BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 186

Thaiene i sør tyr til gullvasking når turistene svikterNår turismen i Thailand sliter på grunn av pandemien, og økonomier svikter, har flere thaier i den sørligste regionen i landet funnet inntekt i en uvanlig kilde: vasking etter gull.

Sukhirin-regionen nær den malaysiske grensen er kjent for gullforekomster i Sai Buri-elven og de omkringliggende fjellene. Landsbyboere som tidligere tjente penger på turisme, har nå gått tilbake til å vaske etter for gull, ved hjelp av de gammeldagse manuelle teknikker som deres forfedre brukte, uten hjelp av maskiner: Bare en en gammel panne.

Lokalbefolkningen har tidligere tjent penger på å selge mat til forbipasserende turister eller fungert som en guide for å ta folk rundt i området, hvor reisende som ønsker å komme vekk fra de overfylte og overdrevne turistområdene som tiltrekker seg de fleste utlendinger, finner mange unike aktiviteter.

Kajakkpadling var en populær lokal aktivitet med opptil 150 personer om dagen som seilte nedover elvene, men de er nå er fylt med lokalbefolkningen som jakter på gull. Nå kan de sikre seg en inntekt på å vaske gullet, som de selger for 1500 baht pr. gram. Familier som jobber sammen kan ofte klare å finne minst ett gram om dagen. Gullet samlet fra disse sørlige landsbyene brukes til smykkeproduksjon i Bangkok. 

Thainytt 31.12.2020: Gullvasking har blitt hovedjobben for mange kvinner i det sydlige Thailand 


Thailands gullpriser har nådd rekordhøyde de siste 2 årene, og mange thaier har tradisjonelt brukt gull- og gullsmykker som en form for sparing og investeringer, og pantsetter gullringene og armbåndene når det er økonomiske kriser.

I 1932 fikk Frankrike en 25-årig gruvekontrakt i jungelen. De hentet nesten 2000 kg gull før andre verdenskrig fremtvang nedleggelse. Gruvetunnelene eksisterer fremdeles og tiltrekker seg noen ganger eventyrlystne turister.

På 1960-tallet oppmuntret den thailandske regjeringen folk fra nordlige Thailand å flytte til regionen. Som et resultat av dette skiller området seg ut i denne muslimske regionen seg ut med 90% av befolkningen som buddhister, og de fleste fremdeles snakker isanske (nordøstlige) dialekter.

(we) Kilde: Frankrike 24 / TheThaiger