Nyheter fra Thailand - levert av Thailands Tidende

Stacks Image 106

My RSS Feed

 • Kommentar: Det tales med to tunger men lettelse i karantenen vil komme
  Det er fortsatt stille på strendene her, i dette tilfellet Koh Chang.

  Talspersoner for Covid-komiteen har gjentatt nødvendigheten av to ukers karantene – basert på en logisk brist – mens turistministeren har planene klare for kun tre dagers karantene på flere turiststeder.

   

  I går gjentok Covid-komiteens talsmann Taweesin Visanuyothin misforståelsen gjengitt av assisterende talskvinne Dr. Apisamai Srirangsan angående viktigheten av lang karantene.

   

  LES: Vurderer tre ukers karantene for risikoland (15. februar)

  LES: Vaksine også til utlendinger, vaksinepass opp til diskusjon (19. februar)

   

  En utlending i karantene hadde fått påvist covid etter 11 dager i karantene. Dette ble omtalt som et bevis på at man ikke kan korte ned tiden til f.eks. 10 dager, som har vært diskutert:

   

  LES Utreder ti dagers karantene fra neste måned, men ennå ikke for nordmenn (18. november)

  LES: Åpner for 45 dagers visumfritt opphold, tester 10 dagers karantene (17. desember)

   

  Men når mange av folkene i karantene kun testes to ganger, på dag 3–4 samt dag 11–13, så er det ikke mulig å trekke noen konklusjoner om lengden av karantenen.

   

  Man vet ikke om den smittede utviklet sykdommen dagen etter første testen, altså på dag 4–5, eller rett før den andre testen.

   

  Dette er en så åpenbar logisk brist at man må stille spørsmålstegn ved disse gjentatte utsagnene.

   

  Ingen ting tyder på at Covid-komiteen med en liten hærskare av pressetalsfolk er mindre intelligente enn andre folk. Likevel kommer de med slike utsagn.

   

  Hvis man antar at de har normal intelligens, så tyder dette på en bevisst politikk om å beholde den lange karantenen, og dette bringes videre til befolkningen på pressekonferansene på Facebook Live, som nå skjer tre dager i uka istedenfor hver dag, som var normen inntil nylig.

   

  Samtidig kommer turistministeren med stadige utspill som går på tvers av Covid-komiteens meldinger.

   

  Man kan lure på om han faktisk er et medlem av den samme regjeringen, og om den allmektige statsministeren i det hele tatt snakker med sitt regjeringsmedlem, som ikke kommer fra regjeringspartiet Palang Pracharath, men fra støttepartiet Bhumjaithai.

   

  LES: Liberal ny turistminister med flere overraskende utspill (6. august 2019)

  LES: Jokerne som kan hindre videre juntastyre (13. mai 2019)

   

  Statsministeren hadde imidlertid nylig en uttalelse om vaksinepass som vakte oppmerksomhet, og som var første tegn på en endring i den strikte politikken:

   

  LES: Nå snakker også statsministeren om karantenefritak for vaksinerte (24. februar)

   

  I går kom det nok et utspill fra turistminister Phiphat Ratchakitprakarn, hvor han meddeler at fem turiststeder i Thailand nå planlegger kun 3-dagers karantene.

   

  Det dreier seg om provinsene Phuket, Surat Thani, Chonburi, Chiang Mai og Krabi. Målet er å vaksinere 13.000 hotellarbeidere slik at risikoen for å ta imot turister blir mindre.

   

  Planen kommer rette etter de nylig lanserte karantenene – villakarantene og golfkarantene. Turister må holde seg på resorten i to uker, men kun de første dagene må de oppholde seg alene på rommet. Det nye navnet på karantenen er «Area Quarantine».

   

  LES: Golfkarantenen har startet, ønsker flere karanteneformer (22. februar)

  LES: Ønsker å teste ut villakarantene i Phuket (17. februar)

   

  Det er russiske interesser som er ivrig etter å komme tilbake til Phuket, ifølge statskanalen PBS, og forhandlinger er på gang.

   

  Turistministeren snakker åpenbart med ledelsen i TAT (Tourism Authority of Thailand), for begge instanser har kommet med mange forslag helt siden i fjor høst. «Karantene på stranda» var et forslag som dukket opp allerede i august, og kunne reddet en liten men viktig del av høysesongen for f.eks. Phuket, som er blant landets hardest rammede provinser.

   

  LES: Planlegger «karantene på stranda» for turister fra 1. oktober (22. august 2020)

   

  Mens Covid-komiteen tviholder på sine regler beveger resten av verden seg raskt mot økende frihet. Mange reisemål i sørlige Europa jobber nå bevisst med å kunne motta turister under den kommende sommerferien.

   

  Som vi har skrevet flere ganger, så er det ikke gitt at det er myndighetenes virustiltak som har gitt Thailand lav smitte. Selv en overraskende smittebølge fra fremmedarbeidere fra Myanmar i desember i fjor ble redusert til dagens veldig lave smittetall.

   

  En forenklet karanteneordning siden oktober ville gitt langt lavere smittetall enn fremmedarbeiderne fra Myanmar. Så da blir spørsmålet om thailandske myndigheter har satset feil med sin politikk om nulltoleranse.

   

  LES: Hvorfor så lav smitte i Mekongdeltaet? Kan skyldes antistoffer (19. juli 2020)

  LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt (25. april 2020)

   

  Vi så hvor dette bar avsted allerede i april i fjor, ifølge lenken over, og resultatet er at de som ikke er avhengig av turistindustrien er fornøyde, mens de mange thaier som har hatt sin inntekt derfra nå lever på sultegrensen.

   

  Man skal ikke se bort fra at dette er en medvirkende årsak til at protestaksjonene i Bangkok ikke virker å ha noen ende.

   

  De blusset opp igjen i helgen. Det er vanskelig å måle hvor mange thaier som er påvirket av nedstengningen av turistindustrien, men man må anta at det er langt flere enn det regjeringen antar.

   

  Protestantene er en kombinasjon av studenter og eldre «protestanter» fra rødskjortene, som støtter de styrtede statsministrene Thaksin og Yingluck Shinawatra. Rødskjortene har sin base på landsbygda, og det er gjerne folk der som har måttet reise hjem etter å ha mistet jobbene i turistindustrien.

   

  Thailand har vært trege til å få i gang vaksineringen. Den starter i disse dager. Hvis de er like trege til å få åpnet turistindustrien, kan landet fort blir den store taperen i denne pandemien. 

   

  Det er fortsatt et paradoks at det dør like mange mennesker hver eneste dag i trafikken her som de som har dødd av covid-19 i løpet av ett år. Noen må fortelle regjeringssjefen at det er på tide med nye prioriteringer.

   

  Generalene som styrer Thailand i dag har også vist seg å være dyktige politikere. Det må antas at når de ser andre store turistland – både i Europa og naboland i Asia – åpner opp for turismen, så vil de følge etter. De vil være litt tregere enn andre land, men det vil komme.

   

  Kommende sommerferie er fortsatt usikker. Turistmyndigheter har snakket om å åpne opp igjen for turisme i tredje kvartel, som betyr fra og med 1. juli.

   

  Så har vi kommende vintersesong. Vi blir veldig overrasket om ikke norske turister kan komme til Thailand fra oktober måned uten karantene. Det vil bli ulike løsninger fremover, hvorav noen vil kreve vaksinepass. Men det er vanskelig å se at regjeringen vil ødelegge nok en høysesong.

   

  Så er det igjen snakk om timing. Mange nordmenn har allerede begynt å legge planer for neste vintersesong. Hvis thaiene bruker for lang tid på sine lettelser i virustiltakene kan folk velge å reise andre steder.

   

  Det gjelder nå å ha litt «is i magen», og ikke avskrive Thailand for raskt. Når andre land åpner opp vil nok Thailand følge etter. Om ikke fra tredje kvartal så i det minste fra fjerde kvartal.

   

  Dag A. Ekeberg


  Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

  (© Thailands Tidende. 2. februar 2021)

  2 March 02 2021
  dfs554@yahoo.com (Lederartikler)
  Topp
  https://www.thailandstidende.com/item/4369-kommentar-det-tales-med-to-tunger-men-lettelse-i-karantenen-vil-komme
 • Fra april kan du igjen kjøre i 120... hvis du har personbil
  På rv. 24 i Isan er det få som kjører i 90. Det har politiet visst å utnytte.

  Det kommer mange ulike fartsgrenser, avhengig av type kjøretøy. Men på firefelts veg med midtrabatt blir det nå igjen 120 km/t for personbiler.

   

  I 2018 ble plutselig fartsgrensen på hovedveger i Thailand redusert fra 120 til 90 km/t. Det førte til at en mengde sjåfører ble bøtelagt av et opportunistisk politivesen – inntil regjeringen i fjor høst satte en stopper for landeveisrøveriet.

   

  LES: Bøter for folk fra Isan som skal tilbake på jobb (18. juni 2020)

   

  Nå er det vedtatt en ny lov som ifølge transportminister Saksayam Chidchob vil bli publisert i Royal Gazette i begynnelsen av april, og dermed blir gjeldende lov.

   

  Det opereres med mange ulike fartsgrenser, avhengig av hva slags kjøretøy du har, men personbiler med maksimalt sju seter kan se frem til igjen å kjøre i en «naturlig hastighet» på 120 km/t.

   

  Dette gjelder på rette strekninger med minst fire kjørefelter og midtrabatt. Det skal heller ikke være noen lyskryss eller u-svinger for at 120-grensen skal gjelde.

   

  I tillegg skal det nå lovfestes at høyre kjørefelt må holde minst 100 km/t. Det gjør at mange langtransportarbeidere får problemer, for det er ikke uvanlig å se lastebiler med en toppfart på rundt 70–80 ligger i høyre felt for å kjøre forbi tregere kolleger.

   

  Ellers er det flere begrensninger i loven, med ulike fartsgrenser:

  ■ Kjøretøy med mer enn 7 seter men mindre enn 15 kan kjøre i maks. 100 km/t

  ■ Kjøretøy med mer enn 15 seter kan kjøre i maks. 90 km/t

  ■ Motorsykler på over 400cc kan kjøre maks. 110 km/t

  ■ Mindre motorsykler kan kjøre maks. 80 km/t

   

  Reduksjonen til maksimalt 90 km/t i 2018 var en avgjørelse som mange stilte spørsmålstegn ved, og allerede i desember 2019 ble det forespeilet en gjennomgang av loven. Men det tok altså nesten halvannet år før det nå blir realitet:

   

  LES: Transport: Satser på trikk og t-bane, fire felter på alle motorveier og høyere fartsgrense (17. desember 2019)

   

  Det er ikke nødvendigvis farten som dreper i Thailand, men snarere motorsykler og alkohol, slik Thailands Tidende har rapportert:

   

  LES: – 80 prosent av dødsulykker skyldes alkohol (2017)

   

  Vi hadde for noen år siden en grundig gjennomgang av trafikkbildet i Thailand, inkludert et intervju med tidligere kjørelærer Helge Holst og innspill fra kjente nordmenn i Thailand: 

   

  LES: – Tenk deg om før du setter deg bak rattet (2017)

   

  BilNorge.no rapporterte 26. februar at Norge og Thailand er to motpoler når det gjelder trafikksikkerhet. 

   

  Mens Norge er på topp i verdensstatistikken, ligger Thailand helt på bunnen. I Thailand er det 32,7 trafikkdødsfall pr 100.000 innbyggere pr år. I Norge er det kun 2,7. Det vil si at Thailands statistikk er 12 ganger verre enn Norges.

  (© Thailands Tidende. 1. mars 2021)

  1 March 01 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4368-fra-april-kan-du-igjen-kjore-i-120-hvis-du-har-personbil
 • Det militære i Myanmar trodde på et kupp i thaistil
  Det er mange demonstrasjoner mot juntaen i Myanmar i disse dager.

  Militærlederne i Myanmar er overrasket over at kuppet 1. februar ikke har vært «vellykket» på samme måte som kuppet i Thailand i 2014. De har oversett noen essensielle forskjeller.

   

  To kvinnelige statsledere ble avsatt i militærkupp i nabolandene Thailand og Myanmar henholdsvis 22. mai 2014 og 1. februar i år. Men der stopper også mange av likhetstrekkene, selv om militærmakten i Myanmar ifølge observatører gjerne ser til Thailand som eksempel.

   

  Hærsjefen Prayuth Chan-ocha sa ved maktovertakelsen i 2014 at det skulle bli et kortvarig styre fra militærmaktens side, det ble hintet at det skulle holdes valg høsten 2015.

   

  De samme toner kommer fra hærsjefen Min Aung Hlaing i Myanmar, så spørsmålet er om de også har satt mål av seg til å styre i fem år.

   

  Militære lederer i Myanmar og Thailand har god kontakt. Kuppgeneralen i Myanmar var en nær bekjent av tidligere thailandsk statsminister Prem Tinsulanonda, som var en sentral maktperson i Thailand i mange årtier inntil han døde i 2019.

   

  Ifølge The Diplomat, som har en lengre analyse av kuppforholdene, omtalte Prem den nye kuppgeneralen i Myanmar som «sin adoptivsønn». 

   

  Så hvorfor kunne ikke 75 år gamle Aung San Suu Kyi dyttes til side like enkelt som Yingluck Shinawatra, som i en alder av 47 år ble fjernet fra statsministerjobben av det thailandske militære i 2014?

   

  Aung San Suu Kyi har vært mye kritisert i sin statsministerrolle, etter at hun kom til makten etter et langt liv som motstander av militærjuntaen i eksil, som førte til Nobels fredspris i 1991. Hun er blitt kritisert for å ikke ta tilstrekkelig avstand fra militærvesenet og også for å ha forsvart brutale handlinger mot den muslimske Rohingya-minoriteten i Rakhine-provinsen.

   

  Men mye av kritikken er kommet fra utlandet. Hun er tydeligvis mer populær i hjemlandet enn mange observatører hadde forestilt seg. Den store mengde demonstrasjoner og streiker i Myanmar i disse dager viser det. Demonstrantene går til forsvar for sin tidligere statsminister under stor risiko for forfølgelse av militærmyndighetene. Mange motstandere av militærjuntaen er arrestert. Facebook er forsøkt blokkert, og internettforbindelser slås av om kvelden. 

   

  Yingluck opplevde ikke det samme da hun ble avsatt. Visst hadde hun og ikke minst broren Thaksin en stor bevegelse bak seg, gjerne kalte «rødskjortene». Og de vant da også alle demokratisk holdte valg siden han kom på banen tidlig på 2000-tallet. 

   

  Men mange thaier var lei av demonstrasjonene i hovedstaden, både fra rødskjorter og gulskjorter – hvorav sistnevnte gruppering i disse dager er blitt dømt til lengre fengselsstraffer for sine demonstrasjoner som mer eller mindre direkte førte til militærkuppet. Tidligere visestatsminister og protestleder Suthep Thaugsuban fikk nettopp tildelt fem års fengsel, og slapp i dag ut på kausjon etter to netter bak murene.

   

  Ja, thaiene var lei av demonstrasjoner og politisk krangling. Og stadig flere trodde også på beskyldningene om korrupsjon som ble fremsatt mot Yingluck-administrasjonen. Etter kuppet i 2014 fungerte samfunnet noenlunde normalt. Det ser man ikke i Myanmar i dag.

   

  En annen stor forskjell på Thailand og Myanmar er at militærvesenet i Thailand er bedre likt blant en større deler av befolkningen. Det var dette kupplederne i Myanmar ikke forsto.

   

  Og det var kanskje grunnen til at kuppleder Min Aung Hlaing sendte et brev til Prayuth Chan-ocha i Thailand bare en uke etter kuppet. I det brevet ber Myanmar om hjelp til å «støtte demokratiet». Ironien var påtakelig – å be en statsminister som selv har vært kuppgeneral om å støtte noe de omtaler som en «demokratisk prosess».

   

  Militæret i Myanmar tviholder på sin anklage om valgfusk da Aung San Suu Kyi ble gjenvalgt i november 2020, men de blir ikke trodd verken i hjemlandet eller utenlands. Indonesias utenriksminister Retno Marsudi gikk i går til det steget og oppfordre til å gjenopprette demokratiet så raskt som mulig, i et møte med utenriksministrene fra Myanmar og Thailand i Bangkok. 

   

  De skulle holde raskt valg i Thailand, ble det lovet. Men det tok nesten fem år før det kom et nytt valg.

   

  LES: Portforbud, flertallet støtter det militære (22. mai 2014)

  LES: Lederartikkel: En populær diktator (1. oktober 2014)

   

  Mange var utålmodige etter å få valg i Thailand, men en ikke ubetydelig del av befolkningen satte også pris på militærstyret. Dette inkluderer mange av de mest velstående og innflytelsesrike personer i landet, som har vært støttespillere både for juntaen og den etterfølgende regjeringen.

   

  I valget i 2019 fikk regjeringspartiet i Thailand 23,7 prosent av stemmene, som var ørlite grann mer en Pheu Thai – som likevel fikk flest representanter i underhuset. 

   

  Snaut en fjerdedel av befolkningen ville altså at juntaen skulle fortsette i regjeringskorridorene, og det holdt ved hjelp av den omstridte nye grunnloven og støtte fra seks andre partier til at Chan-ocha kunne fortsette.

   

  Så stor oppslutning som dette kan nok ikke militærvesenet i Myanmar forvente seg. De har ikke samme tillit i befolkningen som militærvesenet i Thailand, selv om det de siste månedene har dukket opp en stor protestbevegelse også i Thailand.

   

  New York Times hadde en gjennomgang av kuppet og de viktigste aktørene 23. februar, for de som ønsker ytterligere informasjon.

  (© Thailands Tidende. 26. februar 2021)

  26 February 26 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4367-det-militaere-i-myanmar-trodde-pa-et-kupp-i-thaistil
 • Nå snakker også statsministeren om karantenefritak for vaksinerte
  Statsminister Prayuth Chan-ocha viser frem de første Sinovac-dosene, som kom i dag..

  Turistmyndighetene i Thailand har lenge ønsket lettelser i karantenereglene for vaksinerte personer. Det betyr lite så lenge ikke statsministeren har hatt det på agendaen.

   

  Men nå har også statsministeren i Thailand gitt tegn på at han kan vurdere lettelser for vaksinerte personer. Dette har fått stor oppmerksomhet både i og utenfor Thailand.

   

  Prayuth Chan-ocha leder covid-komiteen, og ingen ting blir vedtatt med mindre han har stilt seg bak. Inntil i går var det lite som tydet på at regjeringsledelsen vurderte lettelser for vaksinerte personer, tvert i mot har det kommet uttalelser om at vaksinering ikke betyr en fullstendig sikkerhet mot smittespredning, og at det gjenstår å se hva slags erfaringer verden etter hvert får med vaksineringen.

   

  Dette på tross av at turistmyndigheter har snakket om vaksinepass lenge:

  LES: Vaksine også til utlendinger, vaksinepass opp til diskusjon (19. februar)

   

  Men i går uttalte statsministeren på spørsmål fra pressen at han ville vurdere å la vaksinerte personer slippe karantene i Thailand. Dette er det store spørsmålet for turister, for veldig få ønsker å sitte 16 dager i karantene, selv om det nå er åpnet for nye typer karantener, som golf- og villakarantene:

   

  LES: Golfkarantenen har startet, ønsker flere karanteneformer (22. februar)

   

  Chan-ocha sa at det vil bli vurdert å la folk med gyldig vaksinepass (vaccination certificate) slippe karantene, og så vil myndighetene finne en plan for å holde oversikt over dem under oppholdet i Thailand.

   

  Det han sikter til der er nok en app, nærmere bestemt ThailandPlus, som myndighetene 18. februar rapporterte at ville bli påkrevet for utlendinger som ankommer Thailand.

   

  Vaksine har stått i myndighetenes søkelys de siste dagene. I dag var det en stor mottakelseskomite på hovedflyplassen da et Thai Airways-fly ankom fra Kina med Thailands første 200.000 doser Sinovac. Satsministeren var tilstede og holdt tale som ble sendt på Facebook Live. Han sa at dette var et tegn på et godt vennskap mellom Kina og Thailand.

   

  Thailand har i hovedsak satset på AstraZeneca, og skal etter planen begynne å vaksinerer folk for alvor i juni, med 10 millioner doser pr måned frem til nyttår:

   

  LES: Endelig en vaksineplan – 10 millioner doser pr måned fra juni (12. februar)

  (© Thailands Tidende. 24. februar 2021)

  24 February 24 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4366-na-snakker-ogsa-statsministeren-om-karantenefritak-for-vaksinerte
 • Golfkarantenen har startet, ønsker flere karanteneformer
  Golfspillere fra Sør-Korea har landet.

  41 koreanere ble de første som ankom thailandsk golfkarantene. I går kom det 70 globetrottere til villakarantene. Dette er bare starten, ifølge myndighetene.

   

  Golfspillerne fra Sør-Korea ankom Thailand 18. februar og ble fraktet til Artitaya Country Club i Nakhon Nayok. 

   

  TAT meldte allerede 13. januar at seks golfresorter hadde kvalifisert til denne ordningen. Helt tilbake i november ble golfkarantene omtalt av myndighetene, så det har tatt sin tid å få gjennomført.

   

  Hvis ordningen blir tilsvarende villakarantenen, så må golfspillerne sitte på rommet i fem dager. Hvis en covidtest da er negativ, får de slippe ut på golfbanen. Deretter kan de spille golf hver dag, men er nødt til å holde seg på området til golfresorten.

   

  Vi meldte om villakarantenen 17. februar (link under). Den er blitt godkjent, og i går ankom det en gruppe med 70 velstående globetrottere som ferdes i privatfly. De sitter nå i karantene i Sri Panwa Phuket Luxury Pool Villa Hotel, og vil etter fem dager kunne ferdes fritt omkring på den store resorten.

   

  LES: Ønsker å teste ut villakarantene i Phuket (17. februar)

   

  Assisterende pressetalskvinne Dr. Apisamai Srirangsan uttalte i dag at det er opp til aktører i turistnæringen å komme med forslag til karanteneordninger, så skal myndighetene vurdere disse. 

   

  Hvis erfaringene fra disse to gruppene med henholdsvis golf- og villakarantene er positive, ligger det i kortene at tilbudet vil øke fremover. Man vil f.eks. kunne tenke seg karantene på resorter som har egne strender hvor man kan bade.

   

  Dr. Apisamai la imidlertid til at det er viktig at karanteneordningene også har støtte i lokalbefolkningen. Underforstått at hvis det blir opprop og protester mot ordningene fra de som bor i nærheten, vil det være med å telle når myndighetene avgjør om en karanteneform skal godkjennes.

   

  Ellers ble det i dag varslet en ny inndeling av landets provinser i faresoner. Dette antas å ville gjelde fra 1. mars.

   

  Bangkok blir oransje sone, og barlivet får lov å åpne frem til kl. 23.

   

  Chonburi er blant provinsene som går fra oransje til gul sone, og utelivet vil da kunne holde åpent en time til, frem til midnatt.

   

  Unntakstilstanden er forlenget for tiende gang, denne gangen til utgangen av mars.

  (© Thailands Tidende. 22. februar 2021)

  22 February 22 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4365-golfkarantenen-har-startet-onsker-flere-karanteneformer
 • Vaksine også til utlendinger, vaksinepass opp til diskusjon
  Kommende onsdag skal et THAI-fly ankomme med 200.000 doser Sinovac.

  Det er bekreftet at også utlendinger vil få tilbud om vaksine i Thailand. Turistnæringen argumenterer for vaksinepass. Når det gjelder karantenen, ble det i dag lagt frem et nytt argument for lang karantene.

   

  Sosiale medier har vært fulle av antakelser fra utlendinger bosatt i Thailand om at de vil bli forskjellsbehandlet når det gjelder vaksine, men dette er tilbakevist fra myndighetene. De sa klart og tydelig på dagens pressekonferanse at det ikke vil gjøres forskjell på utlendinger og thaier når det gjelder vaksine.

   

  24. februar skal etter planen de første 200.000 dosene av Sinovac ankomme landet, via et Thai Airways-fly. Landet har bestilt to millioner doser av denne kinesiske vaksinen, samt hele 60 millioner av AstraZenecas vaksine. Planen er at alle som ønsker det skal være vaksinert innen utgangen av 2021.

   

  LES: Endelig en vaksineplan – 10 millioner doser pr måned fra juni (12. februar)

   

  Mandag 22. februar er det møte i den «store covid-komiteen» under ledelse av statsministeren. Blant mange emner som skal tas opp da, er fordeling av vaksiner.

   

  Det er antydet at de mest risikoutsatte provinsene vil få vaksine først. Da snakker vi om Samut Sakhon, samt Bangkok og omliggende småprovinser. Tak er også blant provinsene som ligger an til å få tidlig vaksine.

   

  I tillegg er det sagt at helsepersonell vil stille tidlig i køen. I dag ble det meldt at en lege i Maha Sarakham var død som følge av covid-19. Han hadde behandlet pasienter i provinsen, og antakelig blitt smittet som en følge av dette.

   

  Thailandske myndigheter går gjennom hvert eneste dødsfall på de daglige pressekonferansene. De forteller om smitten og sykdomsforløpet i detalj, og kondolerer til den dødes familie. Legen var den 83. personen som har dødd av covid-19 i Thailand. Det gir en dødsrate på 0,33 prosent, mot 2,2 på verdensbasis. I den nye smittebølgen siden midten av desember er dødsraten i Thailand nede på 0,11 prosent.

   

  Vaksinepass er ikke noe nytt, ble det opplyst på gårdagens pressekonferanse, hvor det ble henvist til bekreftet vaksinasjon mot Yellow Fever, som har vært brukt i en årrekke.

   

  Turistnæringen har lenge ønsket seg et vaksinepass. Statskanalen PBS tok opp temaet i går. Fortsatt er det slik at helsemyndighetene er skeptiske, mens turistmyndighetene insisterer på at dette er noe de trenger for å overleve fremover.

   

  Ellers ble lengden på den obligatoriske karantenen igjen tatt opp i dag, av samme assisterende pressetalskvinne som for noen dager siden antydet at enkelte land kan få tre ukers karantene.

   

  LES: Vurderer tre ukers karantene for risikoland (15. februar) 

   

  Assisterende pressetalskvinne Dr. Apisamai Srirangsan viste frem statistikk om når utlendinger i karantene fikk påvist covid-smitte, og noterte at i dag var det påvist smitte både etter 11, 12 og 13 dagers karantene. Dette brukte hun som et argument for å ikke redusere karantenetiden.

   

  Problemet med argumentasjonen er at folk i karantene normalt kun har to tester, og hvis de ikke tester positiv på den første testen, som normalt skjer mellom dag to og fire, er neste mulighet den andre testen, som normalt skjer mellom dag 11 og 13. Da vet man ikke om et positivt tilfelle har hatt smitte helt siden dagen etter første test (dag tre til fem), eller om vedkommende nylig ble positiv.

  (© Thailands Tidende. 19. februar 2021)

  19 February 19 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4364-vaksine-ogsa-til-utlendinger-vaksinepass-opp-til-diskusjon
 • Ønsker å teste ut villakarantene i Phuket
  Denne halvøya kan bli karanteneområde.

  70 rike globetrottere har bedt om å få slippe ut i friluft etter kun fem dagers karantene i Phuket. Myndighetene ønsker å teste «villakarantene» på disse menneskene. Den endelige avgjørelsen tas mandag.

   

  Myndighetene lanserte et nytt konsept på pressekonferansen i dag – villakarantene (Villa Quarantine). Planen er godkjent av myndighetene i Phuket. Den skal så diskuteres i et møte i en underkomite i covid-komiteen i morgen, før den endelige avgjørelsen tas på et møte i den «store covid-komiteen», ledet av statsministeren, på mandag 22. februar.

   

  Erfaringsmessig blir slike forslag som får fyldig omtale på pressekonferansen til covid-komiteen godkjent av statsministeren, men man må altså vente til mandag for den endelige avgjørelsen.

   

  Villakarantene betyr at man sitter kun fem dager på hotellrommet. Resten av det 16 dager (15 netter) lange oppholdet kan tilbringes utendørs. Som eksempel ble det nevnt at man kunne ha sports- og spa-aktiviteter. Det ble ikke spesifisert hvorvidt disse aktivitetene måtte skje inne på resortens område, eller om man f.eks. kunne slippe ut for aktiviteter som golf og annen idrett.

   

  Det er resorten med det omfattende navnet «Sri Panwa Phuket Luxury Pool Villa Hotel» som søker om denne formen for karantene, og som etter planen skal bli den store testen for å gjør karanteneoppholdet litt mer utholdelig for utlendinger som vil til Thailand.

   

  Denne resorten okkuperer deler av Panwa-halvøya sydøst i Phuket, og tilbyr for tiden villaopphold som starter på 17.332 baht pr natt.

   

  Foranledningen for denne testen er at en gruppe på 70 globetrottere ønsker å oppholde seg i Phuket i to uker. Det dreier seg ifølge pressetalsmann Taweesin Visanuyothin om velstående mennesker som reiser sammen rundt om i verden.

   

  De ferdes i privatfly. De kommer blant annet fra følgende land: Danmark, USA, Canada, Brasil og Frankrike. Pr i dag oppholder gruppen seg etter sigende i Indonesia. 

   

  Dette skal være en test for myndighetene, på linje med internasjonale sportsarrangementer som er holdt i det siste. Her ble det sagt volleyball, men man får anta at han siktet til badminton-cupen i januar med deltakere fra mange land. Disse hadde sin egen form for karantene.

   

  – Hvis det ikke dukker opp noe smitte, eller at eventuell smitte kan kontrolleres, kan dette bli en form for karantene som setter Thailand på verdenskartet i den nye tiden, sa pressetalsmannen.

  (© Thailands Tidende. 17. februar 2021) 

  17 February 17 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4363-onsker-a-teste-ut-villakarantene-i-phuket
 • Vurderer tre ukers karantene for risikoland
  Pressetalskvinne Dr. Apisamai Srirangsan.

  Thailands regjering er engstelig for virusvariantene fra Storbritannia og Sør-Afrika. I dag ble det opplyst at folk fra Storbritannia må gjennom 21 dagers karantene og det samme vurderes for folk fra Sør-Afrika og andre land med utbredelse av de nye variantene.

   

  Mens mange land i verden har gått fra 14 til 10 dagers karanteneperiode, virker Thailand å gå andre veien. Det de kaller «14 dager» er allerede 16 dager (15 netter), og nå skal dette være økt til «21 dager» –  som man må anta betyr 23 dager – for folk fra Storbritannia.

   

  Dette ble uttalt av assisterende pressetalskvinne for Covid-komiteen, Dr. Apisamai Srirangsan, på dagens pressekonferanse. Vi har ikke sett dette rapportert andre steder, så dette må være en ny policy fra regjeringen overfor briter. Det ble funnet fire tilfeller av den britiske virusvarianten blant folk i karantene i starten av januar. Regjeringen sier at det er ingen grunn til å tro at varianten fikk spre seg utover i landet.

   

  I dag ble det opplyst at det første tilfellet av den sør-afrikanske varianten var funnet i Thailand – også i karantene. Dette førte til spørsmål på pressekonferansen, og Dr. Apisamai svarte at myndighetene for tiden vurderer å øke karanteneperioden for folk som kommer fra land med utbredelse av den sør-afrikanske varianten.

   

  Da snakker man om Sør-Afrika, men sannsynligvis også andre land. Hun nevnte flere land i Europa som har stadig økende antall av denne virusvarianten. I Norge finnes den også nå, f.eks. er den registrert i Bodø nylig.

   

  De landene myndighetene listet i dag som har hatt flest tilfeller av den sør-afrikanske varianten var Sør-Afrika (735 tilfeller), Storbritannia (131) og Belgia (48). Disse tallene var ikke helt oppdaterte, for det er registrert flere nå. Andre land som ble listet opp var Mozambique, Botswana, Frankrike, Nederland, Sveits, Australia, Tyskland, Irland og USA.

   

  Myndighetene frykter den sør-afrikanske varianten spesielt, siden ting kan tyde på at vaksinen fra AstraZeneca ikke fungerer godt mot denne varianten, slik det ble rapportert i vestlige medier for en uke siden. Thailand har satset alt på ett kort når det gjelder vaksine, og har bestilt 61 millioner doser fra AstraZeneca. Et firma i Thailand skal også være produsent av vaksinen.

   

  LES: Endelig en vaksineplan – 10 millioner doser pr måned fra juni (12. februar)

   

  Personen som er smittet av den sør-afrikanske varianten hadde ikke vært i Sør-Afrika, men i Tanzania med et kort opphold i Etiopia. Det dreier seg om en thailandsk forhandler av edelstener. Han er 41 år gammel.

   

  Vedkommende ankom Thailand 29. januar og ble første gang testet i karantene 3. februar. Testen kom tilbake positiv 4. februar. Dagen etter bestemte testteamet at prøven også skulle testes for den sør-afrikanske varianten. Svaret kom tilbake en uke senere, 12. februar, og viste en positiv prøve. 

   

  De er nå ferdig med å teste 31 personer som har hatt kontakt med vedkommende på sykehuset, samt ti personer som hadde kontakt på karantenehotellet. Ingen av disse har fått påvist covid-19, ble det opplyst.

   

  Ordinære turister har ventet på at Thailand skulle redusere karantenetiden. Myndighetene snakket tidligere i vinter om å teste ut 10 dagers karantene. Det har vi ikke hørt noe mer om. Vi vet at Thailands regjering har nulltoleranse overfor dette viruset, det vil si at de satser på en karantenelengde som gir 0,0 prosent sannsynlighet for smitte.

   

  LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt (25. april 2020)

  LES: Kommentar: En vaksine blir ingen vidundermedisin i Thailand (7. september 2020)

   

  Dermed gjenstår det å se om folk fra enkelte nasjoner får økt karantenelengde fremover, og om nordmenn i så fall blir blant disse. Eller om thailandske myndigheter på et tidspunkt dropper sin visjon om null smitte, som forårsaker stor skade på turisnæringen i landet.

   

  I dag ble det rapportert om 143 nye smittetilfeller i Thailand siste 24 timer. 11 stammer fra karantenehoteller, 68 fra oppsøkende testing, hovedsakelig i fabrikker med arbeidere fra Myanmar, og 64 personer som oppsøkte sykehus på eget initiativ. Det er fortsatt Samut Sakhon og Bangkok som har de fleste tilfellene, men det har nå også dukket opp smitte fra et marked i Bangkoks naboprovins Pathum Thani, som har ført til spredte tilfeller i andre provinser. 

  (© Thailands Tidende. 15. februar 2021)

  15 February 15 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4362-vurderer-tre-ukers-karantene-for-risikoland
 • Endelig en vaksineplan – 10 millioner doser pr måned fra juni
  Endelig en vaksineplan – 10 millioner doser pr måned fra juni

  I motsetning til mange land har Thailand ennå ikke startet vaksinering mot covid-19, og dette har de fått kritikk for. Nå lover de å vaksinere drøyt halve befolkningen før nyttår. Mesteparten av vaksinene skal produseres på lisens i Thailand.

   

  I går kom den vaksineplanen mange har ventet på. Det har vært hintet tidligere, men nå er den uttalt og fastslått. Opprinnelig skulle de forsøke seg med fem millioner doser pr måned i starten og etter hvert øke til ti millioner, men nå er dette endret, og målet er ti millioner doser pr måned i de sju månedene fra og med juni og ut året.

   

  De har bestilt 61 millioner doser fra AstraZeneca, så de mangler ni millioner doser på 70, slik at de får vaksinert 35 millioner mennesker – altså halve befolkningen.

   

  Ut over dette skal en million av de mest utsatte, inkludert helsearbeidere, få to doser hver av den kinesiske vaksinen fra Sinovac. Den vaksineringen skal etter planen starte inneværende måned.

   

  Myndighetene har ikke sagt noe om de vil fortsette vaksineringen i 2022, man får anta at de venter og ser om 72 millioner doser holder. De har heller ikke sagt noe om hvordan vaksineringen vil påvirke virustiltakene, og når de vil droppe karanteneordningen. 

   

  Planen er at tusen sykehus skal delta i vaksineringen. Et slikt rundt tall tyder på at dette kun er et estimat. I starten er det kun sykehus med gjenopplivningsutstyr som skal benyttes, ifølge en artikkel i Reuters. Med 500 doser pr dag 20 dager pr måned kan disse 1000 sykehusene gi ti millioner doser pr måned.

   

  Det har gått tregt med planer og innkjøp av vaksiner fra regjeringen i Thailand. Det virket å komme en akselerasjon i planene etter at opposisjonspolitiker Thanathorn Juangroongruangkit fra det oppløste partiet Future Forward 18. januar opptrådte på Facebook Live og kritiserte regjeringens vaksineplaner for å komme for sent og satse alt på ett kort – vaksiner produsert i Thailand på lisens.

   

  LES: Lar andre land slippe foran i vaksinekøen (21. januar2021)

  LES: Grunnlovsretten har oppløst Future Forward-partiet (21. februar 2020)

   

  Thanathorn selv måtte tåle sterk kritikk fra regjeringen og anmeldelse for majestetsfornærmelse, siden firmaet som skal produsere AstraZeneca-vaksinen på lisens i Thailand er eid av kongen. 

   

  Live-sendingen til Thanathorn ble kritisert, og det ble sagt at han ikke skulle stille spørsmålstegn ved valget av kongens firma som vaksineprodusent. For fire dager siden fikk imidlertid den uredde opposisjonspolitikeren en liten oppreisning, da en domstol opphevet et tidligere vedtak om at opptaket fra sendingen hans skulle slettes. Domstolen uttalte at det ikke var noe majestetsfornærmende innhold i sendingen. 

   

  Smitten i Thailand har gått jevnt nedover siden nyttår, selv om det fortsatt oppdages smitte, hovedsakelig i hovedstatsområdet inkludert Samut Sakhon, samt grenseprovinsen Tak. De aller fleste av landets provinser har ikke hatt noe smitte på flere uker. 

  (© Thailands Tidende. 12. februar 2021)

  12 February 12 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4361-endelig-en-vaksineplan-10-millioner-doser-pr-maned-fra-juni
 • Så mye tjener thaiene – størst etterspørsel etter IT
  Så mye tjener thaiene – størst etterspørsel etter IT

  Landets ledende jobbdatabase har publisert lønnstall for ulike yrker og lederstillinger. Hver femte jobb utlyst er en IT-jobb, og krav som går igjen er språkkunnskaper og evne til å analysere data.

   

  Jobbsiden JobsDB har gjort en detaljert lønnsundersøkelse som nettopp er publisert. Den gir et innblikk i hvor mye thaier egentlig tjener – noe mange utlendinger lurer på.

   

  Det er fire kategorier – grunnivå, mellomledere, ledere og toppsjiktet. I sistnevnte kategori varierer lønn naturlig nok mye. For de tre andre kategoriene ligger snittlønnen pr måned ifølge denne statistikken på circa:

   

  Grunnivå: 25–30.000 baht

  Mellomleder: 45–50.000 baht

  Leder: 65–70.000 baht

   

  Minimum- og maksimumslønn varierer naturlig nok mer, og står oppgitt i tabellene under. 

   

  Ifølge JobsDB er det nå etterspørsel etter folk som kan være med på den digitale revolusjonen, ikke minst med endringene i folks vaner som følge av covid-19. Da snakker vi i hovedsak om IT, telekommunikasjon og e-handel.

   

  Når det er sagt så er det ikke så store forskjeller på lønnsnivåene i de ti bransjene som er gjennomgått i denne undersøkelsen. Blant ledere var det faktisk forsikringsbransjen som hadde høyeste lønnsnivå. Bankvesenet går også igjen med gode lønninger.

   

  19 prosent av jobbene i undersøkelsen dreide seg om IT, deretter var det 17 prosent innen salgsrelaterte oppgaver og 10 prosent innen ingeniørfag. 

   

  De viktigste kunnskapsområdene er IT, språk og dataanalyse, mens viktige  «myke» egenskaper er kommunikasjon, teamarbeid og kritisk tankegang.

   

  Språkkunnskaper har alltid vært akilleshælen til thaier. Kritisk tankegang, som også nevnes som en viktig egenskap, har tradisjonelt sett ikke vært så velkomment i arbeidslivet her.

   

  Her er de seks tabellene som er publisert av JobsDB:

   

  Lønnsundersøkelse

   

  Lønnsundersøkelse

   

  Lønnsundersøkelse

   

  Lønnsundersøkelse

   

  Lønnsundersøkelse

   

  Lønnsundersøkelse

   

   (Thailands Tidende. 11. februar 2021)

  11 February 11 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Samfunn, kultur, levesett
  https://www.thailandstidende.com/item/4360-sa-mye-tjener-thaiene-storst-ettersporsel-etter-it