BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 186

Thailand OVERVEIER å droppe karantene for vaksinerte turister - men du må gps-sporesThailand kan kanskje skrote sin obligatoriske karantene på to uker for utenlandske turister som er vaksinerte. Riset bak speilet er massiv overvåking og sporing under hele oppholdet.

Statsminister Prayut Chan-o-cha sa tirsdag denne uken at regjeringen KANSKJE vil VURDERE å tillate besøkende som er vaksinerte å slippe den to uker lange karantenen. Men - du må gå med på at myndighetene vil fotfølge deg og spore deg til enhver tid.

Myndighetne har siden november i fjor jobbet men en sporingsapp som fotfølger alle utenlandske turisters gjøren og laden via gps og blåtann. Myndighetene har også mulighet til å kontakt deg direkte via appen. Alle utenlandske turister er nå PÅLAGT å ha og bruke appen «Thailand Pluss» til enhver tid.

Gjennom hele oppholde Thailand må turister ha appen “på” og sjekke inn og ut av forskjellige steder ved å skanne QR-koder. Appen krever tilgang til smarttelefonens GPS, men Tourism Authority of Thailand sier at den innsamlede informasjonen bare vil bli brukt til folkehelsemessige formål og ikke vil krenke turistenes rett til personvern.

Reisende må oppgi sitt sertifikat-nummer for innreise og referanse-ID fra thailandske ambassader.

Appen kan lastes ned her:

Appen er en spin-off til "Thai Chana" og "Mor Chana" appene. Alle bruker GPS og Bluetooth samt skanning av QR-kode for å se hvor hver enkelt turist oppholder seg til enhver tid. Appene har utløst kontrovers og mange uttrykker bekymring for deres privatliv, men regjeringen har forsikret offentligheten om at informasjonen vil bli holdt privat.

Det er med andre ord et krav at alle utenlandske turister må ha en smarttelefon med gps og blåtann samt appen «Thailand Pluss» og ha denne in»on»-mode til enhver tid. Hvilken straff en kan få hvir appen ikker er «on» eller telefonen mangler strøm eller du mister den, er ikke kjent. Trolig vil du trues med årelang fengselsstraff og bøte i byggelånsstørrelse, noe som ikke er helt ukjen, tradisjonell thaistil. 

Thailands har i lang tid forsøkt å spore alle utenlandske tursiters gjøren og laden i landet ved å utvikle egne sporbare simkort for turister. Idéen og prosjektet ble for noen år siden skrotet. Men nå ser ut til at generalene har fått til sin ønskede sporing.

Planen om å lette reglene for turister signaliserer et skifte i Thailands holdning etter måneder med å 
sette alle utenlandske turister i forvaring og frihetsberøve de i 15 dager på et hotell for egen regning.

– Dersom dette fortsetter som planlagt, vil det være et stort løft for turisme og økonomi, sier Nattaporn Triratanasirikul, økonom ved Kasikorn Research Center i Bangkok, og la til at regjeringen kanskje også måtte avveie helseproblemer. – Det er fortsatt en veldig høy usikkerhet om de økonomiske utsiktene i år, i påvente av alle spørsmål knyttet til utbruddet fra lokale infeksjoner, utrulling av vaksiner og grenseåpning.

(pf) Kilde: Bangkok Post / TAT