Stacks Image 352

TV-anker og tre tidligere ‘gulskjorte’-ledere dømt til ett års fengsel etter 2008-demonstrasjonThai TV-nyhetsanker Anchalee Paireerak og tre tidligere ledere av den nå nedlagte People's Alliance for Democracy (PAD), bedre kjent som «gulskjortene», er dømt til ett års fengsel etter at lagmannsretten i går opprettholdt dommen fra en lavere domstol. En fjerde person, tidligere PAD-leder, er død etter at rettssaken ble avsluttet i fjor.

Lagmannsretten fant fem tiltalte skyldige i kriminell tilknytning og oppfordring til urolighet, blant annet for deres ledende roller i den voldelige okkupasjonen av National Broadcasting Service of Thailand (NBT), en statsdrevet TV-stasjon i slutten av august for fjorten år siden. Dette under de langvarige demonstrasjonene mot den daværende regjeringen til statsminister Samak Sundaravej.

Bevæpnet med våpen, sverd, kniver, økser og metallstenger stormet demonstrantene NBT-kontoret 26. august. Flere ansatte ble truet med kniv og ble beordret til å stanse nyhetssendingen.

Protestene kulminerte i en tre måneder lange eforskansingen av Samaks kontor og en ukes lang beleiring av Bangkoks Suvarnabhumi og Don Mueang flyplasser.

Samak trakk seg til slutt etter at forfatningsdomstolen avgjorde at han hadde brutt grunnloven ved å være vertskap for TV-matlagingsprogrammer mens han hadde offentlige verv. Han døde et drøyt år senere.

Retten har imidlertid gitt kausjon til de fire tiltalte på 200.000 baht hver.

I 2019 ble seks PAD-ledere, en tidligere visestatsminister og Bangkok-guvernør og fem ande hver dømt til åtte måneders fengsel av Høyesterett for beleiringen av regjeringsbygningen i 2008. Alle har sonet sin tid og er løslatt.

(we) Kilde: ThaiPBS

Slik ser du norsk TV i Thailand!