Slik ser du norsk TV i Thailand

Været i BANGKOK
Stacks Image 186

Thailand godkjenner abort inntil 12 ukers graviditet, lavere straffer for illegale aborterThailands regjering har godkjent endringer i abortloven, slik at en kvinne kan ta abort inntil 12 ukers svangerskap. 

Dette samsvarer med en avgjørelse fra forfatningsdomstolen den 3. mars i år, som bestemte at de to seksjonene som forbyr abort utgjør en unødvendig begrensning av kvinners rettigheter og friheter.

De 12 ukene skal bestemmes av medisinsk fagpersonell, under retningslinjene som er satt av medisinsk råd, og som anses å være en trygg periode å ta abort på.

I henhold til lovendringen er straffen for kvinner som tar abort etter 12 ukers graviditet blitt redusert fra tre år til seks måneder, og boten er kuttet fra 60.000 baht til 10.000 baht.

(we) Kilde: ThaiPBS
 Kommentér

Bangkokdrosjene kan nå kreve bagasjegebyrTransportdepartementet i Thailand har kunngjort at fra og med i går, tirsdag, vil taxameterdrosjene i Bangkok ta betalt for bagasje, men ikke for utstyr som rullestoler eller stokker.

I henhold til det nye regelverket har drosjer lov til å ta følgende gebyrer: 
  • 20 baht for hver veske som overstiger 66 cm i bredde, høyde eller lengde. 
  • 20 baht for hvert ekstra bagasje etter de to første. 
  • Ikke mer enn 100 baht per stykke for sportsutstyr som golfposer, sykler, surfebrett eller musikkinstrumenter som er 127 cm eller mer i størrelse 
  • Ikke mer enn 100 baht for utstyr, verktøy eller apparater som er 127 tommer eller mer. 
Ingen gebyrer er tillatt for håndbagasje som håndveske, datasekk, ryggsekk eller personlige eiendeler som passasjeren bærer.

Drosjesjåforen må informere passasjeren på forhånd om det ekstra håndteringsgebyret.

(we) Kilde: The Nation


 Kommentér


Thailand setter av 6,05 milliarder baht til 26 millioner coronavaksinerThailands regjering har øremerket 6,05 milliarder baht fra budsjettet for nødsituasjoner og for å sikre seg 26 millioner doser til coronavaksinen som er utviklet av den britiske farmasøygiganten AstraZeneca.

Av budsjettet vil 2,38 milliarder baht bli tildelt National Vaccine Institute slik for å reprodusere vaksinen slik at prisen kan bringes ned til 5 $ (150 baht) fra 20 $ per dose.

Resten vil fordeles med 1,59 milliarder baht til å reservere vaksiner og 2,08 milliarder til forvaltning og distribusjon.

Regjeringen øremerket midlen til innkjøp av vaksiner fra AstraZeneca fordi Folkehelsedepartementet har signert avtale med selskapet.

Thailands helt eget Siam Bioscience-selskap forbereder seg også på å produsere vaksiner.

(we) Kilde: The Nation


 Kommentér

Antiregjeringsdemonstrasjonene i Bangkok ikke lenger fredelig (video)


Minst 40 mennesker ble skadet, noen med skuddskader, da demonstranter som marsjerte mot det thailandske parlamentet, "kolliderte" med politi og royalistiske motdemonstranter. Dette er den verste volden siden en ungdomsledet protestbevegelse dukket opp i juli.

Politiet brukte vannkanoner og tåregass mot demonstranter som skar seg gjennom piggtrådsperringer og fjernet betongbarrierer utenfor parlamentet.

Politiet har nektet for at de hadde åpnet skudd, med skarp ammunisjon eller med gummikuler, og sier at de undersøker hvem som har brukt skytevåpen.

Tusenvis av demonstranter møtte opp ved parlamentet for å legge press på lovgivere som da diskuterte endringer i grunnloven.

– Vi prøvde å unngå sammenstøt, sa nestleder for politiet i Bangkok, Piya Tavichai, på en pressekonferanse. Han sa at politiet hadde forsøkt å presse tilbake demonstranter fra parlamentet og å skille dem og de gulskjorteledte royalistiske motdemonstrantene.

(we) Kilder: Reuters og Bangkok Post Kommentér

Kle deg i silke og bruk smykker fra Surin (video)


Få et kort innblikk i den historiske silke- og smykkeproduksjonen i Surin, sammen med «Miss tourism word Surin 2020», Pattraporn Sripatrprasite. 

(pf) Kilde: NBT


 Kommentér


Bangkok lanserer forurensnings-appBangkok Metropolitan Administration (BMA) utviklet en app for å forutsi forurensnings nivåene i byen.

BMA-talsmann Pongsakorn Kwanmuang sa at BMA sammen med Geo-Informatics and Space Technology Development Agency (GISTDA) utviklet BKK-appen for å gi prognoser for nivåene av partikler 2,5 mikrometer og mindre i diameter (PM2,5) tre dager i forveien.

– Dessuten vil vi vaske gatene, forhindre utendørs brenning og forby store lastebiler å komme inn i indre by for å redusere luftforurensningen i hovedstaden, sier han.

Representanter for BMA, innenriksdepartementet, forurensningsavdelingen, folkehelsedepartementet, politiet, akademikere og miljøvernere møttes i rådhuset i dag for å diskutere planer om å takle de sesongmessige problemerne med finstøv.

Pongsakorn sier at guvernøren i Bangkok skal håndtere situasjoner når PM2,5-nivåer ikke oversteg 100 mikrogram per kubikkmeter luft på 24 timer, men statsministeren vil ta over for å takle verre forurensningsnivåer, og myndighetene kan da beordre midlertidig å stenge skoler og andre tiltak. 

(pf) Kilde: Mcot / TNA
 Kommentér

Fem økonomiske stormakter ber Thailand lette forretningsrestriksjonerUSAs ambassadør Michael George DeSombre og hans kolleger fra Australia, Storbritannia, Tyskland og Japan har oppfordret den thailandske regjeringen til å lette på forretningsrestriksjoner i Thailand, for å tiltrekke seg flere utenlandske direkteinvesteringer.

De fem diplomatene foreslo ti trinn for Thailand for å nå topp 10 i Verdensbankens globale letthetsindeks. Blant de 10 forslagene er en oppfordring til at Thailand skal åpne for utenlandsk faglært arbeidskraft. Mens Board of Investment (BOI) og Eastern Economic Corridor (EEC) komitéen har tilbudt insentiver for utenlandske investorer til å hente inn fagarbeidere, vil utenlandske virksomheter ha en bredere lettelse. Thailand oppfordres sterkt til å åpne for utenlandsk dyktig arbeidskraft generelt, ikke bare gjennom ulike unntak, og Thailand burde gjøre det lettere for avanserte produksjonsfirmaer å etablere fabrikker i landet.

– Thailand skal ikke være redd for å åpne arbeidsmarkedet, siden utenlandske fagarbeidere vil hjelpe til med å trene neste generasjon thailandske arbeidere, sier de. 

For tretti år siden lanserte Dow Chemical og Siam Cement Group en av Thailands første petrokjemiske joint ventures med over 30 prosent av utenlandske arbeidere, som bidro til å trene thailandske arbeidere. I dag har det samme joint venture bare en utlending med en arbeidsstyrke på 1000 mennesker. Et lignende mønster kunne sees på Ford Motors prosjekt i EF.

Den japanske ambassadøren oppfordrer den thailandske regjeringen til å oppheve 14-dagers karantenekravet for korte besøk for investorer fra Japan: – Utenlandske forretningsreisende vil bare besøke thailandske fabrikker, ikke shoppe eller til offentlige steder, og de har ikke mer enn to uker til rådighet, sier ambassadøren. 

Japan tilbyr for øyeblikket en "hurtiginngang" for forretningsfolk fra Sør-Korea, Singapore og Vietnam. Han oppfordret også Thailand til å bli med i den omfattende og progressive avtalen for Trans-Pacific Partnership (CPTPP). Vietnam har en fordel i forhold til Thailand ettersom det allerede har sluttet seg til CPTPP, og har andre frihandelsavtaler med EU og USA, sier den japanske ambassadøren.  

Tysklands ambassadør Georg Schmidt sier at tyske investorer i Thailand klager over for mye papirarbeid for tollklareringer, skatterefusjoner, fakturaer og fornyelse av lisenser og visum. Hver investor må nesten daglig signere omtrent 100 ulike dokumenter.

Thailand har gjort imponerende innsats i Verdensbankens Ease of Doing Business-indeks, og har gått fra 46. og til 21. de siste årene. – Ved å implementere de ti tiltakene FCA foreslår, forutser vi at Thailand raskt kan gå inn i topp 10 på Verdensbankens indeks, sier Tysklands ambassadør.

(we) Kilde: TheNation


 Kommentér

Unntakstilstanden i Thailand forlenget til 15. januarThailand’s Centre for COVID-19 Situation Administration (CCSA) har besluttet å forlenge unntakstilstanden i ytterligere 45 dager, fra 1. desember til 15. januar.

General Nataphol Narkpanich, generalsekretær i National Security Council, sa i dag at forlengelsen ikke var politisk motivert, men ment å dekke nyttårsferieperioden og slik at beslutningstakerne ikke trenger å møtes igjen før nytt år.

Han sa at at mange mennesker vil være på reisefor i løpet av nyttårsperioden, og det er nødvendig at det tas forholdsregler for å forhindre mulig virusspredning.

CCSA instruerte også helsepersonell i provinser som grenser til Myanmar om å øke screening av arbeidere fra Myanmar, ettersom mange forventes å reise tilbake til Myanmar for nyttårsfeiring.

CCSA rapporterte om et nytt smittetilfelle i dag, en 28 år gammel japansk borger ansatt i statlig karantene.  

(pf) Kilde: ThaiPBS


 Kommentér


Forventer 4 prosent eksportvekst neste år (video)


Export-Import Bank of Thailand (EXIM Bank) indikerer at eksportsektoren begynte å se tegn til eksportbedring fra 3. kvartal i år. Dette skal angivelig være på grunn av stimuli fra regjeringer og banker over hele verden.

(pf) Kilde: NBT

 Kommentér

Gratis bompasseringer i Bangkok i to langhelgerMotorveiene 7 og 9 unntas fra bompengeavgift i to langhelger i november og desember, for å lette trafikken.

Forordningen, undertegnet av transportminister Saksayam Chidchob, bestemmer at de to motorveierutene vil være gratis for bruk fra klokka 12.01 den 18. november til midnatt 23. november og fra kl 12.01 den 9. desember til midnatt den 14. desember.

Regjeringen hadde tidligere kunngjort 19. - 20. november og 11. desember å være spesielle høytider for å fremme innenlandsk turisme og styrke økonomien. Dermed blir det to ekstra langhelger, 17. - 20. november og 10. - 13. desember.

Motorvei 7, kjent som motorveien Bangkok-Ban Chang, går fra Bangkok til Chonburi, Pattaya og Map Ta Phut. Motorvei 9, også kjent som Bangkok Outer Ring Road, forbinder Bangkok til Nonthaeburi, Pathum Thani, Samut Prakarn og Ayutthaya fylker.

(we) Kilde: The Nation


 Kommentér

ATTA: Uten kinesiske turister risikeres ytterligere 2 millioner thaier bli arbeidsledigeAssociation of Thai Travel Agents (ATTA) hevder at rundt 2 millioner mennesker i turistnæringen vil ende opp som arbeidsledige hvis utenlandske turister ikke kommer tilbake til Thailand i stort antall.

ATTA-president Wichit Prakobkosol har sendt en begjæring til turist- og idrettsdepartementet og ber om at regjeringen tillater innreise for reisende fra 22 trygge corona-provinser i Kina, bl.a. Zhejiang, Anhui, Chongqing, Hebei, Hubei, Hunan og Fujian.

Wichit sa at dersom regjeringen åpner grenserne, vil disse 22 provinsene alene gi 300.000 turister hver, og som kan generere mer enn 15 milliarder baht i inntekter per måned.

Han sa at 150.000 arbeidere i mer enn 10.000 firmaer i turvirksomheter er permittert. Dette tapet er imidlertid midlertidig for 90 prosent av arbeidstakerne, mens de resterende 10 prosent har mistet jobben permanent.

Turist- og idrettsminister Phiphat Ratchakitprakarn hadde møte med 15 hotelloperatører mandag. Han sa at disse operatørene ønsket å vite hva slags hjelp de kan forvente fra regjeringen.

Separat vil Tourism Authority of Thailand møte neste tirsdag for å komme med en plan for gjenoppretting av turisme for 2021 og 2022, som deretter vil bli foreslått sendt regjeringen for godkjenning.

(we) Kilde: The Nation


 Kommentér


Nye tsunami-bøyer installeres utenfor PhuketTo nye tsunami-bøyer blir nå installert etter at den ene bøyen løsnet og forsvant og den andre ser ut til å blitt robbet for deler. Bøyene overfører sanntidsdata, slik at det kan oppdager jordskjelv under vann som kan skape en ny tsunami.

30 eksperter fra Thailands avdeling for katastrofeforebygging og begrensning dro fra Phuket Deep Sea Port for å installere bøyene. Først vil de erstatte bøyen som ligger omtrent 600 nautiske mil vest for Phuket. Myndighetene sier at bøyen ser ut til å være brutt opp. Batteriet og annet utstyr mangler.

Phukets viseguvernør, Wikom Jakthi, sier at kostnadene for dette tsunamivarselssystemet er en verdifull investering som vil redusere tape av liv i fremtiden. Han ber om at alle forenes og passer på varslingssystemene.

– Vær så snill å ha tillit til tsunami-overvåkings- og varslingssystemet ... Jeg har fokusert på å forbedre landets tsunami-analyse- og varslingssystem for å bli mer effektivt, spesielt slik at informasjonen som beslutningen om å utstede en advarsel blir gitt raskere, slik at folk kan motta riktig informasjon fra myndighetspersoner, og vi kan forberede oss på å evakuere mennesker i tide, sier Wikom.

(pf) Kilde: The Phuket News


 Kommentér

Bank of Thailand ‘har verktøy for å håndtere den sterke baht-en’– Thailands sentralbank har de nødvendige politiske verktøyene for å håndtere styrking av baht-en, sier finansministeren mandag, da valutaen traff sitt høyeste nivå på mer enn ti måneder mot den amerikanske dollaren.

– Bahtens styrke har vært drevet opp av utenlandske aktører, delvis på grunn av optimisme over det grunnleggende i Sørøst-Asias nest største økonomi, sier Arkhom Termpittayapaisith til Bangkok Post.

Etter å ha diskutert dette med Bank of Thailand, sier Arkhom at sentralbanken burde ha de politiske tiltakene for å håndtere det.

– Ved styring av vår valuta må penge- og finanspolitikken gå sammen ... og en må være klar at kapitalinnstrømningen er spekulasjoner, sier Arkhom.

Guvernør Sethaput Suthiwartnarueput sa i sin første orientering i forrige måned at sentralbanken vil oppmuntre til kapitalutstrømninger for å lette presset på baht-en ettersom styringsrenten allerede er lav med begrenset mulighet for å falle ytterligere.

Det forventes at sentralbanken holder styringsrenten uendret til et rekordlavt nivå på 0,50% når de møtes på onsdag.

Baht handlet til 30,18 per dollar klokka 14.44 mandag (Thailandsk tid), etter å ha nådd 30.13 i tidligere handel, den sterkeste kursen siden januar.

Arkhom sier at økonomien i fjerde kvartal skal fungere bedre enn forrige kvartal etter myndighetens stimulans til å øke det innenlandske forbruket.

I tredje kvartal falt bruttonasjonalproduktet med mindre enn forventet, 6,4% fra året før, mens det økte bedre enn forventet til 6,5% vekst i kvartalet side innenlandsk aktivitet økte.

Dette medfører at troen på en lavere nedgang i BNP på 6% i motsetning til en tidligere prognose på 7,3-7,8%.

(pf) Kilde: Bangkok Bank


 Kommentér

Thailand låner 1,5 milliarder dollar for å løse økonomiske problemerDet thailandske finansdepartementet låner 1,5 milliarder dollar fra den asiatiske utviklingsbanken for å løse økonomiske problemer som følge av pandemien.

Finansminister Arkhom Termpitayapaisith og Hideaki Iwasaki, landsdirektør for Thailand Resident Mission of ADB, signerte kontrakten for COVID-19 Active Response and Expenditure Support Program til en verdi av 1,5 milliarder dollar.

Lånene er en del av innføringen av en utøvende dekret som gir finansdepartementet mulighet til å søke lån for å løse økonomiske og sosiale problemer som følge av pandemien. ADB gir medlemsland såkalte myke lån for å avhjelpe disse med å overvinne de økonomiske problemene av pandemien.

I løpet av det siste regnskapsåret har finansdepartementet brukt mange verktøy for å skaffe midler fra lokale kilder til å implementere planer og prosjekter for å håndtere pandemi-relaterte problemer. Departementet er pliktig til å søke lån til gjennomføring og effektivt håndtere kostnadene og risikoen.

(pf) Kilde: Mcot / TNA


 Kommentér


TAT foreslår at flere grupper gis tilgang til ‘We Tour Together’-programmetTAT (Tourism Authority of Thailand) foreslår lettelser i turistprogrammet Rao Tiew Duay Gan (We Tour Together) for å ytterligere å øke innenlandsturismen. I denne omgang foreslås det økonomiske fordeler for velhavende thailandske pensjonister i ukedager.


The Association of Domestic Travel Businesses foreslår via TAT at pakkereiser for thailandske pensjonister som har høy kjøpekraft og kan reise i ukedagene, skal inkluderes i programmet.

Thai Travel Agents Association (TTAA) vil at premium-turister, som bestiller utenlandske pakkereiser, også skal ha tilgang til programmet.

I forslaget framgår det at regjeringen skal dekke 40% av hotellkostnadene for innenlandsreiser for thailandske pensjonister som kjøper pakkereiser i tre dager og to netter.

(we) Kilde: ThaiPBS


 Kommentér

Verdens største frihandelsavtale signert av 15 land (video)


Fjorten nasjoner i Asia-Pacific-regionen, i tillegg til Thailand, signerte i går handelsavtalen for Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), verdens største frihandelsavtale.

RCEP er en frihandelsavtale (FTA) mellom de 10 medlemslandene i Asean og seks dialogpartnere: Kina, Japan, Sør-Korea, India, Australia og New Zealand. Avtalen vil tre i kraft når seks asiatiske land og tre dialogpartnere ratifiserer avtalen.

Forhandlinger og samtaler har pågått i lang tid. De ble enige om avtalen i fjor da Thailand hadde formannskapet. Handelen mellom landene er blitt verdsatt til 10,4 billioner dollar, som utgjør 28% av verdenshandelen.

(we) Kilde: Bangkok Post / NBT
 Kommentér

Thailandske banker jakter på nye kredittkortkunderThailandske banker ser til den nye unge generasjonen for å utvide sine kredittkortkundebaser. Det vil bli lansert nye produkter som er skreddersydd for å nå den nye generasjonen.

Ett selskap satser på en vekst på 7 til 8 prosent i kortabonnementer neste år, og det forventes at utgiftene via kredittkortene vil vokse med 12 prosent. Selv om utgiftene via kredittkortene de siste 10 månedene krympet 12 prosent, er det fortsatt en forbedring fra minus 50 prosent i mars og april.

Selskapets kredittkortabonnement utgjør for øyeblikket 1,4 millioner kort, som forventes å stige til 1,5 millioner innen utgangen av året. Det vil delta i universitetsaktiviteter for å øke bevisstheten om BBL-merkevaren (Bangkok Bank), som får dem til å tenke på BBL først når de vil ha kredittkorttjenester. Banken vil også utvide partnerskapet i mange sektorer som en del av arbeidet med å øke antall nye kortinnehavere neste år.

(we) Kilde: The Nation

 Kommentér


Thailand med økt satsing på El-biler (video)Thailands finansminister har pålagt avgiftsavdelingen å studere avgiftsstrukturen på elektriske kjøretøyer (EV), for å fremme industriutvikling og senke prisen på elbiler.

Regjeringen har allerede senket avgiften på biler, men han vil at avdelingen skal revurdere hvilke komponenter av elbiler som fortjener bedre skattelettelser for å gjøre dem mer fristende for forbrukerne.

I henhold til gjeldende avgiftsstruktur er EV-er skattefri fra 1. januar 2020 til 31. desember 2022, for bilprodusenter som har tildelt Board of Investment (BoI) privilegier, og med satsene på 2% etter 2022.

Målet er at elbiler skal stå for 30% av den totale årlige bilproduksjonen eller 750.000 enheter av de anslåtte 2,5 millioner innen 2030. Den nye pakken dekker alle hovedaspekter av forsyningskjeden, med fokus på elektriske biler (BEV), lokal produksjon av viktige deler og kommersielle kjøretøyer i alle størrelser, inkludert busser, lastebiler, motorsykler, trehjulssykler og skip. Den forrige pakken fokuserte i stor grad på biler og personbiler.

(we) Kilde: Bangkok Post 

 Kommentér

Neppe masseturisme til Thailand før karantenebestemmelsene opphevesThailand planlegger igjen å starte samtalene med Kina om en reisekorridor som en del av arbeidet med å lette restriksjoner for innreise og ferieopphold i Thailand, som vil bedre landets økonomi.

Hong Kong og Singapore har allerede sagt at de vil tillate reiser mellom to områder senere denne måneden, uten å insistere på karantene, noe som har ført til en økning i bookinger.

Men Thailand har ennå ikke blitt enige om slike ordninger. Tidligere planer ble droppet i august etter økningen nye koronavirustilfeller i Asia.

– Regjeringen vil forhandle med 22 byer i Kina som ikke har hatt infeksjoner på tre måneder, sier presidenten i Thailands turistråd. – Regjeringen har akseptert dette i prinsippet og men er gjenstand for nærmere godkjenning.

I forrige måned mottok Thailand en første gruppe utenlandske turister fra Kina på det spesielle 90-dagers visumet, men de måtte alle starte oppholdet med 14-dagers karantene.

Reisekorridorer er nødvendige fordi turister vanligvis bare vil bli i 10 dager, blir det sagt. 14 dagers karantenen er et stort hinder for turisme.

I fjor kom rekordhøye 39,8 millioner utenlandske besøkende til Thailand. De brukte 1,93 milliarder baht ( 63,97 millioner USD), og som utgjorde 11,4% av BNP. I år blir det bare 6,7 millioner, hvor så og si alle kom før grensene ble stengt mars/april deres utgjør bare 7,7% av BNP.

(we) Kilde: Reuters


 Kommentér

Bangkok: En av tre store biler slipper ut for mye eksosgassEksosgassene til omtrent en tredjedel av de store kjøretøyene i Bangkok er over utslippsstandardene, ifølge Thailands forurensningsavdeling (PCD).

Førerne av 2525 av 7101 store kjøretøyer, for det meste busser og vogntog som er tatt inn til kontroll i Bangkok i løpet av en 12-måneders periode, ble bøtelagt for brudd på utslippsstandarder. Kontrollene ble gjennomført fra oktober i fjor til slutten av september i år. Store kjøretøyer har blitt beskyldt å være en av de viktigste synderne bak forurensning av små partikler.

PCD har besluttet å øke innsatsen for å redusere luftforurensning fra kjøretøy, og departementet for naturressurser og miljø, Royal Thai Police og Transportdepartementet har 20 team til å overvåke hovedstadens veier.

(we) Kilde: Bangkok Post


 Kommentér


Se eldre saker...