ansatt som ny ambassadør i København. Nordgaard søkte også de ettertraktede ambassadørstillingene i Roma og Berlin, men endte altså opp med København.

  (© Thailands Tidende. 6. mai 2021)

  6 May 06 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp
  https://www.thailandstidende.com/item/4407-norske-myndigheter-hjalp-telenor-i-myanmar-na-skal-alt-vaere-tapt
 • Thaimassasje i Tromsø nekter å betale stor bot, legger ned
  Den overhengende faren som ble rapportert gjaldt innkvartering av de ansatte.

  En thaimassasjesalong i Tromsø har oppfylt alle kravene til Arbeidstilsynet, likevel er boten på en kvart million kroner opprettholdt. Virksomheten er nå stengt, og innehaveren nekter å betale.

   

  «Overtredelsesgebyret er uforholdsmessig stort, sett i forhold til virksomhetens omsetning», skriver den kvinnelige thailandske innehaveren i en klage til Arbeidstilsynet 12. april. 

   

  Dagen etter kom beskjeden på facebooksiden til virksomheten: 

   

  «Jeg har lagt ned lokale».

   

  Hun skriver at ankepunktene til Arbeidstilsynet var løst, med unntak av ett punkt som det var diskusjon rundt. Hun forstår derfor ikke hvorfor hun har fått den store boten.

   

  Vi har stilt noen spørsmål til eieren av virksomheten, men hun har i skrivende stund ikke svart.

   

  Så sent som i november i fjor søkte hun etter nye medarbeidere. 9. februar meldte hun på facebooksiden at koronareglene ble fulgt etter forskriftene og at kundene ikke trengte være nervøse for å komme innom. Men en måned senere var altså lokalene stengt. Hun oppgir til Arbeidstilsynet at det skyldes virussituasjonen, men skriver altså på facebooksiden at virksomheten er nedlagt.

   

  Virksomheten har holdt åpent i seks år. Eieren har tidligere uttalt seg til pressen om problemer når det avsløres at det selges seksuelle tjenester ved massasjeinstitutter. Det ødelgger for de som vil drive seriøst, uttalte hun.

   

  Den uanmeldte inspeksjonen skjedde kl. 10.00 den 7. desember 2020. Arbeidstilsynet troppet opp sammen med representanter fra politi, brannvesen og el-tilsynet. 

   

  De beordret en umiddelbar stopp i å la de ansatte overnatte i arbeidslokalene. Årsaken ble oppgitt som manglende brannvern, samt manglende muligheter til privatliv for de ansatte. Det ble også funnet mangler i smittevernet mot Covid-19.

   

  To av de ansatte sov på de samme rommene som det ble gitt massasje. En annen ansatt sov på et rom som lå innenfor et massasjerom, og manglet derfor adgang til rommet når det var kunder tilstede.

   

  Det ble også påpekt av de ansatte ikke hadde noe oppholdsrom. Kjøkken og bad ble delt med øvrige ansatte, og det var ikke tilgang til tv eller mulighet til å vaske klær.

   

  I praksis betyr dette at standarden var tilsvarende det de ansatte var vant til fra thailandske massasjeinstitutter.

   

  Brevet er undertegnet av Tom Håvard Andreassen, fungerende seksjonsleder i Arbeidstilsynet. Vi har sendt flere henvendelser til ham – blant annet om størrelsen på boten – uten å få noe svar. Vi har også kontaktet pressekontaktene i Arbeidstilsynet, også uten noen respons.

   

  Det står imidlertid i Arbeidstilsynets redegjørelse at «det er særdeles viktig at gebyret får en allmennpreventiv effekt».

   

  Det utestående punktet da boten ble ilagt gjaldt smittevern. Forholdene rundt innkvartering av de ansatte var da allerede løst til Arbeidstilsynets tilfredshet.

   

  Thailands Tidende

  Punktet som ifølge Arbeidstilsynet ennå ikke var ordnet da boten ble ilagt. (Faksimile: Brev fra Arbeidstilsynet)

   

  Thailands Tidende

  Alle punkter er nå avklart. Likevel opprettholder Arbeidstilsynet boten. (Faksimile: Brev fra Arbeidstilsynet)

   

  De som kjenner til massasjevirksomhet i Thailand vet at de ansatte ofte innlosjeres av eieren for å spare penger til hybelleie, så dette er ikke noe nytt for thaier.

   

  I Thailand er det ikke noe aktivt arbeidstilsyn, og massasjearbeidere jobber gjerne 12–14 timer pr dag sju dager i uka, ofte med kun to fridager pr måned. Lønna er mye dårligere enn i Norge.

   

  Massasjesalongen, som nå er nedlagt, tok 600 kroner pr time av kundene for thaimassasje. Det er over ti ganger så mye som i Thailand, hvor prisen normalt ligger på 200 baht pr time.

   

  I Norge er det et krav at man har minimum 35 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av syv dager. Tidligere er det gitt bøter til thaimassasje for brudd på dette.

   

  Et av punktene til Arbeidstilsynet var følgende: «Arbeidsdager på rundt 12 timer er belastende for helsen til arbeidstakerne».

   

  En arbeidsdag på 12 timer betyr imidlertid ikke sammenhengende massasje i 12 timer. Det er ofte godt med ventetid mellom kundene. Når det gjelder 35 timers sammenhengende arbeidsfri i løpet av sju dager, så er nok dette ikke noe alle ansatte ønsker. Mange kommer til Norge for å jobbe og tjene mest mulig.

   

  Myndighetene i Tromsø er aktive når det gjelder å sjekke thaimassasje. Det var også i Tromsø at en gårdeier nylig ble dømt til fengsel for å ha leid ut til thaimassasje som solgte seksuelle tjenester:

   

  Thailands Tidende

  En sak som ble omtalt i Thailands Tidende 12. mars i år.

   

  LES: Norsk politi går etter utleiere til thaimassasje (12. mars 2021)

   

  Thailands Tidende har dekket thaimassasje i Norge i mange år (se linker under), og har skrevet om stor oppmerksomhet fra politiets side om denne virksomheten. Spesielt i årene 2016-2017 virker oppmerksomheten å ha vært stor. Kanskje det kommer en ny bølge nå, slik det også ble varslet i artikkelen over, fra mars i år.

   

  Det har vært store bøter tidligere også. Vi har meldt om dagsbøter på 30.000 kroner for en salong i Stavanger og bøter på totalt 187.000 kroner for en salong i Oslo (link under).

   

  Det gikk så langt at en forening for thaimassører i Norge måtte ansette advokat for å få politiet til å oppføre seg korrekt under spaning og kontroll av thaimassasje:

   

  LES: Thaimassasje: Forening klager på politiet (juni 2017)

  LES: Thaimassasje: Stadig flere politispanere (juni 2017)

  LES: Nok en massasjeklinikk ilagt mulkt (april 2017)

  LES: Politiet mener jentene blir utnyttet (januar 2017)

  LES: Gigantisk massasjemulkt i Oslo (desember 2016)

  LES: Aksjon mot massasjeklinikker i Nord-Norge (desember 2016)

  (© Thailands Tidende. 4. mai 2021)

  4 May 04 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4406-thaimassasje-i-tromso-nekter-a-betale-stor-bot-legger-ned
 • Treg vaksinering skaper problemer for stats- og helseminister
  Statsminister Prayuth Chan-ocha mister støtte blant næringsdrivende.

  Statsministeren får nå kritikk fra forretningsstanden, som hittil har vært hans støttespiller. En kampanje for å avsette helseministeren har samlet over 200.000 underskrifter.

   

  Etter lavere smittetall fredag har tallene igjen gått opp i går og i dag, og ligger rundt to tusen tilfeller pr døgn.

   

  Det er rapportert om 1940 nye tilfeller siste døgn, mot 1891 forrige døgn. Begge de siste døgnene har det vært meldt om 21 nye dødsfall, som er rekord for Thailand.

   

  Totalt har 245 personer dødd av Covid-19 i Thailand. Totalt antall registrerte smittetilfeller er 68.984. Det ligger for tiden 270 pasienter i respirator.

   

  Thailands Tidende

  Antall nye smittetilfeller i Thailand pr døgn siden 1. april. (Kilde: Helsedepartementet)

   

  Et av problemene i denne smittebølgen har vært mange dagers ventetid på sykehusplass. Det er først i dag at myndighetene har publisert nøyaktig statistikk om dette, som viste over en ukes ventetid i visse tilfeller. I dag skal ventetiden være mellom 24 og 48 timer, ble det opplyse på dagens pressekonferanse. 

   

  Myndighetene virker å ha hatt nok med å administrere de som melder seg som smittede, og har gjort veldig lite oppsøkende testing under denne bølgen, i motsetning til under den andre bølgen i januar. De lover imidlertid mer oppsøkende testing fra og med i morgen i Bangkok.

   

  Disse problemene gjør at vaksinering kommer i stadig større fokus i Thailand, og thaier ser med misnøye på at landet ligger langt etter både vestlige land og en del land i regionen når det gjelder vaksinering.

   

  Pr i dag skal 1.099.907 personer ha fått den første vaksinedosen, mens 387.447 personer har fått begge doser, ifølge dagens tall fra myndighetene. Dette dreier seg i hovedsak om personer i helsesektoren.

   

  En artikkel hos Nikkei Asia i dag viser kritikk både mot helseministeren og statsministeren – som i praksis er eneveldig når det gjelder å styre pandemien. Eneveldigheten er nettopp «formalisert» i parlamentet, da statsministeren er gitt ansvar for pandemien på vegne av alle departementer som normalt har noe å si i slike saker.

   

  Det påpekes det problematiske med at myndighetene har satset på et kongelig eid firma til å produsere vaksinen, noe som gjør det vanskelig å diskutere saken. En politiker forsøkte seg med kritikk av prosessen, og ble raskt anmeldt for majestetsfornærmelse, slik vi rapporterte 21. januar i år:

  LES: Lar andre land slippe foran i vaksinekøen (21. januar)

   

  Det har vært kritikk tidligere også, fra legestanden, slik vi rapporterte 3. april.

  LES: Sterk kritikk av Thailands vaksinepolitikk (3. april)

   

  Thailands Tidende

  Faksimile: Nikkei Asia 30. april 2021.

   

  Artikkelen i Nikkei Asia viser imidlertid nå til flere grupperingen innen næringslivet som er misfornøyd med statsministeren, grunnet tregheten i vaksineringen, og ny nedstengning av samfunnet og deler av næringslivet i den tredje smittebølgen.

   

  Normalt har forretningsstanden vært en støttespiller for generalen, så dette er et betydelig politisk problem for den tidligere junta-lederen, som tok makten i et kupp i 2014 og senere vant valget i 2019, godt hjulpet av en omstridt ny grunnlov som lot utpekte senatorer være med å velge statsminister. 

   

  En gruppe kalt Mor Mai Thon (Leger som ikke tolererer) vil ha helseminister Anutin Charnvirakul avsatt. De har samlet inn 221.241 underskrifter på Change.org i skrivende stund. De ønsker totalt 300.000, i kampanjen som virker å ha startet for en drøy uke siden, selv om Change.org ikke oppgir startdato. Kampanjen er kun på thai.

   

  Det er ikke første gang helseministeren er i søkelyset.

  LES: Helseminister i harnisk: «Vil kaste ut faranger som ikke bruker utdelte munnbind» (7. februar 2020)

  LES: Minister skapte forvirring for turister fra ni land (5. mars 2020)

  LES: Jokerne som kan hindre videre juntastyre (13. mai 2019)

   

  Sentralmyndighetene har de siste ukene bedyret at de har lært av tidligere feil under pandemien, og at det nå vil bli målrettede tiltak, ikke generelle tiltak som portforbud og nedstengning av hele næringer.

   

  Men de virker å ha unnlatt å dele lærdommen med mange av landets 76 guvernører, som er utpekt av regjeringen.

   

  11 provinser har allerede vedtatt «myke portforbud», det vil si at de oppfordrer – noen vil si truer – folk til å holde seg hjemme nattestid. Dette er i strid med regjeringens uttalte politikk.

   

  Fra og med i går ble også restauranter beordret å stenge i seks provinser. Det kommer direkte fra sentralmyndighetene, etter at de samme myndighetene tidligere i vår ba om unnskyldning for at de hadde stengt restaurantvirksomheter tidligere i pandemien.

   

  LES: Tilbake til 14 dagers karantene, restauranter må stenge i seks provinser (29. april)

   

  De sa at det var urettferdig, siden lite av smitten stammet fra restaurantbransjen. Nå har de altså ombestemt seg, til kritikk fra folk som lever av matservering i provinsene Bangkok, Chonburi, Chiang Mai, Nonthaburi, Pathum Thani og Samut Prakan.

   

  Fredag uttalte pressetalsmann Taweesin Visanuyothin at det ikke ville bli snakk om noen papirmølle for å reise mellom provinsene denne gangen, slik tilfellet var i januar. Bare få timer senere kom guvernøren i Chonburi på banen og vedtok nettopp dette – at alle som vil forlate provinsen må innom et distriktskontor og få en skriftlig bekreftelse.

   

  I januar var det lange køer på distriktskontorer og dårlig med distansering, i en prosess som ble mye kritisert.

   

  Folk spør seg om dagens regjering har kontroll over smittetiltakene, og ikke minst de ulike tiltak et mylder av provinser, distrikter og landsbyer vedtar. Men det aller viktigste er likevel vaksineringsprosessen, og det er på det området denne regjeringen nå virkelig har tapt popularitet.

  (© Thailands Tidende. 2. mai 2021)

  2 May 02 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4405-treg-vaksinering-skaper-problemer-for-stats-og-helseminister
 • Tilbake til 14 dagers karantene, restauranter må stenge i seks provinser
  Nye registrerte smittetilfeller pr dag i Thailand fra 1. til 29. april.

  Antall smittetilfeller var under 2000 i dag for første gang på en uke. Likevel vedtok myndighetene strengere virustiltak. En god nyhet er at de vil kjøpe inn flere vaksinemerker, og satser på akselerert vaksinering og turiståpning til høsten som planlagt.

   

  Oppdatering (30. april kl. 12.00): Smittetallet gikk ytterligere ned i dag. Totalt ble det rapportert om 1583 tilfeller siste døgn.

   

  Ettermiddagens møte i «Den store covid-komiteen» under ledelse av statsminister Prayuth Chan-ocha hadde mange saker på programmet.

   

  Viktigst for utlendinger var at de nå har vedtatt at karantenetiden for å slippe inn i landet igjen skal tilbake til 14 dager, etter at den i april måned var 10 dager ordinært og 7 dager for vaksinerte personer (vær klar over at man må legge til to dager og en natt til disse tallene, grunnet at thailandske myndigheter regner feil).

   

  De som har CoE utstedt før 1. mai vil få de gamle reglene hvis de ankommer før 6. mai.

   

  I tillegg blir det slutt på lettelsene under karanteneoppholdet. De som ankommer Thailand må nå holde seg kun på rommet disse dagene. Det manglet litt på detaljer på dagens pressekonferanse, men det må antas at en times luftetur pr døgn etter første negative covid-test fortsatt blir lov. Det var blitt lettelser som gjorde at man kunne benytte trimrom og restaurant etter en periode og etter negativ covid-test på hotellet. Disse mulighetene forsvinner altså nå.

   

  Denne tredje smittebølgen kan virke å være på retur. Hvis det er tilfelle kan det senere i vår igjen bli lettelser i karanteneordningen. Myndighetene har bedyret av åpningen for turister, som starter med Phuket 1. juli, ikke er blitt berørt av smitteøkningen i det siste. Og det er fortsatt 1. oktober som er satt som dato for å skrote hele karanteneordningen.

   

  LES: Seks turiststeder kan åpne for vaksinerte turister til sommeren ifølge Sandbox-plan (29. mars)

  LES: Slutt på karantenen 1. oktober, reduksjon fra 1. april (19. mars)

   

  I den forbindelse lover også myndighetene å fremskynde vaksineringsprosessen. De sier at 70 prosent av befolkningen skal være ferdig vaksinert i løpet av 4–7 måneder etter at vaksineringen starter for alvor, noe som etter planen skal skje i juni måned. Det vil si at en gang mellom september og desember vil landet ha klart å vaksinere 50 millioner mennesker, og folkeimmunitet skal da ikke være langt unna.

   

  Det skal nå også bestilles inn andre vaksinemerker, som Pfeizer, Moderna, Sputnik og Johnson&Johnson, etter at myndighetene hittil har satset kun på AstraZeneca og Sinovac, noe de har fått mye kritikk for.

   

  LES: Sterk kritikk av Thailands vaksinepolitikk (3. april)

   

  I dag ble det meldt om 1871 smittetilfeller. Det var Songkran-feiringen som bidro til mye smitte rundt om i alle landets provinser, selv om Bangkok alene har stått for omlag halvparten av alle tilfeller. 

   

  Myndighetene i Bangkok melder om at de har klart å få bukt med ventetiden for innleggelse for covid-syke personer.

   

  Det har også blitt en ny inndeling av provinser i tre ulike grupper, men faktum er at forbudene er omtrent de samme i alle landets 76 provinser.

   

  Det er påbudt med maske. Alkoholservering er forbudt på alle restauranter, og barer, puber og karaokebarer er stengt over hele landet.

   

  Den vesentlige forskjellen nå er at i de seks «mørkerøde» provinsene må alle restauranter stenge, og kan kun ta imot bestillinger på take-away.

   

  Disse seks provinsene er Bangkok, Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan, Chiang Mai og Chonburi. Så er det 45 provinser som er røde, mens resten er oransje. 

   

  Thailands Tidende

  De ulike tiltakene i de tre gruppene av provinser. (Faksimile: Covid-komiteen)

   

  Når det gjelder maskepåbudet så spesifiseres det at det ikke gjelder for barn under to år og for de som kjører alene i bil. 

   

  Under fjorårets nedstengning gikk myndighetene etter hvert ut og sa at det ikke var nødvendig å bruke maske under fysisk trening. Det har de ikke sagt denne gangen, men man får anta at det kommer etter hvert, siden offentlig ansatte leger i Thailand har sagt at det kan være farlig å trene med maske.

   

  Det er ikke noe reiseforbud, men mange provinser har vedtatt karantene for folk som kommer fra provinser med høy smitte.

   

  Det er heller ikke noe portforbud, men myndighetene oppfordrer folk til å holde seg hjemme, spesielt nattestid. 

  (© Thailands Tidende. 29. april 2021)

  29 April 29 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4404-tilbake-til-14-dagers-karantene-restauranter-ma-stenge-i-seks-provinser
 • Økning av karantenetiden diskuteres, provinser forsøker seg på «portforbud»
  Nye registrerte smittetilfeller pr dag i Thailand fra 1. til 27. april.

  Ble det kun én måned med kortere karantene for utlendinger? Det svaret får vi på torsdag. Smittetallene har gått litt ned igjen de siste dagene.

   

  Den sterke smitteøkningen 23. og 24. april ga ikke opphav til noen eksponsiell økning videre, heldigvis. Snarere har smittetallene beveget seg ned mot 2000 tilfeller pr døgn.

   

  Siste døgn ble det registrert 2179 tilfeller. Kun 25 av disse kom fra oppsøkende testing, så stort sett alle tilfellene kom fra folk som selv tok kontakt for å bli testet. Fem smittetilfeller kom fra karantene for folk som ankommer fra utlandet.

   

  Det er fortsatt Bangkok som har de største smittetallene. 993 av dagens tilfeller var rapportert i hovedstaden. Nonthaburi hadde 149. Resten av landets provinser hadde under hundre tilfeller. 

   

  Chonburi har holdt seg relativt stabilt i det siste. De hadde 80 tilfeller i dag, hvorav 33 var i Banglamung (Pattaya).

   

  Kommende torsdag (29. april) skal det avholdes et møte i Den store covid-komiteen under ledelse av statsminister Prayuth Chan-ocha. Da skal flere ting avgjøres.

   

  Blant ønsker helsedepartementet å forlenge karantenetiden for utlendinger til 14 dager igjen, slik den var før 1. april. 

   

  Hvis dette blir vedtatt ble det kun én måned med kortere karantene, og veldig kort tidsfrist for utlendinger til å forholde seg til nye regler, som i tilfelle de blir vedtatt antas å tre i kraft bare to dager senere, altså 1. mai.

   

  Fra 1. april ble karantenen redusert til ti dager generelt og sju dager for vaksinerte personer:

   

  LES: Slutt på karantenen 1. oktober, reduksjon fra 1. april (19. mars 2021)

   

  Regnestykket når thaier snakker om karantene er for øvrig feil, man må i praksis legge til to dager og ett døgn til tallene.

   

  Det har vært skapt frykt i det siste om at åpningen for turister – som etter planen skal starte med Phuket fra 1. juli – nå blir forsinket, men myndighetene sier at planen fortsatt er den samme, hvor det utover sommeren åpnes opp for turisme flere steder inntil karantenen etter planen skal avsluttes 1. oktober.

   

  Handelsminister Jurin Laksanawisit uttalte til Daily Mail i går at planen ikke var forandret. Han sa seg fornøyd med at Phuket hadde nådd 100.000 vaksinasjoner, og lovet at promotering av turismen skulle starte i juni.

   

  På pressekonferansen i dag ble det opplyst at fem provinser har vedtatt «å be» innbyggerne om å holde seg hjemme nattestid. Det dreier seg om frem til kl. 04. Startpunktet varierer mellom kl. 21 og 23 for de fem provinsene.

   

  Som Thailands Tidende har meldt så har ikke guvernører pr i dag noen myndighet til å vedta portforbud, og det er muligens grunnen til den forsiktige formuleringen og at det ikke er nevnt noen straff for overtredelse. Men dette kan endre seg. Og flere provinser kan følge etter.

   

  Provinsene dreier seg om Nonthaburi, Pathum Thani, Surat Thani, Samut Prakan og Samut Sakhorn

   

  LES: Smitten øker – guvernører har ikke myndighet til å vedta portforbud (18. april)

   

  Det har vært frykt for mangel på sengeplasser, og det har vært tilfeller rapportert i media hvor syke folk har måttet vente flere dager. Minst tre personer skal ha dødd i sykehuskø, ifølge media.

   

  Dagens dødstall var det høyeste i Thailand så langt, med 15 rapportert døde, som gir en total på 163 døde av covid, som er et veldig lavt tall på verdensbasis. Det utgjør 0,27 prosent av alle smittetilfeller i landet.

   

  På dagens pressekonferanse ble det opplyst at 628 personer nå er alvorlig syke, og 169 er i ventilator.

   

  Det har også vært klager på at folk ikke kommer gjennom på nødnumrene til myndighetene, som er 1668 og 1669.

   

  Det er nå maskepåbud i ca. 50 av landets provinser. Statsministeren fikk ettersigende en bot på 6000 baht av myndighetene i Bangkok i går. Strafferammen er 20.000 baht, men førstegangsforbrytere måtte tydeligvis ut med 6000 baht.

   

  Boten til statsministeren førte til at myndighetene på dagens pressekonferanse skrøt av seg selv og hvor rettferdig tiltakene er. Det strider mot observasjoner i media, som forteller om hvordan velstående folk som blir syke enklere får tilgang til sykehusplass. Dette fremgår f.eks. hos Bangkok Post i dag.

  (© Thailands Tidende. 27. april 2021)

  27 April 27 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4403-okning-av-karantenetiden-diskuteres-provinser-forsoker-seg-pa-portforbud
 • Sterk smitteøkning – mest i Bangkok
  Nye registrerte smittetilfeller i Thailand fra 1. til 24. april.

  Etter at smittetallene virket å ha stabilisert seg på ca. 1500 pr dag, har de plutselig gått opp de to siste dagene. Dagens tall er 2839.

   

  Myndighetene forklarer at det tar litt tid å få sammenstilt tallene, siden noen folk kan være registrert flere ganger, derfor kan det tenkes at økningen i virkeligheten har skjedd over flere dager.

   

  Uansett var det meldt om hele 1582 nye tilfeller i Bangkok i dag, mot 740 i går og 446 dagen før. Så over halvparten av dagens rapporterte smittetall stammer fra hovedstaden.

   

  Likevel er det naboprovinsen Nonthaburi som nå vedtar de strenge tiltakene. De hadde 96 nye tilfeller i dag. Guvernøren har gått ut og oppfordret folk til å holde seg hjemme mellom kl. 21 og 04, og vil gi de som ikke bruker maske en bot på 20.000 baht.

   

  Sentralmyndighetene poengterte for noen dager siden at guvernører ikke har myndighet til å vedta portforbud, så det må antas at de som beveger seg utendørs ikke vil bli arrestert.

   

  Det er for øvrig flere provinser som nå vedtar påbud med munnbind. De som er nevnt av Covid-komiteen er Surat Thani, Kanchanaburi, Yala, Trang, Naratiwat og Songkhla, men slike vedtak dukker opp raskt, så det kan være flere. 

   

  Myndighetene opplyser at de ikke har noen planer om strengere tiltak på landsbasis, men kanskje mer målrettede tiltak der det er mye smitte, hvis smitten fortsetter å øke.

   

  Smitteøkningen rundt om i landet antas i stor grad å stamme fra reisevirksomhet over Songkran-høytiden.

  (© Thailands Tidende. 24. april 2021)

  24 April 24 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4402-sterk-smitteokning-mest-i-bangkok
 • Fortsatt køer på immigrasjonen, rapportering online igjen aktiv
  Fortsatt kø på immigrasjonskontoret på Jomtien.

  Immigrasjonsvesenet i Thailand er igjen i nyhetsbildet. I går ba de folk sende inn 90-dagers rapportering via posten. Nå er online-muligheten igjen operativ, men med de samme problemene som tidligere.

   

  Gjennom hele pandemien har utlendinger i Thailand stått i kø for å få kontakt med immigrasjonsvesenet i Thailand. Det har ikke vært noen god smittetaktikk, og har vært utsatt for mye kritikk.

   

  Regelverket som pålegger utlendinger å melde seg hver 90. dag er foreslått skrotet, men eksisterer fortsatt, med trussel om bøter og utvisning for de som ikke følger regelverket.

   

  I går ble det meldt på covid-komiteens daglige pressekonferanse at de nå oppfordret folk til å sende inn sin meddelelse via postverket, for å unngå køer på kontorene.

   

  Det førte til en del kommentarer på sosiale medier, og i dag kom meldingen om at online-mulighetene, som har vært ute av drift i over to måneder, nå igjen er aktive.

   

  LES: Køer på immigrasjonen – online rapportering fungerer fortsatt ikke (9. april 2021)

   

  Det dreier seg om en webside samt en app (kalt ImmeService). Disse skulle moderniseres, men det har ikke skjedd.

   

  Ifølge regelverket skal rekommanderte brev sendes minst 14 dager før datoen for rapportering, men kommentarer på forumet Thaivisa sier at det blir akseptert så lenge det ankommer kontoret senest 7 dager før datoen for rapportering.

   

  For personlig rapportering har man et vindu på 14 dager i forkant og 7 dager i etterkant for å melde fra om hvor man bor.

   

  Websiden til immigrasjonsvesenet har behov for oppgradering. Det er ingen mulighet til å logge inn, endre passnummer når man får nytt pass, eller endre annen kontaktinformasjon. Man kan kun ta kontakt etter at man personlig møtte opp for den første rapporteringen. Man får sjansen til å fylle ut et skjema, med mange muligheter for at det slår feil.

   

  På websiden må man skrive inn ankomstnummeret med «TM» først, etterfulgt av fem sifre. Feilmeldingen sier ikke noe om dette. På appen skal man gjøre det motsatte, kun fylle inn sifrene.

   

  På forumet Thaivisa rapporterer folk om problemer, men det er også folk som rapporterer at de har klart å få gjort sin 90-dagers rapportering online.

   

  Samtidig er det fortsatt lange køer, som vi observerte ved immigrasjonskontoret i Pattaya (Jomtien Soi 5) i dag.

  (© Thailands Tidende. 23. april 2021)

  23 April 23 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4401-fortsatt-koer-pa-immigrasjonen-rapportering-online-igjen-aktiv
 • Smitten stabiliseres, flere vaksinedoser skal bestilles
  Nye registrerte smittetilfeller i Thailand fra 1. til 22. april.

  Det har vært tilnærmet identiske smittetall de siste fire dagene, på snaut 1500 nye tilfeller pr dag. Statsministeren vil bestille 35 millioner flere vaksinedoser, mens Surat Thani vil gi bøter til folk som ikke bruker maske.

   

  Det rapporteres om nye grupperinger av smitte rundt om i landet. De fleste kan føres tilbake til utesteder i Bangkok. I denne tredje smittebølgen har det vært yngre, velstående og mobile mennesker som er smittet, og de har reist mye rundt om i landet og deltatt i parties. Deretter har de smittet sine familiemedlemmer.

   

  Det ble i dag meldt om sju nye dødsfall i den tredje smittebølgen. Totalt har 23 personer omkommet under den nye smittebølgen som startet 1. april. Dette utgjør 0,12 prosent av alle registrerte tilfeller, lang under verdensgjennomsnittet i denne pandemien.

   

  Smittetallet som ble rapportert i dag lå på 1470, mens de de to foregående dagene ble meldt om 1458 og 1443 tilfeller.

   

  Flere provinser vedtar strenge regler for innreise nå, når det gjelder folk som kommer fra de 18 «røde» provinsene med mest smitte.

   

  Det dreier seg om å rapportere til lokale helsemyndigheter og deretter holde seg i hjemmet i 14 dager, hvor kun helt nødvendige ærend utenfor hjemmet er lov, og må godkjennes av myndighetene først. Helsemyndighetene vil komme og måle folks temperatur.

   

  Surat Thani-provinsen ble nevnt på dagens pressekonferanse, som en eksempel på strenge tiltak som nå vedtas av landets guvernører – som er byråkrater, ikke politikere.

   

  Surat Thani, som inkluderer den populære ferieøya Koh Samui, har nå vedtatt 20.000 baht i bot for de som ikke bruker ansiktsmaske når de forlater hjemmet. 

   

  I fjor hadde Phuket den samme regelen. Det ble meldt om at en utlending hadde blitt ilagt bot.

   

  Statsminister Prayuth Chan-ocha har gått ut personlig og meddelt via sin facebookside (på thai) at myndighetene vil forsøke å sørge for 35 millioner flere vaksinedoser i løpet av året, fra 2–3 produsenter.

   

  10-15 millioner av disse regner han med at vil bli importert av private sykehus, slik at de som ønsker å betale for vaksinering kan gjøre det å få rask behandling.

   

  I skrivende stund er det bestilt 65 millioner doser. Totalt betyr det da 100 millioner doser, som kan vaksinere femti millioner mennesker, eller drøyt 71 prosent av befolkningen på ca. 69 millioner mennesker.

  (© Thailands Tidende. 22. april 2021)

  22 April 22 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4400-smitten-stabiliseres-flere-vaksinedoser-skal-bestilles
 • Smittetoppen kan være nådd – vaksinering går tregt, kritikk er vanskelig
  Statsminister Prayuth Chan-ocha er utsatt for kritikk.

  Grafen over nye smittetilfeller peker endelig nedover etter at landet har stengt det meste av aktiviteter nattestid. Nå sies det at det blir juli før vaksineringen kan starte. Thaier er opptatt av dette, men loven om majestetsfornærmelse gjør det vanskelig å diskutere.

   

  I dag ble det meldt om 1443 nye tilfeller siste døgn. Smittetallene virker å ha stabilisert seg, alternativt at de er på vei ned. Det er i hvert fall ingen eksponentiell økning, slik myndighetene fryktet i sitt Worst Case Scenario i starten av måneden, da de snakket om nærmere 20.000 nye tilfeller pr døgn i verste fall.

   

  Thailands Tidende

  Nye registrerte smittetilfeller i Thailand fra 1. til 20. april. (Kilde: Helsedepartementet)

   

  Det har vært rapportert om mangel på sykehusplasser de siste dagene. Smittede uten særlige symptomer får derfor oppholde seg på provisoriske feltsykehus i Bangkok, slik at det skal være nok sykehusplasser til alvorlig syke. I skrivende stund skal det være ca. 60 personer med alvorlige symptomer.

   

  Det planlegges også nå at smittede uten symptomer kan få benytte hjemmekarantene.

   

  I dag ble det meldt om fire nye døde fra den tredje smittebølgen. Myndighetene går gjennom hvert enkelt tilfelle i detalj på pressekonferansen. De forteller om sykdomsforløpet og kondolerer til familien til avdøde.

   

  Thailand har satset det meste på ett kort når det gjelder vaksine. Kortet heter Siam Bioscience Co, eid av den thailandske kongen. De lover at vaksinen via AstraZeneca nå skal være klar i juli, ifølge Bangkok Post.

   

  Opprinnelig var det juni som var satt som oppstart for ti millioner doser pr måned, slik at man kunne nå flokkimmunitet med over 60 prosent av befolkningen vaksinert ved kommende nyttår. Det er fortsatt planen å være ferdig med det aller meste av vaksinering ved nyttår, ifølge statsministerens tale på fredag.

   

  Vaksinering er essensielt for både økonomien og helsen til thaier, men kritisering av regjeringens vaksinepolitikk er vanskelig, siden firmaet som skal produsere vaksinen er eid av kongen. Likevel var det to professorer som våget seg ut med kritikk 3. april, slik vi rapporterte:

   

  LES: Sterk kritikk av Thailands vaksinepolitikk (3. april 2021)

   

  Kritikk har også dukket opp fra et mer usannsynlig sted, nemlig statskanalen PBS. De skriver at statsministerens militære stil og kommunikasjonstaktikk ikke er til hjelp i dagens situasjon. De skriver også at statsministeren i sin tale fredag ga lite med informasjon til de som er opptatt av vaksineringen.

   

  Pr i dag er det gitt drøyt 500.000 vaksiner i Thailand, noe som ligger langt etter de fleste land Thailand sammenligner seg med. Vaksinene som er gitt stammer fra kinesiske Sinovac. Kinesiske myndigheter har nylig opplyst at denne vaksinen er mindre effektiv enn opprinnelig opplyst, ned mot 50 prosent.

   

  Kritikk mot vaksinepolitikken har dukket opp igjen etter at den tredje smittebølgen kom 1. april. Mens det var lite smitte i Thailand var befolkningen opptatt av andre ting, men nå står vaksinering i søkelyset.

   

  LES: Smitten øker – guvernører har ikke myndighet til å vedta portforbud (18. april)

   

  Allerede i fjor høst ble det kunngjort at Thailand hadde inngått en avtale med AstraZeneca om at Thailand skulle produsere vaksinene selv, på vegne av AstraZzeneca.

   

  Politiker Thanathorn Juangroongruangkit, som var leder av 2019-valgets store overraskelse Future Forward, våget seg frempå med kritikk av vaksineringen, og ble raskt anmeldt for majestetsfornærmelse, slik vi rapporterte i februar i år:

   

  LES: Endelig en vaksineplan – 10 millioner doser pr måned fra juni (12. februar 2021)

  LES: Future Forward-tilhengere risikerer fengsel for nettkommentarer (28. juli 2019)

   

  Vaksinen som Thailand har satset på utvikles etter sigende i et samarbeid mellom to firmaer, Siam Bioscience og Apexcela, men sistnevntes online-aktivitet linkes kun til Siam Bioscience

   

  Thailands Tidende

  Faksimile: Firmaene som skal produsere den thailandske vaksinen.

   

  Anklager om majestetsfornærmelse i Thailand er noe av det mest alvorlig man kan bli utsatt for, med en strafferamme på 15 års fengsel. Politiet er påbudt ved lov å etterforske alle anklager.

  (© Thailands Tidende. 20. april 2021)

  20 April 20 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4399-smittetoppen-kan-vaere-nadd-vaksinering-gar-tregt-kritikk-er-vanskelig
 • Trodde du nordmenn utenfor EU har det ille, sjekk danskene!
  Kurt Rasmussen er gift med Bunsong i Thailand. Nå vil han og andre ha med seg hele pensjonen hit.

  Danske pensjonister er tvunget til å holde seg innenfor EU-området minst seks måneder pr år for å få utbetalt tillegg i pensjonen, som kan utgjøre over halvparten av pensjonen. De ser nå til Norge når de forbereder søksmål mot den danske staten.

   

  Norske pensjonister i Thailand har sine problemer, ikke minst fjerningen av barne- og ektefelletillegg i fjor, og den kommende nedtrappingen av etterlattepensjon som starter i 2023:

   

  LES: Gir opp å rettsforfølge fjerningen av etterlattepensjon (27. mars 2021)

  LES: Regjeringen forsvarer sin politikk – vil fjerne forsørgingstillegg også i Norge (5. november 2020)

   

  Men dansker har det verre. En forening av danske pensjonister kalt «Pensionstillæg uden for Europa» forbereder nå et søksmål mot den danske stat, alternativt via Menneskerettighetsdomstolen i EU. Her er hovedpoenget til organisasjonen:

   

  Hvis du som pensjonist er berettiget til pensjonstillegg og ønsker at bo i et land utenfor EU/EØS, mister du dette og alle andre tillegg. I motsetning til, hvis du bosetter deg i et EU/EØS land.

   

  I 2021 er grunnbeløpet i den danske pensjonen på 6518 kroner pr måned. For enslige utgjør pensjonstillegget 7335 kroner. For par er tillegget 3707 kroner, ifølge DinGæld.

   

  Til dags dato har foreningen samlet inn ca. 50.000 danske kroner, og de har hyret inn advokater for å fremme saken. De har 150 medlemmer, som betaler en innmeldingsavgift på 50 danske kroner og en årsavgift på 100 danske kroner.

   

  Foreningens leder Kurt Rasmussen tok kontakt med Thailands Tidende, da han hadde hørt at den norske staten tjente gode penger på utenlandspensjonistene. Og at nordmenn likevel hadde bedre rettigheter enn dansker.

   

  Det er ikke lett å finne konkrete tall på dette. Thailands Tidende tok konsekvensen av dette i en artikkel i 2019 og foretok noen beregninger:

   

  LES: Norge tjener godt på NAV-medlemmer i Thailand (19. mars 2019)

   

  Konklusjonen i den artikkelen sto helt nederst:

   

  Det betyr at de 1290 frivillige medlemmene (av folketrygden) i Thailand betaler inn ca. 24.750.000 kroner i året, som er mer enn det dobbelt av de 11,7 millionene som mottas fra Helfo.

   

  Kurt Rasmussen forteller: 

  – Jeg tok initiativet i 2018 til å danne denne foreningen.

   

  Han sier at en ordinær pensjonist mister sitt pensionstilløegg på 7335 kroner pr måned og sin årlige eldresjekk på 18400 kroner og skal klare seg for grunnbeløpet på 6518 kroner minus skatt til Danmark. 

   

  –  Det gir i gjennomsnitt ca. 5000 kroner utbetalt, hvilket ikke er nok til å få årsvisum til Thailand. 

   

  Den siste utviklingen i saken er at de har fått et parlamentsmedlem ved navn Karina Adsbøl til å stille spørsmål til statsministeren, som følger:

   

  «Vil ministeren forklare om det vil bety en ekstra kostnad eller en besparelse for samfunnet hvis en offentlig pensjonist av helsemessige grunner for eksempel bosetter seg i for eksempel Thailand eller Spania og fortsetter å beholde pensjonstillegget?»

   

  Svaret på dette spørsmålet var at det krevdes ytterligere utredninger før man kunne si noe om dette:

   

  «Det er ikke muligt at besvare spørgsmålet inden for den almindelige tidsfrist, da besvarelsen kræver, at der indhentes bidrag fra blandt andet Sundhedsministeriet.»

   

  Rasmussen forteller om hvorfor han startet foreningen:

   

  – I 2011 gikk jeg på tidlig pensjon, for å leve ut en drøm om en motorsykkeltur, en tur jeg kalte «Lang vei alene» fra Danmark til Thailand, forteller dansken, som tilbyr sine MC-turer via Asean MC Tour som en offentlig gruppe på Facebook.

   

  Thailands Tidende

  Fra en av Rasmussens MC-turer på grensen mellom Kambodsja og Vietnam, en grensestasjon kalt Ha Tien. (Foto: Privat).

   

  Han trodde at pensjonen var trygg, men så var ikke tilfellet:

   

  – Etter avtale med arbeidsledighetsfondet mitt ASE var det ingenting som hindret meg i å bli utenfor Europa i 6 måneder, og fremdeles ha rett til etterlønn hvis oppholdet var de siste 3 månedene i et kalenderår, etterfulgt av de første 3 månedene i de påfølgende årene. Etter 4 måneder hadde jeg ankommet Thailand, og uten varsel hadde jeg blitt tvangsregistrert i CPR-registeret, som en permanent avgang til Thailand av hjemkommunen.

   

  Han fikk dermed ingen utbetaling av etterlønnen fra Arbeidsledighetskassen, og fikk beskjed om at han måtte registrere seg med personlig fremmøte i hjemkommunen.

   

  – Etter et par måneder lånte jeg penger fra en venn til en flybillett til Danmark, der jeg klaget på saken.

   

  Rasmussen forteller at etter fem måneders dragkamp med myndighetene fikk han medhold fra klagenemnda og mottok etterlønn med tilbakevirkende kraft.

   

  –  Dessverre hadde jeg ikke tatt høyde for at jeg ville miste halvparten av min nasjonale pensjon ved permanent avgang utenfor Europa, og det nasjonale pensjonens grunnbeløp på ca. 6500 kr minus skatt til Danmark er ikke nok som inntektsdokumentasjon for et års visum til Thailand.

   

  Rasmussen erfarte at han ikke var den eneste som hadde dette problemet, og startet sin kampanje mot myndighetene i 2015.

   

  – Våre henvendelser til forskjellige politikere og parlamentsmedlemmer har dessverre ikke båret frukt ennå, og vi har sett i øynene at vi blir nødt til å reise et gruppesøksmål mot staten for diskriminering av danske statsborgere basert på geografisk opphold.

  (© Thailands Tidende. 20. april 2021)

  20 April 20 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4398-trodde-du-nordmenn-utenfor-eu-har-det-ille-sjekk-danskene