Nyheter fra Thailand - levert av Thailands Tidende

Stacks Image 106

My RSS Feed

 • Førti tusen utlendinger har ankommet på 4,5 måned
  Kinesere topper statistikken over utlendinger som har kommet til Thailand i høst.

  Det er en jevn strøm av utlendinger som ankommer Thailand, men de utgjør kun 0,27 prosent av tallene fra i fjor.

   

  Det thailandske utenriksdepartementet har kommet med tall for ankomster til Thailand siden de så smått begynte å åpne grensene for ordinære folk 9. juli. I de 4,5 månedene frem til 24. november har det vært utstedt 40.401 ankomstsertifikater (Certificate of Entry – COE) for utlendinger.

   

  De fem største nasjonalitetene er 

  Kina (7116)

  Japan (5472)

  USA (3279)

  Storbritannia (2640)

  Sør-Korea (2169)

  Vi har dessverre ikke tall for de nordiske landene på nåværende tidspunkt. 

   

  Noen få utlendinger ankom før 9. juli, men det var i hovedsak diplomater, militære og personer med arbeidstillatelse.

   

  Tallene på ankomster går jevnt oppover, og antall karantenehoteller øker. Nå er det nettopp passert hundre slike hoteller, og de melder om fullbookede tilstander.

   

  I andre halvdel av oktober ble det også åpnet for å søke om Single Entry turistvisum, noe en del nordmenn benytter seg av i disse dager. Tidligere ble det også vedtatt et spesielt, langvarig turistvisum (Special Tourist Visa), som nordmenn også kan søke om. Det skal hittil ha ankommet 711 personer totalt på dette visumet, som gjelder for inntil ni måneder.

   

  LES: De første norske turistene setter seg snart på flyet (22. oktober)

   

  I 2019 ankom det 39,8 millioner mennesker, som tilsvarer 15 millioner i en 4,5 måneders periode (ikke justert for sesongvariasjoner). Det betyr at årets utlendinger utgjør ca. 0,27 prosent av «normalen».

   

  LES: Offisielle turisttall for 2019: Ennå ikke 40 mill, og nå kan det gå ned (28. januar)

   

  De tre største kategoriene av utlendinger har vært 1) Folk med arbeidstillatelse og deres familiemedlemmer, 2) Folk som er gift med thaier og deres barn og 3) Studenter, skoleelever og deres foreldre.

   

  Thailand stengte grensene 26 mars. Siden den datoen er det registrert 160.599 ankomne personer over grensene. Flertallet av disse er da altså thaier som har vendt hjem. De må også i 16 dagers karantene, akkurat som utlendinger. Forskjellen er at thaiene slipper å betale, med mindre de vil oppgradere til et mer luksuriøst hotellrom.

   

  LES: Thailand stenger grensene – med visse unntak (26. mars)

   

  Thailandsk UD har også en oversikt over hvor størsteparten av disse thaiene har kommet fra, og Sverige figurerer som nummer sju på lista, ifølge avisa Thai Rath:

   

  Malaysia, USA, Sør-Korea, Taiwan, Japan, Storbritannia, Sverige, Tyskland, Australia og India. 

  (© Thailands Tidende. 28. november 2020)

  28 November 28 2020
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp
  https://www.thailandstidende.com/item/4314-forti-tusen-utlendinger-har-ankommet-pa-4-5-maned
 • Satser på vaksinering fra midten av 2021, deretter masseturisme
  Statsminister Prayuth Chan-ocha sier han vil forsøke å fremskynde vaksineringen.

  Statsministeren vil ikke ha noen masseturisme før thaier er vaksinert mot Covid-19. Han antar at vaksineringen kan starte til sommeren, men vil forsøke å fremskynde prosessen. I dag undertegnes en avtale med AstraZeneca.

   

  Thailand skal produsere vaksinen som er utviklet av Oxford University i samarbeid med AstraZeneca. I dag undertegnes det også en avtale om innkjøp av samme vaksine. Det var forventet. Thailand har allerede budsjettert seks milliarder baht til kjøp og distribusjon av denne vaksinen.

   

  Dette er en mye rimeligere vaksine enn de to som leder kappløpet, Moderna og Pfeizer. Den er også enklere å distribuere, siden den krever oppbevaring i 2–8 grader celsius, ikke hhv. minus 20 og 70 grader celsius, som de andre.

   

  – Vi antar at vaksinen er sertifisert og i produksjon i midten av 2021, uttalte statsminister Prayuth Chan-ocha i går.

   

  – Jo raskere vi kan fremskynde denne utviklingen, desto raskere kan vi åpne dørene til store antall besøkende (...) Jeg jobber nå med å finne måter å akselerere våre prosesser på så vi kan gå til massevaksinasjon tidligere enn dette.

   

  Vaksinen fra AstraZeneca skal være 70–90 prosent effektiv, mens de to andre er 90–95 prosent effektive, basert på uttalelser fra selskapene selv.

   

  Et stort antall besøkende vil ikke ankomme Thailand før de strenge karantenereglene enten er opphevet eller sterkt forenklet. Så blir spørsmålet hvor mange thaier man må få vaksinert før statsministeren føler det er trygt å åpne grensene. Det tar en stund å produsere vaksiner for 69 millioner mennesker.

   

  Neste vintersesong starter om et snaut år. Mange håper at det da vil være mulig å ankomme Thailand uten å måtte sitte i offentlig karantene på et hotell.

   

  Det kan bli ulike løsninger avhengig av om de som vil til Thailand selv er vaksinert eller ei.

   

  Et helt år til uten nevneverdige turister vil være en krise for landets økonomi. Statsministeren virker ikke å ha noen hast med å åpne opp for turismen, men han kan bli presset fra mange hold.

   

  LES: 2021 i vaksinens tegn, Thailand må droppe nullvisjonen, men når? (21. november)

   

  Ellers er det allerede mange nordmenn som ankommer Thailand i disse dager, men det er ikke korttidsturister, men heller folk som pleier å tilbringe mye tid her, f.eks. pensjonister som tilbringer vinterhalvåret i Thailand eller folk som har familie her. Nordmenn har i dag muligheten å ankomme både med turistvisum og non-immigrantvisum, men må altså sitte 16 dager (15 netter) i offentlig karantene.

   

  Etter at regjeringens PR-avdeling publiserte statsministerens tale kom det raskt motbør fra lesere som hevdet at han hadde svartmalt situasjonen i Europa.

   

  Lesere fra Tyskland, Belgia og Nederland skrev at det ikke var total lockdown, slik statsministeren hevdet.

   

  Han startet talen med å si at det var protestaksjoner i nesten 30 land og kom deretter med en liste over hvordan USA og de store europeiske statene håndterte pandemien. Talen kan leses på engelsk her.

  (© Thailands Tidende. 27. november 2020)

  27 November 27 2020
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4313-satser-pa-vaksinering-fra-midten-av-2021-deretter-masseturisme
 • Protestene fortsetter – under trussel om 15 års fengsel
  Fra gårdagens demonstrasjoner. «112» er nummeret til loven om majestetsfornærmelse. Andre skilter ber myndighetene om å slutte å true borgerne.

  Tusenvis av demonstranter møtte opp igjen i går. De måtte endre proteststedet, grunnet lese majeste-lovgivning. De lover nye protester i morgen.

   

  Protestene i går kveld skulle opprinnelig skje foran Crown Property Bureau, som styrer Kongens eiendommer i Thailand. Det ble sagt fra politiets side at det ville bli slått ned på dette via lese majeste-lovgivningen. Det ble også satt opp store sperringer rundt Crown Property Bureau.

   

  Derfor flyttet protestantene markeringen til hovedkvarteret til Siam Commercial Bank. Signaleffekten ble av samme type, da denne banken er forbundet med kongehuset. Den ble opprettet at kongehuset i 1904 og Kong Vajiralongkorn er største aksjeeier med 23,35 prosent av aksjene. Politiet anslo at det var 8000 demonstranter tilstede i går.

   

  Lese najeste-loven i Thailand er kritisert av menneskerettighetsforkjempere. Det er slik at politiet er forpliktet til å etterforske alle anmeldelser i henhold til denne loven. Loven åpner for fra 3 til 15 års fengsel for majestetsfornærmelse mot Kongen, Dronningen eller tronearvingen. Fengselsstraffen kan multipliseres opp hvis en person har kommet med slike fornærmelser mer enn én gang.

   

  Denne loven er lov nr 112 i grunnloven, og det er derfor man se protestanter med forbudsskilt hvor det står «112».

   

  Dagens konge har tatt direkte kontroll over Crown Property Bureau, i motsetning til sin far. Dette er et av ankepunktene til demonstrantene. De vil at store mengder kongelig eid eiendom skal inn under staten.

   

  Morgendagens proteststed er ikke offentliggjort ennå. Demonstrantene kommuniserer via sosiale medier, og stedet blir gjerne offentliggjort noen timer i forkant, for å gjøre det vanskelig for politiet å sette opp sperringer.

   

  LES: Protester, statsministeren sier ja til demokratiske valg (29, oktober)

  LES: Demonstranter med ultimatum, Norge oppfordrer til dialog (23. oktober)

   

  Studentene har nå begynt å ta i bruk oppblåsbare, gule badeender, som et symbol i kampen for sine tre mål, som er en ny grunnlov, et reformert monarki og statsministerens avgang. Endene ble første gang brukt da demonstrantene forsøkte å innta parlamentet sjøveien i forrige uke.

  (© Thailands Tidende. 26. november 2020)

  26 November 26 2020
  kontakt@thailandstidende.com (Redaksjonen)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4312-protestene-fortsetter-under-trussel-om-15-ars-fengsel
 • 2021 i vaksinens tegn, Thailand må droppe nullvisjonen, men når?
  2021 i vaksinens tegn, Thailand må droppe nullvisjonen, men når?

  Nyhetsbildet i 2021 kommer til å handle om coronavaksiner. De fleste turistland vil slippe inn vaksinerte turister uten karantene. Spørsmålet er når Thailand vil gå vekk fra sin visjon om null smitte.

   

  Folk som oppholder seg i Thailand og har fast inntekt setter stor pris på grundigheten til myndighetene når det gjelder å stenge smitten ute. Karanteneopplegget er strengt, og har unngått problemer med smitte fra karantenehoteller, som man har sett i f.eks. Australia og i Norge.

   

  Folk i turistindustrien derimot – samt thailandsfarere som venter på å besøke landet – er ikke så begeistret.

   

  LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt (25. april)

   

  Thailand er ett av få land i verden med en nullvisjon når det gjelder smitte. Andre land er f.eks. Kina, Australia, New Zealand, Vietnam og Taiwan. 

   

  I disse landene er det blitt igangsatt strenge nedstengninger når man registrerer ny smitte. Australia har noe av verdens strengeste tiltak, med lockdown i Melbourne i tre måneder, og nå en ny lockdown i South Australia, grunnet smitte som stammer fra karantenehoteller.

   

  Mange av verdens turistland er i disse dager rammet av en ny smittebølge. Likevel ligger belegget i hotellnæringen på rundt 50 prosent i Frankrike og Spania. 40 prosent av hotellnæringen i Frankrike ser faktisk optimistisk på situasjonen. I Nigeria er belegget gått ned til 30 prosent, fra normalt 50-60 prosent. I Egypt ligger belegget på 35 prosent.

   

  I USA har belegget gått ned med en tredel, ifølge Forbes. I Storbritannia ligger belegget på 55 prosent, noe som bransjen betegner som en «krise», men som er milevidt over belegget i Thailand.

   

  I Thailand ligger gjennomsnittlig belegg nå på skarve 20 prosent, men det gjelder de hoteller som fortsatt holder åpent. På feriesteder som Phuket og Koh Samui er det mye verre. Mange hoteller har stengt og mange turistvirksomheter er til salgs.

   

  USA har ledet an i utviklingen av to vaksiner, fra Moderna og Pfeizer. Disse angis nå å ha meget gunstig effektivitet på hele 95 prosent.

   

  Thailand har muligens satset på feil hest. I hvert fall har de investert seks milliarder baht i en vaksine fra AstraZeneca i samarbeid med universitet i Oxford.

   

  Disse bruker en annen teknologi enn de to før nevnte firmaene, selv om en avisartikkel fra England antyder at resultatene fra de to amerikanske firmaene også lover godt for AstraZeneca.

   

  95 prosent effektivitet er lang over det man så som realistisk for en covid-vaksine. Likevel er nok 95 prosent uinteressant for dagens myndigheter i Thailand  – under den nåværende nullvisjonen.

   

  Myndighetene har avslått å gå ned fra 14 til 10 dagers karantene basert på prosenter som ligger langt over 95-tallet. Her skal det være null sannsynlighet for smitte.

   

  LES: Utreder ti dagers karantene fra neste måned, men ennå ikke for nordmenn (18. november)

  LES: Kommentar: En vaksine blir ingen vidundermedisin i Thailand (7. september)

   

  De fleste eksperter ser ikke på en vaksine som noe som vil endre situasjonen over natta. Verdens befolkning må leve med dette viruset i lang tid ennå. Spørsmålet blir når ulike myndigheter velger å normalisere situasjonen.

   

  Thailandske myndigheter har satt sin ære i null smitte, og vil ha store problemer med å akseptere en kalkulert smitterisiko. Det er ting som kan endre dette, som f.eks. politiske opptøyer, slik vi ser i disse dager.

   

  LES: Ingen turister før viruset slipper taket – men fire scenarier kan endre dette (11. august)

   

  Norske thailandsfarere opplever i disse dager hvor vanskelig det er å reise til Thailand. Myndighetene har laget ekstra krav – hvorav noen krav ikke har med smitte å gjøre i det hele tatt, kun med økonomisk sikkerhet for å slippe utgifter på turister, som bevis på penger i bank og to ulike forsikringer.

   

  LES: Thaiambassaden i Oslo er overarbeidet, mange venter på svar (20. november)

  LES: Krav om 500.000 baht kritiseres, kan forsvinne (17. november)

   

  De nordmenn som nå reiser til Thailand har ikke noe alternativ. De har allerede valgt Thailand som sitt land, og har investert i eiendom og kjærester eller familie i landet.

   

  Ordinære turister vegrere seg for å reise til Thailand under de strenge karantenereglene.

   

  Etter det vi har observert fra myndighetene i Thailand, tenker de seg om både to og tre ganger før de eventuelt vedtar lettelser i ordningene. Dette må man anta vil fortsette når det kommer vaksiner på banen. Covid-komiteen under ledelse av statsministeren møtes nå kun en gang pr måned, så det tar tid å få endringer vedtatt.

   

  WHO skryter av Thailand som verdens beste til å holde viruset på avstand, men WHO er ingen økonomisk organisasjon. De snakker kun om helse, ikke landets økonomiske situasjon.

   

  Verdens turistmarked er i konstant endring, og Thailand kan tape en mengde potensielle turister hvis de tviholder på karantenebestemmelsene selv når folk etter hvert vil ha sertifikater på at de er vaksinert.

   

  De som allerede har valgt Thailand som ferie- og oppholdsland vil fortsatt ønske å komme hit, men det er en mengde mennesker som fortsatt kan velge, og de vil velge helt andre land hvis de blir fortalt at de må i karantene når de ankommer landet. 2021 blir et skjebnesvangert år for Thailand, med mange muligheter til å trå feil.

  (© Thailands Tidende. 21. november 2020)

  21 November 21 2020
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4311-2021-i-vaksinens-tegn-thailand-ma-droppe-nullvisjonen-men-nar
 • Thaiambassaden i Oslo er overarbeidet, mange venter på svar
  Thaiambassaden i Oslo er overarbeidet, mange venter på svar

  Man bør starte prosessen minst tre uker i forkant hvis man vil til Thailand nå. Hvis du ikke får svar fra ambassaden, så forsøk å skifte e-postadresse. Vi har fått mange henvendelser fra folk som fortviler i disse dager.

   

  – Jeg sendte e-post til to avdelinger ved Royal Thai Embassy i Oslo i slutten av oktober fordi mitt O-A visum skulle gå ut 7. november. Jeg har pr i dag ikke fått noe svar i det hele tatt, opplyser en fortvilet nordmann, som leier leilighet i Pattaya-området. Han fortsetter:

   

  – Så nå har vel mitt visum gått ut og jeg må igjennom hele papirsmørja en gang til. Min kjære venter på meg og vi har begge stor lengsel og har det ikke godt.

   

  Dette er en av mange tilbakemeldinger vi har fått i det siste når det gjelder problemer med å reise tilbake til Thailand for nordmenn som enten bor her fast eller i vinterhalvåret. Det er ingen korttidsturister som reiser nå, så de fleste som reiser har investert i eiendom og/eller kjæreste eller familie i Thailand.

   

  LES: Nye regler på thaiambassaden fra mandag (1. november)

  LES: Pensjonister med O-visum får igjen slippe inn i Thailand (12. november)

   

  Ambassaden opplyser at all kontakt skal skje via e-post (visa@thaiembassy.no), og at det kommer en bekreftelse på mottatt e-post etter ti minutter. Etter det loves det svar innen sju virkedager.

   

  Flere vi har snakket med sier at det ikke vanker noen bekreftelse på mottatt e-post innen ti minutter.

   

  Vi har ikke klart å finne årsaken til at de har sluttet å motta dokumenter pr post. Dette fører til at folk som ikke bor i Oslo må bruke ekstra tid og penger på å reise inn til hovedstaden. En leser poengterer at reiser jo bare øker smittefaren, i motsetning til postgang.

   

  En person vi har vært i kontakt med forteller at han ikke hørte et pip fra ambassaden, men da han skiftet e-postadresse fikk han bekreftelse på mottatt e-post raskt. Det kan tyde på at ambassadens e-postserver har et spamfilter som man risikerer å bli fanget i.

   

  Responstiden varierer stort. Flere har ventet i over ti virkedager og ennå ikke fått svar.

   

  En person sier at han har kjøpt flybillett og reservert karantenehotell. Hotellet forlanger at hele beløpet betales inn. Han vet ikke hva han skal gjøre, da ambassaden ikke svarer på hans henvendelser. Han har ringt mange ganger. Han vil ikke sende for mange e-poster, i frykt for at de skal bli irritert fordi han «maser».

   

  – Mulig de har mye å gjøre for tida og er forsinket, men et kort svar om at det går greit hadde vært beroligende å høre, sier han til oss.

   

  Det vanker imidlertid også ros til thaiambassaden for innsatsen i disse dager. De har tydeligvis mye å gjøre, og får god tilbakemelding for høflig og god tone. En nordmann forteller oss at han mottok en e-post kl. 21.40 en kveld, som tyder på at det er overtid hos de ansatte der. Samme nordmann ventet for øvrig i 45 minutter på å komme igjennom på telefon på dagtid, uten å lykkes.

   

  Kritiske røster har spurt om hvorfor ikke ambassaden ansetter flere saksbehandlere. De mange kravene som har dukket opp for innreise til Thailand vil ikke forsvinne med det første, og det kan fort bli enda større pågang på ambassadens tjenester. I Norge finnes det over 22.000 thaier, så folk har spurt om hvorfor de ikke ansetter noen av dem for å hjelpe på køen.

   

  Flere thailandske utenriksstasjoner, inkludert thaiambassaden i Oslo, har i disse dager droppet kravet om 500.000 baht på konto i seks måneder for å få turistvisum (TR). Dette har de tilsynelatende gjort på egne vegne, uten direktiv fra sentralmyndighetene i Bangkok. Det omtales som et godt tegn, for dette kravet var mye kritisert og omtalt som ulogisk. Det startet med Hamburg og Roma, og senere London og Washington DC. Og nå også Oslo.

   

  LES: Krav om 500.000 baht kritiseres, kan forsvinne (17. november)

   

  Det er viktig å starte i god tid med prosessen for å reise til Thailand, minst tre uker i forkant, ifølge en leser. Han forteller at han fikk godkjent Certificate of Entry (CoE) dagen før han skulle reise. Da var det ikke nok tid til å ta covidtest, så han måtte starte på nytt.

   

  Online-søknaden om CoE er laget slik at man ikke kan endre informasjon etter at dataene er lagret. I så fall må man starte på nytt igjen. Vår leser sier at det ikke er noe problem. Det er bedre å starte på nytt enn å vente på svar fra ambassaden.

   

  – Det er mye rot. De leser ikke følgepapirene før jeg også skanner inn hva de har lest feil. Oppstår det en feil i et dokument, må du begynne på nytt. Endrer du avreise fordi du blir nervøs når avreise nærmer seg, må du også begynne på nytt, forteller han.

   

  Mange karantenehoteller forlanger full betaling før man har fått CoE. Det er derfor viktig å enten utsette betalingen eller få en bekreftelse på at hele eller deler av beløpet returneres hvis man av en eller annen grunn ikke får innreisetillatelse til Thailand.

   

  Thailands Tidende har ved flere anledninger forsøkt å kontakte ambassaden med spørsmål i denne anledningen, men har problemer med å få svar. Vi vil komme med oppdatering når vi får svar.

  (© Thailands Tidende. 20. november 2020)

  20 November 20 2020
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4310-thaiambassaden-i-oslo-er-overarbeidet-mange-venter-pa-svar
 • Orakelet svarer: Hvor mye penger skal jeg sende nå?
  Orakelet svarer: Hvor mye penger skal jeg sende nå?

  Jeg sender penger til en mor med tre barn i Thailand. Hun har mistet sitt arbeide, og får ingen hjelp fra familien. Barna går alle på skolen. Mitt spørsmål er om hun kan få noe hjelp fra staten, og hvor mye det koster med skolegang i Thailand?

  Hilsen L. L.

   

  Svar: Mange faller mellom to stoler

   

  Thailand har arbeidsledighetstrygd. Den er på halvparten av lønnen, men begrenset oppad til 7500 baht pr måned, og lengden på trygden er avhengig av hvor lenge man har vært i jobb.

   

  Når det er sagt, så er det veldig mange thaier som mister levebrødet og ikke får noen som helst trygd. De har jobbet i selvstendige yrker, eller har jobbet på små arbeidsplasser som ikke har deltatt i det statlige social security-systemet. Det kan dreie seg om selgere på markeder, bararbeidere, hushjelper etc. 

   

  Du bør spørre damen du sender penger til om hun får noe penger via social security.

   

  Den thailandske staten bidro med penger til fattige under starten av coronakrisen. Folk kunne søke om 5000 baht pr måned via en webside. Mange mottok penger, men mange ble også nektet. F.eks. ble de som var registrert som «bønder» nektet, da de skulle ha andre bistandsordninger.

   

  LES: Flere hjelpetiltak – 5000 baht pr måned gis via ny webside (28. mars)

   

  Siden i sommer har det ikke vært slike programmer for fattige, og det går spesielt hard ut over de som har jobbet i turistindustrien.

   

  De som stammer fra en bondefamilie på landet har gjerne reist hjem igjen til farmen. Der har mange egen risavling, som man kan overleve på. De som ikke stammer fra «landet», eller har brutt båndene med sin familie, stiller ekstra svakt i disse tider. 

   

  Angående kostnader for å ha barn på skolen: Det er i teorien 12 års gratis skolegang i Thailand. Men det er likevel ikke gratis, for foreldrene må kjøpe klær og utstyr til skolebarna. Det dreier seg om skoleuniformer, gymklær og andre type klær avhengig av hva slags programmer barna deltar i.

   

  For tre barn kan dette fort beløpe seg til noe ala tusen baht pr måned i snitt. For nærmere detaljer om kostnader, se denne artikkelen:

   

  LES: «Gratis» skole kan koste dyrt

   

  Dette gjør seg gjeldende ved starten av hvert skoleår, når folk må pantsette eiendeler for å ha råd til skoleuniformer etc. Statens pantekontorer jobber på høygir i de periodene.

   

  De som sender penger til thaier i disse dager bør nok fortsette med det, for det er ingen tegn til bedring i situasjonen for de fattige, spesielt ikke de som har jobbet med turister.

  (© Thailands Tidende. 24. november 2020)

  24 November 24 2020
  orakelet@thailandstidende.com (Orakelet)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4309-orakelet-svarer-hvor-mye-penger-skal-jeg-sende-na
 • Utreder ti dagers karantene fra neste måned, men ennå ikke for nordmenn
  Pressetalsmann Taweesin Visanuyothin lanserte på dagens pressekonferanse nye karantenebetegnelser.

  I dag ble det lansert et nytt begrep – Area Quarantine. Det betyr at man de fire siste dagene av karantenetiden kan bevege seg fritt innen et gitt geografisk område. Nordmenn er foreløpig ikke målgruppe.

   

  Thailandske myndigheter fortsetter å sette smittevernet i høysete, til tross for at turistnæringen ber om karanteneløsninger som kan trekke turister tilbake til landet.

   

  I forrige uke underkjente de et forslag om 10 dagers karantene. I dag ble forslaget behandlet igjen, og myndighetene sier nå at de satser på å innføre noe som kalles Area Quarantine fra en gang i løpet av desember måned.

   

  LES: Ti dagers karantene avslått, krav om penger på konto fjernet for STV-visumet (11. november)

   

  Det var pressetalsmann Taweesin Visanuyothin som refererte fra et tre timers langt møte i Covid-19-komiteen i dag. Han innrømmet at det hadde vært mye diskusjon omkring karantene.

   

  Area Quarantine betyr ordinær karantene i 10 dager pluss oppfølging i 4 dager, hvor de det gjelder må oppholde seg i bestemte geografiske områder, men ut over det har muligheten til å bevege seg fritt – forutsatt at de holder kontakten med myndighetene via en GPS-app på telefonen.

   

  Som eksempel på geografisk område ble det nevnt et strandområde på en øy. Vi antar da at han mente f.eks. Patong Beach i Phuket, eller liknende avgrensede områder. 

   

  Dette skal i utgangspunktet være forbeholdt land med mindre smitte enn Thailand, og som eksempler ble det nevnt Kina, Vietnam og Taiwan.

   

  Nordmenn er ikke målgruppe pr i dag, men som kjent kan myndighetene endre mening raskt. Når man kommer i gang med Area Quarantine i 10+4 dager, og resultatene er gode, er det ikke utenkelig at ordningen utvides til land med mer smitte enn Thailand, f.eks. Norge.

   

  Norge, sammen med Finland, er fortsatt klassifisert av Thailand som lavrisikoland. Sverige og Danmark forsvant fra denne gruppen 1. november.

   

  LES: Ja, du kan søke turistvisum – Norge er fortsatt «lavrisikoland» (3. november)

   

  Det kom også to andre begrep på bordet i dagens pressekonferanser:

   

  Soft Quarantine er forbeholdt grupper som kommer til Thailand av samme grunn. Som eksempler ble det nevnt idrettsfolk innen badminton og golf, samt de som skal oppholde seg i spa (Wellness Quarantine).

   

  Golfkarantene er noe som kan være av interesse for nordmenn, og det forventes utspill på denne fronten snart, siden det har vært diskutert i lengre tid.

   

  Semi Quarantine er forbeholdt de som skal være i Thailand kortere enn 14 dager.

   

  For øvrig ble det i dag kunngjort at unntakstilstanden blir utvidet helt frem til 15. januar.

  (© Thailands Tidende. 18. november 2020)

  18 November 18 2020
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4308-utreder-ti-dagers-karantene-fra-neste-maned-men-enna-ikke-for-nordmenn
 • Krav om 500.000 baht kritiseres, kan forsvinne
  Krav om 500.000 baht kritiseres, kan forsvinne

  Det thailandske konsulatet i Hamburg har allerede fjernet det mye kritiserte kravet om å ha hatt 500.000 baht på en konto i seks måneder før man får søke turistvisum.

   

  Oppdatering (19. november): Kravet har nå forsvunnet fra thaiambassaden i Oslos webside

   

  13. november kom konsulatet i Hamburg med meldingen om at de hadde droppet det omstridte kravet, som er tolket slik at man må ha seks kontoutskrifter på rad med minst 500.000 baht på en konto.

   

  Thailands utvikling

  Fra forsiden til konsulatet i Hamburgs hjemmeside.

   

  Det trenger ikke være en thailandsk konto, ifølge thaiambassaden i Oslo sin side om Single Entry turistvisum (TR).

   

  En italiensk visumsøker hevder på en facebookside for karantenehoteller at han har fått telefonisk beskjed om at kravet også er droppet på ambassaden i Roma, selv om websiden der fortsatt lister kravet.

   

  Vi har sett norske visumsøkere skrive på Facebook at ambassaden i Oslo har vært fleksible med dette kravet, men vi har ikke klart å få noen bekreftelse på dette i skrivende stund.

   

  Det spesielle turistvisumet (STV) hadde opprinnelig også dette pengekravet, men det er blitt fjernet.

   

  LES: Ti dagers karantene avslått, krav om penger på konto fjernet for STV-visumet (11. november)

   

  En thailandsk webside rapporterer at Thailands utenriksstasjoner har feiltolket kravet. I den opprinnelige lovteksten står det ifølge «Bangkok Herald» at man kan benytte investeringer, aksjer og penger på firmakonto man disponerer for å nå opp til kravet om 500.000 baht. Vi har ikke klart å finne den originale lovteksten for å få dette verifisert.

   

  Websiden har også intervjuet folk i turistbransjen som antar at dette kravet vil forsvinne, eller i det minste endres slik at pengebeløpet og/eller antall måneder reduseres. Før coronatiden var det kun et krav om å ha minst 20.000 baht tilgjengelig for å få turistvisum. Kun i helt spesielle tilfeller ble folk bedt om bevis på denne summen.

   

  Det har kommet mange ekstra krav til reisende til Thailand etter at coronaviruset dukket opp. Kravet om penger på bok er blitt spesielt sterkt kritisert. Det observeres at det kryr av velstående folk som ikke har hatt 150.000 kroner stående på en og samme bankkonto i seks måneder.

   

  Thailands uttalte mål i over ti år har vært å trekke til seg velstående turister. Resultatet har imidlertid vært ordinær masseturisme. Nå hevder kritikere at de forsøker å gjennomføre denne målsetningen, og benytter Covid som en unnskyldning for å innføre slike økonomiske krav.

   

  Av andre nyheter ser det nå ut til at reduksjon av karantenetiden igjen skal diskuteres av myndighetene, nærmere bestemt i morgen. Reduksjon fra 14 til 10 dager (egentlig 16 til 12 dager, grunnet myndighetenes tellemåte) var allerede vedtatt i en underkomite av statsministerens Covid-komite da det ble underkjent i forrige uke.

   

  LES: Ti dagers karantene avslått, krav om penger på konto fjernet for STV-visumet (11. november)

   

  Med test 72 timer i forkant av karanteneoppholdet, og oppfølging via app i ettertid av oppholdet, gir ikke reduksjon fra 16 til 12 dager noen betydelig økt risiko, ifølge medisinske forskere. Årsaken til at det ikke ble vedtatt skal ha vært angst i den thailandske befolkningen. Dette kom opp uken etter at det ble rapportert at en smittet ungarsk utenriksminister hadde vært på besøk.

  (© Thailands Tidende. 17. november 2020)

  17 November 17 2020
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4306-krav-om-500-000-baht-kritiseres-kan-forsvinne
 • Høy smitte blant innvandrere i Norge – men ikke blant thaier
  Innvandrere har tre ganger høyere smittetall (1,05%) enn resten av Norge (0,35%). Thaier er et unntak med 0,28%.

  Innvandrere har tre ganger høyere smittetall enn snittet i Norge. Thaier er et hederlig unntak. Det er lansert ulike teorier om hvorfor thaier ikke så lett lar seg smitte av Covid-19.

   

  Det bor ca. 800.000 innvandrere i Norge. Pr i dag er 8.384 av disse smittet – det vil si 1,05 prosent.

   

  Smitteprosenten for resten av befolkningen er 0,35, altså kun en tredel av smitteprosenten for innvandrere. Det dreier seg om 16.023 smittede personer, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

   

  Thaier ligger enda lavere enn dette, nærmere bestemt på 0,28 prosent. Tall Thailands Tidende fikk fra FHI i går viser at 62 thaier i Norge er smittet. Av totalt 22.194 thaier i Norge, ifølge tall fra SSB.

   

  Den siste ukerapporten fra FHI listet de ti innvandrergrupper i Norge med flest coronasmittede personer.

   

  Covid-19-smitte blant innvandrere i Norge

  Prosentvis antall smittede fra ulike land: Dette er de ti innvandrergruppene med flest smittede personer. Somalia leder med 2,05 prosent smittede. (Ill: TT, Kilde: FHI, SSB)

   

  Tar man antallet innvandrere fra de ulike land i betraktning, er det somaliere som er mest smittet, med 2,05 prosent. Det er 43.273 somaliere i Norge, som gjør dette til Norges tredje største innvandrergruppe. Det er hele 115.416 polakker. 1,16 prosent av disse er smittet.

   

  Litauen er det landet med nest flest innvandrere i Norge (47.304 personer). Vi har bedt FHI om flere tall, deriblant for litauere, men har i skrivende stund ikke fått dette. Prosenttallet for Litauen blir uansett ikke høyt. Syria med sine 36.026 innvandrere er heller ikke med på lista over de grupper med høyt antall smittede.

   

  STØRSTE INNVANDRERGRUPPER I NORGE

  Polen (115416)

  Litauen (47304)

  Somalia (43273)

  Sverige (38854)

  Pakistan (38674)

  Syria (36026)

  Irak (34268)

  Eritrea (29102)

  Tyskland (28258)

  Filippinene (26334)

  Vietnam (23655)

  Iran (23331)

  Thailand (22194)

  Russland (22191)

  Afghanistan (21942)

  Kilde: SSB

   

  Et land Thailand ofte sammenlignes med er Filippinene. Der er det mye større smitte enn i Thailand (406.000 tilfeller mot 3.874 i Thailand), og filippinere i Norge er også nesten tre ganger så utsatt for smitte som thaier i Norge. Deres prosenttall er 0,77.

   

  Hvorfor er det så lite smitte blant thaier – både i Thailand og i Norge?

   

  En teori som er lansert er at thaienes væremåte bidrar til lite smittespredning. Det er ikke vanlig å diskutere høylytt eller gå tett inntil hverandre når man argumenterer. Når thaier møtes er det ikke snakk om kyssing, klemming eller håndhilsing – som i mange kulturer  – men en enkel wai med hendene samlet foran kroppen.

   

  LES: Thailand er et under i Covid-sammenheng (16. april)

   

  En annen teori er at det er iboende immunitet i Mekong-deltaet, sentrert rundt den kinesiske Yunnan-provinsen – hvor det i 2015 ble funnet antistoffer mot coronavirus:

   

  LES: Hvorfor så lav smitte i Mekongdeltaet? Kan skyldes antistoffer (19. juli)

   

  Covid-19-smitte i Mekongdeltaet

  I 2015 ble det funnet antistoffer mot coronavirus i Mojiang i Mekongdeltaet.

   

  Thailandske myndigheter har innført strenge karanteneregler for innreise. Det har hjulpet til å redusere risikoen for smittespredning, men forklarer ikke hvorfor innenlandssmitten så enkelt kunne slås ned i vår. Det er ikke gitt at det er myndighetene og deres tiltak som er hovedårsaken til den lave smitten.

  (© Thailands Tidende. 15. november 2020)

  15 November 15 2020
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4305-hoy-smitte-blant-innvandrere-i-norge-men-ikke-blant-thaier
 • Pensjonister med O-visum får igjen slippe inn i Thailand
  Faksimile: Omtale av pensjonistvisum på websiden til thaiambassaden i Oslo

  I går åpnet plutselig thaiambassaden i Oslo for innreise via O-visum for pensjonister. I disse dager gjelder det å følge nøye med, for det er lite med forvarsel før reglene endres.

   

  Mange norske pensjonister har O-visum, siden det ikke har vært noe krav om helseforsikring knyttet til dette visumet, i motsetning til for det årlige O-A-visumet. Man har reist til Thailand på tre måneders O-visum og deretter søkt om ettårs forlengelse – «extension».

   

  Nå er det imidlertid krav om helseforsikring også for O-visum. Forsikringen skal dekke minst 400.000 baht i innleggelse og minst 40.000 baht i poliklinisk behandling, akkurat som for årlig O-A-visum. I tillegg kommer de andre kravene i forbindelse med coronaviruset, som karanteneopphold og testing.

   

  ambassadens side (punkt nr. 9) står det at folk med gyldig visum eller re-entry permit kan benytte sitt eksisterende visum, og derfor ikke trenger søke nytt visum. Hva som er tilfelle for de som har extension står det ikke noe om. Vi forsøker å skaffe rede på dette. Oppdatering: Vi har nå snakket med nordmenn som har benyttet extension som grunnlag for reise.

   

  En svenske med extension på O-visum og re-entry permit har opplyst at hos det thailandske konsulatet i Gøteborg fikk han beskjed om at han trengte å søke nytt visum da han ringte dit. Men så benyttet han seg av en visumagent, og da viste det seg at han ikke måtte søke nytt visum likevel. Han ble fortalt at konsulatet hadde gitt ham feil informasjon pr telefon.

   

  Uansett må alle som vil til Thailand henvende seg til thailandske myndigheter og søke om et Certificate of Entry (CoE). Dette skjer nå via en online søknadsprosess. Her skal informasjon om visum oppgis. 

   

  LES: Nye regler på thaiambassaden fra mandag (1. november)

   

  (© Thailands Tidende. 12. november 2020)

  12 November 12 2020
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4304-pensjonister-med-o-visum-far-igjen-slippe-inn-i-thailand