BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 186

Er bigami igjen på fremmarsj i Thailand?Thailandske medier har presentert et nytt tilfelle av en gift mann som gifter seg med sin elskerinne. Er det landets konge som er inspirator for at gifte thaimenn følger kongens eksempel og gifter seg med sin elskerinne?

I forrige måned var det stor offentlighet om et drama da en fornærmet kone “bevæpnet” med ekteskapsattest dro til ektemannens andre bryllup og hvor moren hans gav ham noen kilevinker der ektemannen og elskerinnen satt foran munker under vielsen.

Denne gang handel historien om en 43 år gammel thaikvinne, som gråtkvalt henvender seg til offentligheten og andre for å få hjelp, også fordi hun føler seg truet på livet.

Kvinnen, som er fra Chaiyaphum, idet nordøstlige Thailand, sier at hun trodde ekteskapet med mannen var bra. Hun blir midt sagt sjokkert over å se alder av sin mann som giftet seg med sin "mia noi" (elskerinne) på et feriested i Pattaya den 19. februar.

Ekteparet har vært gift i to år, og hun klaget over at mannen hennes aldri hadde vist ansvar og lot henne være alene for å ta seg av moren. Hun sier at hun ikke hadde forårsaket noe "alawat" (et ord som brukes om å skape problemer, spesielt når en kone får vite om en utro manns aktiviteter). Hun lukket øynene og lot forholdet fortsette - så finner hun plutselig ut at hennes ektemann har “bundet knuten” med sin elskeirinne.

Etter at ektemann hadde giftet seg med sin elskerinne sier hun at både ektemannen og hans nye kone har ringt og truet henne på livet med at de skulle sette henne i “brennende dekk”, en henrettelsesmetode kjent som 'halskjede'.

(we) Kilde: Daily News

Bigami (tvegifte), eller dobbelekteskap, er når en person er gift med to andre personer (ikke flere). Uttrykket kan også referere til når en person gifter seg for andre gang uten å si fra til den personen han/hun allerede er gift med.
Polygyni (flerkoneri) er den spesifikke betegnelsen på én mann som har inngått et ekteskap med flere kvinner, og er den mest utbredte formen. (wikipedia)

Polygami i Thailand kunne fritt utøves før 1. oktober 1935. Polygami ble anerkjent etter sivil lov. Den gamle familieloven delte koner i tre kategorier, i samsvar med måten de ble koner på. Den første ble kalt mia klang muang (เมีย กลางเมือง), den 'offisielle kone', som mannens foreldre hadde "skaffet seg for ham". Den andre ble kjent som mia klang nok (เมีย กลาง นอก), 'mindre kone', som mannen skaffet seg etter sitt første ekteskap. Den tredje var mia klang thasi (เมีย กลาง ทาสี), tittelen som ble gitt til slavekoner som ble kjøpt av moren og faren til deres tidligere eiere. 
Mens polygami siden har blitt avskaffet, er den fremdeles i live i Thailand, og ifølge noen, allment akseptert. Slike foreninger anerkjennes ikke etter thailandske lov i samsvar med loven som sier "En mann eller en kvinne kan ikke gifte seg med hverandre mens en av dem har en ektefelle." (Kilde: no.qaz.wiki)