BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 186

Rask spredning av den britiske varianten i ThailandDen britiske koronamutasjonen sprer seg raskt fra utesteder og daglige nye tilfeller kan komme til å bli fire eller femsifrede hvis smittevernstiltakene svikter.

Det er virolog Prof Dr Yong Poovorawan (bildet), leder for Center of Excellence in Clinical Virology ved Chulalongkorn University, som advarer og sier at den britiske mutasjonen har spredt seg fra utesteder i Thong Lor-området i Bangkok. Mutasjonen er 70 % mer smittsomt.

Ifølge ham var den første smittebølgen i landet rundt 3000 tilfeller totalt med under 100 tilfeller daglig i april i fjor.

Den siste bølgen startet i desember og er ikke over. Utbrudd har oppstått på dårlig ventilerte utesteder.

Tester viser at 24 smittede personer fra Thong Lor hadde den britiske varianten. Den høye smittsomme frekvensen kan øke antallet nye smittesaker 100 ganger.

– Jeg er alvorlig bekymret. Mobiliteten til folk er årsaken, og jeg lurer på hvordan den britiske varianten kom til Thailand tross for seriøs innsats for å blokkere importsmitte, sier Yong.

– Folk bør redusere sin mobilitet og jeg støtter idéen om å erklære fem provinser for røde soner siden det er mange smittetilfeller i Bangkok og smittede mennesker er unge, har milde symptomer og kan spre sykdommen til mange mennesker, sier professoren.

Han sier også at vaksinering kan beskytte smittede mennesker mot alvorlig sykdom, men kan ikke forhinde smitte helt.

– To tredjedeler av de vaksinerte har immunitet etter den første dosen, og tilstrekkelig immunitet vil skje 14 dager etter den andre dosen, sier professor Dr. Yong.

(pf) Kilde: Mcot/TNA