Nyheter fra Thailand - levert av Thailands Tidende

Stacks Image 106

My RSS Feed

  • Bilferie i Syd-Thailand – alternativ til øyhopping
    Det er fint også på fastlandet. Her fra Tubkaek Beach i Krabi.

    Vi har tatt en sving gjennom seks sydlige provinser. Fastlandet med bil har mye interessant å by på, mindre trengsel og lavere priser.

     

    Du har kanskje vært på øyferie før? Og er på utkikk etter noe annet? Ta bilen med til Syd-Thailand!

     

    Hvis du ikke bor i Thailand så har du kanskje ikke bil her, men turister kan leie bil på hovedflyplassen eller via et leiefirma på nettet. Sørg for å ha skaffet deg et internasjonalt førerkort fra NAF eller KNA først. Så er det bare å ta landeveien fatt. 

     

    For å komme til Syd-Thailand har du en 10–11 timers transportetappe fra Bangkok sydover til Surat Thani-provinsen. Eller du kan fly, og leie deg en bil der.

     

    De som ikke liker lange etapper kan også stoppe i Hua Hin i provinsen Prachuab Khiri Khan. Denne provinsen er ikke en del av Syd-Thailand. Neste provins sydover er Chumphon, som av og til defineres som en del av Syd-Thailand. Men vi startet nå likevel i Surat Thani.

     

    Thailands Tidende

    Her er vår rundreise gjennom seks provinser. (Faksimile: Google Maps)

     

    Når du først er i Surat, så kommer severdighetene på rekke og rad. Du trenger ikke kjøre lange etapper hver dag. Vi tok en sving rundt seks provinser og endte opp tilbake i Surat.

     

    Vi valgte bevisst å holde oss unna de sydligste provinsene i Thailand. Det er også i henhold til reiserådene til norsk UD.

     

    Man vet aldri når den årelange uavhengighetskrigen blusser opp igjen i provinsene Yala, Narathiwat, Pattani og sydlige deler av Songkhla. Faktum er at det nylig har vært flere bombeaksjoner igjen, selv om regjeringen, som alle andre regjeringer de siste 25 årene, forsøker å ha samtaler med uavhengighetsbevegelsen. 

     

    LES: Volden i Syd-Thailand forklares med korrupsjon og narkotikahandel (10. januar 2022)

     

    Det er ikke lange vegen fra Surat Thani til Phang Nga, men du bør stoppe halvveis, hvor det er et høytliggende område med mye som er verdt å se. Vegen er ikke lang til nasjonalparken Khao Sok. Der er det imidlertid begrenset hvor mye du kan ferdes med egen bil, så vi droppet den på denne turen.

     

    VI fikk imidlertid med oss et tempel bygget på flere fjelltopper kalt Khao Na Nai Luang Dharma Park (วัดพุทธอุทยานนาในหลวง). Dra tidlig på morgenen, gjerne med en gang det er lyst. Da er det litt kjøligere å gå opp til de ulike toppene, og du kan også få se en fin morgentåke, som er et av salgsargumentene overfor thailandske turister, som ikke er så vant til tåke som nordmenn. Du kan ta flott video og bilder fra disse fjelltoppene. De har nettopp bygd en bro mellom to av toppene, så du slipper å gå ned og opp igjen.

     

    Thailands Tidende

    Khao Na Nai Luang Dharma Park, Thailands svar på Flåklypa. (Foto: Prakaiphet Thungchan)

     

    Ikke langt unna ligger et område med krystallklart vann i en urskog. Det er et helt spesielt syn, og du kan leie båt og padle innover urskogen. Kommer du på en helg så blir du ikke alene. Båtene er ikke lette å padle, så du kan leie en unggutt som padler for deg. Han koster 50 baht. Hver av passasjerene koster også 50 baht.

     

    Stedet har fått navnet Источник Nam Rad (ป่าต้นน้ำบ้านน้ำราด) på Google Maps. Trolig grunnet alle russerne som befinner seg i Syd-Thailand for tiden. 

     

    En demning kalt Ratchaprapha Dam (เขื่อนรัชประภา) er også verdt et besøk. Du kan se langt innover i nasjonalparken Khao Sok. 

     

    Thailands Tidende

    God utsikt til nasjonalparken Khao Sok fra Ratchaprapha Dam. (Foto: Dag Ekeberg)

     

    Det er ikke så mange overnattingsalternativer i dette området. Et nytt og helt greit alternativ er Takhun Mountain View.

     

    Så kommer vi vegen sydover til Phang Nga, kjent for sin skjærgård med øyer som James Bond Island og det verdensberømte fiskeværet Koh Panyee.

     

    Vi droppet disse stedene denne gangen, men fant noe interessant på fastlandet isteden, nemlig en dyp innsjø med knallblått vann i i Thap Put-distriktet. Årsaken er at det tidligere var en dolomittgruve (Mueang Re Dolomite) der. Det krydde av thaier som tok bilde og video der. Gruvefirmaet, som har fortsatt sin virksomhet like i nærheten, har plantet bartrær rundt sjøen, som også er av interesse, spesielt for thaiene. 

     

    Thailands Tidende

    Slikt blått vann er ikke hverdagskost. Folk strømmer hit, til en nedlagt dolomittgruve. (Foto: Prakaiphet Thungchan)

     

    Vi dro videre til Krabi, droppet turistmagneten Ao Nang, og dro til en fin strand kalt Tubkaek Beach. Her er det forbudt med speedbåter, og det gjør det litt mer idyllisk. Hvis du absolutt må på en øy, så kan du benytte anledningen mens du er på denne stranden, det er kun en kort tur over til berømte Hong Island.

     

    Tubkaek Beach har en fin resort kalt Anyavee Tubkaek Beach Resort. Hvis du kommer litt utenom høysesong og helger så kan du få et opphold til ca. 3500 Baht pr døgn hvis du bestiller via Agoda. Det er absolutt verdt prisen.

     

    Har du enda mer penger å rutte med får du en strandvilla på naboresorten Amari, til ca. 9000 Baht. 

     

    En severdighet som de fleste får med seg på fastlandet i Krabi er Emerald Pool. Man går innover en sti og kommer til et basseng med knallgrønt vann. Det er flere muligheter med fossefall lengre innover, og de som liker å gå kan traske kilometervis. Det er et stort utfartssted for thaier, så forsøk å komme på en hverdag. Utlendinger blir avkrevd 400 baht for å besøke området. Thaier betaler 40 baht.

     

    Et annet sted du kan besøke i Krabi er Thapom Klong Song Nam, et våtmarksområde med brakkvann (ชายเลน ) med helt spesielt planteliv, hvor du går på en bro i en halvtimes tid. Den snegler seg gjennom våtmarksområdet, og det er også et sted du kan bade, mot slutten av fotturen. 

     

    Provinsen Trang er kjent for noen fine øyer. Og det er der de større resortene ligger. På fastlandet er det dårlig med spennende overnattingssteder. Men vi fant et sted oppe i fjellområdet som ligger mellom Trang og Phatthalung, med nasjonalparken Khao Pu Khao Ya. Stedet heter Pubpa House. Du velger om du bor i telt eller i bungalow.

     

    Før vi havnet der måtte vi imidlertid innom en utrolig grotte. Dette er et must for turister i denne provinsen. Den kalles Khao Chang Hai Cave (ถ้ำช้างหาย), som direkte oversatt betyr «Grottefjellet hvor en elefant forsvant».

     

    Du betaler 50 baht og får en guidet tur gjennom den store grotten, med flere rom, som tar en halvtime. Du kan ta bilder og video, og det gjør alle, for det er veldig flotte og fargerike formasjoner.

     

    Thailands Tidende

    En grotte som er godt berømt langt utenfor provinsen Trangs grenser. (Foto: Prakaiphet Thungchan)

     

    Nasjonalparken Khao Pu Khao Ya, hvor deler ligger i Phatthalung, er en av provinsens beste turistattraksjoner. Vi hadde en avtale i neste provins på programmet, så vi får ta opp igjen Phatthalung nøyere ved neste korsvei.

     

    Første stopp på programmet i Nakhon Sri Thammarat var en landsby som er viden kjent for sin gode luftkvalitet og kalde og klare fjellvann. Den ligger da også i skråningen opp mot Syd-Thailands største fjell, Khao Luang.

     

    Landsbyen heter Khiriwong Village (บ้านคีรีวง) Hvis du reiser på en varm sommerdag (f.eks. med 37 grader i april, slik vi gjorde), så kan du avkjøle deg her. Vannet er faktisk ganske kaldt!

     

    Det er markeder langs elven og mange små resorter og homestay. 

     

    Thailands Tidende

    Khiriwong Village trekker folk med sitt klima og kalde vann ved foten av Syd-Thailands høyeste fjell, Khao Luang. (Foto: Dag Ekeberg)

     

    Ellers er byen Nakhon Sri Thammarat et fint sted å besøke. Det er ingen storby, og ingen store køer å oppdrive. Tempelet Phra Mahathat Woramaha Wiharn er et av Thailands mest kjente.

     

    Det som imidlertid lokker de fleste til Nakhon Sri Thammarat er strendene Hin Ngam Beach og den lange Khanom Beach. Nå er man plutselig ikke lenger i Andamanhavet, men i Thaibukta. Her er det ikke så mange øyer å velge mellom lenger, med unntak av Koh Samui, så mange av de fine resortene ligger på fastlandet, ikke minst på Khanom Beach.

     

    Du kan fint ta en ferie på noen dager her. Vi havnet tilfeldigvis her under Songkran-feiringen. Det viste seg at mange par hadde flyktet vekk fra vannkastingen der de bor og leid seg inn på resorter på Khanom Beach isteden. Alt var fullt!

     

    Istedenfor øyhopping, kan du hoppe fra resort til resort. Du sammenligner priser på Agoda. Hvis det ikke er høysesong eller helg, så er det heller ikke fullbooket, og du kan dra til selve resorten og sjekke forholdene og prisene. Du kan deretter booke rom via Agoda (som normalt er billigere enn søsterfirmaet Booking.com), eller betale direkte til resorten, hvis de gir det et tilbud som er billigere enn å bestille online. Husk at prisene på Agoda og Booking i utgangspunktet oppgis uten serviceavgift (10%) og moms (7%), med mindre man velger at det skal inkluderes.

     

    Når du reiser rundt i Syr-Thailand med bil så har du muligheten til å stoppe og spise hvor du vil, og det er et vell av fine og rimelige spisesteder langs vegnettet. 

     

    En rett kan koste noe ala 50-60 baht. Det fine er imidlertid alt tilbehøret som kommer på bordet – sauser, kokte og syltede grønnsaker, salatblader og urter. Dette er noe du finner i Syd-Thailand i overmål, og mindre i andre landsdeler.

     

    Maten er i utgangspunktet veldig sterk i disse provinsene, men det finnes retter som ikke er sterke, og man kan også be om at de dropper chilien.

     

    Overnattingssteder finnes i alle prisklasser. Du trenger ikke bruke mye penger på en bilferie. Langs vegene kryr det av billige overnattingstilbud i størrelsesorden 400-800 Baht.

     

    Et av de beste tilbudet vi fant i så måte var Chada@Nakhon rett nord for Nakhon Si Thammarat. Et ganske nytt hotell med små men veldig greie rom til 800 baht inkludert en overraskende bra frokostbuffe for to personer. Uten buffe kostet rommet 650 Baht. 75 baht for en buffe er et bra tilbud. Finere resorter tar normalt minst 500 Baht for en buffe hvis den ikke er inklduert i prisen.

     

    Men vil du bo på et romslig og fint rom på et turiststed eller rett på en fin strand må du normalt punge ut minst 2000 Baht, og er det fredag eller lørdag så øker prisen.

     

    God tur!

     

    (© Thailands Tidende. 18. april 2024)

    18 April 18 2024
    dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
    Topp
    https://www.thailandstidende.com/item/4784-bilferie-i-syd-thailand-godt-til-oyhopping
  • UDI: – Færre saksbehandlere gir lengre ventetider
    UDI: – Færre saksbehandlere gir lengre ventetider

    Thaier som har søkt om familiegjenforening i Norge må forberede seg på stadig lengre ventetider.

     

    Vi har fått henvendelser fra lesere som stiller spørsmål ved de siste meldingene som er lagt ut fra UDI til de som søker familiegjenforening i Norge.

     

    En leser tolker dette slik at UDI skal bruke tre måneder på å behandle søknadene som har kommet inn i løpet av en måned. Han sier at denne hastigheten på saksbehandlingen jo bare vil føre til stadig lengre ventetider fremover.

     

    Vi tok kontakt med Per-Jan Brekke, som er teamleder for presse og samfunnskontakt i UDI  

     

    – Planlegger UDI å bruke tre måneder på å behandle søknader som kom inn i 28-dagersperioden 15. februar til 15. mars 2023? Hvis ikke, hvordan skal våre lesere i så fall tolke meldingen fra UDI?

     

    – I perioden frem til 1. juli 2024 planlegger vi å jobbe med saker levert til og med 15. mars 2023. Det innebærer at vi også vil arbeide med søknader som er levert før 15. februar 2023. Det kan for eksempel være søknader hvor vi har innhentet mer informasjon, og som nå er vedtaksklare.

     

    Brekke legger til:

     

    – Vi arbeider også fortløpende med behandling av klager over avslag på søknader. Vi oppgir det tidsintervallet med søknader som vi mener det er realistisk at vi blir ferdig med innenfor en oppgitt periode.

     

    – Det står at UDI forventer å få flere nye søknader inn i år sammenliknet med i fjor. Hva er grunnen til det?

     

    – Det skyldes at UDI lager prognoser for nye saker for å hjelpe oss i planlegging av driften. Disse prognosene er beregnet på bakgrunn av historiske data, og vi ser så langt en liten nedgang totalt sett i nye søknader i 2024 sammenlignet med 2023. Vi ser imidlertid ikke en slik nedgang i søknader om familieinnvandring.

     

    – Det står også at UDI vil ha færre saksbehandlere i 2024 enn i 2023. Hva er grunnen til dette?

     

    – UDI har fått et budsjett vedtatt av Stortinget som er noe lavere i 2024 enn i 2023. Det betyr at vi ikke kan opprettholde samme saksbehandlingskapasitet i år som i fjor. Dette vil også få konsekvenser for ventetidene som vi derfor legger til grunn kommer til å øke noe.

     

    – Jobbes det med å øke antall saksbehandlere?

     

    – UDIs budsjett vedtas årlig av Stortinget. Vi har fortløpende gjennom året dialog med Justis- og beredskapsdepartementet om våre behov, men budsjettet er altså et politisk vedtak som vi må forholde oss til. En eventuell økning av vår saksbehandlingskapasitet kan derfor først skje fra og med 2025, dersom budsjettet gir rom for det. 

     

    Brekke legger til:

     

    – Selv med noe lavere budsjett og færre saksbehandlere vil vi alltid forsøke å bruke saksbehandlerressursene våre mest mulig effektivt i forhold til de mange oppgavene vi må løse.

      

    I fjor vår vanket det liknende meldinger hos UDI, som vi da også rapporterte om:

     

    LES: Behandlingsstopp for familiegjenforening i tre måneder (11. mai 2023)

     

    (© Thailands Tidende. 8. april 2024)

    8 April 08 2024
    dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
    Topp II
    https://www.thailandstidende.com/item/4783-udi-faerre-saksbehandlere-gir-lengre-ventetider
  • Statsminister vil legalisere gambling, men det kan bli en hard kamp
    Statsminister vil legalisere gambling, men det kan bli en hard kamp

    Over halvparten av thaier gambler allerede, selv om det er forbudt. Legalisering skal etter planen trekke flere turistkroner.

     

    Vekslende regjeringer har gjennom årene luftet ideen om å legalisere gambling, men har gitt opp. De har møtt for sterk motstand blant deler av befolkningen. 

     

    Det nyeste fremstøtet kom da underhuset i parlamentet nylig behandlet en utredning om emnet. 

     

    Det er snakk om å tillate store komplekser, som i tillegg til gambling skal tilby hotellvirksomhet, kjøpesentre og fornøyelsesparker, og krever en investering på minst 100 milliarder baht pr kompleks.

     

    Det første komplekset er foreslått for Eastern Economic Seaboard (EEC), hvor turistbyen Pattaya ligger sentralt plassert.

     

    I nabolandet Kambodsja er gambling tillatt, og det har dukket opp svære kasinoer i hovedsak finansiert av kinesiske krefter. Kineserne er også en av hovedkundegruppene.

     

    Thailand har et mye bredere og større turisttilfang, samt at thaiene selv er mye rikere enn kambodsjanere, så gambling i Thailand vil nok se litt annerledes ut enn i Kambodsja. 

     

    Statsministeren selv adresserte potensielle problemer med legalisering, og understreket at strenge regler og tilsyn fra sikkerhetsbyråer, så vel som lokale tjenestemenn, ville dempe negative effekter.

     

    LES: De fattige gambler mest (1. mars 2015)

     

    Komiteen utforsket også regelverk inspirert av Singapore og USA for å sikre ansvarlig drift. En del av inntektene vil støtte et fond dedikert til å dempe gamblingens negative effekter.

     

    Utredningen går nå til regjeringen for videre behandling.

     

    Midt i denne utviklingen har organisasjoner fra 16 provinser gitt uttrykk for sin motstand, med henvisning til sosiale spørsmål som familieforstyrrelser og spilleavhengighet, ifølge nyhetsbyrået NNT.

     

    For det er ingen tvil om at mange thaier har problemer med gambling. 

     

    I 2019 kom det en undersøkelse som viste at antall gamblere hadde økt med fem prosent på to år, og at 30,4 millioner thaier gamblet. Det er 57 prosent av alle over 15 år.

     

    LES: Stadig mer illegal gambling – 57 prosent av thaier gambler (10. oktober 2019)

     

    Undersøkelsen viste at tre ulike former for gambling var omtrent like populære. Kun en av dem er tillatt, nemlig det statlige lotteriet som trekkes to ganger i måneden. Til dette formål brukte thaiene  150,4 milliarder baht i året, det vil si i snitt 4 947 baht pr gambler pr år.

     

    Undergrunnsvarianten av lotteriet trakk litt mer penger, nemlig 153,1 milliarder, basert på estimat fra undersøkelsen, som hadde 44 050 deltakere fra alle landets provinser.

     

    Fotballtipping er også forbudt, og er også mest utbredt. Der gikk det med 161,5 milliarder baht pr år.

     

    For thaier i Norge er også gambling et tema. Det ble tatt opp i en studie tilbake i 2015:

     

    LES: Spilleavhengighet rammer skjevt blant innvandrer i Norge (1. juli 2015)

    LES: Lederartikkel: Thaier og gambling i Norge (1. juli 2015)

     

    (© Thailands Tidende. 1. april 2024)

    1 April 01 2024
    dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
    Topp II
    https://www.thailandstidende.com/item/4782-statsminister-vil-legalisere-gambling-men-det-kan-bli-en-hard-kamp
  • Thailand har blitt et marked for «norsk» taskekrabbe
    Det omsettes stadig mer taskekrabbe i Thailand.

    Taskekrabbe har i motsetning til f.eks. kongekrabbe vært nesten ukjent i Thailand. Men nå er den tilgjengelig i supermarkeder, på restauranter og i nettbutikker. Og i markedsføringen presenteres den ofte som norsk, selv om den kan komme fra Skottland eller Irland.

     

    SKREVET AV: Terje Engø, Fiskerimagasinet

    Fiskerimagasinet

     

    Selskapet Thammachart Seafood i Bangkok distribuerer norske sjømatprodukter til restauranter og supermarkeder over hele Thailand. De fokuserer i første rekke på supermarkeder med fiskedisker.

     

    Prisnivået er relativt høyt. Thammachart Seafood tilbyr kokt, fryst taskekrabbe (engelsk: Brown Crab) i størrelsen 400 til 600 gram til 695 bath per stykk i deres nettbutikk. I supermarkeder selges krabbe fra Thammachart til samme pris. De har også fryste klør i pakker på ett kilo til 3290 bath. Mye av disse krabbene kommer fra Skottland, ikke Norge.

     

    På en facebookside reklamerer en lokal distributør for fryst og vakuumert «norsk krabbe». Bildene viser derimot at taskekrabbene de selger kommer fra selskapene Clearwater i Skottland, Sofrimar i Irland, og Rooney Fish i Northern Ireland.

     

    Det reklameres med at krabbene er fulle av rogn. Det vises også en rekke bilder av vakuumerte kokte taskekrabber, og bilder av krabber hvor skallet er fjernet på toppen eller krabben er delt på midten for å vise innhold av rogn.

     

    Fiskerimagasinet

    Rogn er populær mat i Thailand, enten den kommer fra fisk eller krabbe (Foto: Fiskerimagasinet)

     

    Rogn, enten det er i krabbe eller fisk er svært populært i Thailand. Det er også rogninnholdet som gjør at taskekrabbe på kort tid har blitt populært.

     

    Norsk krabbe har så langt ikke gjort noen stor suksess i Thailand. En viktig årsak kan være at Sjømatrådet synes å fokusere på laks, ørret og skrei, og da faller krabben mellom stolene. 

     

    Sammen med en økning i popularitet har det også dukket opp en del svindlere som forsøker å selge «billig taskekrabbe» på Facebook. Noen ganger er taskekrabben som selges av dårlig kvalitet. Det er også mye som tyder på at det importeres billig taskekrabbe fra vietnamesiske importører eller fabrikker.

     

    De vietnamesiske importørene importerer europeisk taskekrabbe til produksjon av krabbekjøtt. Ofte er dette krabbe med så lavt kjøttinnhold at det ikke lønner seg for europeiske fabrikker å bruke disse i egen produksjon.

     

    Bilder Fiskerimagasinet har sett på thailandske facebooksider viser krabbe som er vakuumert i plast uten noen merking. Et av bildene viser en relativt stor krabbe med det som mest sannsynlig er svartflekk-syke. Den mørke fargen skyldes at krabbskallet er angrepet av bakterier som «spiser» kitin, og den svarte fargen er melanin som samler seg der.

     

    Om det er store angrep av svartflekk-syke skal krabbe ikke brukes til konsum. Krabbene som ikke er merket med produsentnavn kan være pakket i plast i Vietnam, eller de kan være eksportert som umerket produksjonskrabbe eller pakket i Thailand.

     

    Populariteten til taskekrabbe har også resultert i en del svindel hvor kundene som bestiller krabbe ikke får levert det de bestiller, og pengene som er betalt forsvinner.

     

    6 April 06 2024
    kontakt@thailandstidende.com (Redaksjonen)
    Topp II
    https://www.thailandstidende.com/item/4779-thailand-har-blitt-et-marked-for-norsk-taskekrabbe
  • To norske foreninger i Thailand slås sammen
    Avtalen gjort: De to lederne tar hverandre i hånda, Sigurd Høines (tv.), leder i Sabaidee Norway og Jan Petter Tveter, leder i Khon Norway.

    På interesseforeningen Khon Norways årsmøte i dag ble det vedtatt å slå foreningen sammen med den andre interesseforeningen for nordmenn i Thailand – Sabaidee Norway.

     

    29. mars kl. 15.00: Artikkelen er oppdatert med logo og noe mer informasjon fra Khon Norways leder. Red.

     

    Årsmøtet på Jomtien Palm Beach Hotel trakk 23 medlemmer. 22 stemte for sammenslåingen mens ett medlem avsto. Leder i foreningen Sabaidee Norway, Sigurd Høines, var også tilstede. De har ikke årsmøte før i slutten av april, men et styrevedtak var tilstrekke fra den foreningens side.

     

    Det nye navnet på den sammenslåtte foreningen blir Sabaidee Khon Norway. Her er den nye logoen:

     

    Thailands Tidende

     

    Ifølge Sigurd Høines ble foreningen Sabaidee Norway konstituert i oktober i fjor. Starten var imidlertid i mars i fjor. Foreningen har møter hver torsdag på Noy's Restaurant i Jomtien Soi 4.

     

    Khon Norway har sine møter på tirsdager på restauranten A Taste of Norway, også i Jomtien.

     

    Foreningen Khon Norway ble konstituert i mars 2009, slik Thailands Tidende rapporterte.

     

    LES: «Khon Norway» konstituert (21. mars 2009)

     

    Leder Jan Petter Tveter synes det er vemodig:

     

    – Jeg er veldig glad for at årsmøte stemte for sammenslåing, da nedleggelse var eneste alternativ. Litt vemodig er det dog at Khon Norway ikke lenger er en forening.

     

    Tveter opplyser at de som har betalt medlemskontingent for 2024 automatisk blir tatt opp i den nye foreningen, uten å måtte betale noe ekstra.

     

    Sammenslåingen betyr at foreningen Khon Norway ble ganske nøyaktig 15 år gammel. Her er noen av artiklene vi har skrevet om Khon Norways ulike kampsaker opp gjennom årene:

     

    LES: Khon Norway gir opp å rettsforfølge fjerningen av etterlattepensjon (27. mars 2021)

    LES: Khon Norway: – Folk melder seg ut av folketrygden (14. april 2019)

    LES: Khon Norway frykter straffeskatt for nordmenn (1. april 2018)

    LES: Khon Norway: – Etterlatte utenfor Norge er glemt (1. juni 2017)

    LES: Khon Norway ber medlemmene vurdere Frp (1. august 2013)

     

    (© Thailands Tidende. 28. mars 2024)

    28 March 28 2024
    dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
    Samfunn, kultur, levesett
    https://www.thailandstidende.com/item/4778-to-norske-foreninger-i-thailand-slas-sammen
  • Underhuset stemte overveldende for homofile ekteskap
    Underhuset stemte overveldende for homofile ekteskap

    400 av 415 representanter i det thailandske underhuset stemte i går for legalisering av homofile ekteskap. Det var et langt steg på vegen til at Thailand blir først i ASEAN på dette området. 

     

    Nå gjenstår det behandling i det uvalgte senatet samt godkjenning fra Kongen. Deretter kan loven tre i kraft etter 120 dager.

     

    Så det kan bli homofile ekteskap inngått i Thailand i løpet av 2024. Det har gått litt tregere enn statsministeren trodde. Han mente det skulle vedtas allerede i desember i fjor, slik vi meldte i november:

     

    Srettha: – Lov om homofile ekteskap vedtas i desember (22. november 2023)

     

    Ingen av nabolandene her – de ti ASEAN-landene – tilbyr slike rettigheter til homofile. Det er også dårlig i resten av regionen, men unntak av Taiwan og Nepal.

     

    Lovforslaget som ble vedtatt i går hadde støtte fra alle Thailands store partier, men det tok likevel mer enn ti år med arbeid med en slik lov for å få den gjennom underhuset i parlamentet. 

     

    Reuters skrev følgende om gårdagens vedtak: «Lovforslagets vedtak markerer et betydelig skritt mot å sementere Thailands posisjon som et av Asias mest liberale land når det gjelder lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, med åpenhet og progressive holdninger som sameksisterer i samfunnet sammen med tradisjonelle, konservative buddhistiske verdier».

     

    Loven gir fulle rettigheter i forhold til arv og adoptering av barn.

     

    Nada Chaiyajit, en LHBT-advokat og jusslektor ved Mae Fah Luang University, sa at lovforslaget var et positivt skritt, men det var noen uløste problemer.

     

    LHBT-forkjempere som satt i parlamentskomiteen hadde under onsdagens debatt uten hell presset på for at begrepene «far» og «mor» skulle endres til kjønnsnøytrale «forelder» i henvisninger til familieenheten, for å unngå komplikasjoner i spørsmål som adopsjon.

     

    «Jeg er virkelig glad, men dette er ikke en full likestilling, det er bare ekteskap av samme kjønn», sa Nada. «Retten til ekteskap er gitt, men ikke full rett til familieetablering.»

     

    (© Thailands Tidende. 28. mars 2024)

    28 March 28 2024
    dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
    Samfunn, kultur, levesett
    https://www.thailandstidende.com/item/4777-underhuset-stemte-overveldende-for-homofile-ekteskap
  • Studie: Thailand har flere kvinnelige ledere enn Sverige og Norge
    Undersøkelsen omfattet 28 av verdens største land.

    I en ny undersøkelse havner Thailand på tredjeplass i verden når det gjelder prosentandel kvinnelige ledere. Dette i et land hvor likestilling ikke er noe stort diskusjonstema.

     

    Undersøkelsen til det store konsulentfirmaet Grant Thornton viser at 41 prosent av lederne i Thailand nå er kvinner. Øverst på listen havnet Filippinene, med 43,1 prosent, og dernest Sør-Afrika, med 42 prosent.

     

    Det er kun større land som er med i undersøkelsen. Sverige er det eneste nordiske landet blant de 28 landene i undersøkelsen. De havnet på 17. plass med 34,3 prosent kvinner.

     

    Undersøkelsen ble ifølge firmaet gjort i fjerde kvartal av 2023 og dreide seg om input fra 4891 mellomstore bedrifter med 50 til 2500 ansatte.

     

    De ti landene med flest kvinnelige ledere var (fullstendig liste sees nederst i artikkelen):

    1. Filippinene- 43.1%

    2. Sør-Afrika - 42.0%

    3. Thailand - 41.0%

    4. Tyrkia- 41.0%

    5. Nigeria - 40.6%

    6. Spania- 40.3%

    7. Malaysia - 39.6%

    8. Australia - 39.6%

    9. Frankrike - 37.9%

    10. Indonesia - 37.4%

     

    Så hvordan ligger Norge an?

     

    Den siste store undersøkelsen virker å være fra Statistisk Sentralbyrå i 2019. Da var det 37 prosent kvinnelige ledere i Norge. Undersøkelsen før dette, fra 2008, hadde prosenttallet på 32.

     

    Hvis man antar at trenden har fortsatt, så bør antall kvinnelige ledere i Norge nå ligge rundt 39,5 prosent. 

     

    De som følger med på den nasjonale debatten i land som Norge og Thailand, vet hvor store forskjellene er når det gjelder likestilling. Likestilling er et stort tema i Norge, og har vært det i mange tiår. 

     

    I Thailand, derimot, er det sjelden man hører noe om likestilling. Det er rett og slett ikke et tema i den nasjonale debatten.

     

    Men så viser det seg til sist at to så ulike kulturer ender opp med omtrent like stor prosentandel kvinnelige ledere.

     

    Hvilke land har færrest kvinnelige ledere?

     

    To land blant de 28 skiller seg ut, nemlig Japan og Sør-Korea, med kun i overkant av 19 prosent kvinnelige ledere.

     

    Thailands Tidende

     Tabell: Prosentandel kvinnelige ledere i de 28 landene i undersøkelsen (Kilde: Grant Thornton)

     

    (© Thailands Tidende. 19. mars 2024)

    19 March 19 2024
    dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
    Samfunn, kultur, levesett
    https://www.thailandstidende.com/item/4776-studie-thailand-har-flere-kvinnelige-ledere-enn-sverige-og-norge
  • Thaier får ikke lenger visum for å plukke skogsbær i Finland
    Thaier får ikke lenger visum for å plukke skogsbær i Finland

    Etter flere år med nyhetsoppslag har Finlands utenriksdepartement nå satt en stopper for bærplukkere fra Thailand, Kambodsja og Myanmar.

     

    De mange avisoppslagene har for det meste handlet om at bærplukkere har blitt utnyttet i Finland. De har jobbet hardt og sittet igjen med lite penger etter at alle utgifter er dekket, ifølge oppslagene.

     

    Så er det da noen som spør hvorfor det hvert år likevel dukker opp tusenvis av bærplukkere både i Finland og Sverige, hvis forholdene er så dårlige som det blir hevdet.

     

    Uansett har det finske utenriksdepartementet nå satt en stopper for virksomheten, opplyste de i en pressemelding i går.

     

    Det er 18 år siden de første thailandske bærplukkerne dukket opp i Finland og Sverige, ifølge en artikkel tidligere i år i avisen The Nation. Hittil har det dreid seg om ca. 110 000 personer, ifølge avisen. 

     

    Det finske utenriksdepartementet opplyser i pressemeldingen at bærplukkerne har pleid å ankomme med ordinært besøksvisum, ikke visum som sesongarbeidere. De har benyttet den allmenne ferdselsretten til å plukke bær, og kan da ifølge finsk lovgivning selge bærene til hvem de ønsker. 

     

    I praksis har de imidlertid ikke kunnet selge til hvem som helst, men kun til de som har arrangert turene for bærplukkerne. Dette har nå finske myndigheter innsett – etter 18 år.

     

    «Det har kommet Utenriksdepartementet for øre at bærplukkerne har hatt arbeidsavtaler», står det i gårdagens pressemelding.

     

    Videre skriver finske myndigheter:

     

    «Anklagene og mistankene knyttet til grov menneskehandel involverer hundrevis av ofre. Den klare og alvorlige risikoen for utnyttelse og handel med mennesker må tas i betraktning når visumsøknader vurderes.»

     

    Finsk UD har opprettet en arbeidsgruppe for å finne «en helhetlig og langsiktig løsning på inntoget av bærplukkere i Finland fra høstsesongen 2025 og utover». 

     

    Så da kan det bli mange uplukkede skogsbær kommende høst i Finland. Mens virksomheten etter planen kan starte opp igjen i 2025 – under nye vilkår

     

    (© Thailands Tidende. 16. mars 2024)

    16 March 16 2024
    dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
    Samfunn, kultur, levesett
    https://www.thailandstidende.com/item/4775-thaier-far-ikke-lenger-visum-for-a-plukke-skogsbaer-i-finland
  • Vi tester Forbrukertilsynet: Raskt svar, godt system, men…
    Her kan du sende inn klage til Thailand Consumer Council. Siden er oversatt av Google Chrome.

    Med en nettleser som oversetter til engelsk kan også DU klage på kjøp du har gjort i Thailand. Vi klagde på en mobiltelefon. Det ble en interessant opplevelse.

     

    I Norge må du nå vente 4-5 måneder for å få en sak behandlet av Forbrukertilsynet. Her i Thailand fikk jeg en telefonoppringning fra saksbehandler dagen etter at jeg hadde sendt inn klagen!

     

    Jeg vet ikke om det skyldes at de har god kapasitet, eller om de følte at de måtte gi en utlending spesielt rask behandling. 

     

    Jeg tipper at de har få utlendinger som klager. Ikke minst siden websiden til Thailand Consumer Council kun er på thai.

     

    Jeg leser thai, så for meg var det ikke noe problem. Men jeg testet ut hvordan det var å bruke Chrome nettleser og oversette sidene til engelsk. Det fungerte helt greit, og gjør i praksis at hvem som helst kan fylle ut det enkle skjemaet, laste opp vedlegg (f.eks. kvittering for kjøp av vare) og sende inn klagen.

     

    Thailands Tidende

    Slik ser skjemaet ut når det er oversatt til engelsk.

     

    Jeg sendt inn klagen 17. desember i fjor. Dagen etter fikk jeg altså en telefonoppringning. Saksbehandler hadde allerede snakket med daglig leder i butikken hvor jeg kjøpte telefonen.

     

    Det må man vel kalle raskt ekspedert. Men deretter gikk det ikke helt etter planen for meg. Saksbehandler valgte nemlig å tro på selger istedenfor på meg. Og det hjalp ikke at jeg hadde lastet opp vedlegg for mine påstander. 

     

    For eksempel hevdet saksbehandler at garantiperioden var utgått, mens kvitteringen for kjøpet viste at garantien først utgår 25. oktober i år.

     

    Her er det første av to punkter i henvendelsen jeg fikk 4. mars i år, hvor saksbehandler opplyste at saken var henlagt:

     

    1. Mobiltelefonen, av modell Xiaomi 11T,  er et produkt som klageren har brukt i ca. 2 år, som overstiger garantiperioden for selskapets produkter.

     

    Dette produktet har to års garanti. Det opplyser til og med selger i sakspapirene. Mange produkter i Thailand har kun ett års garanti, så kanskje saksbehandler i farten antok at det var ett år, men det ville uansett ikke spilt noen rolle, for min opprinnelige klage til Xiaomi-butikken ble gjort kun ca. fem måneder etter kjøpet.

     

    Butikken er for øvrig en offisiell forhandler av kun Xiaomi-produkter – nå også kalt MI-produkter. Xiaomi er kinesisk og er verdens nest mest selgende mobiltelefonmerke etter Samsung. 

     

    Hva var problemet med telefonen? Jo, det kom en oppdatering av operativsystemet som gjorde telefonen mer eller mindre ubrukelig.

     

    Dette problemet er dokumentert på flere websider rundt om i verden (f.eks. denne og denne), og jeg la ved dette som dokumentasjon i klagen. Oppdateringen gjør at lysstyrken på skjermen går opp og ned av seg selv og gjør det veldig irriterende å bruke telefonen (operativsystemet til Xiaomi heter MIUI, og oppdateringen gjaldt fra versjon 13 til 14).

     

    Jeg forstår at Xiaomi ikke vil innrømme dette problemet, for de vil vel ikke ha en strøm av kunder som krever pengene tilbake. Det som er vanskeligere å forstå, er hvorfor Forbrukertilsynet ikke ville se nærmere på dette. Dette er nemlig et ganske utbredt problem for enkelte merker av mobiltelefoner.

     

    Det andre punktet i avslaget fra Forbrukertilsynet, dreide seg om at jeg måtte ta telefonen med til butikken slik at de kunne sende den inn til servicesenteret i Bangkok for å sjekke hva som var feil.

     

    Men jeg hadde allerede vært i kontakt med butikken, og de sendte meg til en lokal servicerepresentant isteden. Servicerepresentanten kunne selvsagt bare bekrefte det jeg allerede visste, nemlig at telefonen ikke virket med siste versjon av operativsystemet. De lastet ned en eldre versjon (12.5) av operativsystemet for meg, slik at telefonen igjen fungerte som normalt.

     

    Problemer er at jeg nå har en telefon som ikke kan oppdateres, og hvor det kun er et tidsspørsmål før apper begynner å forlange en oppdatering for å kunne benyttes.

     

    Det er også et problem at Android-versjonen er gammel, og med siste sikkerhetsoppgradering fra august 2021 .

     

    Thailands Tidende

    Dette er status for telefonen nå, med siste sikkerhetsoppgradering for Android fra august 2021.

     

    Den daglige lederen forespeilte meg at det ville ta 30-45 dager å få telefonen sjekket på servicesenteret i Bangkok. Det var uaktuelt å være uten telefon så lenge, og som sagt, jeg hadde allerede fulgt butikkens råd og fått telefonen sjekket lokalt.

     

    Men, dette var altså meldingen fra daglig leder til saksbehandleren, som deretter konkluderte med at siden jeg ikke ville levere inn telefonen igjen, så måtte saken avsluttes fra Forbrukertilsynets side.

     

    Denne telefonen kostet meg 14 440 Baht. Hvis jeg hadde fått en gratis oppgradering til den nyere modellen 12T så ville nok tidsforbruket vært å forsvare.

     

    Det er nemlig ganske enkelt å bruke systemet til Forbrukertilsynet. Man oppretter en konto der, med e-post og passord, og kan logge seg inn og skrive tilsvar og laste opp nye vedlegg når man ønsker.

     

    Jeg får nesten bare si at denne organisasjonen nok har mange saksbehandlere, og at leserne av Thailands Tidende bare må forsøke å klage på kjøp de har gjort. Det kan jo hende at de får en saksbehandler som viser litt større interesse for saken enn det min saksbehandler gjorde. 

     

    Så er det vel noen som lurer på hvorfor jeg kjøpte akkurat denne telefonen? 

     

    Vel, for det første har jeg et prinsipp om å ikke betale mer for en telefon enn for en pc… Så det nyeste flaggskipet til Samsung var uaktuelt. 

     

    For det andre har Xiaomis telefoner gode anmeldelser i amerikanske teknologiblader jeg har pleid å stole på, mens mellomsjiktet hos Samsung hadde mindre gode anmeldelser og rapporter om problemer med trege prosessorer. Det som irriterer meg mest nå, er at jeg stolte på anmeldelser om kamerafunksjonen til denne telefonen. Den ble mange steder omtalt i positive ordelag. Men jeg er på langt nær fornøyd med bildekvaliteten. 

     

    Til sist, for de som lurer på hva det norske «Forbrukertilsynet» er for noe, så ble dette opprettet i 1973 under navnet Forbrukerombudsmannen.

     

    Navnet ble endret til Forbrukerombudet i 1980, og til Forbrukertilsynet i 2018, ifølge Wikipedia.

     

    I 2021 trådte den nye forbrukerklageloven i Norge i kraft, og da overtok Forbrukertilsynet oppgaver som tidligere hadde ligget hos Forbrukerrådet.

     

    Disse oppgavene inkluderer altså behandling av klager, og det har nok vært et problem for Forbrukertilsynet, som altså nå innrømmer at man må vente hele 4-5 måneder for å få sin sak behandlet.

     

    Men forhåpentligvis får man en grundigere behandling enn den jeg opplevde i Thailand, når man endelig får saken sin tatt opp i Norge.

     

    Redaktøren

    -------------

    I spalten Livet i Thailand finner du rapporter om hvordan det er å bo i Thailand. Eventuelle spissformuleringer og generaliseringer er skrevet i beste mening.

    (© Thailands Tidende. 24. mars 2024)

    24 March 24 2024
    tt@thailandstidende.com (Livet i Thailand)
    Samfunn, kultur, levesett
    https://www.thailandstidende.com/item/4774-vi-tester-forbrukertilsynet-raskt-svar-godt-system-men
  • Frankrike stiller seg bak Thailands ønske om visumfritak til Schengen
    Grønne land har visumfritak i Schengen. Thailand er ikke blant dem. Grå land må ha visum, mørkegrå land også transittvisum.

    Thailands statsminister Srettha Thavisin håper at thaier allerede neste år kan reise til Schengen-landene – inkludert Norge – i 90 dager uten å søke visum.

     

    Thaier som skal besøke Norge må som kjent søke visum først, i motsetning til folk fra hele 63 av verdens land, som har visumfritak. Disse 63 landene inkluderer verdens i-land samt de fleste landene i Sør-Amerika. Afrika og Asia har derimot i stor grad ikke visumfritak (se kart hos Wikipedia).

     

    Dette dreier seg om et såkalt besøksvisum (også kalt Schengen-visum) med 90 dagers gyldighet. De som vil til Norge må fylle ut et onlineskjema hos UDI, samle sammen dokumenter og deretter bestille time hos firmaet VFS i Bangkok for å levere dokumentene. Deretter får man svar normalt innen 2–3 uker.

     

    Det er ifølge thailandske myndigheter ca. 200 000 thaier som besøker Schengen-landene hvert år, et tall som vil øke hvis det blir visumfritak.

     

    Thailand er et av landene i verden med størst forskjell mellom rike og fattige (kun Russland og India hadde større forskjeller, ifølge en undersøkelse for noen år siden). Den rike delen av Thailands befolkning øker stadig, og det er et stort antall thaier som ferdes verden rundt og ifølge rapporter legger igjen godt med penger.

     

    Av de 11 ASEAN-landene, er det fire land som allerede har visumfritak. Det gjelder nabolandet Malaysia, samt Singapore og ministatene Brunei og Timor-Leste.

     

    De andre landene i området her som har visumfritak er Sør-Korea, Japan, Taiwan og Hong Kong.

     

    Tidligere i år var det samtaler mellom fem ASEAN-land og EU angående gjensidig visumpolitikk. Planen var at EU-borgere kunne reise mellom landene Thailand, Laos, Myanmar, Kambodsja og Vietnam med kun ett visum. Til gjengjeld ønsker disse fem landene visumfritak for innreise til Schengen-området.

     

    Den avtalen kan nok ligge litt inn i fremtiden, men en avtale for kun Thailand kom et godt steg videre etter at statsminister Strettha Thavisin hadde et møte med fransk president Emmanuel Macron på mandag denne uken.

     

    I en pressekonferanse etter møtet lovet Emmanuel Macron sin støtte til Thailands ønske om visumfritak.

     

    Thailand og Frankrike kan starte sitt felles fremstøt for visumfri-initiativet etter valget til Europaparlamentet, som er planlagt avholdt fra 6. til 9. juni i år, sa Srettha, som la til at en avtale kan være mulig innen utgangen av 2024.

     

    Som kjent har EU-land, inkludert Norge, visumfritak til Thailand, dog kun i 30 dager, men det er mulig å forlenge oppholdet med ytterligere 30 dager på et immigrasjonskontor.

     

    Thailands statsminister har som mål å styrke verdien av det thailandske passet. For øyeblikket har thailandske statsborgere visumfri tilgang til kun 35 land.

     

    1. mars trådte en gjensidig pakt med Kina i kraft, hvor landets borgere har visumfritak i 30 dager. 

     

    Det er for øvrig også forhandlinger om en frihandelsavtale på gang mellom EU og Thailand. President Macron kommer på statsbesøk til Thailand neste år. 

     

    (© Thailands Tidende. 13. mars 2024)

    13 March 13 2024
    dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
    Samfunn, kultur, levesett
    https://www.thailandstidende.com/item/4773-frankrike-stiller-seg-bak-thailands-onske-om-visumfritak-til-schengen